Назад
Користь і шкода сливи, лікувальні властивості і протипоказання до вживання

Навигация по разделу

Слива: користь, шкода, калорійність, склад, застосування

Слива зливу - один з найпопулярніших фруктів і у дітвори, і у дорослих. Крім того, що з нього готують багато улюблених десертів, фрукт ще й володіє багатьма цілющими властивостями. Причому слива не втрачає своїх властивостей при будь-яких обробках.


Слива: харчова цінність, вітаміни і мінеральні речовини

Слива Сливу справедливо вважають дієтичним продуктом, її харчова цінність становить близько 30 кКал на 100 г. Мало того, слива просто джерело вітамінів: в її складі присутні вітаміни А, З, РР, Е, В1, В2, В6 і Р. і які тільки корисні хімічні речовини і сполуки не містить зливу! В її складі є органічні кислоти, яблучна і лимонна кислоти, харчові волокна і фруктоза. У складі фрукта знаходиться клітковина, пектин і антиоксиданти. також плоди багаті такими мікроелементами, як йод, цинк, фтор, кальцій, марганець, хром, мідь, фосфор. а вміст калію на 100 г продукту становить 215 мг.

Чи знаєте ви? любов британців до сливи виражається в тому, що слово "слива" присутній у багатьох назвах різних закладів, наприклад, бар з назвою "дика слива" (Wild Plum) в Единбурзі або бар "жовта слива" (Yellow Plum) в Лондоні, який не раз відвідував Уїнстон Черчілль.

Чим корисна зливу

Слива надає користь перш за все в тому, що плід є якісним проносним засобом. він м'яко допомагає регулювати роботу кишечника, не завдаючи незручностей пацієнту. Її радять навіть лікарі людям з атонією кишечника і страждають запорами. Постійне вживання сливи значно знижує рівень холестерину в крові.

Чим корисні листя сливи

Листья сливы листя сливи також мають корисні властивості, і, мабуть, єдине їх протипоказання – це індивідуальна непереносимість складових. основний компонент в складі листя фрукта – кумарини. Ці речовини мають пом'якшувальну дію: вони розріджують загусла кров, тонізують стінки судин і значно полегшують стан при ревматизмі і подагрі, в якості примочок. також за допомогою настоїв з листя сливи лікують наривають і загноїлися рани, завдяки все тим же кумарин.

Корисні властивості плодів

Розглянемо, чим же так корисні плоди сливи для нашого організму. сливи, безумовно, корисні для людей із зайвою вагою і мають порушення в обміні речовин, бажаючих схуднути, оскільки мають сечогінну дію і відмінно виводять з організму зайві солі, холестерин і легко засвоюються організмом. До всього іншого, слива діє ще і як проносне, виводячи з організму токсини і шлаки. Сливи корисні людям, що страждають від гіпертонії, їх корисно вживати при ревматизмі. Зливи м'яким впливом полегшують стан хворих із застоєм в жовчному міхурі, посилюючи відтік жовчі.

важливо! калій допомагає отримувати м'язам імпульси, що стимулюють їх скорочення. Таким чином, вживання фруктів підтримує і серцеву діяльність.

Лікувальні властивості сливи, як застосовують плоди кісточкової рослини в народній медицині

Сок с мякотью питання про те, слива проносить або зміцнює, давно вивчений народною медициною. найчастіше саме травники і знахарі рекомендують вирішувати проблеми з метаболізмом і проблемами кишкового тракту за допомогою слив. Сік з м'якоттю значно покращує перистальтику кишечника, крім цього є запасом багатьох вітамінів, включаючи вітамін З, необхідний для профілактики вірусних інфекцій. Досить часто народна медицина рекомендує вживати сливи тим, хто має проблеми з нирками: сливи відмінно виводять солі. У багатьох випадках проводиться профілактичне вживання слив для зняття неприємних симптомів шкірних захворювань або травм шкіри.

Корисні властивості сливи і вітаміну з в її складі дозволяють вважати її профілактичним засобом проти простудних захворювань, а також чудовим жарознижуючим засобом. сік сливи з м'якоттю корисний і показаний при лямбліозі (захворювання, викликане паразитами в тонкому кишечнику). Народна медицина рекомендує вживати і чай з листя сливи. Цей ароматний напій нормалізує сон і заспокоює нерви.

цікаво! вперше в Росію слива потрапила завдяки царю Олексію Михайловичу в 1654 році. Дерево спочатку росло в царському саду, а вже звідти поширилося по дворах Росії, хоча найбільшу популярність у вирощуванні зливу отримала в кінці 18 століття.

Слива і косметологія

Слива и косметология лікувальні властивості сливи оцінені і сучасною косметологією. М'якоть плодів з успіхом використовується як омолоджуючий, тонізуючий і живить шкіру засіб. Мінерали в складі слив зміцнюють і відновлюють волосся і нігті, тьмяному волоссю надають блиск і м'якість. Бета-каротин розгладжує ранні зморшки, перешкоджає втраті колагену, необхідного для збереження молодості шкіри. М'якоть застосовують для приготування кремів, масок, лосьйонів і тоніків. А які цінні речовини містять масло і кісточки сливи! до складу сливового масла входять пальмітолеіновая, стеаринова, олеїнова, лінолева, ейкозанова кислота. крім того, воно багате йодом і ситостеролом. Наявність антиоксидантів і жирних кислот, вітаміну Е і мінералів пом'якшує і розгладжує огрубілу шкіру, легко при цьому всмоктуючись. У кісточках сливи, що застосовуються для виготовлення скрабів, присутні мідь, залізо, кальцій, магній, цинк, фосфор, що дозволяє не тільки якісно очищати шкіру, але і живити її.

Як використовують сливу в кулінарії

Слива досить популярна в кулінарії. з плодів на зиму заготовляють варення, джеми, повидла, мармелад і пастилу, компоти і соки. Свіжі сливи використовують в якості начинки для пирогів і пиріжків, готують просочення для тортів і кексів. З слив готують масу смачних десертів: пудинги, муси, желе, сливові цукерки, пюре і цукати. З слив виходить хороший соус до м'яса і птиці, підливи до других страв, свіжі сливи добре поєднуються у фруктово-овочевих салатах.

Сливи сушать, в'ялять, маринують, заморожують і мочать. Не обходиться без слив і алкогольна індустрія: горілка, вино, лікери, настоянки і багато іншого. чим особливо цінний цей фрукт - все те, чим корисні сливи для організму, не зникає після термічної обробки плодів або їх сушінні, в'яленні. Як і в косметології, в кулінарії щосили використовують масло слив: його густий мигдальний аромат і приємний післясмак знайшло відгук у кондитерів в приготуванні цукерок, тістечок і тортів.

Слива: шкода і протипоказання

Слива як і будь-який інший продукт, сливи, крім корисних властивостей, мають і протипоказання. Сливи абсолютно протипоказані при діареї. Протипоказані у великих кількостях людям страждаючим діабетом у важкій формі. Небажано пити сливовий сік подагрикам. Не рекомендується давати пюре або сік з м'якоттю дітям до року. Люди з підвищеною кислотністю шлунка повинні їсти сливи в мінімальних кількостях. Прислухатися до своїх відчуттів слід алергікам.

увага! Дитячі органи травлення не зможуть переварити сливу, що викличе сильний розлад і болі в області кишечника і шлунка.

Зливу - корисний і вітамінний плід, якщо їсти її в розумних кількостях – ви наситите свій організм і вітамінами, і мінералами, і необхідною енергією.


Зараз читають
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Способи обладнання гнізд гусям. Дерев'яні та плетені гнізда. Інструкція ...
Краспедія: опис, посадка і догляд, фото
Краспедія: опис, посадка і догляд, фото
Посадка екзотичної краспедії, вирощування квітки з насіння і розсади, до ...
Груша «Листопадова»: посадка і догляд, запилювачі, опис сорту, фото
Груша «Листопадова»: посадка і догляд, запилювачі, опис сорту, фото
Сорт груші «Листопадова»: опис сорту, його переваги і недоліки. Вибір мі ...
Чому сохнуть листя монстери: опис шкідників і хвороб рослини
Чому сохнуть листя монстери: опис шкідників і хвороб рослини
При правильному догляді і проведенні своєчасних профілактичних заходів х ...
10 кращих рецептів заготовки чорниці на зиму
10 кращих рецептів заготовки чорниці на зиму
Як приготувати різні корисні заготовки та десерти з чорниці на зиму в до ...
Перепелині яйця: секрети правильної інкубації
Перепелині яйця: секрети правильної інкубації
Розведення перепелів стало дуже популярним в наші дні. Щоб пташенята вил ...
Новое youtube видео