Назад
Кінза і петрушка: чим відрізняються рослини, за якими ознаками їх можна відрізнити, фото

Навигация по разделу

Як можна відрізнити кінзу і петрушку і точно визначити рослину

Серед безлічі видів зелені, використовуваної в якості харчової приправи, одні з лідируючих місць займають петрушка і кінза. Ці спеції застосовуються не тільки для приготування страв, але також добре відомі в сфері медицини і косметології. Що в них корисного для людського організму і як відрізнити одну пряність від іншої — розглянуто далі в статті.


Опис і характерні властивості рослин

Дані спеції відносяться до пряних трав, популярним ще з давніх часів. Їх листя вживають свіжої або в засушеному вигляді, крім цього використовують в кулінарії коренеплоди петрушки і насіння кінзи. Незважаючи на схожість обох культур, є і деякі відмінності між ними — в хімічній структурі, зовнішньому вигляді і запаху.

Чи знаєте ви? і кінза, і коріандр — це одне і те ж рослина, тільки кінзою називають зелену частину, а коріандром — його насіння.

Кінза

КБЖУ 100 г свіжої зеленої маси кінзи:

  • Калорійність: 25 ккал;
  • Білки: 2,1 г;
  • Жири: 0,5 г;
  • Вуглеводи: 1,9 г.
крім того, в складі коріандру є:
  • Вода, зола і харчові волокна;
  • Вітаміни: А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К;
  • Хімічні елементи: залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, селен, фосфор, цинк.

Состав кинзы

Петрушка

КБЖУ 100 г свіжої зелені рослини:

  • Калорійність: 39 ккал;
  • Білки: 4,4 г;
  • Жири: 0,7 г;
  • Вуглеводи: 7,4 г.

важливо! Петрушка-одна з небагатьох спецій, яка зберігає свої смакові якості після термічної обробки.

Також ця культура має в своєму складі:

  • Воду і харчові волокна;
  • Вітаміни: А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К, Н;
  • Хімічні елементи: залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, сірку, фосфор, фтор, хлор, цинк.

Состав петрушки

Чим відрізняється кінза від петрушки

Через те, що обидва рослини відносяться до сімейства зонтичних і є родичами, багато людей часто не можуть їх розрізнити, а то і зовсім вважають одним і тим же. Але все ж якщо добре придивитися, можна помітити у цих культур ряд відмінностей один від одного.

Походження

Батьківщина петрушки — узбережжя Середземного моря. Коріандр відбувається приблизно з того ж регіону — його батьківщиною вважається Східне Середземномор'я.

важливо! кінзу краще вживати під час приготування гострих страв, а петрушку можна додавати практично в усі страви.

Зовнішній вигляд

Кінза має довгі голі стебла до 80-120 см, що закінчуються блідуватими, хвилястими, слабо розсіченими листям округлої форми. Квітки маленькі, світло-рожеві, насіння кулясті. У петрушки ж листя більші, щільні, розсічені, стебла гіллясті, насиченого зеленого кольору. Квітки дрібні, зеленувато-жовтого відтінку, плоди довгасті. Висота куща - від 20 до 100 см.на дотик листя у петрушки більш щільні, ніж у коріандру.

Запах

Головною відмітною ознакою, за допомогою якого можна визначити, яке це рослина, є запах. Коріандр характеризується насиченим запахом, що нагадує суміш лимона і перцю, в той час як його родичка має слабовираженним ніжним ароматом.

Разница между кинзой и петрушкой

Корисні властивості і особливості застосування

Крім вживання цих двох культур в якості прянощів, вони ще характеризуються цілющими ознаками, що допомагають під час терапії великої кількості самих різних за походженням хвороб.

Кінзи

До позитивних ознаками коріандру можна віднести такі якості:

  • Використовується при лікуванні артриту;
  • Має протиревматичні властивості;
  • Налагоджує роботу нирок;
  • Допомагає виводити рідину з організму;
  • Нормалізує травлення і відновлює функції печінки;
  • Знижує кількість холестерину в крові;
  • Загоює виразки на слизових оболонках рота;
  • Допомагає при захворюваннях очей;
  • Лікує анемію і авітаміноз;
  • Підвищує апетит.

чи знаєте ви? стародавні римляни використовували петрушку як декор на поминальних столах, оскільки ця рослина в ті часи уособлювало скорботу .

Петрушки

Ця спеція характеризується наступними позитивними якостями:

  • Призупиняє ріст ракових клітин;
  • Відбілює шкіру обличчя;
  • Зміцнює зуби і ясна;
  • Відновлює мікрофлору кишечника і нормалізує його роботу;
  • Підвищує рівень гемоглобіну в крові;
  • Має жарознижуючі властивості;
  • Сік петрушки знімає набряклість, особливо після укусів комахами;
  • Коріння підвищують імунну систему;
  • Допомагає при лікуванні депресії.

Свойства петрушки и кинзы

Що корисніше-кінза або петрушка?

Неможливо точно сказати, яка з культур є більш корисною, а яка — менш. Все залежить від індивідуальних переваг в кулінарії, а також від характеру захворювань, що визначають необхідність вживання тієї чи іншої приправи в якості цілющої рослини. Нижче наведена приблизна порівняльна таблиця основних якостей цих двох прянощів, в якій видно, ніж одна приправа відрізняється від іншої.

Форма кінза Петрушка
калорійність на 100 г 25 ккал 39 ккал
смак гіркуватий солодкуватий з легкою гіркуватістю
застосування Кухня народів Кавказу Європейська, Східна, Американська, Африканська кухня
цикл зростання однорічна рослина дворічна рослина
основні властивості знезаражувальні, ранозагоювальні, відхаркувальні, жовчогінні, противогеморройные сечогінні, ранозагоювальні, дезінфікуючі, бактерицидні, протизапальні, спазмолітичні

Отже, коріандр і петрушка — це зовсім не одна і та ж культура. Ці рослини відносяться до одного сімейства, дуже схожі зовні або за складом, але для любителів обох спецій немає проблеми в тому, як розрізнити їх між собою. І для тих, хто прочитав цю статтю, таких труднощів теж не повинно виникнути.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео