Назад
Як правильно заморозити моркву на зиму в домашніх умовах

Навигация по разделу

заморожування моркви на зиму в домашніх умовах: кращі рецепти

Замороженная морковьЗаморозка овочів має багато достоїнств. Це і можливість заощадити взимку , і збереження вітамінів (адже всім відомо, що взимку овочі , що продаються в супермаркетах, відрізняються від літніх за вітамінним складом). Та й доступ до запасів буде постійний.

Про те, чи можна заморожувати морква , і чи не втрачаються її корисні властивості після розморожування, розповімо далі.


Переваги заморозки

Морква прийнято зберігати в погребі , підвалі або іншому прохолодному місці. При дотриманні певних умов овоч може зберігатися до весни. Втім, якщо температура надто низька або висока, морква покривається плямами, пліснявіє, висихає або перемерзає. Замороженная морковь Особливо важко доводиться тим, хто зберігає морква в квартирі . Адже не у всіх є підвал або оснащений для цього балкон. Саме тому ідеальний вихід в такій ситуації-заморожена морква, користь якої зберігається довгий час.

Чи знаєте ви? весняна морква - ідеальний варіант для заморожування. Вона більш цукриста і соковита.

Причому, мати окрему морозильну камеру зовсім не обов'язково, адже всі сучасні холодильники обладнані місткими морозилками. Тому такий вид заготовки не вимагає ні додаткових витрат, ні зайвих зусиль.

Для всіх домогосподарок такий спосіб заготовки має ще один великий плюс: не потрібно витрачати багато часу. При готуванні досить дістати пакетик і додати в блюдо необхідну кількість морквини.Заморозка моркови

Вибір і підготовка моркви

Перед тим, як заморозити моркву в морозильній камері, потрібно відповідально підійти до вибору продуктів і вибирати тільки якісний матеріал. Краще, якщо це будуть овочі зі свого городу.

Отже, коренеплоди відбираються молоді, соковиті, цілі, що не підгнилі.

важливо! не можна для заморозки брати перезрілі коренеплоди - користі від них мінімум.

Вибирати морквину потрібно середнього розміру . Дрібні екземпляри краще відкласти-при заморожуванні вони втрачають смак.

Перед заготівлею овочі добре очищають від бруду, миють, тонко обрізають верхній шар, зрізають кінчики і викладають на рушник, щоб вони добре просохли.Подготовка моркови

Відповідна тара

Поки овочі підсихають, можна вибрати тару для заморозки.

Такими можуть бути:

  • Невеликі пластмасові лоточки (контейнери);
  • Разові стаканчики;
  • Спеціальні, передбачені для зберігання морожених продуктів, пакети;
  • Формочки для льоду або випічки (для пюре або тертої моркви);
  • Поліетиленові кульочки із застібкою.

Можна використовувати і звичайні поліетиленові пакети, але вони повинні бути міцними і обов'язково новими.Пакеты для заморозки При використанні пластикової ємності слід пам'ятати,що потрібно залишати до кришки 1-1, 25 см порожнього простору, оскільки при заморожуванні овочі розширюються і їм потрібно вільне місце.

заморозивши овочі і фрукти, зберегти їх свіжий смак можна на довгий час. Дізнайтеся, як заморозити на зиму чорницю , полуницю , вишню , яблука , помідори , білі гриби , гарбуз .

Способи заморозки

Перед тим, як заморозити моркву на зиму в холодильнику (неважливо, в пакетах будете зберігати або в контейнерах), задумайтеся про її призначення після розморожування. Саме від цього і залежить форма нарізки і ступінь обробки.

важливо! цілком заморожувати моркву недоцільно - вона займає багато місця .

Порізана

Для багатьох страв морква краще використовувати в нарізаному вигляді, нарізаючи її кружечками, тонкими смужками або невеликими кубиками (близько 6 мм).Замороженная морковь

сира

Подрібнена зручним для вас способом морква просушується і викладається по пакетиках або контейнерах одноразовими порціями. При цьому потрібно стежити, щоб повітря в тарі залишалося якомога менше.

Щоб легше було орієнтуватися, на ємності можна наклеювати стікери з датою упаковки і призначенням (для супу, жаркого і т.п.), і помістити в морозилку.

Можна заморожувати морквину в два підходи:

  1. Подрібнені овочі розкладають на дощечці або підносі і на 1-2 години ставлять в морозильну камеру.
  2. Замерзлі шматочки упаковують в ємності, виганяють з них повітря, герметично закривають і ховають в морозилку.
Сырая замороженная морковь

попереднє бланшування

Оскільки морквина при приготуванні вимагає довгої варіння або гасіння, перед заморожуванням її бажано бланшувати протягом декількох хвилин. Потім-обдати холодною водою. Це дозволить поліпшити смак і зменшити час приготування в подальшому.

Для такого виду заготовки знадобиться велика каструля, ємність з водою і лід.

Крижана вода повинна бути готова перед тим, як починати бланшування.

Перед заморожуванням рекомендують бланшувати кукурудзу , зелений горошок , брюссельську капусту , брокколі , баклажани .

Бланшировка робиться наступним способом:

  1. Велика каструля заповнюється на 2/3 водою і ставиться на вогонь.
  2. Після того, як вода закипить, в неї закидають підготовлену нарізану (або цілу) моркву.
  3. Через 2 хвилини дістають овочі і швидко перекладають в крижану воду.
  4. Стільки ж часу (2 хвилини) дають морквині «охолонути», щоб швидко зупинити процес приготування.
  5. Морква перекладається в друшляк або сито, щоб скла вода. Можна виловити овочі з води шумівкою і розкласти їх на паперовому рушнику.
  6. Після того, як морквина просохла, її тонким шаром розкладають на підносі. При цьому потрібно стежити, щоб Частини не стикалися.
  7. Помістіть піднос в морозилку на 2-3 години.
Бланшировка моркови Готові овочі розкладають порційно в приготовлену тару (краще знімати з таці лопаткою) і поміщають в морозилку.

овочі з власної грядки — смачніше і корисніше. Ознайомтеся з порадами городників по вирощуванню моркви (Як правильно сіяти , щоб морква швидко зійшла ; як поливати , підгодовувати , боротися з хвороби і шкідниками ), а також з описом і особливостями догляду за сортами " Самсон» і " Шантане» .

Натерта на тертці

Найчастіше сиру моркву заморожують, попередньо натерши її на тертці. Особливою технології для цього не існує: подрібнений таким способом овоч розкладають порційно і складають в морозилку.

Заморожувати натерту моркву краще в формочках для випічки. Після того, як морквина заморозиться, її просто перекладають в пакетик.

Пюре

Матусі, які не знають, як заморозити моркву на зиму для дитини, можуть скористатися таким рецептом.

Морква відварюють в несолоної воді протягом 20-30 хвилин, за допомогою блендера подрібнюють, розфасовують по пакетиках і розміщують в морозилці. Таке заморожене пюре успішно можна використовувати у вигляді прикорму для малюків .

чи знаєте ви? оптимальна температура заморозки для фруктів, овочів, грибів і зелені - -18...-23 ° C. Саме при такій температурі гинуть бактерії, шкідники і загальмовується природне старіння.

Скільки можна зберігати

Як довго заморожена морква може зберігати свої якості, залежить від тари і обладнання, в якій вона зберігається. Кращий варіант, звичайно, - ізольована морозильна камера з функцією поглибленої заморозки. Такий холодильник здатний гарантувати свіжість і цінність овочів протягом року .

Якщо зберігати моркву в звичайній морозилці і не "морочитися" з тарою, то її можна зберігати 7-9 місяців .

Слід також пам'ятати, що тара повинна бути щільно закрита, щоб морквина не ввібрала зайві запахи.Замороженная морковь

Як правильно розморожувати

Розморожування варена або натерта морква не вимагає-достатньо дістати пакетик з морозилки і закинути овоч в блюдо в кінці приготування.

Але щоб не втратити корисні якості овоча, розморожувати його потрібно грамотно. Перед використанням заморожену моркву перекладають на кілька годин в холодильник, щоб вона поступово відтанула. І тільки потім її дістають і залишають при кімнатній температурі.

важливо! розморожувати овочі в мікрохвильовці не можна - це вб'є всі вітаміни, і вони стануть марними.

Морквяне пюре перед використанням просто розігрівають або кладуть, не розморожуючи, в пасту з інших овочів і гріють в пароварці або мікрохвильовці.

Морква в замороженому вигляді за своєю користь незначно відрізняється від свіжозібраної. А страви з такого овоча такі ж апетитні. Причому, ніхто не відчує відмінностей, а господині значно заощадять час на приготуванні обіду або вечері. Адже все, що від них буде потрібно — дістати пакетик з морозилки.


Зараз читають
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Криптантус (кімнатна рослина): догляд в домашніх умовах, цвітіння, фото
Все про криптантус: ботанічний опис, правила вирощування, розмноження та ...
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Порода корів Шароле: характеристика, фото, переваги і недоліки
Опису екстер'єру і продуктивних особливостей корів породи Шароле. Їх пер ...
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: розмноження живцями
Ялина Блакитна: терміни і умови, розмноження живцями і їх заготівля, уко ...
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Особливості вирощування скумпії: посадка і догляд за красивим чагарником
Скумпія: посадка і догляд, види, розмноження. Особливості догляду за рос ...
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
"Ордан": опис фунгіциду та інструкція із застосування
Все про протигрибковий препарат Ордан: рекомендації агрохіміків, інструк ...
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - Південної олійної культури
Агротехніка вирощування сафлору - південної олійної культури
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичної рослини
Роджерсия: особливості вирощування екзотичного растения
Новое youtube видео