Назад
Рядовка жовто-бура (жовто-коричнева, червоно-бура): як виглядає, де росте, чи можна їсти

Навигация по разделу

Рядовка жовто-бура: їстівна чи ні

Рядовка желто-бураяРядовки мають безліч цінних якостей. Але оскільки вони є поняттям збірним, яке уособлює цілий рід їстівних і отруйних грибів , більшість людей їх обходять стороною. Навіть досвідчені грибники не завжди ризикують збирати подібні лісові трофеї, боячись сплутати їх з неїстівними побратимами . Далі в статті ми розповімо про особливості та ознаки жовто-бурої рядовки, місцях, де її можна знайти, і корисні властивості.


Їстівність

Жовто-бурі рядовки ботаніки зараховують до умовно-їстівним грибам . Їх можна вживати в їжу у вареному, смаженому, тушкованому, сушеному , маринованому , засоленому і навіть замороженому видах. Багато обожнюють подібні страви в поєднанні з пюре з картоплі і зеленими пір'ям цибулі . Також з цих лісових плодів без попереднього відварювання готують закуски і всілякі салати.

важливо! отруйні рядовки не є галюциногенами. При отруєнні спостерігається загальна слабкість, нудота, блювота, запаморочення, шлунково-кишкові болі і пронос. Симптоматика отруєння проявляється через 1,5-3 години.

За словами досвідчених грибників, за смаковими якостями рядовки поступаються багатьом своїм побратимам. Це пов'язано з легким гіркуватим присмаком плодового тіла, властивим старим трофеїв. Якщо молодих грибків ви не знайшли і спокусилися апетитним виглядом зрілої рядовки, обов'язково замочіть зібраний урожай на ніч. Фахівці пов'язують причину появи гіркоти в смаку з утворенням мікориза під хвойними деревами . Рядовка желто-бурая Незважаючи на цей недолік, гриб часто фігурує як основний поживний компонент в різних дієтах. Його хімічний склад дуже близький до м'ясопродуктів, а калорійність стограмової порції дорівнює чаші відвару шипшини (20 ккал). Дієтологи радять для кращого засвоєння вуглеводів поєднувати рядовки з макаронами з твердих сортів пшениці , гречаної і рисової кашами.

У сирому вигляді Лісовий продукт може зберігатися в холодильнику не більше 3 днів. Якщо ж його засолити або заморозити, термін придатності триватиме до півроку. А в сушеному або консервованому вигляді заготовка не зіпсується і через рік.

чи знаєте ви? прихильники натуральних засобів по догляду за обличчям і тілом використовують жовто-буру рядовку для лікування вугрів і нормалізації роботи сальних залоз. Для цього сушене плодове тіло розтирають в порошок і додають в традиційні маски.

Синоніми і народна назва

У науковій літературі цей вид грибів позначається як жовто-бура рядовка (Tricholoma fulvum). Існує думка, що назва походить від властивості мікозоутворювачів зі специфічним забарвленням капелюшки розташовуватися в ряд або великими групами.Рядовка желто-бурая Крім того, в процесі вивчення шведський ботанік Еліас Магнус і американський міколог Чарльз Хортон Пек ввели безліч ботанічних синонімів. Якщо ви проявите інтерес і захочете більше дізнатися зі спеціалізованих джерел про відмінності цих грибів, звертайте увагу на наступні назви :

  • Agaricus flavobrunneus;
  • Agaricus fulvus;
  • Agaricus nictitans;
  • Callistosporium marginatum;
  • Clitocybe marginata;
  • Gyrophila fulva;
  • Monadelphus marginatus;
  • Tricholoma flavobrunneum;
  • Tricholoma nictitans.

У побуті жовто-бурі рядовки часто називають помаранчевими, бурими і червоно-бурими. Всі ці назви пов'язані з відтінками грибний шапочки. Крім того, рідко зустрічається назва «подорожник», що обумовлено широким поширенням виду.

Чи знаєте ви? Один з видів рядовок — мацутаке — дуже цінується в японській кухні. Ресторанна порція делікатесу на території Країни висхідного сонця оцінюється приблизно в 150 доларів США .

Ботанічний опис

Жовто-буру рядовку серед інших різновидів цього роду легко впізнати по високій ніжці. Але це не головний орієнтир, на який слід звертати увагу під час тихого полювання. Давайте докладніше розглянемо цей гриб.Рядовка желто-бурая

Капелюшок

Ця частина гриба часто збиває з пантелику недосвідчених збирачів. А все тому, що вона може бути різної форми: від сплощеної і широко розпростертої до опуклою конусоподібної. Але в будь-якому випадку в центрі шапочки повинен чітко вступати невисокий горбок. У зв'язку з таким непередбачуваним обрисом діаметр шапочки варіюється від 3 до 15 сантиметрів.

Її клейка поверхня характеризується насиченим жовто-коричневим кольором. Іноді він може набувати червонуваті відтінки. Краї завжди світліше центру. У дощовий сезон капелюшок покривається специфічним глянцем. А при висиханні має волокнисту структуру. На перестиглих екземплярах вона стає лускатої.Рядовка желто-бурая

М'якоть

При розрізанні такого трофея ви побачите щільну середньо м'ясисту структуру насиченого жовтого кольору (іноді з бурими домішками). Їстівного грибу властивий борошнистий запах і гіркуватий присмак.Мякоть

Ніжка

Її довжина може досягати 15 сантиметрів, а товщина — до 2 сантиметрів. Вона володіє правильною циліндричною формою (іноді може розширюватися біля основи), щільною сильно волокнистою структурою і сухою гладкою поверхнею, за кольором ідентичною капелюшку. У період дощів на ніжці з'являється клейкість.

важливо! гриби важкі для перетравлення, тому протипоказані людям з хворобами шлунково-кишкового тракту і жовчного міхура. При рясному споживанні навіть у абсолютно здорової людини може виникнути нетравлення шлунка.

Пластинки

Ця частина у жовто-коричневої рядовки відрізняється від отруйних побратимів світло-жовтим або жовто-кремовим кольором. Іноді на гіменофор зрілих грибів з'являються бурі точки і нерівні краї. У молоденьких екземплярів пластинки щільно приросли, можуть бути густо або рідко розташованими.Рядовка желто-бурая

Сезонність і місця зростання

Рядовки — зовсім не рідкість. Жовто-бура різновид часто зустрічається в листяних посадках, а також під хвойними породами. Гриби утворюють симбіоз з березами , дубами , буками, сосною . Зустрічаються поодинці і великими групами.

Грибний сезон настає в серпні і триває до середини вересня.

важливо! основною відмінністю отруйних рядовок від їстівних є смердючий запах, плоскі форми і білий колір капелюшків.

З якими грибами можна сплутати

Нині ботанікам відомо близько ста видів грибів з роду рядовок. Тому помилитися при зборі таких трофеїв нескладно. Жовто-буру різновид навіть досвідчені грибники часто плутають з:

  1. Рядовкою тополевой (тополевкой) - відрізняється білим гіменофором. Росте під осиками і тополями. Вважається умовно-їстівної.
  2. Tricholoma populinum
  3. Рядовкою біло-коричневої (лашанка) — умовно-їстівний гриб, що відрізняється коричневої шапочкою з темними прожилками. У таких грибах білосніжна м'якоть без ознак жовтизни.
  4. Tricholoma albobrunneum
  5. Рядовкою жовто-червоною (опеньком сосновим) — характеризується бархатистою сухий капелюшком з дрібними червоно-бурими волокнистими лусочками. Вважається умовно-їстівної.
  6. Tricholomopsis rutilans
  7. Рядовкою опенковідной (перев'язаної) — явними ознаками цього умовно-їстівного гриба є неоднорідний забарвлення шапочки. На ній можуть бути жовто-коричневі, червонуваті і навіть зеленуваті відтінки. Віддає перевагу бідні грунти під соснами.
  8. Tricholoma Focale
  9. Рядовкою мильною — неїстівний гриб, що відрізняється фруктово-мильним запахом і оливковими домішками в забарвленні шапочки. При зрізі жовтувата м'якоть починає червоніти.
  10. Tricholoma saponaceum
  11. Рядовкою сірчаної (сірчано-жовтої) — це отруйний, але малотоксичний гриб. Плутають найчастіше старі екземпляри, на шапочці яких з'являється іржаво-бурий відтінок. Молоде плодове тіло характеризується сіро-жовтим кольором. Розрізавши такий трофей, ви відразу ж відчуєте неприємний різкий запах дьогтю, сірководню або ацетилену.
  12. Tricholoma sulphureum

Читайте також про інші види рядовок: фіолетова , Зелена , сіра .

Користь і шкода

Щоб судити про користь чи шкоду цих лісових дарів, досить проаналізувати їх хімічний склад.

В ньому присутні:

  • Полісахариди;
  • Феноли;
  • Флавоноїди;
  • Клітоцин і фомецин;
  • Эргостерин;
  • Натрій;
  • Фосфор;
  • Цинк;
  • Марганець;
  • Кальцій;
  • Залізо;
  • Калій;
  • Ретинол;
  • Аскорбінова кислота;
  • Вітаміни групи В;
  • Нікотинамід;
  • Бетаїн;
  • Філлохінон;
  • Ергокальциферол;
  • Холекальциферол;
  • Амінокислоти (лізинова, треонінова, аланінова, фенілаланінова, глутамінова, аспарагінова, стеаринова).

Рядовка желто-бурая у комплексі ці складові надають:

  • Протизапальний;
  • Антивірусний;
  • Імуномодулюючий;
  • Антибактеріальний;
  • Антиоксидантний ефект.

На думку багатьох фахівців, природні антибіотики — клітоцин і фомецин — пригнічують розвиток ракових клітин.

Якщо рядовки постійно в невеликих кількостях присутні в раціоні, у такої людини нормалізується робота серцево-судинної системи, поліпшується структура печінки і формула крові, знижується артеріальний тиск і кількість цукру в крові. Крім того, спостерігається підвищення життєвого тонусу і активація інтелектуальної діяльності.

важливо! досвідчені грибники ніколи не збирають гриби біля дороги і в промислових зонах. За подібними трофеями краще вирушати у віддалені місця лісу.

Однак приготування рядовок вимагає певних знань. Багато додають їх в сирому вигляді в якості салатних інгредієнтів. Хоча у медиків на цей рахунок є своя думка: недостатньо проварені гриби є причиною серйозної інтоксикації. До того ж плодове тіло, як губка, вбирає з навколишнього середовища всі речовини, в тому числі і отруйні. До таких фахівці відносять: кадмій, ртуть, пестициди. Особливу небезпеку несуть старі перезрілі рядовки.Рядовка желто-бурая Шкода принесе і переїдання цим лісовим трофеєм. категорично протипоказані гриби при холециститі, зниженій кислотності шлунка і дисфункції шлунково-кишкового тракту.

чи знаєте ви? гриби дуже живучі. Вони можуть виростати в космосі, сірчаної кислоти і місцях з високим тиском. Навіть в реакторі Чорнобильської атомної електростанції через 16 років після аварії були виявлені ці плодові тіла.

Тепер ви знаєте, як відрізнити жовто-буру різновид від інших схожих побратимів, в тому числі і отруйних. Під час лісового полювання уважно розглядайте те, що збираєтеся покласти в кошик. А вдома ретельно проварюйте урожай. Пам'ятайте, що все добре в міру. У надмірній кількості делікатес тільки зашкодить.


Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео