Кабачок: чи можна їсти в сирому вигляді, скільки містить калорій і корисних речовин, чим корисний для організму
Кабачки є однорічними трав'янистими рослинами, які вирощуються в багатьох городах нашої країни. Але тільки мало хто знає про користь даних овочів для травної системи, шкірних покривів, шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи. Крім того м'якоть і насіння кабачків широко використовуються в косметичних цілях. У даній статті ми докладно поговоримо про користь і шкоду цієї популярного овоча.
Калорійність і харчова цінність
Харчова цінність рослини становить 24 ккал на 100 г продукту. Кабачок водянистий, тому містить мізерну кількість білків і жирів (0,6 г і 0,3 г, відповідно). У 100 г продукту міститься 94 г водянистої маси разом з харчовими волокнами, практично вся інша маса — це прості і складні вуглеводи (4,6 г).
Вітаміни, макро-і мікроелементи
Кабачок володіє багатьма корисними властивостями саме завдяки наявності в його складі органічних кислот, золи, моно-/дисахаридів, насичених жирних кислот, вітамінів і макро-/мікроелементів. Серед вітамінів в складі даного овоча є вітаміни групи в, бета-каротин, вітамін Е, аскорбінова кислота, вітамін РР.
З мікроелементів в складі кабачка є тільки залізо, макроелементи представлені в більш широкому спектрі:
- Магній;
- Фосфор;
- Калій;
- Натрій;
- Кальцій.
Чим корисний кабачок
Даний овоч дуже легко засвоюється нашим організмом через водянистого складу з мінімальною кількістю жирів. Він сприятливо впливає на кишкову мікрофлору, загоює ранки на слизовій оболонці шлунка, налагоджує роботу підшлункової залози і активізує процеси засвоєння білків.
Крім того кабачкова м'якоть має легкий сечогінний ефект, здатна абсорбувати токсини і солі важких металів і виводити їх з організму. Овоч буде дуже корисний при набряклості, гіпертонії, ожирінні, променевому ураженні шкіри.
Через низьку калорійність продукт є головним інгредієнтом багатьох дієтичних програм. Велика концентрація фосфору і кальцію принесе користь людям з ослабленою кістковою тканиною (особливо актуально в дитячому і старечому віці).
Наявність в м'якоті овоча магнію, калію і вітаміну з сприяє зміцненню судинної системи і серця. Магній і калій нормалізують роботу серця, знижують рівень артеріального тиску, перешкоджають розвитку інфаркту та інсульту. Овоч в свіжому вигляді зміцнює імунну систему, так як він багатий вітамінами з, В1 і В3. Його корисно вживати при вірусних і бактеріальних інфекціях в якості природного джерела вітамінів і мінералів.
Антиоксидантні властивості кабачка проявляються завдяки вітаміну Е-натуральному інгібітору окислювальних процесів в клітинах і тканинах. Крім того компоненти даного плода сприятливо впливають на функцію печінки і нирок.
Для жінок
Для багатьох жінок вкрай важлива підтримка стрункості і краси. В такому випадку на допомогу прийде кабачок, який сприяє поліпшенню стану шкірних покривів, він також нормалізує колір і еластичність шкіри обличчя. Його можна їсти замість сніданків і вечерь в сирому вигляді з метою схуднення і збагачення організму корисними вітамінами і мінералами.
Даний овоч також принесе величезну користь під час вагітності: корисні речовини будуть не тільки підтримувати стан здоров'я матері, але і допоможуть формувати життєво важливі органи плоду.
Для чоловіків
Компоненти кабачка допомагають мінімізувати ризик розвитку онкологічних захворювань сечостатевої системи у чоловіків. Залізо-єдиний мікроелемент, що входить до складу кабачкової м'якоті, але воно принесе величезну користь кожному з чоловіків. Справа в тому, що воно здатне позитивно впливати на рівень тестостерону — головного чоловічого гормону. А ось клітинний сік допоможе позбутися від надокучливого пивного животика.
Особливості вживання
Навіть незважаючи на те, що кабачок добре засвоюється організмом, його не можна безмежно вживати, особливо, якщо ви чекаєте дитину або хворієте на цукровий діабет.
При вагітності
Під час виношування дитини лікарі дозволяють їсти даний овоч, більш того, він принесе величезну користь в цікавий період. Немає даних про норми вживання, просто їжте помірно і насолоджуйтеся приємним ароматом і смаком.
При вагітності в третьому триместрі кабачок допоможе зняти набряклість ніг і знизити рівень тиску, так як має помірний сечогінний ефект. Каротин і вітамін з зміцнять імунну систему, стабілізують роботу серцево-судинної системи, а також дадуть свій внесок у ріст і розвиток плода в утробі матері. Окремо хотілося б відзначити, що калій, магній і залізо є головними супутниками будови життєво важливих органів плода: залізо бере участь в будові кровоносної і кровотворної системи, калій і магній — в процесах будови мозку і серця малюка.
При грудному вигодовуванні
В період лактації їсти кабачки можна, але не в безмежній кількості, так як зайве виведення рідини з організму призводить до втрати макроелементів калію і магнію, головних регулювальників роботи серцевого м'яза. Помірне вживання овоча піде на користь мамі, що годує, так як багато корисні вітаміни і мінерали потрапляють безпосередньо в молоко, а потім і в організм дитини.
Калій, кальцій, залізо і магній, які присутні в кабачкової м'якоті, проходять всі етапи ланцюжка (кабачок-мама-грудне молоко-дитина) і активно беруть участь в зростанні і розвитку малюка, а саме його кісткової системи, зубів, серцево-судинної системи, мозку.
Крім того не слід забувати, що після пологів організм жінки починає відчувати дефіцит багатьох корисних речовин (в період вагітності вони були віддані плоду), а кабачок допоможе відновити нормальний рівень вітамінів і мінералів в організмі жінки.
При схудненні
Людям, які прагнуть до ідеальної фігури, кабачки особливо корисні. Кабачкова м'якоть здатна очищати кишечник від гнильних розкладань і покращувати його перистальтику. Крім того даний овоч нормалізує водно-сольовий баланс, а це є головним фактором успіху у тих, що худнуть людей. Щоб ефективно скидати зайві кілограми, необхідно з'їдати 400-500 г кабачка в день в сирому або тушкованому вигляді. Це зовсім невеликі цифри, так як півкіло овоча містить всього 115 ккал (9 частина норми середньостатистичної дієтичної програми). Замініть вечерю і сніданок кабачками — і ефект не змусить себе довго чекати.
При цукровому діабеті
При цукровому діабеті даний овоч їсти можна. Однак слід уточнити у лікаря дози, адже на різних стадіях діабету кількість денних порцій буде відрізнятися. Як би там не було, кабачки приносять величезну користь людям, що страждають на цукровий діабет: вони зміцнюють стінки судин (судини страждають під час даного захворювання), не перевантажують підшлункову залозу (через відсутність ефірних масел), збагачують організм вітамінами групи В (корисні для підшлункової залози).
При патологіях підшлункової такий продукт найкраще вживати в сирому або відварному вигляді, так як смажені шматочки овоча обтяжать і без того страждає підшлункову залозу.
При хворобах шлунка
При гастриті кабачкову м'якоть рекомендується вживати тільки у відварному вигляді, так як сира продукція може нашкодити слизовій оболонці шлунка, яка і без того страждає від підвищеного вмісту соляної кислоти. Не варто слухати людей, які стверджують, що термічно оброблений овоч втрачає свої корисні властивості. Правильне приготування (при невисоких температурах, без використання спецій і приправ) залишить в овочі безліч вітамінів і мінералів. Але пам'ятайте, що при гастриті краще не зловживати овочем і їсти не більше 150 г на добу.
При панкреатиті їсти кабачкову м'якоть також необхідно лише у відварному або запеченому вигляді, і не більше 100 г в день, щоб не завдати шкоди своєму організму.
При виразковому ураженні шлунка і дванадцятипалої кишки необхідно дотримуватися суворої дієти і вживати тільки натуральні продукти в відварному або приготованому на пару вигляді. Кабачки дозволено включати в меню людей, які хворіють на цю недугу, так як вони здатні принести користь шлунку і підшлунковій залозі.
З якого віку можна дітям
Одним з перших овочів в меню дитини є як раз таки кабачок, який легко засвоюється і збагачує організм природними корисними речовинами. Фахівці рекомендують готувати кашки з даних овочів для дітей з шестимісячного віку. Іноді такий продукт вводиться в дитячий раціон з 4-х або 5-ти місяців, але це трапляється тільки після консультації лікаря (зазвичай при тривалих і хворобливих запорах).
Як вибрати при покупці
Тільки якісні і свіжі кабачки можуть принести користь людському організму. Але щоб такий продукт був якісним, потрібно вміти його правильно вибрати. Нижче ми розповімо про основні правила вибору при покупці.
- Купуйте овоч в проміжок з початку травня до кінця червня. Саме в цей час плоди гарбузової рослини мають багатий вітамінний і мінеральний склад, відрізняються особливим смаком і ароматом. Перезрілі овочі втрачають багато корисних речовин.
- Шкірка повинна бути тоненькою і м'якою, так як товста шкірка є свідком старого овоча. Крім того щільна і товста шкірка містить безліч шкідливих для здоров'я речовин.
- Плоди повинні бути невеликих розмірів (від 10 до 20 см в довжину, вагою 200-250 г). Великі кабачки відрізняються товстою шкіркою, високим вмістом насіння і поганими смаковими якостями. Крім того великі плоди, найчастіше, перезрілі і містять мінімальну кількість корисних речовин.
- Якісні овочі не повинні мати пошкоджень на шкірці. Вм'ятини і подряпини є свідком того, що кабачок піддавався довгої транспортуванні і неправильному зберіганню.
- Намагайтеся купувати овочі з рівномірним кольором без плям. Плями темного кольору можуть сигналізувати про розпочаті процеси гниття всередині овоча.
Як і скільки можна зберігати в холодильнику
Свіжі кабачки, які недавно куплені, можуть зберігатися в холодильній камері (при температурах 0...+5 °з) не більше двох тижнів. Для продовження терміну зберігання овочі не слід мити, просто запакувати в целофановий пакетик і відправити в холодильник. Кабачки можна консервувати, робити різні салати. У консервованому вигляді продукт зберігається всю зиму в сухому, темному і прохолодному місці.
Як використовують в кулінарії
У кулінарних цілях кабачки використовують в кухнях народів усього світу. В Індії даний овоч подають до м'яса і риби, в Італії з нього готують соус і пасту, а в Росії популярним залишається всім відоме блюдо — кабачкова ікра .
Чи можна їсти сирим
У сирому вигляді плоди гарбузового рослини дозволено вживати не всім. Вище ми вже говорили про те, що при панкреатиті, виразковому ураженні шлунка і гастриті, кабачки в сирому вигляді їсти заборонено. Також не слід вживати даний продукт без термічної обробки людям, які мають алергічні реакції на овоч. В інших випадках сирий кабачок їсти можна, більш того, в такому вигляді він принесе величезну користь організму: додасть вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. З сирого овоча можна готувати салати, фреші та інші екзотичні страви.
Що можна зробити, і з чим поєднується
Кабачки можна вживати в смаженому, вареному, маринованому вигляді. Їх також можна готувати на пару, поєднувати з іншими овочами для приготування рагу або овочевого супу. Деякі люди цінують фаршировані кабачки, так як в їх основі — м'ясо, просочене соком нашого чудового овоча.
Плоди даних рослин також придатні для приготування різних десертів: млинців, оладок, запіканок, пирогів, тортів. Багато гурманів цінують ароматний і, безперечно, чудовий смак кабачкового варення, яке готується на основі молодих гарбузових плодів, цитрусових фруктів, яблук і різних прянощів.
Напевно, немає таких продуктів, з якими б кабачки не поєднувалися. Через їх ніжною і ароматною м'якоті дані овочі можна подавати на стіл з абсолютно будь-якими стравами.
Як можна використовувати в домашній косметології
У складі кабачка є багато корисних хімічних сполук, які сприятливо впливають на шкірні покриви. Саме тому даний овоч активно використовується в косметичних цілях.
Омолоджуюча маска
Існує два найбільш ефективних рецепта омолаживающей маски:
- Молодий плід натріть на дрібну тертку , приберіть сік, що утворився, а кашку накладіть рівним шаром на шкіру обличчя. Залиште маску на 20-25 хвилин, після чого змийте її теплою водою без використання миючих засобів;
- На дрібну тертку натріть молодий кабачок і авокадо . Змішайте 3 ст.л. овоча і 2 ст. л. екзотичного плоду, додайте в кашку столову ложку меду і чайну ложку лимонного соку. Перемішайте вміст до утворення однорідної консистенції і нанесіть на шкіру обличчя на 15 хвилин. Для хорошого ефекту робіть такі маски 2-3 рази в тиждень.
Освіжаюча
Рецепти масок, які освіжать і омолодять шкіру обличчя:
- Третю частину молодого кабачка подрібніть на тертці і додайте в кашку столову ложку натурального меду. Вміст нанесіть на обличчя на 15-20 хвилин, потім змийте теплою водою;
- В 1 ст.л. кабачкової м'якоті додайте 1 ч. л. жирної сметани і 1 ч. л. меду. Наносите маску на шкіру на 15 хвилин щодня перед сном. Ефект стане помітним вже через тиждень таких процедур.
Очищаюча
Щоб приготувати хорошу очищувальну маску для обличчя, необхідно запастися наступними інгредієнтами:
- Кабачкова м'якоть-50 г;
- Огірок-50 г;
- Агар-агар-1 г;
- Масло чайного дерева-3 краплі;
- Очищена вода-200 мл.
Для початку овочі необхідно очистити від шкірки, а потім подрібнити їх за допомогою терки. Далі потрібно закип'ятити воду і додати туди агар-агар. Коли рідина знайде густу консистенцію, її необхідно додати в овочеву кашку і все добре перемішати.
Потім додати туди масло чайного дерева і ще разок все перемішати. Наносити таку маску перед сном на 15 хвилин. Зберігати в холодильнику не довше 3 днів.
Тонізуюча і заспокійлива маска
Така маска поліпшить мікроциркуляцію крові у верхньому шарі епідермісу. Крім того вона наситить шкірні покриви вітамінами і мінералами, додасть шкірі молодості і пружності. Приготувати маску дуже просто: змішайте 30 г кабачкової кашки і 10 г сиру, потім нанесіть на обличчя на 15 хвилин. Ефект зможете оцінити вже через тиждень після початку процедур.
Поживна маска
Поживна маска допомагає мінімізувати пігментацію і відновити нормальну еластичність шкірних покривів. Для її приготування необхідно мати:
- Кабачкову м'якоть - 20 г;
- Порошкоподібне какао-20 г;
- Масло ши - 10 г.
Кашку овоча, какао і масло ретельно перемішати до утворення однорідної консистенції. Нанести на обличчя на 15 хвилин, потім змити водою кімнатної температури.
Проти прищів
Таку маску рекомендується робити один раз в тиждень. Вона дозволить позбутися від прищів і докучливих гнійних утворень на шкірі. Необхідні інгредієнти:
- Кабачкова м'якоть-20 г;
- Житнє борошно-10 г;
- Масло ромашки - 6 крапель.
Проти загрубілої шкіри на п'ятах
Іноді шкіра на п'ятах починає грубіти і тріскатися, в таких випадках на допомогу прийде маска з кабачка. Для її приготування необхідно мати такі інгредієнти:
- Кабачкова кашка;
- Пюре з фруктів (яблуко, апельсин, авокадо);
- Оливкова олія.
Перераховані інгредієнти змішати в пропорції 2: 2: 1 щодо черговості в списку. Отриману маску нанести на п'яти і закріпити марлевою пов'язкою. Робити такі процедури щодня до повного омолодження шкірних покривів п'ят.
Протипоказання і шкода
Кабачок в сирому вигляді заборонено вживати без попередньої консультації лікаря при будь-яких патологіях шлунково-кишкового тракту.
Він також не рекомендований людям, що страждають порушенням виведення калію з організму. Крім того слід дотримуватися норм при вживанні соку даного овоча: якщо випивати більше 1 л в день, то можливе порушення водно-сольового обміну.
Також слід з обережністю вживати кабачки при цукровому діабеті. Людям з подібною патологією найкраще їсти овочі у відварному вигляді. При холециститі і сечокам'яній хворобі кабачки можна вживати тільки після попередньої консультації з фахівцем. Випадків отруєння овочем не реєструвалося (якщо продукт якісний і свіжий, гнильний або зіпсований овоч може спровокувати харчове отруєння).
Тепер ви знаєте, в чому полягає користь кабачка для людського організму. Наостанок хотілося б сказати, що кабачки найкраще вирощувати самостійно, так ви будете впевнені в якості і користь продукції.