Назад
Черемша: заготівля, рецепти застосування і корисні властивості

Навигация по разделу

корисні властивості черемші, як заготовити лікувальну рослину

Черемша Черемша-це багаторічна трава сімейства цибулевих. її цибулина і подовжені листя вживають в їжу і використовують в якості лікарського засобу.


Хімічний склад черемші

У черемші багатий хімічний склад, в який входять: сірковмісний вуглеводень аліцин, ефірна олія, білок, глікозид аланін, лізоцим (природний антибіотик), фітонциди, розчинні мінеральні та екстрактивні речовини.

Черемша багата вітамінами. у ста грамах рослини міститься:

  • Вітамін А, бета-каротин: 4 мг
  • Вітамін В 1, тіамін: 0,03 мг
  • Вітамін В 2, рибофлавін: 0,14 мг
  • Вітамін В 3, РР, ніацин: 0,48 мг
  • Вітамін В 9, фолієва кислота: 40 мкг
  • Вітамін C, аскорбінова кислота: 100 мг.
Черемша Ефірна олія включає в себе аллілсульфіди, пінеколінову кислоту і алліін. листя черемші багаті мікроелементами: залізо, цинк, фтор, молібден, марганець, алюміній, хром. Макроелементи, що містяться в черемші, це кальцій, фосфор, калій, натрій, магній. У листі черемші спостерігається висока концентрація селену і міді.

чи знаєте ви? у березні в німецькому місті Ебербах проводиться щорічний фестиваль черемші. На величезному ярмарку продають найрізноманітніші страви з цієї рослини: ковбасні вироби, м'ясо, хліб, пироги, соуси. Ви також можете відправитися на екскурсію В сад лікарських трав і дізнатися всі секрети збору і приготування черемші.

Чим корисна черемша, лікувальні властивості рослини

Від чого тільки не спасаетчеремша. Ліки на основі цієї рослини мають протиглистову, антимікробну, бактерицидну, фунгіцидну і протицинготну дію, підвищують апетит, збільшують секрецію травних залоз, підсилюють моторну функцію кишечника. Як лікарську сировину, черемшу використовують і в сучасній медицині, причому практично у всіх країнах світу. на її основі виготовляють препарати тонізуючої дії, що сприяють підвищенню апетиту і полегшують травлення. Також вона використовується як ранозагоювальний засіб при ерозії шийки матки.

Ще в Стародавньому Римі черемшею (її настоями або відварами) очищали шлунок і кров. У стародавніх рецептах рослина вживали для профілактики чуми, холери та інших інфекцій. Багато народів і зараз застосовують рослина при шкірних захворюваннях, при застуді, як відхаркувальний і розріджує кошти при кашлі.

Воно полегшує ревматичні болі, радикуліт і симптоми лихоманки. Проте, використовуючи цю рослину в лікувальних цілях, не варто їм занадто захоплюватися. Черемша має не тількокорисні властивості, але і володіє певними протипоказаннями, про які ми розповімо трохи пізніше.

Черемша Черемша корисна в сирому, маринованому і солоному вигляді для зміцнення імунітету, проти авітамінозу, при анемії і як загальнозміцнюючий засіб. Завдяки корисним речовинам в своєму складі, вона має фібринолітичні і тромболітичні властивості, перешкоджає накопиченню холестерину, стимулює серцеву діяльність, нормалізує тиск.

Як застосовують черемшу в кулінарії

Найчастіше черемшу вживають в сирому вигляді: в салатах і в бутербродах. Незважаючи на яскраво виражений смак часнику, властивості черемші нейтралізують його запах і залишкові смакові відчуття після вживання.

Рослина часто додають в перші страви; в фарш для пельменів або котлет і тефтелей; використовують як начинку для пирогів і пиріжків, як приправу до других страв, м'ясних і рибних кулінарних шедеврів. З нею гасять дичину, для додання м'якості м'ясу; цибулини додають в соуси, що надає їм пікантну нотку, і випікають домашній хліб.

Черемшу можна заготовлювати про запас: солити, маринувати, сушити, морозити і квасити.

цікавий факт! при розкопках поселення епохи неоліту археологи виявили насіння черемші. Уже в ті часи наші далекі предки активно використовували корисні якості черемші.

Заготівля лікувальної сировини

Черемша Черемшу починають збирати в другій половині весни. цибулини, як лікарську сировину, збирають до початку цвітіння трави - в травні. Їх викопують, перебирають, промивають і добре висушують, після чого заморожують або в'ялять.

важливо! недосвідчений збирач може переплутати цибулини черемші з отруйною рослиною на кшталт конвалії.
листя черемші також готують для зберігання взимку. при відборі потрібно стежити за тим, щоб не траплялися сухі і мляві, а відповідні екземпляри потрібно промити і висушити (без впливу прямих сонячних променів, в затемненому, сухому місці).

При заморожуванні листя можна дрібно покришити і запаяти в пакетики (за допомогою гарячої праски), а можна скласти в невеликі пластикові контейнери, з щільно прилягає кришкою. суху траву зберігають в темному і сухому місці, як, втім, і будь-яке інше лікувальну сировину. Врахуйте, що при сушінні частина корисних властивостей втрачається, але це не робить рослина зовсім марним: для використання черемші в лікувальних цілях підходить і свіжа, і висушена зелень.

Застосування черемші в медицині, добірка популярних рецептів

Застосування черемші в медичних цілях принесе велику користь, якщо вживати рослина в свіжому вигляді, наприклад, в салатах. в якості заправки можна використовувати сметану або рослинне масло, так краще засвоюється вітамін А.

Черемша від застуди

Луковицы черемшиДля лікування застуди візьміть 50 г цибулини черемші. Якщо вона свіжа, її потрібно натерти на тертці, заморожену - краще подрібнити в кашку (ножем або в блендері). Отриману сировину загорніть в маленький марлевий мішечок і закладіть в ніс. Таким чином, ви усуньте нежить, а сік, всмоктуючись в слизову оболонку, надасть протимікробну дію на весь організм.

Лікування гіпертонії

Рецепт №1

Подрібніть в м'ясорубці або блендері півкілограма лимонів, черемші і хрону (цедру лимонів також використовуйте після видалення кісточок). Цю суміш залийте двома літрами очищеної води і настоюйте місяць. Приймати настоянку потрібно по чайній ложці три рази на день, натщесерце.

Рецепт №2

Квіти і листя свіжої черемші добре подрібніть і залийте горілкою (краще домашньої) в співвідношенні 1:5. Наполягати суміш потрібно три тижні в темному місці, регулярно збовтуючи. Потім відфільтруйте рідина за допомогою дрібного сита або марлі. Приймають настоянку тричі на день по двадцять крапель на столову ложку води. Курс лікування становить три-чотири місяці.

увага! цей же рецепт допомагає відновлюватися після тривалої хвороби і при хронічній втомі. Курс лікування настоянкою складе 3 тижні.

Як вилікувати бородавки черемшею

Черемша для видалення бородавок використовують свіжовичавлений сік з листя черемші. листя подрібнюють в кашку, поміщають в марлевий мішечок і вичавлюють сік. Його наносять на ватний тампон або диск і притискають до бородавки. Через кілька днів можна спостерігати результат: бородавки темніють, а з часом чорніють і відвалюються. При цьому не залишається слідів.

Лікування облисіння

Рецепт №1

100 г цибулин черемші подрібнюють або труть на дрібній тертці до стану кашки. Отриманий склад втирають в корені волосся. Він стимулює зростання нових і зміцнює коріння вже наявних волосків.

Рецепт №2

Сік з листя черемші з додавання соку ріпчастої цибулі використовують для лікування облисіння у чоловіків, і як відновлюючий засіб після фарбування волосся або пошкодження хімічними препаратами у жінок.

Загальнозміцнюючий засіб

Для приготування загальнозміцнюючий засіб беруть чайну ложку подрібнених цибулин черемші, заливають окропом 200 г.через годину, коли склад добре настоїться, його потрібно процідити. Такий настій готуватися безпосередньо перед прийомом, а приймати його потрібно теплим в два заходи.

Протипоказання черемші, кому рослина вживати небажано

Черемша не тільки корисна, але і чимось корисна. бездумне вживання цієї рослини у великих кількостях може спровокувати безсоння, головні болі і діарею. Людям, що страждають від виразки або гастриту, вживати черемшу слід тільки після консультації з гастроентерологом і в мінімальних дозах. Небажано вживати черемшу вагітним і годуючим жінкам, а алергікам слід відразу перевірити реакцію на неї.

Незважаючи на корисні властивості черемші є і протипоказання: гепатит, холецистит, панкреатит, гострі запальні процеси шлунково-кишкового тракту.


Зараз читають
Грейпфрут з кісточки в домашніх умовах: вирощування, щеплення, догляд і зберігання плодів дерева
Грейпфрут з кісточки в домашніх умовах: вирощування, щеплення, догляд і зберігання плодів дерева
Грейпфрут: опис і склад. Як виростити дерево з насіння в домашніх умовах ...
Топ-10 птахів для домашнього утримання
Топ-10 птахів для домашнього утримання
Люди тримали птахів в клітинах з давніх часів, про них написано чимало к ...
Чим корисні каліфорнійські черв'яки і як їх розводити
Чим корисні каліфорнійські черв'яки і як їх розводити
Каліфорнійський черв'як: особливості його змісту від заселення до перших ...
Застосування скумпії в народній медицині: корисні властивості і протипоказання
Застосування скумпії в народній медицині: корисні властивості і протипоказання
Скумпія шкіряна: області застосування і кращі рецепти народної медицини, ...
Як обрізати клематис для пишного цвітіння, або три групи обрізки клематиса
Як обрізати клематис для пишного цвітіння, або три групи обрізки клематиса
Як обрізати клематис для пишного цвітіння, або три групи обрізки клемати ...
Підвищуємо продуктивність індичок: кращі секрети
Підвищуємо продуктивність індичок: кращі секрети
На набір ваги таких птахів, як індички, впливає не тільки склад корму і ...
Новое youtube видео