Назад
5 простих рецептів настоянки з черноплодки (чорноплідної або чорної горобини) на горілці, самогоні або спирті в домашніх умовах

Навигация по разделу

5 простих рецептів настоянки з черноплодки (чорноплідної або чорної горобини)

Настойка из черноплодной рябиныЧорноплідна горобина, Аронія, чорна горобина-корисна ягода, яка містить ряд цінних для людей речовин, зокрема вітаміни з І Р, органічні кислоти, цукру, йод. Її вважають лікарської ягодою. Для лікування і профілактики різних захворювань найчастіше використовують настоянки. Про те, яку саме користь приносить настоянка цієї ягоди, при яких захворюваннях використовується і як її приготувати — ми розповімо нижче.


Чим корисна настоянка з черноплодки

Настоянку з чорних ягід аронії найчастіше вживають саме з лікувальними цілями, проте її можна пити і в якості алкогольного напою, але в малих дозах. Засіб славиться такими корисними властивостями:

  • Загальнозміцнюючим;
  • Імуномоделюючим;
  • Очищує;
  • Протизапальним;
  • Антиоксидантним.

Його рекомендують гіпертонікам з першим і другим ступенем захворювання для нормалізації тиску; людям, які мають проблеми з серцем і судинами, для налагодження їх нормальної роботи; часто хворіють на простудні захворювання для зміцнення імунітету. Також засіб вважається ефективним для зниження ризику розвитку атеросклерозу, онкологічних захворювань, погіршення прохідності судин.

Настойка черноплодной рябиныЙого радить тим, кому необхідно налагодити роботу шлунково-кишкового тракту (зокрема для нормалізації кислотності шлункового соку), знизити рівень холестерину в крові, заповнити дефіцит вітамінів, вивести мокроту з дихальних органів, прискорити процес одужання, вивести важкі метали з організму, прибрати набряки і налагодити роботу нирок.

Чи знаєте ви? горобині з давніх часів приписували магічні властивості, вважалося, що вона здатна захищати, лікувати і пророкувати. Кельти садили її у дворах своїх осель, щоб захиститися від пожежі і блискавки, англійці — для захисту від відьом і нечистої сили.

Шкода і протипоказання настоянки з черноплодки

Через одного властивості чорноплідної горобини-здатності зупиняти кровотечу — при регулярному вживанні кошти може виникнути проблема згущення крові і, як наслідок, розвиток варикозного розширення вен, тромбоутворення.

При передозуванні можливі: інтоксикація організму, алкогольне сп'яніння, головні болі, тахікардія. Найбільш серйозними наслідками надмірного вживання кошти у людей похилого віку є інфаркт, інсульт.Черноплодная рябина лікування настоянкою заборонено людям, у яких в анамнезі присутній:

  • Гіпотонія;
  • Виразкова хвороба, гастрит;
  • Підвищена кислотність шлункового соку;
  • Цистит, сечокам'яна хвороба та інші захворювання сечостатевої системи;
  • Тромбофлебіт, варикоз.

Також засіб не варто вживати тим, у кого спостерігаються алергічні реакції або індивідуальна непереносимість ягоди або інших компонентів настоянки. Ну і, звичайно ж, як і всі спиртовмісні ліки, даний напій не можна приймати вагітним, годуючим груддю, дітям і тим, хто збирається сісти за кермо автомобіля, а також тим, хто має проблеми з алкогольною залежністю.

Підготовка ягід

Для настоянки потрібно соковита горобина, зірвана після перших заморозків — саме така ягода містить найбільшу кількість цінних речовин і володіє найкращими смаковими якостями.

Можна використовувати і сушені плоди. в останньому випадку кількість основного інгредієнта в рецепті слід зменшити вдвічі. Сухі ягоди потрібно буде подрібнити. Тривалість настоювання коштів з сушеного продукту необхідно продовжити до 4-5 місяців. Черноплодная рябина Перед тим як приступати до приготування будь-якої з нижчеописаних ягідних настоянок, ягоди потрібно підготувати. Підготовка включає 4 етапи:

  1. Відбір плодів-слід видалити зіпсовані, занадто маленькі, недозрілі.
  2. Очищення від залишків листя, плодоніжок.
  3. Полоскання в проточній воді в друшляку або ситі.
  4. Просушування.

Настоянка з черноплодки: рецепти

Нижче представлені популярні і протестовані багатьма людьми рецепти настоянок з використанням різних інгредієнтів і спиртовмісних напоїв:

  • На самогоні;
  • На горілці;
  • На спирті.

Також ви можете спробувати приготувати засіб на меді і без додавання спирту.

ознайомтеся також з рецептами приготування і користю для організму настоянки з яблук , каштана , фейхоа , бузку , кедрових горішків , чорної смородини .

Настоянка на самогоні

Почнемо наш огляд з опису класичного рецепту — на самогоні.

Нам будуть потрібні такі інгредієнти:

  • Плоди чорної горобини - 1 кг;
  • Самогон( міцністю до 60 %) - 1 л;
  • Цукор-за смаком, 300-500 г (не є обов'язковим інгредієнтом).

Покрокова інструкція приготування виглядає наступним чином:

  1. Підготовлені ягоди помістити в скляну ємність, бажано з темного скла. Плоди можуть бути як цільними, так і давленими.
  2. Ягоды рябины
  3. Залити їх самогоном так, щоб його рівень був вище шару ягід на 2-3 см.
  4. Заливаем самогоном
  5. Домішати цукровий пісок.
  6. Щільно закрити ємність кришкою.
  7. Відправити ємність в приміщення, в яке не проникає сонячне світло, зі звичайною кімнатною температурою. Тривалість настоювання-3-3, 5 місяці.
  8. Протягом усього часу настоювання через кожні 4-5 днів ємність з настоянкою потрібно буде струшувати.
  9. Плотно закрываем крышкой
  10. Після того як спиртовий напій буде готовий, його пропускають крізь марлю, ягоди видаляють, а рідина зберігають в темному приміщенні.

важливо! Л такого ефекту можна домогтися лише в разі дотримання рекомендованих дозувань. Максимально допустимий обсяг настоянки, який можна вжити в день без ризику для здоров'я, — 50 г.

Настоянка на горілці

Для класичного рецепту настоянки на горілці будуть потрібні такі ж інгредієнти, як і в попередньому рецепті, тільки самогон замінюється горілкою. Необхідно підготувати:

  • Ягоди чорної горобини - 1 кг;
  • Горілку-1 л;
  • Цукор - за бажанням і смаком.
Послідовність приготування така ж, як в попередньому рецепті.

Можна домогтися і інших смаків настоянки, наприклад, при додаванні в нього лимона, вишневого листя, гвоздики.Черноплодная рябина Засіб з кислуватим присмаком можливо приготувати з додаванням лимона. Знадобляться ягоди (1 кг), лимони (3 штуки), горілка (0,7 л), вода (200 мл). Теплу кип'ячену воду змішати з цукром, потім додати сік, видавлений з лимонів, горілку. Наполягати в місці, куди не проникають сонячні промені, 3 тижні, після чого пропустити рідину крізь марлю і розлити по пляшках.

Оригінальний смак виходить у напою при додаванні до нього листя вишні.Листья вишни провариваем на медленном огне Його готують з ягід чорної горобини (0,5 кг), горілки (0,5 л), цукру (0,5 кг), лимона (1 штука), води (0,5 л), листя вишневого дерева (100-200 штук). Плоди і листя потрібно буде проварити на повільному вогні 15 хвилин. Після охолодження рідину проціджують, знову доводять до кипіння і домішують цукор, сік лимона, горілку. Процеживаем жидкость наполягають 1 місяць в місці без світла з прохолодною температурою. Завершающий этап Пряну настоянку з гвоздикою готують з ягід (1,5 кг), горілки (0,9 л), цукру (0,5 кг), спеції (4 гвоздички). Ягоди потрібно пом'яти і змішати з цукром і спецією. Накривши марлею, настояти протягом 2 днів в темному місці з кімнатною температурою. Потім додати інші інгредієнти. Наполягати в темній кімнаті 2 місяці.

Настоянка з медом

Ще одним варіантом приготування кошти на горілці є введення до його складу меду .

Будуть потрібні такі інгредієнти:

  • Плоди-0,5 кг;
  • Горілка-0,5 л;
  • Мед-2 ст. ложки.

Послідовність приготування:

  1. Змішати в скляній ємності плоди з горілкою і додати мед.
  2. Ємність щільно закрити кришкою.
  3. Відправити в тепле темне приміщення на 3 місяці.
  4. Збовтувати ємність кожні 7 днів.
  5. Після закінчення 3 місяців напій пропустити крізь марлю і розлити по пляшках.
  6. Витримувати в холодильнику протягом 2 місяців.

Настойка из черноплодной рябины

чи знаєте ви? горобинова деревина являє собою хороший матеріал для різних виробів з дерева. Раніше її охоче використовували каретники для виготовлення деталей до карет, зброярі - для рукояток, різьбярі і Токарі - для домашнього начиння. Сьогодні її застосовують для виготовлення музичних інструментів, меблів, виробного матеріалу.

Настоянка на спирті

Інгредієнти:

  • Ягоди-1 кг
  • Спирт( 96 %) - 0,6 л;
  • Вода-0,4 л;
  • Цукор-за бажанням і смаком.

Послідовність приготування:

  1. Підготовлені ягоди потовкти.
  2. Залити спиртом, змішаним з очищеною водою.
  3. Додати цукор.
  4. Наполягати 2-3 тижні.

Настойка черной рябины

Настоянка без використання спирту і горілки

Можна приготувати десертний напій без додавання спирту і горілки. Він буде не менш корисним, ніж ті, які були описані вище.

Нам знадобляться:

  • Плоди черноплодки - 1 кг;
  • Цукровий пісок-3 кг;
  • Ваніль в паличках — 1 штука( за бажанням);
  • Цедра апельсина — за бажанням.

Технологія приготування:

  1. Плоди перетерти з цукром.
  2. Додати ваніль, цедру.
  3. Закрити ємність марлею.
  4. Помістити в скляну тару. Залишити в темному місці на 2,5 місяці.
  5. Кожні 3-4 дні перемішувати.
  6. Після закінчення процесу бродіння профільтрувати.
  7. Перелити в пляшку, закрити кришкою, відправити в темне прохолодне приміщення для настоювання на 3 місяці.

Правила зберігання продукту

Настоянку з чорноплідної горобини слід зберігати в холодильнику або іншому прохолодному місці, куди не надходить світло. Термін придатності засобу на спиртовій основі - 3 роки.

важливо! ємність з настоянкою необхідно берегти від попадання сонячних променів .

Особливості вживання

Існують певні рекомендації по прийому настоянки в залежності від тієї проблеми зі здоров'ям, яку ви хочете вирішити за допомогою даного методу.Настойки Так, для нормалізації артеріального тиску засіб п'ється курсами по 1 місяцю. У день вживається по 3 маленьких ложки. 30-50 г необхідно пити для заспокоєння нервової системи і налагодження сну вечорами.

Настоянку можна пити перед їжею як аперитив, додавати в теплі напої — чай, кава, а також в випічку.

Ще засіб можна вживати як десертний напій, однак важливо знати міру, щоб не допустити небажаних наслідків передозування. В якості напою до свят краще все ж приготувати наливку без використання спирту.

Отже, ми представили для вас 5 найбільш популярних рецептів настоянок з чорноплідної горобини. Приготувавши їх і вживаючи згідно з інструкцією, ви зможете вирішити деякі проблеми зі здоров'ям, зокрема нормалізувати тиск, поліпшити апетит і стан слизової ШКТ, судин, поповнити організм необхідними вітамінами і мінералами, зміцнити імунну систему. І пам'ятайте: настоянка не може використовуватися в якості основної терапії серйозного захворювання, її можна пити лише в якості додаткового засобу і тільки після консультації з лікарем.

Відео: настоянка на чорноплідної горобини

Відгуки

для дослідів були приготовлені 3 види настоянки. Прийшов час і пора знімати пробу.

Чорноплідна горобина: настоянка на горілці.

Густа солодка настоянка, схожа на лікер. Роздавлені ягоди дають в'язкий і терпкий смак, тому ковтати таку настоянку важко, як-то сухувато йде. В якості застільного напою для гостей не підходить.

Чорноплідна горобина: настоянка на горілці без цукру.

Цей варіант краще, немає в'язкого і терпкого смаку. Смак без цукру вийшов натуральний. Але компанія цю настоянку не сильно зацінила.

Настоянка аронії на горілці з медом.

Переможець конкурсу. Лікерна настоянка з хорошим смаком, без терпкості і в'язкості. Оптимально була випита в компанії по-схемі настоянка + горілка.

P. S. На мій смак, у всіх рецептах передоз з кількістю черноплодки, якої можна класти в 2 рази менше, а також класти менше цукру... або розбавляти настоянки при вживанні горілкою, що ні є мета виготовлення настоянки.

Kirpich
http://nasmnogo.net/index.php/topic/11547-chernoplodnaia-riabina-nastoiki-iz-nee/?p=199378

Зараз читають
Кролячий пух: сорти, методи стрижки, зберігання, пряжа з вовни
Кролячий пух: сорти, методи стрижки, зберігання, пряжа з вовни
Кролячий пух: визначення якості; породи, актуальні в галузі; методи збор ...
Годування кроликів: чим не можна годувати, а чим можна
Годування кроликів: чим не можна годувати, а чим можна
Особливості раціону кроликів: що можна і що не можна давати вухатим. Умо ...
Скільки потрібно варити буряк, як швидко зварити буряк, рецепти
Скільки потрібно варити буряк, як швидко зварити буряк, рецепти
Як швидко і смачно зварити буряк: на вогні, на пару, в мікрохвильовці аб ...
Томат Апельсин: фото, опис, характеристика, врожайність, вирощування сорту
Томат Апельсин: фото, опис, характеристика, врожайність, вирощування сорту
Все про томати «Апельсин»: характеристика і опис сорту з фото, основні а ...
Коли краще і як правильно садити часник: восени (під зиму) або навесні?
Коли краще і як правильно садити часник: восени (під зиму) або навесні?
Поради з підготовки грунту, посадки і зберігання часнику, щоб отримати х ...
Хвороби рододедронів: опис, лікування, профілактика, фото
Хвороби рододедронів: опис, лікування, профілактика, фото
Хвороби рододендронів: якщо сохнуть листя, покриваються плямами стебла, ...
Толстянка: як сформувати крону грошового дерева
Толстянка: як сформувати крону грошового дерева
Толстянка: чи потрібно формувати крону і як правильно це робити. Обрізка ...
Новое youtube видео