Назад
Як правильно обробити домашню і дику качку

Навигация по разделу

Як обробити качку

КТушка уткиМіським жителям складно уявити собі забій домашньої птиці, але для фермерів-птахівників цей процес є одним з основних при вирощуванні курей, гусей або качок. Це, здавалося б, нехитре заняття має масу нюансів, знаючи про які можна отримати хорошу тушку, без зайвих страждань птиці. У даній статті ми розповімо про всі етапи забою і оброблення качок, впоратися з якими під силу навіть початківцю птахівникові.


Як забити

Перш ніж переходити до активних дій, важливо правильно підібрати момент і підготувати птицю. Найбільш підходящим часом для забою вважається 60-65 день життя качок, коли оперення повністю відростає, але пір'ячко на крилах ще незрілі. В такому випадку поверхня шкіри не буде щетинистою і збереже свій привабливий зовнішній вигляд. Якщо ж цей момент упущений, тоді видалити оперення з тушки буде трохи складніше, а м'ясо буде не таким ніжним.

Підготовка птиці до забою починається за 12-16 годин до самого процесу, шляхом очищення зоба і шлунка від залишків їжі.

Для цього рекомендується припинити годування качок і збільшити споживання ними води. Крім того, в ніч перед забоєм в приміщенні з відібраними пернатими залишають освітлення, щоб вони швидше звільнилося від з'їденої їжі.Способ забоя уток забій качок з використанням конусів для знерухомлення Що стосується самого процесу забою, то тут існує кілька перевірених способів. Якщо пріоритетним завданням для вас є отримання чистої знекровленої туші, тоді гуманним ставленням до птаха доведеться знехтувати.

У цьому випадку вся процедура виглядає наступним чином:

  1. Качку підвішують за ноги і закладають крила один за одного (для зручності часто використовують металеві конуси);
  2. Голову витягають через нижній отвір конуса і за допомогою ножа перерізають сонну артерію птиці, тримаючи інструмент не перпендикулярно шиї, а трохи під кутом;
  3. З перерізаним горлом качку залишають на 10-20 хвилин, щоб кров повністю скла в підставлене відро.
  4. Як тільки кров перестане стікати, можна переходити до наступного етапу — общипування.

Чи знаєте ви? характерне крякання качок можна почути тільки від самок, селезні в основному шиплять і не видають гучних звуків.

Більш гуманним способом забою качок багато птахівники вважають стандартне обезголовлювання за допомогою сокири. У цьому випадку однією рукою качку утримують за крила, а другу (з сокирою) заносять над шиєю попередньо покладеної на пень або іншу відповідну поверхню. Якщо зробити все швидко, птах навіть не встигне злякатися. Звичайно, в цьому випадку пір'я, та й сама тушка забрудняться в крові.

Як ощипать

Наступним кроком на шляху до отримання смачного і ніжного качиного м'яса є видалення оперення.Ощипывание утки на перший погляд це здається нескладним завданням, але ось легкість її здійснення буде залежати від обраного методу: «на суху», шляхом ошпарювання або за допомогою замочування і прасування (гарячий спосіб).

Сухий метод

Згідно з цим способом, відразу після забою птиці їй просто висмикують пір'я. Процес позбавлення від пір'яного покриву виглядає так:

  1. Птахівник сідає на стілець так, щоб тушка забитої качки лежала на колінах, а голова звисала вниз, над приготовленої заздалегідь посудиною для пір'я.
  2. Видалення пір'їнок починають з грудної частини, потім переходять на спину і плечі, а в останню чергу приділяють увагу крил і хвоста.
  3. Тепер залишається позбутися від решти маленьких волосків, для чого використовується гострий ніж: тупу сторону притискають до тушки, а волоски до ножа, після чого різким рухом «на себе» виривають їх.
  4. Общипану качку обвалюють у борошні, намагаючись якомога більше втерти її, тим самим позбавляючи від зайвої вологи.
  5. Залишки пуху і маленькі волоски можна видалити шляхом обпалювання тушки: перед тим як піднести її до вогню, необхідно розправити крила і натягнути шкіру. Всі дії виконуються дуже акуратно, щоб не розплавити підшкірний жир і не зіпсувати товарний вигляд птиці. Інформація, що з'явилася в процесі кіптява легко змиється разом з водою, тому не варто турбуватися з цього приводу.
  6. На завершення процесу общипування залишається тільки промити качку.
Сухой метод ощипывания утки Цей спосіб общипування однаково хороший як при розведенні домашніх качок, так і при готуванні дикої птиці.

важливо! на всіх етапах общипування птиці намагайтеся не пошкодити її шкіру, інакше вона почне розповзатися і продовжувати процедуру буде дуже проблематично.

Ошпарювання

Ошпарювання - найпростіший і зручний в застосуванні спосіб видалення пір'яного покриву з будь-якої домашньої птиці , причому на відміну від сухого общипування, за раз вдається позбутися від більшої кількості пір'їнок. Цей процес складається з наступних етапів:

  1. Нагрійте воду до 80°C, але не кип'ятіть її, інакше шкіра на тушці лопне і подальше виконання процедури буде дуже проблематичним.
  2. Помістіть в ємність з водою качку і потримайте так близько 1 хвилини.
  3. Діставши тушку з каструлі, можна переходити до самого обскубування, висмикуючи спочатку пір'ячко з крил, живота, а потім і з хвоста. В останню чергу пір'яний покрив знімають зі спини і ніг.
  4. Після видалення всіх пір'їнок обпалити тушку над вогнем.
Ошпаривание утки ошпарювання зручно застосовувати тоді, коли немає можливості возитися з птахом відразу після забою. Правда, є і мінус-під впливом гарячої води м'ясо качки червоніє.

важливо! щоб полегшити завдання видалення пір'я з тушки, висмикуйте їх в сторону, протилежну їх росту.

Гарячий спосіб

Цей варіант общипування не можна назвати традиційним, адже в порівнянні з попередніми він більш складний і не всі господині готові витрачати зайвий час на його реалізацію. В даному випадку слід підготувати міцний тканинний мішок, виготовлений з натурального матеріалу, а також тримати напоготові праска.

Общипування гарячим способом передбачає виконання наступних дій:

  1. Мішок потрібно замочити в окропі на 30 хвилин.
  2. Після закінчення зазначеного часу акуратно дістати і помістити в нього тушку качки.
  3. Нагріти праску і акуратно пропрасувати вміст мішка через стінки.
  4. Після цього бажано якомога швидше дістати і ощипать тушку.

Зрозуміло, цю процедуру не можна назвати дуже легкою, адже качка в мішку надає йому вкрай незручний обсяг, але приклавши трохи зусиль, ви побачите наскільки просто можна вирішити проблему общипування.Ощипывание утки Альтернативою "гарячого обскубування" виступає заморожування тушки разом з пір'їнками і їх висмикування відразу після відтавання (в такому стані вони легко відходять від шкіри).

Як правильно обробити качку

Найскладніші етапи приготування домашньої (або дикої) качки вже позаду, але це не означає, що в майбутньому не буде ніяких проблем з її обробленням. Щоб мінімізувати можливі труднощі, слід знати про деякі етапи виконання процедури і їх особливості.

Від нутрощів

Готову чисту качину тушку потрібно позбавити від нутрощів, адже при будь-якому способі приготування м'яса вони не потрібні.

Виконують це так:

  1. Спочатку гострим ножем відрізають лапи.
  2. Потім розгортають качку шиєю до себе і, підсунувши ніж під шкірку, відокремлюють її від шиї.
  3. Отрезаем лапы
  4. Під шкірою відразу помітна якась трубочка (з невеликим мішечком на іншому кінці), яку потрібно повністю вирвати. Це буде простіше зробити, якщо прорвати знаходиться над нею плівку, хоча і при видаленні інших нутрощів доведеться попередньо розірвати її.
  5. Потім від шиї відривають стравохід, потягнувши пальцями за його стирчить частина (потрапила в руки плівку також видаляють). Трубку стравоходу не потрібно поки витягати з качки, досить просто відкласти його в сторону.
  6. На цьому етапі тушку повертають до себе лапами і роблять надріз на 1-2 см нижче анального отвору, намагаючись при цьому не зачепити пряму кишку.
  7. Після розрізу будуть добре помітні кишки птиці. Їх акуратно піднімають і вирізують саме анальний отвір, тримаючи ніж подалі від нутрощів.
  8. Після видалення цієї частини з'являється доступ до черевної порожнини качки, засунувши руку всередину, слід акуратно по колу від'єднувати прилеглу до м'яса плівку (по суті, вона і утримує всі внутрішні органи разом).
  9. Разделка утки
  10. З нутрощів першим дістають серце. Воно їстівне, тому його бажано відразу покласти в чисту ємність.
  11. Слідом за ним необхідно намацати стравохід (від'єднаний від шиї він все ще знаходиться біля неї з протилежного боку), і ,витягнувши його через нижню частину, можна діставати всі інші нутрощі, просто зібравши їх рукою.
  12. Відсунувши в сторону весь вміст качки, варто ще раз перевірити, що залишилося всередині. Можливо, окремі частини трубочок обірвалися і все ще знаходяться там.
  13. Тепер тушку можна відставити в сторону і зайнятися розбором витягнутих нутрощів: акуратно відділяється печінка (щоб не зачепити селезінку) і відрізається шлунок (пізніше його можна розрізати, очистити і, знявши внутрішню плівку, приготувати).

Відео: Як обробити качку

На цьому процес очищення тушки від нутрощів можна вважати завершеним і залишається лише розрізати її на частини.

чи знаєте ви? в лапах качок немає нервових закінчень і судинної сітки, тому птахи можуть спокійно плавати у воді і не відчувати холоду.

На порційні шматки

Якщо ви не збираєтеся фарширувати качку, тоді очищену і випотрошену тушку слід розділити на порційні частини. Послідовність розбору така:

  1. Першою відрізають шию, як раз на рівні грудини (з неї можна буде зварити суп або згодувати домашнім вихованцям).
  2. Потім видаляють крила, виламуючи суглоби руками (ножем розрізають тільки шкіру і м'язову тканину).
  3. Розгорнуте лапами до себе тулуб починають розбирати, зробивши надріз трохи лівіше середини: спочатку по лінії кістки видаляється ліва частина грудини, а потім тушка перевертається і точно так же по лінії кістки вирізують і праву частину грудини.
  4. Наступними йдуть ноги. Трохи відступивши від середини скелета вниз, по лінії кістки роблять надріз і проводять лезо до самого суглоба, який для полегшення роботи можна виламати руками.
  5. Точно так же відокремлюють ногу і з іншого боку.

Відео: Як обробити качку на порційні шматки

Таким чином, у вас вийдуть дві грудні частини (найсмачніше м'ясо) і два хороших стегна, а з решти скелета можна зварити смачний наваристий бульйон.

Як обробити качку на полюванні

Обробити качку в польових умовах можна практично так само, як і вдома, за винятком зручності роботи.

Для початку з общипаної і обсмаленої тушки видаляють голову, потім відрізають крила і ноги, а всі подальші дії виконуються в такій послідовності:

  1. Повернувши качку до себе нижньою частиною, необхідно зробити акуратний надріз трохи вище анального отвору (точно так само як це було описано раніше).
  2. Потім, притримуючи нутрощі, лезом ножа збільшують розріз у напрямку вгору і роблять ще один в районі шиї, щоб відокремити від неї трубку стравоходу.
  3. Тепер можна діставати нутрощі з черевної порожнини і відокремлювати їстівні частини: шлунок, серце, печінку. Шлунок розрізається і очищається точно так же, як і при обробленні домашньої птиці.
  4. На завершення процесу тушку миють, ще раз добре вичищають внутрішню порожнину і або варять бульйон на місці, або везуть додому.

УткиЗабій і оброблення птиці - не такий складний процес, як може здатися на перший погляд, проте в цій справі варто зберігати спокій і точно дотримуватися всіх етапів виконання завдання. Згодом у вас буде витрачатися все менше часу, а дії стануть чіткими і злагодженими, без найменших неточностей.

важливо! щоб довше зберегти тушку в польових умовах, можна використовувати кропиву, набивши нею птицю зсередини. Так тушка спокійно пролежить добу без холодильника і вимочування в солі.

Зараз читають
Груша «Райдужна»: опис сорту, фото
Груша «Райдужна»: опис сорту, фото
Груша «Райдужна»: характеристика сорту, історія селекції, опис дерев і п ...
Як заморозити вишню на зиму: кращі рецепти
Як заморозити вишню на зиму: кращі рецепти
Як заморозити вишню на зиму в домашніх умовах: все про способи заморозки ...
Як правильно утримувати кроликів в шедах: особливості створення умов на кролячої ферми
Як правильно утримувати кроликів в шедах: особливості створення умов на кролячої ферми
Як правильно утримувати кроликів в шедах: особливості створення умов на ...
Основні хвороби груші: профілактика, причини і лікування
Основні хвороби груші: профілактика, причини і лікування
Основні хвороби груші: профілактика, причини і лечение
Кращі сорти білокачанної капусти
Кращі сорти білокачанної капусти
Капусту можна їсти в будь-якому вигляді, і це завжди смачно і, що важлив ...
EAS Group відкриває третю польову станцію в Латинській Америці
EAS Group відкриває третю польову станцію в Латинській Америці
Агрохімічна компанія Eurofins Agroscience Services Ltd оголосила про дод ...
Новое youtube видео