Назад
Чим корисна морошка: застосування і протипоказання

Навигация по разделу

Застосування морошки: користь і шкода для організму

МорошкаМорошкою називається багаторічна рослина, що зустрічається в торф'яних болотах і багнистих лісах Росії і Білорусі, а також в тундрі (полярно-арктичний Регіон). Його руді кисло-солодкі ягоди, що мають аналогічну назву, неймовірно корисні і смачні.


Хімічний склад ягід морошки

Плоди морошки багаті перш за все вітамінами і клітковиною. за кількістю вітаміну А морошка в кілька разів випереджає морква, а вітаміну з в ній більше, ніж в цитрусових. Також ця ягода багата вітамінами групи В і Е.

Серед мінеральних речовин, джерелом яких є морошка, перш за все слід виділити фосфор, калій, залізо, алюміній, кремній і кобальт.

МорошкаКрім того, хімічний склад ягоди представлений яблучної, лимонної і саліцилової органічними кислотами, цукром (корисними для організму моносахаридами – глюкозою і фруктозою), пектинами, дубильними речовинами і природними барвниками. До складу плодів також входять ненасичені жирні кислоти і зола. Основну частину хімічного складу морошки (83,3 %) становить вода. Вміст білків в ягоді зовсім невелике-всього 0,8 %.

Морошка – це північне рослина, що росте там, де присутній яскраво виражений дефіцит в природних вітамінах в зв'язку з непридатністю кліматичних умов не тільки для вирощування апельсинів, бананів, гранатів та інших теплолюбних рослин, а й таких звичних для середньої смуги фруктів, як яблука, груші, полуниця і малина. Власне, ця обставина в першу чергу визначає ставлення до цієї ягоді, оскільки саме вона є головним джерелом вітамінів, А також мінералів та інших необхідних людині елементів для народів, що проживають в Заполяр'ї і більше ніж хто б то не було страждають від авітамінозу.

чи знаєте ви? великий вміст вітаміну з в морошці дозволяє жителям півночі використовувати цю ягоду як профілактичний засіб від цинги. Цікаво, що якщо плоди морошки заморозити і після цього відігріти, кількість аскорбінової кислоти в них не зміниться. Тому виконана героєм відомої пісні "Сніжинка «групи» нещасний випадок«процедура (»з-під снігу нарію морошку, відігрію і висмоктати сік") дозволила йому повністю скористатися всіма корисними якостями цієї ягоди. А ось мочена морошка зберігає вміст вітаміну з лише на 85 %.

Прояв наукового інтересу до морошки пов'язано з радянським періодом: перший науковий опис ягоди було складено більше 75 років тому професором Церевітіновим Федором Васильовичем. Він же визначив хімічний склад ягід даного виду.

Лікувальні властивості морошки

МорошкаЛистя, коріння і ягоди морошки володіють численними корисними властивостями, що дозволяють позбутися від цілого ряду недуг. Зокрема, що міститься в морошці калій відновлює роботу серця і судин, нормалізує функції печінки, сприяє виведенню жовчі. Морошка уповільнює процеси бродіння і гниття, а тому благотворно впливає на кишечник і шлунок, нормалізує біохімічні процеси в організмі, особливо після отруєнь.

Вітамін Е, що міститься в морошці, покращує зір, сприяє поліпшенню кровообігу, регулює згортання крові. крім того, завдяки посиленій дозі цього вітаміну тканини організму отримують поштовх до швидкої регенерації, що особливо важливо, наприклад, при опіках.

Користь морошки для організму як потогінний і протизапальний засіб проявляється і при симптомах респіраторних захворювань, особливо бактеріального характеру, і ангіні. Бактерицидні властивості морошки дозволяють застосовувати її і для лікування гнійних ран, прикладаючи до них Змащені риб'ячим жиром свіжозірвані листя рослини.

Морошка також має властивість знімати набряки і виводити з організму зайву рідину, що робить ягоду дуже корисним елементом раціону при вагітності.

Морошка також морошку застосовують при циститах, водянках, корості, подагрі і багатьох інших захворюваннях. вважається, що ягода здатна зменшити ймовірність виникнення злоякісних пухлин. Якщо така пухлина вже існує, до неї рекомендують прикладати кашку з роздавлених плодів морошки, однак ефективність подібного способу лікування викликає сумніви.

Для ослабленого після будь-якої хвороби або стресу людини вживання морошки допоможе швидко відновитися, підбадьоритися і відчути себе значно краще. Досить кілька разів на день приймати сік ягоди, розбавлений такою ж кількістю води.

Як заготовити і зберігати сировину з морошки для лікувальних цілей

Ягоди морошки збирають в кінці літа. Показником зрілості є легке відділення плода від чашолистка і рясне виділення соку з ягоди, якщо її придавити.

важливо! період збору ягід у морошки триває зовсім не довго, вже через пару тижнів плоди стають занадто м'якими і розпливаються в руках. Тому якщо морошку планується переробляти не відразу або піддавати транспортуванні, краще не чекати повного дозрівання плодів, інакше вони дуже швидко зіпсуються.

Сбор урожаяІснує безліч способів, як зберігати ягоди морошки. Їх можна використовувати в якості сировини для приготування варення, пюре, джемів та інших солодощів, серед можливих способів заготівлі також використовуються сушіння, заморозка, мочіння.

Засушувати морошку слід в захищеному від яскравого світла, добре вентильованому місці або в сушарці або духовці при температурі не вище 50º с. у будь-якому випадку для рівномірної просушування ягоди час від часу слід перемішувати.

Для заморозки ягоди миють, висушують і укладають в один шар на горизонтальну поверхню, яку поміщають в морозильну камеру для глибокого заморожування. Через добу плоди розкладають в спеціальні кульки або пластикові контейнери і відправляють в морозильну камеру для постійного зберігання.

Варення з морошки вариться так: ягоди заливають гарячим цукровим сиропом, залишають на кілька годин, після чого варять 30 хвилин, намагаючись при помішуванні не порушити цілісність плодів. При бажанні можна додати в варення трохи білого вина (1,5 склянки на 1 кг ягід). Готове варення розливають в стерилізовані банки і закочують. На 1 кг морошки знадобиться 1 кг цукру і 0,3 л води.

Варенье из морошки Джем з морошки вариться аналогічним способом, але після приготування варення його протирають через сито, потім варять ще 10-20 хвилин і тільки потім розкладають по банках.

Для приготування желе з морошки ягоди тиснуть, змішують з водою (1 частина води на 5 частин плодів), варять не більше п'яти хвилин після закипання, потім проціджують, додають цукор (в кількості, рівній вазі ягід), замочений заздалегідь желатин (30 г на 1 кг ягід), нагрівають, не доводячи до кипіння, розливають в банки і закочують.

З морошки готують також пюре, яке, в свою чергу, потім можна використовувати як основу для інших страв. ягоди доводять до кипіння, протирають через сито, додають цукор (0,4 частини до ваги ягід), розкладають по банках, охолоджують і зберігають в прохолодному місці.

Щоб отримати пастилу з морошки, підготовлене описаним вище способом пюре сушать в духовці на слабкому вогні.

Оригінальний рецепт компоту з морошки: ягоди відразу розкладають в стерилізовані банки, засипають цукром (200 г на літр) і залишають до моменту, поки плоди пустять сік. Потім банку заповнюється крутим окропом, накривається кришкою і закочується.

Компот из морошкиСхожим способом готується зацукровані морошка, тільки замість окропу в банку знову додають цукор, поки він не покриє ягоди, і, накривши кришкою, зберігають в холодильнику або в погребі.

Для заготівлі соку морошки ягоди бланшують, віджимають сік через марлю, нагрівають його, не доводячи до кипіння, після чого розливають по банках, стерилізують їх протягом 10-15 хвилин (для півлітрових і літрових банок відповідно) і закочують.

Мочена морошка готується різними способами. Наприклад, можна засипати перебрані ягоди в стерилізовану банку і залити кип'яченою водою кімнатної температури, після чого накрити і настоювати в холодному місці. Для забезпечення стерильності банки можна замість обробки окропом або парою протерти посуд зсередини горілкою, спиртом, а ще краще – ромом, це додасть моченої ягоді додаткову ароматну нотку. Щоб замочити морошку в діжці або бочці, ягоди заливають сиропом (0,08 г цукру на 1 л води, при кип'ятінні додається щіпка солі і спеції за смаком – гвоздика, кориця, гіркий і запашний перець). Діжка накривається меншою по діаметру кришкою або тарілкою, зверху поміщається гніт. Ємність слід накрити тканиною і винести в льох.

Чи знаєте ви? великим шанувальником моченої морошки був великий російський поет А.С. Пушкін. Кажуть, з цими ласощами було пов'язано навіть його останнє бажання перед смертю.

Більшість перерахованих видів заготовки дозволяють не просто довго зберігати ягоди морошки, а й зберігають основну частину їх цілющих якостей.Рецепты из морошки

важливо! ягоди морошки краще використовувати в протертому або пюрірованном вигляді людям, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, так як тверді насіння ягоди можуть викликати роздратування стінок шлунка або кишечника.

У рослині морошка, крім ягід, використовуються також листя, коріння і квіти. Листя, стебла і квіти морошки потрібно збирати в період цвітіння (кінець весни – початок літа), а кореневища – восени, перед фазою спокою. При зборі ягід можна також зібрати і чашолистки, вони висушуються і змішуються з сухими листям.

Зібрану сировину сушать так само, як і ягоди – на відкритому затіненому місці, після чого розкладають в полотняні мішки або скляні банки і зберігають при кімнатній температурі в сухому приміщенні.

Застосування в народній медицині: лікування морошкою

Користь ягід морошки

Плоди морошки є найсильнішим природним антиоксидантом, вони відновлюють імунітет і сприяють загальному омолодженню організму. За допомогою плодів цієї рослини можна також знизити рівень шкідливого холестерину і перешкодити розвитку ракових клітин.

Ягоды морошки здатність ягід морошки зупиняти різні запалення і загоювати рани широко використовується в народній медицині. ці плоди рекомендують людям, що страждають від гіпертонії, порушень сечостатевих функцій і шлунково-кишкових захворюваннях. Добре поїсти ягоди морошки при перших ознаках інтоксикації організму, це дозволить перешкодити всмоктуванню отрути в кров завдяки захисній плівці, якою покривають стінки шлунка містяться в плодах дубильні речовини і пектини.

Ягоди морошки дуже низькокалорійні, тому повинні бути високо оцінені людьми, що страждають від зайвої ваги. крім усього іншого, хімічний склад морошки обумовлює виведення з організму зайвої рідини і розщеплення жирів, при цьому відбувається загальна нормалізація обміну речовин.

Мікроелементи, що містяться в плодах морошки, зокрема кальцій, сприяють поліпшенню стану нігтів і волосся, а також надають загальну благотворну дію на організм, особливо жіночий.

Ягода Морошка не втрачає своїх корисних властивостей при заморожуванні, інші види переробки пов'язані з певними втратами.

Чай з морошкою

Чай с морошкойЧай з морошки можна приготувати по-різному. Перш за все для цих цілей, звичайно, використовуються висушене листя рослини. Напій заварюється з розрахунку приблизно 2 ст.л листя на склянку води і є прекрасним загальнозміцнюючим засобом в період міжсезоння, коли лютують грип і різні вірусні інфекції.

Можна змішати листя морошки з листям інших рослин – малини, суниці, вишні, а також плодами шипшини. Крім того, листя морошки додають в звичайний чорний чай. Замість цукру в такий напій рекомендується додавати мед.

Чай з листя морошки п'ють при циститах і інших порушеннях сечостатевої системи.

На основі сушених ягід морошки також можна приготувати смачний напій, але для поліпшення лікувального ефекту пити його краще охолодженим. Такий відвар застосовують по 80 мл тричі на день для зупинки кровотеч, а при виявленні каменів у нирках – по 125 г чотири рази на день.

МорошкаТакож можна заварити чай з чашолистків морошки. Навіть маленька щіпка висушеної суміші, додана в чай, додасть йому абсолютно унікальний густий аромат деревної свіжості, тайговій романтики і пісень біля багаття. Крім того, випивши чашечку подібного чаю, ви відчуєте небувалий приплив сил і енергії, а втому і стрес зніме як рукою.

важливо! Чай з морошки має лікувальні властивості, проте його не можна вживати безконтрольно. Прийом більше двох склянок протягом доби вважається передозуванням.

Сік з морошки

Лікувальними властивостями володіє і сік з ягід морошки. Всередину його приймають в розведеному з водою вигляді, для поліпшення апетиту і як загальнозміцнюючий засіб. Застосовують його і зовнішньо-для боротьби з деякими шкірними захворюваннями, зокрема з коростою.

Відвар з листя і коренів морошки

Відвар з листя і коренів морошки в співвідношенні 1:1 є ліками від подагри, водянок і кишкових розладів, якщо випивати по 50 г за півгодини до кожного прийому їжі. Для його приготування 1 ст.л. подрібненої сировини потрібно залити склянкою холодної водою, варити 15 хвилин, остудити, процідити.

Отвар из листьев для боротьби з кровотечами і каменях у нирках можна приготувати відвар не тільки з ягід, а й з листя морошки (1 ст.ложка на склянку окропу). суміш потрібно запарити, остудити і процідити. Приймати при зазначених вище діагнозах три рази на день по 0,3 склянки або чотири рази на день по 0,5 склянки відповідно.

Настій листя морошки

Настій з листя морошки є кращим засобом позбутися від нападів болісного і виснажливого кашлю, що дозволяє використовувати цю рослину не тільки при простудних захворюваннях, але навіть при туберкульозі.

Настій готується наступним чином: 2 чайних ложки висушеного листя морошки заливаються неповним склянкою крутого окропу, запарюються і настоюють не менше п'яти годин. Пити отриманий настій потрібно маленькими ковтками протягом тривалого періоду часу, це допоможе забезпечити максимальний ефект.

Аналогічним чином приготовані настої можна використовувати для полегшення симптомів сечокам'яної хвороби, а також при відкладенні солей.

Як використовують в косметології

Як засіб для лікування захворювань шкіри морошка не знає собі рівних. Однак, крім цього, вона широко використовується і в косметичних цілях. Причому в хід тут йде все-з листя, коренів і ягоди роблять відвари і екстракти, з насіння вичавлюють масло, також використовується м'якоть ягід.

Морошка в косметологииЗдатність морошки благотворно впливати на шкіру, волосся і нігті обумовлює використання еліксирів і відварів на її основі в якості добавок в шампуні, креми, лосьйони, гелі для душу і мило. Насіння, що володіють достатньою жорсткістю, є прекрасним абразивом в складі скрабів і пілінгів.

Омолоджуючий і відновлювальний ефект, який дає вживання рослини, дозволяє включати масло з насіння морошки до складу масок, сироваток і кремів антивікової групи. такі засоби добре насичують шкіру і вирівнюють колір обличчя, видаляючи лущення і пігментні плями. Шкіра стає еластичною, гладкою і ніжною. Креми для масажу і енергетичні маски покращують м'якоттю кістянок морошки.

Слід визнати, що використовувати морошку в професійній косметології можуть дозволити собі далеко не всі фірми, і подібні засоби, як правило, коштують дорого. Але можна приготувати ті чи інші склади самостійно, маючи під рукою необхідну сировину.

Так, якщо подрібнити свіжі плоди морошки і змішати їх з жирною сметаною, вийде чудова маска для сухої і ніжної шкіри (щоб уникнути мікроподряпин ягоди краще попередньо пропустити через дрібне сито, а для досягнення ефекту пілінгу – просто наносити вкрай обережно, не забуваючи про тверді насінні).

Маска для волосЩоб приготувати маску для сухих і ламких волосся, потрібно збити 5 столових ложок насиченого настою з листя морошки з сирим курячим яйцем, відразу ж нанести суміш на волосся, розподілити по всій довжині і залишити на 30 хвилин. Через деякий час маску змивають теплою водою, причому мити голову після цього не потрібно. У таку маску непогано додати кілька крапель олії з насіння морошки, проте такий ексклюзив є під рукою далеко не у всіх.

Протипоказання

Високий вміст органічних кислот в морошку може викликати сильну алергічну реакцію, тому протипоказання перш за все стосуються людей, що мають схильність до різних алергій, зокрема на аскорбінову кислоту.

З певною обережністю морошку слід вживати при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритах на тлі підвищеної кислотності і ентероколіті. При загостренні таких захворювань ягоду слід виключити з раціону повністю.

Клінічна медицина не має чітко встановленого списку прямих і однозначних протипоказань до вживання морошки і препаратів на її основі. Тому якщо проявляти міру і не ігнорувати перші ознаки індивідуальної непереносимості, морошка принесе тільки користь, а також задоволення від вживання смачного продукту.


Зараз читають
Як приготувати овочеве асорті на зиму: покрокові рецепти з фото
Як приготувати овочеве асорті на зиму: покрокові рецепти з фото
Асорті з овочів: як підготувати банки і кришки, рецепти приготування (з ...
Полуниця «Кама»: опис, фото, посадка і догляд за сортом
Полуниця «Кама»: опис, фото, посадка і догляд за сортом
Полуниця «Кама»: опис сорту, фото, характеристики, технологія посадки, д ...
Тис ягідний: фото, опис, посадка, догляд, вирощування
Тис ягідний: фото, опис, посадка, догляд, вирощування
Дізнайтеся, скільки живе тис ягідний і що він собою являє. Описано посад ...
Дьоготь березовий: застосування в саду і городі
Дьоготь березовий: застосування в саду і городі
Все про застосування березового дьогтю для боротьби з конкретними садови ...
Огірок «Ніжинський»: опис сорту і агротехніка вирощування
Огірок «Ніжинський»: опис сорту і агротехніка вирощування
Огірок «Ніжинський»: опис сорту, як правильно посадити насіння, який дог ...
Повстяна вишня: основні шкідники і хвороби
Повстяна вишня: основні шкідники і хвороби
Повстяна вишня: основні шкідники і болезни
Томат Будьонівка: правильна посадка і особливості догляду
Томат Будьонівка: правильна посадка і особливості догляду
Томат Будьонівка: правильна посадка і особливості догляду
Новое youtube видео