Назад
Температура у свиней: яка повинна бути, лікування підвищеної, симптоми відхилень від норми

Навигация по разделу

яка температура у свиней вважається нормальною?

При вирощуванні домашньої худоби нерідко доводиться стикатися з тим, що він хворіє. Тому необхідно володіти інформацією про те, як потрібно надавати першу допомогу тваринам, в яких випадках необхідно викликати ветеринара, які фізіологічні показники є нормою для вирощуваної худоби. З цієї статті ви дізнаєтеся, яка повинна бути температура тіла у свиней і що робити при її підвищенні.


Яка температура вважається нормою

Як і для людини, для свиней існують норми температури тіла. Підвищення або зниження цього показника свідчить про розвиток хвороби у тварини. Такий симптом може з'являтися поодинці або супроводжуватися іншими ознаками погіршення здоров'я — наприклад, відсутністю апетиту, зниженням рухової активності, млявістю, пригнобленим виглядом.

Норми температури тіла залежать від віку тварини. До того ж вони можуть коливатися в залежності від породи і статі.

Чи знаєте ви? Свиню людина приручила однією з перших серед диких тварин. Археологічні знахідки на Близькому Сході вказують, що свині вирощувалися нашими предками ще 12,7–13 тис.років тому. Останки домашніх свиней були розкопані і на Кіпрі. Вчені вважають, що їм більше 11 тис.років.

У дорослих особин

Нормальним показником для цієї категорії вважається температура +38...+39°з.більш високі показники — в межах 0,5°З — можуть спостерігатися у самок. Практично завжди підвищення температури у жіночих особин відбувається під час вагітності, годування або статевої охоти.Взрослые свиньи

У поросят

У молодняка в залежності від віку можуть бути різні показники температури тіла. Коливання ці незначні - в межах 0,5-1°с.

Поросята

новонароджених

Якщо новонародженому поросяті поставити термометр, то він в нормі повинен показувати +38...+39°С.слід враховувати, що в перші години після народження, в залежності від мікроклімату в приміщенні, де містяться малюки, температура може різко падати. Наприклад, при +15...+20°С у свинарнику у поросят вона знижується на 1-1,6°С, при +5...+10°С — на 4-10°С.

Новорожденные поросята

До року

Здоровими вважаються малюки до 1 року, у яких температура тіла не перевищує порога в +40°з і не знижена нижче показника +38°з.незначна гіпертермія може спостерігатися в жаркий період. Якщо при налагодженні мікроклімату в свинарнику температура тіла у малюків прийшла в норму — значить, побоюватися за їхнє здоров'я не варто.

важливо! Поросята народжуються з недорозвиненою терморегуляцією. Цей процес налагоджується лише до 15-20-го дня життя. У перші дні малюки погано переносять високу вологість в поєднанні з низькими температурними показниками, тому потребують сухих і теплих умовах утримання.

Старше року

Для здорових молодих особин, які вже досягли однорічного віку, характерна температура тіла від +38°з до +39°з.

Причини і ознаки підвищення

Причин спека або зниження температурних показників у свиней може бути безліч. Ось основні з них:

назва захворювання Температура тіла, °з додаткові симптоми
Рожа 41–42
  1. Червоні плями по тілу.
  2. Відсутність апетиту.
  3. Мляве стан.
  4. Чергування запорів і проносів (можливо з кров'ю).
  5. Омертвіння уражених ділянок шкіри.
грип 41–42
  1. Кашель.
  2. Чхання.
  3. Рясні виділення з носа і очей.
  4. Втрата почуття голоду.
дизентерія 41–42
  1. Пронос.
  2. Різке схуднення.
Чума 40,5–41 і вище
  1. Уповільнені рухи.
  2. Мляве стан.
  3. Зниження апетиту або повна відмова від їжі.
  4. Часте заривання в підстилку.
  5. Блювота.
  6. Запори.
  7. Виділення слизу і гною з носа і очей.
запалення органів дихання 41–42
  1. Кашель.
  2. Прискорене і утруднене дихання.
Ящур 40-42 і вище афти на п'ятаку.
Паратиф 41–42
  1. Збочення апетиту.
  2. Діарея.
пастерельоз 40–41
  1. Млявість, пригнічення, слабкість.
  2. Діарея з домішкою крові.
Аскаридоз 40–41
  1. Кашель.
  2. Утруднене дихання.
  3. Блювота.

Запідозрити, що у тварини жар, можна при спостереженні таких ознак:

  • У худоби знижується активність;
  • Свиня занадто збуджена;
  • Вона робить часті спроби усамітнитися, заритися в підстилку;
  • Відмовляється від їжі або їсть малими порціями;
  • На її тілі присутні почервоніння, висипання, припухлості, нариви;
  • Змінилися в кольорі і консистенції виділення;
  • Спостерігається пронос або діарея, блювота;
  • З'явилася тремтіння в тілі;
  • Хода стала хиткою, невпевненою;
  • Щетина потьмяніла;
  • Почервоніли очі;
  • Тварина важко дихає.

важливо! тварина, у якого показники температури тіла відхилені від норми на 1,5–2°з і більше, вимагають обстеження і лікування.

хвороби і, як наслідок, підвищення температури можуть розвиватися з наступних причин:

  • Невідповідність умов утримання рекомендованим нормам;
  • Недотримання санітарно-гігієнічних норм;
  • Незбалансований раціон, годування неякісними кормами, напування брудною водою;
  • Травми;
  • Зараження від іншої тварини.Свинья

Не завжди гіпертермія вказує на присутність хвороби в організмі. Вона може відбуватися, в тому числі, якщо тварини утримуються в умовах високих температур, духоти. Якщо відсутні додаткові симптоми, необхідно проконтролювати температурні параметри в свинарнику і привести їх в норму. Швидше за все, це призведе до того, що нормальною стане і температура тіла у тварин.

важливо! для визначення стану здоров'я свиней за показниками температури тіла важливі відхилення як в більшу, так і в меншу сторону. Багато захворювань протікають з істотним зниженням цього показника.

Чим вимірювати температуру

Існує кілька способів, як дізнатися, чи в нормі температурні показники у свині. Досвідчені Свинарі визначають, чи є у тварини жар, дотиками рукою до вух, п'ятака і кінцівок. Якщо вони гарячі, то, швидше за все, почалася лихоманка.

Щоб дізнатися точні показники, необхідно скористатися вимірювальними приладами. Ми підібрали ряд рекомендацій, як поміряти температуру тварини за допомогою різних термометрів.

Ртутний градусник

Звичайний градусник зі ртутною шкалою цілком підійде не тільки для людини, але і для свині. Перед тим як скористатися ним, власнику необхідно розташувати тварина до себе, так як термометр доведеться застосовувати ректально. Свинку потрібно укласти на лівий бік, її хвіст перемістити в праву сторону, погладити, почухати за вухом і збоку, Ласкаво з нею заговорити і обережно, повільним рухом, як ніби вкручуючи, ввести наконечник приладу в задній прохід. Попередньо наконечник потрібно змастити вазеліном, рослинним маслом, жиром, щоб він краще увійшов в анальний отвір. Час вимірювання - 10 хвилин.Ртутный градусник

Цей спосіб не підійде для власників великих тварин зі складним характером. Тому тут доведеться шукати інші варіанти, наприклад, вимір електронним приладом.

Точні показники можна отримати лише при використанні ректального способу. Прикладання градусника до тіла тварини неінформативно — підшкірний жир може бути набагато прохолодніше, так як погано пропускає тепло.

Електронний термометр

Користуватися таким приладом простіше, оскільки він показує результат набагато швидше, ніж ртутний градусник, — максимум за 1 хвилину (про готовність результату прилад повідомить звуковим сигналом). До того ж він безпечніший — при випадковому порушенні цілісності корпусу не відбувається витікання небезпечної речовини, як у випадку зі ртутним термометром.Электронный термометр

Важливо пам'ятати про те, що прилад після застосування потрібно дезінфікувати. Не допускається використовувати один непродезінфікований термометр у декількох особин по черзі.

чи знаєте ви? за часів Середньовіччя були створені суди, які судили свиней. Під суд тварини потрапляли за те, що вривалися в будинки, калічили і навіть вбивали дітей. За це свиней засуджували до тюремного ув'язнення або страти.

Пірометр

Ветеринари використовують більш зручні і сучасні прилади-пірометри. Вони дозволяють вимірювати температуру тіла безконтактним способом. Принцип їх роботи заснований на дії інфрачервоних променів. Такий прилад досить піднести до свині на відстань 5-8 см, і на дисплеї висвітиться результат. Час отримання даних - 1 секунда. Похибка становить всього лише ±0,4 ° С.

Пирометр

Що робити при підвищеній температурі

Якщо виявилося, що у тварини гіпертермія, його негайно слід відокремити від решти стада. При занадто високих показниках і виявленні симптомів, що вказують на розвиток серйозного захворювання, необхідно звернутися за ветеринарною консультацією.

Якщо Додаткові підозрілі симптоми не проявилися, то треба деякий час поспостерігати за твариною, помістивши його в рекомендований для свиней мікроклімат. Повторне вимірювання температури слід проводити через 1-1, 5 години.

Самостійно збивати температуру не потрібно. Необхідно встановити причину гіпертермії і приступити до її лікування. Можливо, буде потрібно антибіотикотерапія, розписати яку повинен лише ветеринар.

чи знаєте ви? Свині часто лягають в бруд не тому, що це їм подобається. Таким чином вони позбавляються від шкірних паразитів, комарів і перегріву.

Поради досвідчених скотарів

Щоб не допускати розвитку хвороб і гіпертермії, необхідно прислухатися до наступних рекомендацій:

  1. Утримувати новонароджених поросят потрібно при температурі +12...+15°з і вологості не вище 60%.
  2. Зміст дорослих особин повинно проводитися в умовах +20...+22°з, вологості 65-70%, хорошої вентиляції.
  3. За тваринами треба постійно спостерігати, щоб вчасно помітити і ізолювати хвору особину.
  4. Один раз на рік тварин повинен оглядати ветеринар.
  5. У свинарнику повинна підтримуватися чистота — його слід прибирати в міру необхідності. Дезінфекцію необхідно проводити 1 раз на рік.
  6. Важливо контролювати якість корму, який потрапляє в годівницю. Він повинен бути якісним, свіжим, без ознак цвілі.
  7. Тварин слід поїти нехолодною чистою водою.Свиньи

Отже, підвищення температури тіла у свиней зустрічається досить часто і може вказувати на те, що тварина захворіла. Якщо показники перевищують норму на 1-2°З, то це привід звернутися за негайною ветеринарною допомогою. Тільки фахівець встановить точну причину гіпертермії і призначить ефективне лікування.


Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео