Франція має намір відмовитися від використання гліфосату
Міністр сільського господарства Дідьє Гійом підтвердив, що Франція до 2021 року припинить використання гліфосату. Крім того, він оголосив, що Франція планує скоротити застосування пестицидів, інсектицидів і фунгіцидів вдвічі до 2025 року.
Дідьє Гійом похвалив органічне та біодинамічне Сільське господарство та закликав фермерів повернутися до методів ведення сільського господарства, що використовуються їх бабусею та дідусем. Французькі фермери та основний Фермерський союз Франції, FNSEA, відреагували негативно публічними оголошеннями, в яких підкреслювався ризик для французьких споживачів з точки зору безпеки, якості та кількості продуктів харчування.
Міністр Гійом зазначив, що його рідний регіон Дром виробляє майже половину свого виробництва вина органічно та/або біодинамічно. Міністр Гійом заявив, що всі хімічні речовини є проблематичними, і його мета в якості міністра полягала в тому, щоб зменшити або усунути залежність французького сільського господарства від будь-яких активних продуктів, а не тільки від гліфосату. Міністр порадив французьким фермерам повернутися до використання сівозміни, охоплення посівів і основних агрономічних методів, які, за його словами, використовувалися і були забуті прадідами фермерів.
До січня 2021 року французький уряд зобов'язує повністю відокремити ті організації, які продають продукцію і надають фермерам виробничі консультації, щоб досягти своєї мети по скороченню використання пестицидів наполовину до 2025 року. При реалізації це означає, що кооперативи більше не можуть надавати технічні консультації фермерам і продавати продукт, який вони представляють в якості рішення. Цей мандат додасть додаткові витрати та адміністрування для більшості кооперативів.
Заява міністра була зустрінута з гнівом французькими фермерами, FNSEA і багатьма іншими французькими фермерськими організаціями. Вони відповіли в соціальних мережах, зазначивши, що повернення до такого стилю ведення сільського господарства може означати, що виробництво буде на 30-40% нижче, ніж сьогодні. Вони відзначили, що в умовах глобальної економіки Франція стикається з 7 новими комахами в середньому на рік, які можна безпечно контролювати при обмеженому використанні активних хімічних продуктів.