Назад
Пастерельоз великої рогатої худоби: симтоми, діагностика, лікування, профілактика

Навигация по разделу

Як уберегти велику рогату худобу (ВРХ) від пастерельозу

ПастереллезРозведення великої рогатої худоби пов'язано з ризиком інфекційних і неінфекційних захворювань, які трапляються досить часто як у великих скотарських підприємствах, так і в невеликих господарствах. Знання симптомів найбільш поширених хвороб дозволить своєчасно розпізнати захворювання на ранніх стадіях і не допустити зараження всього стада. У цій статті розповімо про симптоми, лікування та профілактику пастерельозу у великої рогатої худоби.


Що за хвороба?

Пастерельоз-заразна інфекційна хвороба, до якої сприйнятливі домашні і дикі тварини. Збудником цього захворювання є бактерія Pasteurella multocida (іноді P. haemolytica).

Пастерели знаходяться на слизових оболонках шлунково-кишкового тракту (ШКТ) тварин, але хвороба розвивається тільки у ослаблених, не щеплених тварин.

Потрапляючи в кров, бактерія розноситься кров'ю по організму і викликає набряк, запалення, крововиливи в різних органах: легких, плеврі, кишечнику, суглобах.

Найбільш сприйнятливим до інфекційних хвороб вважається молодняк, оскільки в перші дні після народження у телят немає повноцінного імунного захисту. У великої рогатої худоби спалахи пастерельозу частіше бувають влітку і на початку осені — в липні, серпні і вересні.

Чи знаєте ви? Луї Пастер отримав чисту культуру збудника і вперше спробував виготовити вбиту вакцину. На його честь в 1910 році цей мікроорганізм назвали пастереллой.
Молодняк Це захворювання призводить до великих збитків при попаданні у великі тваринницькі господарства, оскільки призводить до падежу і забою худоби, витрат на лікування.

Причини і збудник

Збудник пастерельозу Pasteurella multocida відноситься до аеробних бактерій. При мікроскопії культури можна побачити короткі овальні палички, розташовані парами або ланцюжками.

Це нерухомі бактерії, грамнегативні при фарбуванні. Пастерели мають низьку стійкість, оскільки не утворюють спор: в гної їх можна виявити протягом 2-3 тижнів, а в трупах вони зберігаються 3-4 міс.

Ці бактерії швидко гинуть під дією сонячного світла і багатьох дезінфікуючих засобів. Джерелами зараження великої рогатої худоби можуть бути будь-які хворі Тварини (Свині, коні , корови ) і пастереллоносітелі.

часто дезінфекцію проводять за допомогою препарату "Бровадез-плюс" .
Возбудитель Носіями стають не хворі особини, які містилися поруч з хворими. У деяких господарствах пастереллоносительство може досягати 70 %. Контактували з хворими тваринами корови можуть бути джерелом зараження протягом року.

Спонтанної захворюваності пастерельозом сприяють зміна умов утримання, перегін або перевезення худоби, оскільки це може послабити тварин.

важливо! Часто пастерельоз розвивається в результаті аутоінфекції в благополучних господарствах — при зниженні імунітету пастерели, які знаходяться в організмі носія, проникають в кров і вражають внутрішні органи.

Хворі тварини виділяють збудника з калом, сечею, слиною, молоком і при кашлі. корови можуть захворіти при контакті з предметами догляду, гноєм, кормом, водою. Зараження також може статися через пошкоджену шкіру, наприклад, при укусі гризунами або кровососущими комахами .

Бактерії потрапляють на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту і дихальних шляхів або безпосередньо в кров (подряпини, укуси тварин і комах).Пастереллез

Симптоми прояву при різних формах

Інкубаційний період триває до 2-3 днів, а при попаданні безпосередньо в кров через пошкоджену шкіру захворювання розвивається через кілька годин. Тривалість хвороби може варіювати і залежить від імунітету тварини, вірулентності бактерії, умов утримання худоби, супутніх захворювань.

Часто пастерельоз протікає в поєднанні з сальмонельозом, диплококозом, парагрипом і аденовірусної інфекцією. Залежно від тривалості захворювання і швидкості розвитку симптомів розрізняють гостру, надгостру, подостую і хронічну форми хвороби.

чи знаєте ви? заразитися пастерельозом можна і при контакті з дикими тваринами. Навіть кішки можуть бути рознощиками пастерели.

Гостра

При гострому перебігу у корови температура підвищена до 40-42 °С.тварина стає млявим і гірше їсть. Припиняється виділення молока. У деяких випадках розвивається мастит .

На тлі лихоманки з'являється набряклість глотки і ротової порожнини (набрякла форма). Грудна форма пастереллеза ВРХ характеризується переважанням симптомів дихальної недостатності, яка з'являється на тлі крупозної пневмонії, і порушенням ковтання.Пастереллез Хвора корова дихає часто і важко, може бути сухий кашель. У молодняка в більшості випадків розвивається кишкова форма. У рідких випорожненнях з'являється домішка пластівців і крові.

Іноді починаються носові кровотечі, запалення кон'юнктиви очей і домішка крові в сечі. Інтоксикація, порушення дихання і серцевої діяльності призводять до загибелі через 2-3 доби.

вам напевно буде цікаво почитати про основні захворювання корів та методи їх профілактики .

Підгостра

Для підгострого перебігу характерні розвиток плевропневмонії, запалення суглобів (артрит) і слизових носа (риніт). На тлі лихоманки з'являється кашель, слизові або слизисто-гнійні виділення з носа.

В кінці захворювання може початися кривавий пронос. Хвороба закінчується летальним результатом через 3-5 діб.

Надгостра

При надгострому перебігу швидко розвивається симптоматика грудної форми захворювання. Температура підвищується до 41 °З, починається запалення голосових зв'язок і глотки. Це проявляється важким диханням, кашлем.Пастереллез Набрякають шия і міжщелепна область. У деяких випадках може з'явитися кров'янистий пронос. Тварини гинуть протягом 12 годин доби внаслідок асфіксії або набряку легенів.

У деяких випадках смерть настає раптово внаслідок гострої серцевої недостатності до появи клінічних проявів захворювання. При септичної формі швидка загибель тварини настає на тлі діареї і високої лихоманки.

Хронічна

Для хронічного перебігу хвороби характерні менш виражені порушення дихання і травлення. Тривала діарея (часті, рідкі випорожнення) призводять до втрати ваги і виснаження.

Пневмонія розвивається повільно. Поступово з'являється набряклість суглобів. При такому перебігу захворювання тварини гинуть через кілька тижнів.Коровы

Діагностика захворювання

Діагноз виставляється з урахуванням аналізу даних по захворюваності пастерельозом ВРХ в регіоні, на підставі розвитку симптоматики у хворих корів. Обов'язково проводять розтин трупів полеглого худоби для оцінки структурних змін в тканинах.

Для мікроскопічного і бактеріологічного дослідження беруть зразки паренхіматозних органів і кров.

Патологоанатомічні зміни в органах залежать від перебігу та форми захворювання. При гострому і надгострому розвитку захворювання в серці і печінці виявляються множинні крововиливи.

Запальні зміни в легенях, набряклість органів, вогнища некрозу в нирках і печінці характерні для хронічного перебігу хвороби. Органи полеглих тварин беруть на дослідження не пізніше 3-5 годин після смерті.Анализы У спекотну погоду перед транспортуванням зразки потрібно законсервувати 40%-ним розчином гліцерину. У хворих на пастерельоз телят і дорослих корів на дослідження беруть носовий слиз і кров.

Лабораторна діагностика полягає в:

  • Дослідженні мазків крові під мікроскопом;
  • Виділенні культури в спеціальних середовищах;
  • Зараженні лабораторних мишей і кролів культурою, вирощеною в живильному середовищі;
  • Визначенні ступеня вірулентності збудника.

Лікування пастерельозу у ВРХ

Хворих корів ізолюють в теплому, сухому приміщенні. Під час лікування важливо забезпечити тварину повноцінним харчуванням. Внутрішньовенно і внутрішньом'язово вводять антибіотики , до яких чутлива пастерелла: тетрациклін, нитокс , левоміцетин, стрептоміцин і сульфаніламідні препарати.

при лікуванні пастерельозу у тварин використовують такі препарати як: «Нитокс» , " Лозеваль» і " Тромексин» .
Для лікування застосовують гіперімунні сироватки проти пастерельозу великої рогатої худоби. Додатково внутрішньовенно вводять розчин глюкози і фізіологічний розчин. Введення сироватки починають при появі перших симптомів захворювання.

Хороший лікувальний ефект дає поєднане внутрішньовенне введення подвійної профілактичної дози сироватки та антибіотиків тривалої дії. Перехворіли тварини протягом 6-12 місяців мають хорошу імунний захист від пастерельозу.Лечение пастереллеза

чи знаєте ви? деякі телята, народжені в проблемних господарствах, мають природний імунітет до пастерел. Їх імунітет не завжди успадковується від матерів, а передається через покоління.

Заходи профілактики

Важливе значення для профілактики пастерельозу має дотримання санітарних правил утримання та догляду за худобою, оскільки це сприяє поліпшенню імунітету корів . При виявленні в стаді пастереллеза не хвора худоба обов'язково підлягає вакцинації.

Після дворазового введення преципітованої вакцини формується імунітет, який зберігається 6 міс. одноразове введення емульгованих вакцин забезпечує імунний захист від Pasteurella на термін не менше року.

В якості профілактики сироватку вводять молодняку в перші дні надходження в ГОСПОДАРСТВО. Дорослих особин необхідно прищеплювати перед транспортуванням. Нових тварин поміщають в карантинне приміщення на 30 днів і проводять щоденний огляд.Профилактика З огляду на можливість занесення інфекції гризунами і кровоссальними комахами необхідно робити профілактичні щеплення 1 раз на рік. Для профілактики масового зараження необхідно проводити регулярні огляди всього поголів'я ВРХ.

важливо! рекомендується поміщати в тваринницькі комплекси тільки вакцинованих корів.

Приміщення, в яких містилися хворі тварини, дезінфікують. Дезінфекцію потрібно проводити розчином хлорного вапна, який містить не менше 2 % активного хлору, 2%-ний розчин їдкого натрію, 3-5%-ний розчин гарячого креоліну, 1%-ний розчин формальдегіду.

Обробку приміщень повторюють кожні 10 днів до зняття карантину. Карантин припиняють через 14 днів після завершення лікування хворих тварин і вакцинації всіх контактних і здорових тварин.

Одяг персоналу, який доглядав за хворіючими коровами в період лікування, необхідно ретельно знезаражувати. Для цього речі кип'ятять в 2%-ному розчині соди або замочують в 1%-ному хлорамін. Коровник Гумове взуття занурюють в 5%-ний хлорамін на 2 години. Трупи померлих особин необхідно утилізувати шляхом спалювання. Гній знезаражують розчином хлорного вапна.

У господарствах, де були виявлені випадки захворювання пастерельозом, вводиться ряд обмежувальних заходів:

  • Заборонено перегруповувати, завозити і вивозити тварин;
  • Не можна проводити хірургічні маніпуляції і вакцинацію від інших захворювань;
  • Заборонено вивозити інвентар, корм, предмети догляду;
  • Категорично забороняється ТОРГІВЛЯ молоком від хворих корів.

Для того щоб захистити своїх корів від хвороб, дотримуйтесь правил догляду за худобою, проводите заходи профілактики і купуйте тварин тільки в благополучних сільськогосподарських комплексах.

Особливу увагу приділяйте регулярним оглядам молодняку і дорослих корів. Пам'ятайте важливе правило: профілактика хвороб ВРХ обходиться дешевше, ніж їх лікування.


Зараз читають
Зимовий курник: Як правильно побудувати і як утеплювати курник в зимовий час
Зимовий курник: Як правильно побудувати і як утеплювати курник в зимовий час
Технологія побудови і утеплення зимового курника. Обігрів пташника з еле ...
Ветом 1.1 для тварин: інструкція із застосування
Ветом 1.1 для тварин: інструкція із застосування
Ветом 1.1 для тварин: склад і властивості, показання до застосування, ме ...
Агротехніка вирощування люффи: посадка і догляд
Агротехніка вирощування люффи: посадка і догляд
Все про Люффі: що являє собою овоч, де його можна застосувати, чи корисн ...
Руеллія: особливості догляду в домашніх умовах
Руеллія: особливості догляду в домашніх умовах
Руеллія: догляд в домашніх умовах, види квітки і все, що треба знати для ...
Як вибрати форзицію (форсайтія) для вашого саду, види і сорти декоративного чагарнику
Як вибрати форзицію (форсайтія) для вашого саду, види і сорти декоративного чагарнику
Як вибрати форзицію (форсайтія) для вашого саду, види і сорти декоративн ...
Бурятські м'ясники-промисловці почнуть виготовляти тушонку з м'яса яка
Бурятські м'ясники-промисловці почнуть виготовляти тушонку з м'яса яка
Тушонку будуть виготовляти в Окинском районі, на малому підприємстві «Ба ...
Новое youtube видео