На Закарпатті часник оздоровлюють за допомогою тепла
Закарпатські фахівці з компанії ТОВ " Колосія» займаються оздоровленням сортів часнику , використовуючи термотерапію та культуру меристем. Безвірусні Рослини , одержувані на виході, йдуть на касетну розсаду або ж мікролуковиці, які користуються великим попитом у виробництві.
На початковому етапі проводиться відбір і випробування клонів. Після цього відібрані матеріали поміщають в термостат для проведення термотерапії. Це зменшує активність вірусів і теоретично збільшує безвірусну зону.
Процес оздоровлювання часнику триває близько 4-6 тижнів. У перший тиждень температуру поступово доводять з 30 до 38 ° З.після обробки теплом зубки покривають антисептиком (таким як Бланідас 300), а також виділяють нирку, переносячи її на предметне скло мікроскопа і ізолюють меристему.
Часник є природним антибіотиком. Він зміцнює імунітет і запобігає утворенню тромбів в крові.
Вже ізольовані меристеми садять в штучну живильне середовище, багату мінеральними і біологічно активними речовинами. Протягом 1-2 місяців з'являються мікрорастенія, які пізніше розмножують і перевіряють на вірусні частинки.
Виходячи з результатів тестування, вчені залишають життєздатні клони, що не мають вірусів. Тестування повторюють ще раз, під час росту рослин в грунті.
- 2020 рік буде вдалим для українських виробників часнику.
- Один з провідних виробників часнику в Україні отримав авторське свідоцтво на новий сорт.
- Часник сорту " Ірен» - Інновація українських фермерів.