Закарпатський фермер відкрив музей варення
Павло Тізеш із села Ботар Виноградівського району Закарпатської області відкрив музей варення і зробив його туристичною родзинкою. Фермер виробляє особливе Закарпатське повидло леквар, яке продається по всій Україні і в країнах Євросоюзу.
Павло все життя пропрацював фельдшером, а лекваром лікував своїх друзів. Після захоплених відгуків австрійців, чоловік вирішив зробити приготування ласощів своїм бізнесом.
Спочатку він придбав старе 110-річне приміщення з саману. На обладнання, що складається з пастеризаторів і пресів, підприємець витратив всі свої заощадження.
В даний час він виробляє 10 т варення і 50 т соків на рік. Для залучення туристів Павло Тізеш вибудував готель, і відкрив музей варення. І тепер фермер має намір кинути виклик Кока-Колі своїм напоєм на основі бузини .
До відома, леквар-це традиційне Закарпатське повидло з злив , яке готується протягом декількох годин без додавання цукру. Леквар варять на відкритому вогні у величезних чанах, безперервно помішуючи. Жителі Закарпаття вважають, що це повидло має лікувальні властивості, зокрема, зцілює від 100 хвороб.
Кілька років тому Павло Тізеш привіз леквар на Міжнародну виставку в Південну Корею, де українською продукцією зацікавилися азіатські Ресторани. Продукцію Павла Тізеша можна знайти в продажу під торговою маркою «Пан Еко».