Назад
Рецепти приготування кульбаб. Корисні властивості рослини і протипоказання

Навигация по разделу

корисні рецепти з кульбаби

ОдуванчикКульбабами називають рід багаторічних трав'янистих рослин. Типовий представник роду-кульбаба звичайна. Він зустрічається повсюдно в наших широтах. У рослини є й інші назви: кульбаба польовий, аптечний, лікарський. Про лікарські його здібностях ми і розповімо далі.


Чим корисний кульбаба

Молочний кульбабовий сік містить гіркі глікозиди, смолисті речовини (віск і каучук). У листі є холін, смоли, сапоніни, нікотинова кислота, флавоноїди, глікозиди. Ці ж компоненти містяться і в суцвіттях.

З кореневої системи рослини можна отримати тритерпенові сполуки, р-ситостерин, стигмастерин, інулін (його частка коливається від сезону: восени близько 40%, навесні близько 2%, в середньому, близько 24%), холін, нікотинова і яблучна кислоти, гіркі і дубильні речовини, цукор, смоли, віск, каучук, жирне масло.

Чи знаєте ви? у Передгір'ях Кавказу є незвичайний вид кульбаб, який володіє пурпуровими пелюстками.
Одуванчики

Крім перерахованих компонентів, в листі і стеблі містяться (на 100 г):

  • Калій-397 мг;
  • Кальцій-187 мг;
  • Натрій — 76 мг;
  • Фосфор — 66 мг;
  • Магній-36 мг;
  • Залізо-3,1 мг;
  • Селен-0,5 мг;
  • Цинк-0,41 мг;
  • Марганець-0,34 мг;
  • Мідь-0,17 мг;
  • Вітамін Е - 3,44 мг;
  • Вітамін РР-0,806 мг;
  • Вітамін K - 0,7784 мг;
  • Вітамін А-0,508 мг;
  • Вітамін В2-0,260 мг;
  • Вітамін В6-0,251 мг;
  • Вітамін В1-0,190 мг;
  • Вітамін В9-0,027 мг.
Дізнайтеся більше про корисні властивості кульбаби .
Одуванчики

Харчова цінність зеленої сировини:

  • Вода — 85,6 г;
  • Білки-2,7 г;
  • Жири-0,7 г;
  • Вуглеводи-9,2 г;
  • Харчові волокна-3,5 г.
Калорійність 100 г продукту — 45 ккал.

У 100 грамах вареного або сушеного рослини міститься:

  • Калій-232 мг;
  • Кальцій-140 мг;
  • Натрій — 44 мг;
  • Фосфор — 42 мг;
  • Магній-24 мг;
  • Залізо-1,8 мг;
  • Цинк-0,28 мг;
  • Вітамін C-18 мг;
  • Вітамін Е - 2,44 мг;
  • Вітамін до-0,551 мг;
  • Вітамін РР-0,514 мг;
  • Вітамін А-0,342 мг;
  • Вітамін В2-0,175 мг;
  • Вітамін В6-0,160 мг;
  • Вітамін В1-0,130 мг;
  • Вітамін В9-0,013 мг.
Одуванчики

Харчова цінність 100 г продукту:

  • Вода-89.8 г;
  • Білки-2 г;
  • Жири-0.6 г;
  • Вуглеводи-6.4;
  • Харчові волокна — 2,9 г.

Такий багатий склад дозволяє використовувати рослину як в традиційній, так і в народній медицині. З листя і коренів готують порошки, екстракти, відвари. Вони поряд з іншими лікарськими рослинами входять до складу шлункових зборів і чаїв для підвищення апетиту.

Також їх використовують як жовчогінний, проносний засіб і для поліпшення травлення. Коріння кульбаби самостійно або в комбінації з іншими жовчогінними препаратами застосовують при холециститах, гепатохолециститах, гастритах, хронічних запорах.

Компоненти кульбаби разом з диким цикорієм використовують при терапії жирової інфільтрації печінки. А коріння кульбаби спільно з листям кропиви застосовують для поліпшення лактації.Одуванчики

Спостерігаються у рослини і протитуберкульозні, противірусні, протигрибкові, антигельмінтні, антиканцерогенні і антидіабетичні здібності.

У народному цілительстві кульбаба використовується для поліпшення апетиту, очищення крові, кишечника, як сечогінний засіб. Допомагає при проблемах з жовчним, печінкою, нирками, сечовим міхуром. Покращує метаболізм, корисний при геморої. Відзначено, що кульбабовим соком можна закопувати очі при їх запаленні.

чи знаєте ви? компанія Continental AG з виробництва шин разом з Інститутом молекулярної біології в місті Фраунгофер і Вестфальським університетом ім. Вільгельма розробила технологію отримання гуму з кульбаб. Ця технологія дозволяє отримувати якісні шини і зберегти тропічні ліси від вирубки.

Рецепти з кульбаб

Рослина успішно застосовується не тільки в медицині, але і в кулінарії. Наведемо кілька незвичайних рецептів звичних для нас страв.Одуванчики

Мед з кульбаб

Для того щоб приготувати продукт, потрібні:

  • 400 квіток кульбаби;
  • 0,4-0,5 л води холодної;
  • 1 кг цукру;
  • Каструля;
  • Друшляк;
  • Марля;
  • Стерильні банки;
  • Кришки.

Вимиті суцвіття рослини заливаються водою в каструлі. Ємність ставлять на вогонь, і її вміст вариться пару годин. Відвар потрібно злити в іншу ємність. Для цього друшляк застеляється марлею. Все добре віджимаємо. У цю рідину висипаємо цукор і знову повертаємо на вогонь. Потрібно прокип'ятити все 7-10 хвилин.

Коли цукор розчиниться, і вміст каструлі почне густіти, знімаємо з вогню — продукт готовий до вживання. Для зручності зберігання його можна перелити в банки і закатати.Мед из одуванчиков

Варення з кульбаб

Потрібно взяти:

  • 360-400 квіток кульбаби;
  • 2 склянки холодної води;
  • 7 склянок цукру;
  • Друшляк;
  • Марлю;
  • Каструлю;
  • Стерильні банки;
  • Кришки.

Квіти миємо й заливаємо водою. Ставимо на вогонь і кип'ятимо пару хвилин. Зливаємо рідину в іншу каструлю через друшляк з марлею. Все добре віджимаємо. В отриману рідину висипаємо цукор і знову ставимо на вогонь. Кип'ятимо сім хвилин. Продукт готовий. Розливаємо його по банках і закриваємо кришками.

важливо! для варення бажано брати квітки, зібрані в травні, і далеко від автодоріг і промислових районів.

Салат з листя кульбаби

Для приготування салату потрібні:

  • 300 г молодого листя кульбаби;
  • 2 скибочки батона черствого;
  • 2 шт. цибулі ріпчастої;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 ст. л. трав'яного оцту;
  • Щіпка цукру;
  • 1 ч. л. гірчиці;
  • 4 ст. л. гірчиці;
  • Сіль, перець.

Листочки миємо й сушимо. Батон нарізаємо кубиками і обсмажуємо в олії до хрускоту. Дробимо цибулю і часник, і перемішуємо з хлібом. До оцту додаємо цукор, сіль, перець, гірчицю. Перемішувати. У суміш додаємо масло і збиваємо до однорідної консистенції.Салат с одуванчиков Листя викладаються на тарілці, зверху поливаються соусом. На них викладають батон. Салат потрібно їсти відразу після приготування.

Суп з кульбаб

Для супу потрібні:

  • 400 г листя кульбаби;
  • 1 кг курки;
  • 200 г вершків 20%;
  • 200 г картоплі;
  • 225 г (3 шт.) цибулі ріпчастої;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 яйце;
  • 1 лимон;
  • 10 г м'яти свіжої;
  • 6 г кунжуту;
  • 50 г олії;
  • 3,5 л води.

Приготування страви починаємо з оброблення курки:

  1. Відокремлюємо тушу від кісток і шкури. На кістках готуємо бульйон. Заливаємо їх 1,5 л води і варимо годину-півтори. Тим часом чистимо і варимо картоплю. Готові бульби крупно нарізаємо. Одну цибулину режим крупно, інші дрібно. Часник (2 зубчики) і м'яту також нарізаємо дрібно. З лимона добуваємо сік. Яєчний білок відокремлюємо від жовтка.Бульйон
  2. Куряче м'ясо і шкірку разом з нарізаним крупно цибулею і цілим часником перекручуємо на м'ясорубці. У фарш додаємо сіль, перець, м'яту. Ретельно вимішуємо. Кип'ятимо два літри води. У неї висипаємо помиті листя і знову доводимо до кипіння. Зціджувати.Куриный фарш
  3. На пісному маслі обсмажуємо дрібно нарізані цибулю і часник. Пересипаємо їх в каструлю, додаємо листя і заливаємо половиною бульйону. Суміш вариться на повільному вогні, поки листя не стануть м'якими. Важливо, щоб вони не поміняли колір. Додаємо картоплю і подрібнюємо все блендером. Тепер додаємо вершки, другу частину бульйону, солимо, перчимо і доводимо до кипіння. Розливаємо блюдо по тарілках і додаємо курячі кульки.Суп
  4. Кульки готуються з фаршу. У нього додають білок і добре перемішують. Далі вливають 2 ст.л. соку лимона. З фаршу формують невеликі тефтелі і обвалюють в кунжуті. Тефтелі обсмажують на сковороді в олії до напівготовності. Додають сік лимона і смажать ще три-п'ять хвилин. Можна викладати кульки в суп і насолоджуватися ароматним блюдом.Куриные шарики

Йогурт з кульбабою

Для цієї страви необхідні:

  • 2 склянки йогурту;
  • 1 ст. л. подрібненого листя кульбаби;
  • 2 ст. л. подрібнених суцвіть;
  • 1 ст. л. горіхів волоських;
  • 1 ст. л. меду.

Всі компоненти, крім горіхів, змішуємо за допомогою блендера. Збивати потрібно близько трьох хвилин. Отриману однорідну масу розливаємо по склянках і прикрашаємо подрібненими горіхами.

Вино з кульбаб

Для напою потрібні:

  • Літрова банка суцвіть кульбаби;
  • 2 лимона;
  • 1,5 кг цукру;
  • 100 г родзинок;
  • 3-4 шт. гілок м'яти.

Напій готується на основі пелюсток квітки. Їх відокремлюємо за допомогою ножа від квітколожа. Готову сировину викладаємо в каструлю і заливаємо чотирма літрами кип'яченої холодної води. Накриваємо кришкою і залишаємо на добу. Через 24 години в півлітра окропу розчиняємо цукор і ставимо сироп на вогонь.

рекомендуємо вам почитати про те, як зробити вино з чорної смородини , злив , малини , яблук , винограду , пелюсток троянд , а також, компоту і варення .

Варимо до загустіння. Перевіряється консистенція таким способом: краплю сиропу капають на рівну поверхню. Готовий продукт збереже форму краплі. Ту каструлю, в якій настоювалися квітки, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і даємо охолонути.

Проціджуємо. У рідину не повинні потрапити листя. З м'якоті лимонів добуваємо сік. У настій виливаємо сироп, додаємо родзинки, м'яту, лимонну цедру і сік. Все перемішуємо і накриваємо марлею. Ми залишаємо на дві доби, щоб побродило. По закінченню двох днів м'яту і цедру прибираємо. Рідина переливаємо в пляшку і на шийку надягаємо медичну рукавичку.Вино из одуванчиков В одному пальці проробляємо маленьку дірку. Бутель прибираємо в темне місце — напою потрібно ще побродити. По завершенні процесу бродіння осад відділяється, а вино розливається по пляшках, закупорюється і ховається в прохолодне місце далеко від сонячного світла. Там воно буде дозрівати 3-6 місяців.

Чай з кульбаб

Для приготування напою потрібні:

  • 2 ч. л. сухого листя кульбаби;
  • 0,3 л води.

Суху сировину заливаємо кип'яченою водою і заварюємо 10 хвилин. За смаком додаємо цукор. Можна пити.

важливо! Чай з кульбаб-хороший сечогінний засіб, тому при його вживанні потрібно збільшити відсоток продуктів, що містять калій, в раціоні.
Чай из одуванчиков

Зберігання

Висушені компоненти рослини зберігаються в темному, сухому, теплому, добре вентильованому приміщенні. Коріння краще зберігати в дерев'яних ящиках, листя і квіти — в тканинних або паперових мішечках або в картонних коробках або скляних банках.

Коріння зберігають свої властивості до п'яти років. Решта частини рослини придатні тільки рік.

Протипоказання

Якщо приймати рослини дозовано, то побічних ефектів не буде. Якщо ж буде перевищена норма вживання, то проявиться алергічна реакція, або підвищиться кислотність шлунка.

Як бачимо, кульбаба не тільки джерело корисних елементів, але і прекрасна сировина для кулінарних експериментів. Головне при приготуванні страв використовувати сировину, зібране в чистих районах. Тоді страви будуть не тільки смачні, але і корисні.Одуванчики


Зараз читають
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: від чого допомагає і як застосовувати, народні реце ...
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Все про альтернаріоз томатів: опис захворювання, збудник, причини і перш ...
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли садити кабачки у відкритий грунт навесні: визначення дати, вибір мі ...
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Важкоупряжні породи, в народі звані «ваговозами», є однією з наймасивніш ...
Кращі поради по обрізці винограду восени
Кращі поради по обрізці винограду восени
Обрізання винограду-це традиція, але і технологія, що дозволяє збільшити ...
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
У січні 2020 р. ТОРГІВЛЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЮ та харчовою продукцією ЄС ...
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Протягом багатьох років Syngenta Flowers старанно працювала над міжвидов ...
Новое youtube видео