Назад
Хвороби і шкідники петрушки: причини появи, способи лікування, профілактика, фото

Навигация по разделу

способи боротьби з хворобами і шкідниками петрушки

Способы борьбы с болезнями и вредителями петрушкиКожному городникові хочеться отримати рясний і якісний урожай, але не завжди це виходить. Часто овочі піддаються нападу шкідників або уражаються хворобами.

Від цих напастей страждає урожай, тому потрібно орієнтуватися в причинах виникнення городніх проблем і вміти вжити заходів щодо їх вирішення.


Причини пожовтіння петрушки у відкритому грунті

При вирощуванні петрушки можна зіткнутися з проблемою її пожовтіння.

Причины пожелтения петрушки

Це може бути викликано різними факторами:

  • Недолік вологи або поживних речовин;
  • Виникнення захворювань;
  • Поразка шкідниками.

Розберемо докладніше два останні пункти.

Опис поширених хвороб петрушки

Багато захворювань петрушки характеризуються схожими симптомами, тому визначити хворобу буває непросто. Розглянемо особливості найбільш зустрічаються.

чи знаєте ви? Ф.Міллер у своєму «словнику садівника» (1805 р.) назвав петрушку «вбивцею дрібних птахів». Там же говорилося, що вона шкодить зору і провокує епілепсію.

Борошниста роса

Поширене грибкове захворювання, що вражає всі частини рослини.

Його основні симптоми:

  • Характеризується появою білого нальоту, що є поверхневої грибницею;
  • Формування плодових тіл, змінює колір грибниці, вона стає темно-сірою;
  • Розмножується за допомогою конідіального спороношення;
  • Джерелом зараження є залишки уражених рослин.

Пожелтение петрушки в открытом грунтеЗбудником борошнистої роси є гриб Erysiphe umbelliferarum.

Столбур

Phytoplasma є збудником, а переносять його цикадки.

Визначити можна за такими ознаками:

  • Характеризується хлорозом, який проявляється спочатку по краю листової пластинки;
  • Поступово уражається весь лист;
  • Уражена ділянка з часом набуває червоного забарвлення;
  • Рослина відстає в розвитку, а пізніше всихає;
  • Перші симптоми захворювання проявляються приблизно через місяць після зараження, це припадає на кінець липня або початок серпня;
  • Патоген зберігається в личинках переносника, зимуючих на коренях бур'янів і культурних рослин;
  • Поширеність хвороби залежить від міграції цикадок.

Столбур петрушки

Септоріоз, або біла плямистість

Патологія має грибкове походження і розпізнається за характерними ознаками:

  • Поява плям жовто-коричневого забарвлення на будь-яких частинах (листя або стебла) рослини;
  • Пізніше колір плям змінюється на брудно-білий з темно-коричневою окантовкою;
  • На пізніх стадіях ураження петрушка жовтіє і засихає;
  • Сприятливою умовою служить вологе середовище;
  • Спори зберігаються в залишках рослин.

Септориоз, или белая пятнистость

Іржа

До симптомів відносяться:

  • Перші ознаки виникають на початку літа;
  • Плями (діаметром близько 0,5 мм) жовто - бурого кольору на зворотному боці листової пластини;
  • Плямистість може бути розсіяною або груповою;
  • Надалі уражаються стеблевая частина і черешки;
  • Поразка набуває коричневого забарвлення і стає порошащим;
  • Культура жовтіє і втрачає смакові якості;
  • На залишках рослин зберігаються теліоспори, навесні проростають в базидію. Первинне зараження відбувається за допомогою базидіоспор.

Ржавчина петрушкиПричиною стає зараження грибом Puccinia petroselini Lindr.

Жовтяниця

Поразка жовтяницею має вірусну природу. Воно поширюється на багато культур і розноситься попелиць.

Ознаками хвороби є:

  • Пожовтіння листових жилок;
  • Надмірне розгалуження стебел;
  • На коренеплодах утворюються вторинні корені, що нагадують повсть;
  • Зимує в соку рослин-багаторічників.

Желтуха петрушки

Строката карликовість

Ще одне вірусне захворювання, переносником якого є попелиця. Патологія нечасто зустрічається на петрушці.

Її основні симптоми:

  • На стадії 3-4 листів виникає викривлення і укорочення листового черешка;
  • Листя стають дрібними і покриваються хлорозом у вигляді мозаїки темних і світлих ділянок;
  • Спостерігається деформація і скручування листя;
  • По краях хлорозу може спостерігатися почервоніння.

Пёстрая карликовость

Плямистий бактеріоз

Викликається бактеріями захворювання має такі симптоми:

  • Листя покриваються світлими плямами;
  • З часом плямистість темніє;
  • Листя покривається слизом і обсипається.

Пятнистый бактериоз

Фомоз

Суха бура гниль може розвиватися в 2 формах.

На зеленому рослині спостерігаються такі симптоми:

  • В основі черешків і місцях розгалуження виникають темні смуги і лілові плями;
  • Нерідко на плямах формується клейка маса;
  • Пізніше уражені ділянки набувають сірого кольору, висихають і стають крихкими;
  • Уражені частини рослин відмирають;
  • Поширення відбувається через залишки рослин і насіння;
  • Першими також заражаються зростаючі поруч кущі, але хвороба швидко поширюється і захоплює значні ділянки;
  • Патологія спостерігається в кінці літа-початку осені, практично в кінці вегетації;
  • Сприятливі умови-підвищена вологість.

Фомоз петрушки

Друга форма фомозу-гниль коренеплодів, яка спостерігається вже в сховищах. Овочі покриваються сірими втиснутими плямами, під якими утворюється коричнева трухлява тканина. Товарний вигляд і смакові якості продукції різко погіршуються. Також скорочується термін зберігання коренеплодів.

чи знаєте ви? Петрушку використовували не тільки для лікування або приготування страв. Греки вплітали її в похоронні вінки та гірлянди переможців спортивних змагань. А римляни одягали такі вінки, щоб попередити інтоксикацію під час свят.

Пероноспороз

Його характерні ознаки:

  • Верхня частина листя покривається плямами хлорозу;
  • Плямистість набуває світло-жовтого забарвлення, незграбність і маслянистість;
  • Пізніше плями стають бурими, а їх нижня сторона покривається нальотом сіро-фіолетового кольору;
  • Уражена листя всихає, а кущі відстають у рості;
  • Захворювання прогресує у вологу погоду з температурою близько + 15 ... + 20 ° з;
  • Джерелом зараження служать залишки ураженої петрушки.

Пероноспороз петрушкиНесправжня борошниста роса — грибкове захворювання.

Опис шкідників петрушки

Крім захворювань, петрушка піддається нападу шкідників. Назвемо найбільш часто зустрічаються.

Морквяна листоблошка

Ці світло-зелені дрібні комахи надають наступне шкідливий вплив:

  • Сік рослин служить харчуванням і дорослим екземплярам і їх личинкам;
  • Листя деформуються і скручуються;
  • Листова розетка набуває махровість;
  • Пізніше листя в'яне і опадає;
  • Тканини коренеплоду стають твердими, втрачають смак і соковитість.

Морковная листоблошка

Стеблова нематода

Цей шкідник часто зустрічається на цибулі і часнику, але вражає він і петрушку.

Нематода і її личинки харчуються соком пряної культури, викликаючи порушення в її розвитку:

  • Листя жовтіє і відмирає;
  • Кущі відстають у рості;
  • Білі ниткоподібні черв'ячки розмножуються відкладанням личинок в тканинах рослин. При відмирання кущів, личинки йдуть в грунт для пошуку нової овочевої культури.

Личинки стеблевой нематоды

Морквяна муха

Це невелике (до 5 мм) комаха, з чорним з зеленуватим відливом черевцем, жовтими лапами і жовто-коричневою головою.

Вражає практично всі зонтичні культури:

  • В кінці травня відкладає яйця біля коріння;
  • Личинки проникають в кореневу систему, пошкоджуючи її безліччю ходів, пізніше заляльковуються в землі;
  • В середині літа з'являється друге покоління комах, і все повторюється. Ці личинки, окуклившись, зимують в землі;
  • Поїдені коренеплоди набувають дерев'янистість і стають непридатними для зберігання, а листя поступово набувають червоно-фіолетового відтінку, жовтіють і всихають;
  • Муха воліє сильно зволожені ділянки.

Морковная муха

Баштанна попелиця

Ця комаха вражає не тільки баштанні культури, а й петрушку. Воно має невеликі розміри (1,2-1,8 мм) і забарвлення від жовтого кольору до майже чорного.

Його личинки і дорослі представники, перебуваючи на внутрішній поверхні листа, харчуються його соком.

Небезпека шкідника полягає в тому, що комахи:

  • Висмоктуючи сік з рослин, викликають його в'янення, пожовтіння і загибель;
  • Перезимувавши у відкритому грунті (на залишках бур'янів або культурних рослин), починаючи з травня і до кінця періоду вегетації, формують більше 10 поколінь;
  • Є переносниками різних інфекцій.

Бахчевая тля

Способи боротьби з хворобами і шкідниками

З метою боротьби з шкідниками і захворюваннями використовуються народні методи лікування або хімічні препарати.

Народні методи

При ураженні петрушки попелиць застосовуються такі народні засоби:

  • У спеку слід обприскувати кущі водою;
  • Замість води можна застосовувати настій часнику, бадилля томатів або картоплі, цибулиння, пижма або полину. Для настою беруть близько 400 г будь-якого з перерахованих інгредієнтів і заливають відром окропу. Наполягають добу, після чого додають 40 г господарського мила. Проводять 2-3 обробки з інтервалом в 4 дні;
  • Якщо попелиці не дуже багато, можна обприскати петрушку мильним розчином (40 г на відро води);
  • Златоглазка і сонечка знижують чисельність попелиці.
важливо! посаджені поруч з петрушкою чорнобривці, коріандр, м'ята, часник або базилік допоможуть запобігти появі і розмноженню багатьох шкідників.

У боротьбі з морквяної мухою застосовують:

  • Суміш піску з нафталіном (9: 1) розсипають в грядки при посадці;
  • Міжряддя посипають деревною золою або чорним меленим перцем;
  • Посаджений поруч цибулю відлякує шкідливе комаха.

Петрушка на грядке с луком

Позбутися за допомогою народних методів від морквяної листоблошки складно.

Можна спробувати застосувати такі засоби:

  • Обробити посадки тютюновим пилом;
  • Обприскати мильним розчином (40 г на відро води);
  • Зібрати і знищити яйця комах.

Для боротьби зі стебловий нематодою можна використовувати такі настої:

  1. Подрібнити 1 кг календули і залити відром теплої води, настояти 2 дні і застосовувати для поливу або обприскування.
  2. Для приготування цибулевого настою взяти 0,5 кг цибулі, залити відром води і настояти добу. Поливати близько 3 разів з тижневою перервою.
  3. Взяти 300 г квітів і листя настурції, залити 5 л води, настояти добу. Використовувати для поливу, так само як і попередній настій.

Народні засоби в боротьбі з хворобами петрушки малоефективні, але все ж можна спробувати:

  1. При появі борошнистої роси можна обприскати кущі розчином 1 ст.л соди з 0,5 ч. л. рідкого мила на 4 л води. Обробку провести близько 3 разів з тижневим інтервалом. Або приготувати розчин молочної сироватки, розбавивши її водою у співвідношенні 1: 10.
  2. При зараженні несправжньою борошнистою росою (пероноспороз) застосовується розчин сироватки (3 л) + 1 ч.л. мідного купоросу в 7 л води. Цим засобом слід обробити петрушку.
  3. Ураження іржею запобіжить помірний полив.

Петрушка на грядкеЗверніть увагу! Щоб знизити ймовірність хвороб, важливо чергувати вирощування петрушки з томатами, бобовими культурами і буряком.

Обробка хімікатами

При різних захворюваннях застосовуються хімічні препарати:

  • При септориозе проводиться обробка «Енергеном» (20 крапель на 1 л води) на початку липня, а потім повторна через 10 днів. Також можна використовувати " Профіт» згідно з інструкцією;
  • Від септоріозу також допоможе 2-разова обробка молодих рослин 0,5% хлорокисью міді або 1% розчину мідного купоросу (інтервал в обробках близько 3 тижнів);
  • При появі симптомів плямистого бактеріозу, застосовуються такі препарати, як "Планріз» або" ТМТД» відповідно до інструкції;
  • Дворазова обробка 1% бордоською рідиною (з перервою в 10 днів) проводиться при симптомах фомозу ;
  • При ураженні іржею застосовуються фунгіциди " Топаз» , " Бактофіт», " Фітоспорін-М» згідно з інструкцією. Перша обробка проводиться при виявленні симптомів, а повторна-через 1-2 тижні;
  • При симптомах борошнистої роси використовуються фунгіциди "Байлетон" або " Фундазол» згідно анотації на упаковці.

важливо! При обробці рослин хімічними препаратами потрібно пам'ятати, що таку зелень не можна вживати в їжу. Потрібно уважно прочитати інструкцію, щоб знати, коли петрушку можна буде використовувати.

«Хімія " також практикується в боротьбі з шкідниками моркви:

  • У боротьбі з попелиць ефективні такі препарати, як «Фитоверм-1» (5 мл на 5 л води), «Іскра» (1 таблетка на 10 л теплої води), " Карбофос» (60 г на 10 л води), а також запилення меленої сіркою. Після обробки рослини бажано накрити плівкою на добу, це допоможе знищити всіх шкідників;
  • листоблошка знищується при обприскуванні препаратами» іскра", або " Фитоверм» . Перша обробка проводиться в травні (масова поява шкідника), а друга — в червні (поява личинок). Листоблошки зимують на хвойних рослинах, тому доцільно обробити їх (рано навесні і пізньої осені) " Карбофосом» (60 г на 10 л води);
  • Для боротьби з морквяної мухою застосовуються такі хімічні речовини, як " Інта-Вир» , " Децис» або «Вега". Обробки проводяться в травні (період яйцекладки);
  • Засоби, що містять меркаптофос або фосфамід, застосовуються у боротьбі з нематодою . Такими препаратами є " БІ-58» , «Диметоат "і»Рогор". Перед використанням потрібно прочитати анотацію.

Відео: біологічні препарати для захисту рослин від шкідників і хвороб

Профілактичні заходи

Щоб петрушка радувала своїм виглядом, була смачною і не дивувалася шкідниками і хворобами, потрібно практикувати профілактичні заходи:

  • Сіяти стійкі сорти (Фреска, Наталка, Титан або стихія);
  • Для посіву використовувати тільки здоровий і якісний насіннєвий матеріал;
  • Проводити знезараження насіння. З цією метою їх замочують в теплій (+45...+48°з) воді на 20 хвилин. Також можна застосувати 1,5% розчин марганцівки (замочити на 20 хвилин і промити водою);
  • Висаджувати в добре дренований грунт, на провітрюваних грядках подалі від хвойних культур;
  • Дотримуватися сівозміни (чергувати з томатами, буряком або бобовими) і поміщати на колишнє місце не раніше, ніж через 3 роки;
  • Висаджувати після томатів, капусти, огірків або гороху;
  • Знищувати бур'яни і залишки рослин (можуть зберігатися збудники багатьох захворювань);
  • Удобрювати калійними і фосфорними підгодівлею. Кислі грунти вапнувати;
  • Проріджувати густі посіви (у фазі 2 справжніх листків);
  • Своєчасно проводити прополку і розпушування;
  • Коренеплоди прибираються, коли температура знизиться до +5°С.
Озброївшись запропонованої нами інформацією, ви зможете виростити і зібрати здорову і смачну петрушку. Здоров'я вам і приємного апетиту!
Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео