Назад
Біла квасоля: калорійність, користь і шкода, при діабеті та інших захворюваннях, властивості

Навигация по разделу

корисні властивості білої квасолі

Белая фасольПісля того як білу квасолю вперше ввезли в Росію, вона не відразу стала використовуватися в кулінарії. На перших порах ця рослина розглядали тільки в декоративних цілях, але через деякий час, коли виявилося, що квасоля дуже легко вирощувати і вона прекрасно підходить для вживання в їжу, її стали використовувати повсюдно. І не дарма, адже ця культура володіє багатьма корисними властивостями, є дієтичним продуктом і має високу енергетичну цінність.


Опис

Біла квасоля-це рослина, що відноситься до сімейства бобових. Однорічна, кучеряве або кустарне, деякі сорти якої часом досягають майже 3 метрів в довжину.

Ошатні квіти, якими покритий стебло, утворюють висять двостулкові стручки. У кожному такому стручку міститься від двох до восьми квасолинок.

Боби квасолі мають традиційну форму у вигляді сплюснутого з боків півмісяця, але дрібні сорти відрізняються щільною структурою і правильною овальною формою. Колір квасолин зазвичай молочно-білий. Покриті боби гладкою глянсовою шкіркою, у якої є схильність зморщуватися під час замочування.Белая фасоль на огороде

корисні для організму і інші представники бобових: арахіс , горох , спаржа , мишачий горошок .

Так як це теплолюбна культура, квасоля висаджують в грунт в кінці травня або на початку червня. А від моменту сходів перших росточков до технічної зрілості плодів проходить приблизно 65 днів, іноді менше в залежності від сорту. Збір врожаю найчастіше припадає на кінець липня або початок серпня.

Ця рослина володіє багатьма корисними властивостями, має багатий вітамінний і мінеральний склад, відрізняється хорошим смаком і навіть здатне виступати як підтримка до основної терапії при багатьох захворюваннях.

чи знаєте ви? Наполеон Бонапарт славився своєю любов'ю до квасолі. Він вважав, що цей чудодійний продукт здатний збільшувати кількість думок в голові і силу в м'язах.
Квасоля — це:
  • Блюдо вегетаріанців, так як містить багато рослинного білка;
  • Блюдо тих, хто хоче схуднути і сидить на дієті, так як ця бобова культура сприяє очищенню організму від зайвої рідини і шлаків;
  • Спортсменів і тих, хто має справу з важкою фізичною працею, так як містить багато вуглеводів;
  • А також цей овоч підходить тим, хто має різні проблеми зі здоров'ям — страждає від хвороб серця і судин, печінки, підшлункової залози і нирок.
Белая фасоль

Склад

Харчова цінність на 100 г білої квасолі становить приблизно 300 кКал, з яких:

  • Вуглеводів-47 г (~188 кКал);
  • Білків-21 г (~84 кКал);
  • Жирів-2 г ( ~ 18 кКал).
Вуглеводи, білки і жири знаходяться приблизно в такому процентному співвідношенні 63:28:6.
Дізнайтеся більше про інших видах і сортах стручкової квасолі .
крім цього, до складу квасолі входять такі елементи, як:
  • Крохмаль-43,8 г;
  • Вода-14 г;
  • Харчові волокна-12,4 г;
  • Зола-3,6 г;
  • Моно - і дисахариди-3,2 г;
  • Насичені жирні кислоти-0,2 г.
Белая фасоль Крім того, біла квасоля багата такими вітамінами:
  • Вітамін РР не (ніаціновий еквівалент) — 6,4 мг;
  • Вітамін РР — ніацин) - 2,1 мг;
  • Вітамін В5 — пантотенова кислота) - 1,2 мг;
  • Вітамін В6 — піридоксин) - 0,9 мг;
  • Вітамін Е (токоферол) - 0,6 мг;
  • Вітамін В1 — тіамін) - 0,5 мг;
  • Вітамін В2 — рибофлавін) - 0,18 мг;
  • Вітамін В9 (фолієва кислота) — 90 мкг.
важливо! кількість фолієвої кислоти в Білій квасолі становить 91% від добової потреби людини. Тому цей продукт рекомендований до вживання вагітним жінкам, так як у них підвищена потреба в фолієвої кислоти.
до складу цього продукту також входять макроелементи:
  • Калій-1100 мг;
  • Фосфор — 480 мг;
  • Сірка-159 мг;
  • Кальцій-150 мг;
  • Магній-103 мг;
  • Кремній-92 мг;
  • Хлор - 58 мг;
  • Натрій-40 мг.
Белая фасоль і мікроелементи:
  • Залізо - 5,9 мг;
  • Цинк - 3,21 мг;
  • Марганець-1,34 мг;
  • Алюміній-640 мкг;
  • Мідь-580 мкг;
  • Бор-490 мкг;
  • Нікель-173,2 мкг;
  • Ванадій-190 мкг;
  • Титан-150 мкг;
  • Фтор — 44 мкг;
  • Молібден — 39,4 мкг;
  • Селен — 24,9 мкг;
  • Кобальт — 18,7 мкг;
  • Йод-12,1 мкг;
  • Хром — 10 мкг.

Корисні властивості

Що міститься в Білій квасолі рослинний білок нагадує яловичий і відрізняється високою якістю, при цьому він не містить тваринний жир, який ускладнює роботу шлунково-кишкового тракту. А велика кількість неперетравлюваних харчових волокон (клітковини) нормалізує травлення, регулює стілець і сприяє тому, що з організму успішно виводяться токсини, шлаки і різні шкідливі речовини.

не менш корисними властивостями володіє і спаржева квасоля .

Белая фасольБіла квасоля знижує холестерин, зміцнює кісткову, серцево-судинну систему, нормалізує протікання нервових процесів, знижує рівень цукру в крові і має загальний зміцнювальний і оздоровчий вплив.

Вживання цього продукту рекомендується при цукровому діабеті, так як завдяки своєму багатому складу він здатний нормалізувати рівень глюкози в крові, знизити цукор, поліпшити стан хворої людини. Хімічний склад квасолі унікальний і прирівнюється за своїм впливом до інсуліну, що робить цей вид бобових незамінним продуктом в раціоні харчування діабетиків.

До того ж ці бобові ефективно регулюють роботу серця і судин, знижують тиск і зміцнюють серцево-судинну систему, що є дуже важливим для людей, хворих на цукровий діабет.

важливо! біла квасоля сприяє збереженню білизни зубів. Вона зміцнює ясна і емаль, зберігає природний колір зубів, і це єдиний вид квасолі, що входить до складу «білої дієти», якої дотримуються ті, хто пройшов процедуру відбілювання зубів.
При такому захворюванні цей вид бобових можна вживати просто в їжу у вигляді супів, в складі салатів або ж як самостійну страву. Поєднується продукт як з м'ясом, так і з овочами.

Наприклад, діабетикові може припасти до смаку квасолевий суп-пюре. Для його приготування потрібно взяти:

  • 400 г білої квасолі;
  • Одну цибулину;
  • Один зубчик часнику ;
  • 1 яйце відварне;
  • 200 г цвітної капусти;
  • Пару столових ложок овочевого бульйону;
  • 1 столову ложку рослинної олії;
  • Сіль, петрушку і кріп за смаком.
Фасоль в блендере Цибулю і часник потрібно протушкувати, поки цибуля не стане м'яким. Далі додати овочевий бульйон, квасолю і дрібно нарізану цвітну капусту , і все це проварити протягом 20 хвилин. Після закінчення варіння, готову суміш виливають в блендер і подрібнюють вариво до однорідної маси пюре, після чого знову повертають в каструльку. Додають спеції і сіль, і проварюють ще протягом пари хвилин. Подають блюдо з дрібно нарізаним вареним яйцем і прикрашене листочками петрушки. Суп-пюре
важливо! неприпустимо вживання в їжу недовареної квасолі, так як сирі боби містять фазин, який є отрутою і викликає сильне отруєння.
Крім явної користі для хворих на цукровий діабет, біла квасоля також:
  • Сприяє зміцненню кісток, покращує стан зубів і здатна запобігати остеопорозу, так як містить велику кількість кальцію;
  • Підвищує імунітет за рахунок багатого вітамінного складу;
  • Корисна для серця і судин, робить Серцевий м'яз більш еластичною і витривалою, регулює тонус судин;
  • Сприяє кровотворенню за рахунок легко засвоюваного заліза, стимулюючи вироблення еритроцитів-кров'яних клітин, тому є незамінною при анемії (недокрів'ї);
  • Під час вагітності практично повністю заповнює добову потребу в фолієвої кислоти, яка є незамінною для плоду, що розвивається;
  • Очищає організм від шлаків і токсинів, а також зміцнює печінку і нирки, через що вони краще справляються з функцією фільтрації;
  • Сприяє швидшому відновленню організму після різних травм, операцій;
  • Підтримує нервову систему, нормалізує її роботу під час гострого або хронічного стресу;
  • Сприяє видаленню каменів з нирок і жовчного міхура;
  • Покращує зовнішній вигляд нігтів, волосся і шкіри;
  • Підсилює вироблення шлункового соку і нормалізує обмінні процеси організму;
  • Здатна нормалізувати потенцію у чоловіків за рахунок піридоксину і фолієвої кислоти, які покращують сперматогенез і впливають на тривалість статевого акту;
  • Нормалізує функціонування жіночої репродуктивної системи за рахунок аргініну в складі продукту.
Консервированная белая фасоль Консервована біла квасоля від інших форм приготування відрізняється тим, що містить ще меншу кількість калорій: на 100 грам продукту припадає всього близько 99 кКал, з яких:
  • Вуглеводів-17,4 г (~ 70 кКал);
  • Білків-6,7 г (~27 кКал);
  • Жирів - 0,3 г ( ~ 3 кКал).

Шкода і протипоказання

Надмірне вживання білої квасолі здатне приводити до деяких негативних наслідків — тяжкості в шлунку і підвищеного газоутворення.

До того ж існує ряд протипоказань до вживання цього продукту. до них відносяться такі захворювання, як:

  • Гастрит з підвищеним рівнем кислотності (при зниженій кислотності їсти квасолю допустимо, так як вона підвищує утворення кислоти);
  • Виразкова хвороба шлунка, особливо в період загострення;
  • Холецистит;
  • Коліт;
  • Панкреатит;
  • Подагра.
Белая фасоль У деяких людей може спостерігатися індивідуальна непереносимість квасолі, яка проявляється алергічними реакціями. У цьому випадку її вживання в їжу також неприпустимо.

важливо! щоб уникнути зайвого газоутворення і полегшити перетравлення, білу квасолю краще не поєднувати з борошняними виробами і хлібом. В іншому випадку організму буде важко впоратися із зайвою кількістю клітковини. Найкраще поєднувати ці бобові з м'ясом і овочами.

Застосування в косметології

Біла квасоля широко використовується в домашній косметології. З неї роблять різні маски для обличчя, які підходять абсолютно для всіх типів шкіри.

Ці бобові ефективно відбілюють шкіру, живлять її і насичують корисними речовинами, мають омолоджуючий ефект, так як мають властивість ліфтингу, а також добре очищають шкіру від чорних крапок, акне, подразнень, прибирають синці і мішки під очима.

Для того щоб зробити маску для обличчя, зерна потрібно спочатку відварити до готовності і остудити. Потім просіваємо їх крізь сито, щоб залишилося однорідне і м'яке пюре, позбавлене жорсткої шкірки і грудок.Маска для лица Розминаємо виделкою і додаємо різні інгредієнти, наприклад:

  • Масло оливи і лимонний сік для тонусу і освіження шкіри;
  • Пюре з кислих яблук, яйце, вівсянку і вершки для ліфтингу;
  • Морську сіль для поліпшення еластичності шкірних покривів.
Можна також додати маслянисті розчини вітамінів А (ретинол) і Е (токоферол) для кращого живлення шкіри. А ефірна олія рожевого дерева позбавить від шкірних недоліків і розгладить зморшки.

чи знаєте ви? красуня Клеопатра користувалася білилами для обличчя, зробленими з подрібненої в пудру висушеної білої квасолі і невеликої кількості теплої води. Така пудра повністю покривала обличчя і заповнювала всі зморшки, роблячи шкіру сяючою, гладкою і молодою. Та ось тільки, коли шкіра пересихала, така маска покривалася тріщинами.

Як вибрати

Вибираючи продукт, потрібно в першу чергу звернути увагу на його стан — він не повинен бути зіпсований, на ньому не повинно бути цвілі, гниття або ознак грудкування.

Боби повинні бути неушкодженими і однакового розміру. Шкірочка на квасолинках повинна бути гладкою і блискучою.Белая фасоль

Як зберігати

Якщо квасоля ви вирощуєте самостійно, то при заготівлі на зиму слід дотримуватися деяких правил:

  • Після того як ви полущили зерна, їх необхідно протягом трьох хвилин прогріти в духовці або на деку;
  • А ось молоді зерна в стручках можна просто заморозити.
варену і охолоджену квасолю в стручках можна зберігати в поліетиленовому пакеті в морозилці. попередньо у неї потрібно зрізати кінчики і порубати на шматочки розміром до 7 см.після цього бобові кладуть в пакет і щільно зав'язують, повністю позбавляючись від повітря, і поміщають на зберігання в морозильну камеру.

Термін зберігання продукту в такому вигляді не може перевищувати 6 місяців.

А ось для зберігання сухого продукту добре просушені боби поміщають в скляну тару (банку) і щільно закривають пластмасовою кришкою. Банку поміщають в сухе і темне місце, де є гарне провітрювання і підтримується кімнатна температура.

Ні в якому разі не можна допускати проникнення вологи і комах до продукту. Зберігати боби можна протягом 1 року.Хранение фасоли Таким чином, квасоля обов'язково має бути присутня в раціоні, про що говорить її багатий вітамінно-мінеральний склад. Крім того, її корисні властивості не тільки оздоровлять організм зсередини, але і допоможуть виглядати свіжіше.


Зараз читають
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: опис рослини; технологія вирощування через розсаду з покроковою ...
Йод: застосування в саду і на городі
Йод: застосування в саду і на городі
Йод як добриво для рослин: обробка посівного матеріалу йодом, йод для пі ...
Крапельний полив з пластикових пляшок своїми руками
Крапельний полив з пластикових пляшок своїми руками
Крапельний полив томатів в теплиці – це те, що можна зробити своїми рука ...
Макуха соняшникова: що це таке, як використовують відходи соняшнику
Макуха соняшникова: що це таке, як використовують відходи соняшнику
Макуха соняшникова: що це таке, як використовують відходи соняшнику
Стрілки часнику: користь, калорійність, склад, лікувальні властивості
Стрілки часнику: користь, калорійність, склад, лікувальні властивості
Стрілки часнику: користь, калорійність, склад, лікувальні властивості
Кипарисовик: опис найпопулярніших сортів
Кипарисовик: опис найпопулярніших сортів
Кипарисовик: опис найпопулярніших сортів
Схема De minimis для переробників болгарських фруктів і овочів
Схема De minimis для переробників болгарських фруктів і овочів
Правління Державного фонду «Сільське господарство» Болгарії виділив кошт ...
Новое youtube видео