Назад
Правила вирощування терну в домашніх умовах

Навигация по разделу

Терен: посадка, догляд, користь і шкода

Терн колюча слива, вона ж терен (представлений у вигляді чагарнику або невисоких дерев) — одне з улюблених рослин багатьох садівників. воно має багато корисних властивостей, про які, правда, знають далеко не всі. Наприклад, плоди терну використовуються для лікування діареї, в той час як його квіти мають зворотну дію і застосовуються в якості проносного. Відвар з кори терну і його корінців є відмінним жарознижуючим, а відвар з листя дає сечогінний ефект. Як же виростити подібне чудодійну рослину? Про це ви дізнаєтеся з даної статті.


Як вибрати місце під посадку терну у себе на ділянці

Колюча слива відрізняється своєю невибагливістю в плані умов зростання, однак для посадки терну все ж необхідна волога, родюча земля з нейтральною реакцією рН. обраний для посадки ділянку повинен знаходитися в сонячному місці або в півтіні, а кущі висаджуються на відстані 1-2 м один від одного.

До складу грунту терен не надто вимогливий і може успішно вирощуватися на піщаних, сухих і навіть засолених грунтах. також він легко переносить весняні затоплення.

важливо! у плодах колючої сливи містяться цукор, органічні кислоти, дубильні, пектинові, ароматичні і фарбувальні речовини, а також вітаміни групи з І Р. вирощування рослини в важких або перезволожених грунтах може легко привести до ураження морозами, хоча навіть вимерзлий терен відновлюється досить швидко.
Терн місце для посадки готують за тиждень до висаджування рослини. в ями вносять компост, сечовину, перегній і золу. При необхідності можна додати трохи вапна, ретельно перемішавши суміш. Що стосується конкретного місця розташування, то терен відмінно себе почуває практично в будь-якій частині саду, але найчастіше його висаджують по периметру як живопліт.

Якщо ви не знаєте,як правильно садити терен навесні, то вам необхідно розуміти, що сіяти насіння або висаджувати саджанці необхідно в попередньо удобрений грунт (на 1 кв.м вносять 8 кг перегною або 10 кг компосту, а також 15-20 г сечовини, змішаної з ½ склянки золи).

Як доглядати за терном

Якщо ви хочете отримати красиву живопліт або використовувати рослину в якості цілющого засобу, топосадці і догляду за терном повинна приділятися належна увага. найбільш важливими моментами є полив, добриво і обрізка терну.

чи знаєте ви? якщо звернутися до старовинних рукописів і легенд, то ви дізнаєтеся ще кілька назв терну. В цих записах він згадується як» чвар «або»караючий бич". Пояснюється це тим, що саме з його гілок був зроблений вінець Христа.

Полив і добрива терну

Полив терна після висаджування рослина необхідно рясно полити і в пристовбурних кіл утоптати грунт ногою. якщо мокра земля буде щільно обжимати корінь, у саджанця з'явиться більше шансів прижитися. Перший час рослина поливають раз в 1-2 тижні, а як тільки на ньому з'являться перші листя, а дерева підуть у ріст, кількість поливів потрібно буде скоротити.

Якщо на вулиці дуже жарко, то поливати терен слід частіше, але тільки до закінчення спеки. Важливим завданням є і добриво кущів терну. Так, для рясного плодоношення садівники щорічно вносять в пристовбурні кола комплексні мінеральні і органічні добрива, а поверхню грунту мульчують. чим рослина стає старше, тим більше воно потребує додаткової підгодівлі.

Обрізка терну

Обрізка терначаще всього проводиться навесні. саме в березні обрізають сухі і хворі гілки, а також надають рослині потрібну форму. З огляду на, що терен схильний до загустіння, його доводиться регулярно проріджувати, а якщо мова йде про кущі, то на рослині залишають до 4-5 добре плодоносних гілок. Особливий інтерес представляє формування куща за типом чаші, коли в перший рік надземна частина куща обрізається на висоті 30-50 см, а на другий рік залишають тільки найпотужніші пагони, розташовані по колу.

важливо! якщо ви видалите всі гілки, залишивши тільки один основний втечу, то незабаром замість чагарнику Ви отримаєте дерево.
Обрізка терну восени в основному передбачає укорочення занадто довгих пагонів і видалення гілок, що ростуть углиб куща.

Як розмножити терен

Розмножувати терен можна різними способами, але не всі вони зручні у використанні. Давайте по черзі розберемо кожен з них.

Кореневими нащадками

Размножение корневыми отпрыскиваниями найбільш простий спосіб розмноження рослини. кореневі нащадки обережно відокремлюють від материнської рослини і висаджують в заздалегідь підготовлені лунки на відстані 1-2 м один від одного. Можна посадити рослини і щільніше, але тоді їх доведеться проріджувати після початку плодоношення.

Насінням

Найбільш вдалий період для висівання насіння-це початок осені. саме тоді їх відокремлюють від м'якоті і поміщають в землю. проте, проводити посадку можна і навесні. від вас вимагається витягти з плодів кісточки і, після попередньої стратифікації (підготовка, яка передбачає розміщення насіння в холодній або вологому середовищі), висіяти їх в підготовлений грунт.

Деякі садівники замочують пророслі кісточки в медовому сиропі (близько 12 годин), а потім висаджують на глибину 7 см.після подальшого добрива, коли у сіянців з'являться 2-3 листка, їх можна буде пікірувати і обрізати стрижневі корені (в деяких випадках обрізають тільки кінчики коренів).

Живцями

Терн живцювання-ще один спосіб вегетативного розмноження, при якому обрізані пагони використовуються як посадковий матеріал.

важливо! на держаку має бути мінімум 5 здорових нирок.
Навесні живці поміщають в контейнер з живильним грунтом і розміщують в теплиці або міні-парнику. Протягом літнього сезону їх поливають і підгодовують добривами, а до осені отримують відмінні саджанці з розвиненою кореневою системою.

Щепленням

Кращим варіантом такого розмноження є щеплення на витривалих підщепах. вибираючи, що саме прищепити на терен, в першу чергу слід звернути увагу на аличу і культурні сорти сливи.

При розмноженні цим способом важливо вирощувати сіянець-підщепу з насіння самих зимостійких сортів терну. Щеплення на такі сіянці істотно підвищує зимостійкість прищеплюється сорти.

Для вирощування підщеп беруть насіння від зрілих плодів, неушкоджених хворобами і шкідниками. після збору насіння їх очищають від м'якоті, промивають і замочують у воді на 3-4 дні, щодня перемішуючи і змінюючи воду.

Лікувальні властивості терну

Лечебный терн ягоди терну часто використовуються в медичних цілях. вони здатні підвищувати апетит, допомагають позбутися від розладу шлунка, відмінно підходять на роль сечогінний засіб. Відвари з рослини заспокоюють нервову систему, а у вигляді примочок і компресів застосовуються при авітамінозі, гнійничкових захворюваннях шкіри.

Крім того, з терну можна приготувати сік (шляхом віджиму м'якоті), а після кип'ятіння закатати під ключ і взимку використовувати для закапування носа або зупинки носових кровотеч. нерідко їм полощуть горло і рот при стоматологічних і простудних захворюваннях.

Коріння, кора і навіть молода деревина цієї рослини надають патогенну і жарознижувальну дію. Відвар кори використовується при малярії і бешихове запалення шкіри. Також він підходить і для спринцювання при білях.

чи знаєте ви? у Єгипті, на Синайському півострові, за стінами монастиря святої Катерини росте найвідоміший терен. перекази Старого Завіту свідчать, що Мойсеєві, який втік з Єгипту, Бог з'явився саме з палаючого тернового куща.

Як збирати і заготовлювати терен

Терен є одним з тих рослин, всі частини якого можна використовувати в лікувальних цілях. листя, плоди, коріння і навіть верхній шар кори застосовуються при лікуванні тих чи інших захворювань. Однак, щоб отримати ліки, необхідно правильно підготувати всі частини рослини, в зв'язку з чим виникає цілком логічне запитання, як сушити терен в домашніх умовах. Для початку листя, квіти, ягоди, плоди і коріння необхідно правильно зібрати.

Терн весной як лікарська рослина терен починають збирати ще навесні, з появою на кущі перших квітів. зібрані бутони і напіврозкрилися квіти висушують в затіненому місці (розстеливши тонким шаром на папері або тканини), бажано на протязі. Після цього їх поміщають в скляні або бляшані банки, щільно закривають і відправляють в темне місце на зберігання, періодично перемішуючи.

Листя терну починають заготовлювати в середині літа, відразу після того як рослина відцвіте. їх сушка і зберігання виконуються таким же способом, як і при заготівлі квітів.

Молоді пагони і гілки збирають в травні-червні, після чого повністю висушують в тіні, на вітрі або на відкритому повітрі, в ретельно провітрюваному приміщенні. вони зберігаються в зв'язках один рік.

Заготівлю коренів необхідно відкласти до осені. саме в цей період їх найкраще витягувати з землі. Вони очищаються від грунту, промиваються в холодній воді і ріжуться на шматки, а потім їх залишають провітрюватися на повітрі і остаточно досушують в печах або сушарках. Кору знімають з дерева ще до цвітіння. Спочатку її підсушують на відкритому повітрі (це триває кілька тижнів), після чого, як і коріння, досушують в духовці.

Заготовка терна коріння і кору терну можна зберігати більше 3-х років, в той час як плоди, квіти і листя придатні тільки рік. Ягоди терну заготовляють у міру їх дозрівання, але найкраще виконувати це завдання після перших заморозків. Вони зберігаються і використовуються до нового врожаю.

Плоди терну можна застосовувати не тільки в сушеному вигляді, але і в свіжому. для цього їх перебирають і зсипають в дерев'яні барила, зверху накриваючи вологою тканиною. Крім того, з плодів терну виходить дуже смачне варення, киселі, компоти і повидло. Готову сировину зберігають в сухому, добре провітрюваному приміщенні.

Для сушіння плодів терну використовують кілька рецептів. Приміром, сушити їх можна як в природних умовах (звичайно, при наявності гарної сонячної погоди), так і за допомогою вже згаданої сушарки, де терен сушиться при температурі від 45 до 50°C протягом 6-7 годин. Також для сушіння можна використовувати духову шафу або теплу піч, які розігріваються до 40°C. У такому випадку процес сушіння триватиме близько 12 годин. Щоб поліпшити конвекцію, можете відкрити дверцята духовки або підняти заслінку грубки.

важливо! залишкова маса продукту приблизно в 4 рази менше по відношенню до свіжих плодів.
Заготівля терну на зиму дозволить вам запастися вітамінами, які обов'язково знадобляться організму з настанням холодів.

Небезпечні властивості терну

ТернНезважаючи на всі корисні властивості, не можна не відзначити і протипоказання до використання терну. Перш за все, це індивідуальна чутливість до плодів рослини. не можна забувати і про те, що навіть у стиглих фруктів можна їсти тільки м'якоть. у кісточках міститься дуже сильна отрута, тому всі наявні консерви з кісточками не можна зберігати довше одного року – з часом отрута з них перейде на самі ягоди.

Також не можна не враховувати те, що плоди терну досить терпкі і кислі, тому можуть нашкодити людям з підвищеною кислотністю шлунка (спостерігається при гастриті або виразці). Крім того, вони мають інтенсивне забарвлення, через що здатні викликати алергічні реакції. Не варто зловживати і кількістю ягід, так як солодкі продукти переробки терну можуть привести до зайвої ваги, а велика кількість свіжих ягід викликає розлад шлунка.


Зараз читають
Чому дохнуть курчата. Пташенята сідають на лапи і не їдять: що робити
Чому дохнуть курчата. Пташенята сідають на лапи і не їдять: що робити
Відмінок курчат на лапи: причини патології і методи її усунення. Основні ...
Консервування помідорів: готуємо рецепт "Пальчики оближеш" на зиму (з покроковим фото)
Консервування помідорів: готуємо рецепт "Пальчики оближеш" на зиму (з покроковим фото)
Детальний опис рецепта домашніх консервованих помідорів " Пальчики оближ ...
Стапелія: опис і фото основних видів
Стапелія: опис і фото основних видів
Екзотична рослина стапелія: основні види унікального рослини, розміри, з ...
Янтарна кислота для рослин: застосування в садівництві, городництві та кімнатному квітникарстві
Янтарна кислота для рослин: застосування в садівництві, городництві та кімнатному квітникарстві
Застосування бурштинової кислоти для кімнатних рослин, в садівництві, дл ...
Що таке чорна морква: агротехніка вирощування
Що таке чорна морква: агротехніка вирощування
Що таке чорна морква: агротехніка вирощування
Новое youtube видео