Назад
Гриби пісочники: фото з описом, як виглядають, і де ростуть, як готувати (варити, солити, маринувати)

Навигация по разделу

Гриб пісочник: опис, місця зростання, види, рецепти приготування

Гриб песочник: описание, места произрастания, виды, рецепты приготовления пісочники - гриби, які можна знайти в лісі, тільки якщо уважно придивитися. Адже вони ховаються під гіркою з піску і хвої. І якщо цей насип розкопати-виявиш ціле сімейство. А ось що з цією знахідкою робити — розберемося далі.


Їстівність

Пісочники знаходяться в категорії їстівних. Їх можна маринувати, смажити, варити, тушкувати і солити.

вам буде корисно дізнатися які гриби є їстівними .

Єдиний мінус — грунт , в якій вони ростуть, часто їх бруднить, тому перед вживанням потрібно ретельно обробити продукт. Але цей процес варто готового результату-страви виходять смачними і ароматними.

Ботанічний опис

Має гриб ще такі назви: піщаник, Тополівка, рядовка Тополина , подтопольнік і подтопольевік. Съедобность Він пластинчастий, розмножується спорами, які зберігаються в пластинках.

Капелюшок

Спочатку вона опукла в серединці і з загорнутими всередину краями. У міру зростання капелюх розпрямляється і прогинається всередину. Вона м'ясиста, а при підвищеній вологості або після дощу — слизька, набуває світло-коричневий колір. Діаметр може досягати 12 см.М'якоть капелюшка червонувата.

важливо! Гриб пахне, як свіжа мука.

Пластинки

Вони часті, тонкі. Спочатку мають білий і кремовий забарвлення, а потім разом з капелюшком починають корічневеть.

Ніжка

Невелика і тонка — до 7 см.Колір може варіюватися від білого до молочного. Всередині-суцільна і м'ясиста. Зовні є невеликий лускатий наліт.

Ножка

важливо! якщо натиснути на ніжку пісковика, на ній з'являться багряні плями.

М'якоть

Біла, м'яка, м'ясиста, пружна. Під шкіркою має буруватий відтінок, борошняний і гіркуватий смак.

Де ростуть, і коли збирати

Ростуть в змішаних і хвойних лісах . Грунт піщаний. Свою назву, топольник, гриби отримали якраз через місця зростання. Їх можна знайти біля тополь і пеньків. Також вони зустрічаються уздовж посадок, парків. Велика ймовірність їх зустріти в Європейській частині Росії і Сибіру.

Збирають пісочники з серпня до вересня. Ростуть вони великими сім'ями різного віку.

Найбільш поширені види

Всього налічується близько 40 видів пісочників, які мають іншу назву — рядовки. Вони бувають різних кольорів-від сіруватого до бурого. Але найпопулярніших всього три.

Зеленушка

Головна відмінність цього виду — його зелений колір. Він не змінюється навіть після тривалої термічної обробки. Гриб їстівний, але в малих дозах і після вимочування і варіння. Додавати його можна до будь-якої страви. Бонус - його можна знайти до першого снігу.Зеленушка

Пісочник сірий

Їстівний, з сірим забарвленням. Він придатний для вживання після термічної обробки. У сирому вигляді небезпечний.Песочник серый

Пісочник червоний

Умовно-їстівний вид - тільки після тривалого і правильного приготування придатний до вживання. Має червоний колір, відмінна риса — жовта м'якоть. Перед приготуванням вимочують в сольовому розчині не менше доби, потім можна засолити, посмажити або відварити.Песочник красный

Чи можна сплутати: гриби-двійники

У пісочників в сімействі дуже багато видів, які не тільки неїстівні, але і отруйні. Деякі з них мають свої відмінні риси, за якими можна виявити поганий гриб.

чи знаєте ви? Гриб веселка звичайна росте зі швидкістю 1 см в 2 хвилини, але живе при цьому до 3 днів.

Розглянемо найбільш поширені види:

  • Леопардова рядовка схожа на землисту рядовку, але дуже токсична, у неї білі мишачі пластинки, на капелюшку — характерні цятки; гриб не має мучного смаку і запаху, як у їстівного виду;
Леопардовая рядовка
  • Мишача загострена рядовка малотоксичний вид, але вживати не варто. Можна дізнатися по темному виступає гострого горбика посередині шапки. Не має запаху, на старих грибах є жовті плями;
Мышиная заострённая рядовка
  • Мильна рядовка - вид, який плутають з їстівним найчастіше. Має фруктово-мильний, не дуже приємний запах, на зрізі червоніє м'якоть;
Мыльная рядовка
  • Коричнева рядовка - Темний гриб з бурим відтінком, на зрізі червоніє, має неприємний запах;
Коричневая рядовка
  • Біла рядовка досягає 8 см у висоту, має плоску розпростерту капелюшок з хвилястими товстими краями, рожевіє при надрізі, їдкий запах редиски .
Белая рядовка

Хімічний склад

Цей продукт корисний-в ньому є клітковина, глікоген. Багатий він макро-і мікроелементами: калієм, магнієм, фосфором, натрієм, хлором. Є і вітаміни (А, D, групи в).

Що з них можна приготувати

Пісочник універсальний в приготуванні-маринуйте, варіть, соліть, сушіть, смажте. Єдина умова-підготуйте це гриб.

Обробляти його потрібно так:

  • Промиваємо кожен екземпляр під холодною водою;
  • Складаємо гриби в глибоку посудину так, щоб можна було легко їх перемішати;
  • Заливаємо дуже солоною водою і залишаємо на ніч;
  • Вранці перемішуємо вміст-пори у рядовки відкрилися і звідти легко вийде пісок;
  • Дістаємо акуратно гриби, щоб не піднімати з дна опалий пісок;
  • Ще раз промиваємо і заливаємо чистою водою;
  • Ставимо на вогонь і після закипання варимо 30 хвилин;
  • Знову міняємо воду і вже можемо готувати на свій розсуд.

Як варити

Потрібно взяти:

  • Пісочники - 1 кг;
  • Вода-1 л;
  • Сіль-1 ч. л.;
  • Гвоздика - 2 шт.;
  • Лимонна кислота - на кінчику ножа.

Як готувати:

  • Попередньо готуємо продукт.
  • Заливаємо в посудину воду, додаємо сіль, лимонну кислоту і доводимо до кипіння.
  • Викладаємо в киплячу воду пісочники.
  • Варимо 20 хвилин в закритій каструлі.
  • Додаємо приправи і варимо ще 20 хвилин.
Как варить

Як солити

Будуть потрібні:

  • Пісочники-1 кг;
  • Часник-4 зубчики;
  • Листя смородини-6 штук на 1 банку;
  • Перець-10 горошин;
  • Сіль-50 г.

Як готувати:

рекомендуємо вам почитати про рецептах стерилізації банок в домашніх умовах .
  • Попередньо підготовлені гриби викладаємо щільно шарами, кожен посипаючи сіллю і нарізаним часником.
  • Зверху теж потрібно застелити гриби листям, щоб не покривалися цвіллю.
  • Закриваємо банки і чекаємо не менше 6 тижнів.

Як замаринувати

Потрібні:

  • Пісочники-1 кг;
  • Оцет 6% - 3 ст. л.;
  • Цукор-1 ст. л. з гіркою;
  • Перець-5 горошин;
  • Сіль-50 г;
  • Гвоздика і лавровий лист - по 2 шт.

Як готувати:

  1. Попередньо підготовлені гриби викладаємо в каструлю і варимо на повільному вогні.
  2. Додаємо всі інгредієнти.
  3. Тримаємо на вогні ще 20 хвилин.
  4. Викладаємо щільно гриби в підготовлені банки.
  5. Закриваємо банки і чекаємо охолодження, після чого зберігаємо в холодному приміщенні.
Как замариновать

чи знаєте ви? гриби одні з найбільш живучих організмів на планеті — вони витримають високе опромінення, зможуть рости на висоті 30 тисяч метрів і навіть на поверхні сірчаної кислоти.

Отже, пісочники — це їстівні гриби, які після правильної обробки можуть стати прекрасною закускою. Їх можна переплутати з іншими видами, тому збирати потрібно акуратно і уважно. Крім зовнішнього вигляду, орієнтуйтеся на борошняний запах — точно не прогадаєте.


Зараз читають
Особливості пристрою, принцип роботи і класифікація сівалок
Особливості пристрою, принцип роботи і класифікація сівалок
Сівалки — що це таке і як це використовувати. Види сівалок і їх відмінно ...
Кетоз у кози: симптоми, лікування і профілактика
Кетоз у кози: симптоми, лікування і профілактика
Повний опис кетозу — поширеної хвороби у кіз: причини, симптоми, діагнос ...
Иберис: опис, види і сорти
Иберис: опис, види і сорти
Іберіс: опис, види і сорти
Юкка: секрети вирощування в домашніх умовах
Юкка: секрети вирощування в домашніх умовах
Юка: секрети вирощування в домашніх условиях
Хвороби листя і коренів гортензії, як вилікувати рослину
Хвороби листя і коренів гортензії, як вилікувати рослину
Хвороби листя і коренів гортензії, як вилікувати рослину
У Липецькій області почнуть переробку топінамбура
У Липецькій області почнуть переробку топінамбура
В Данковском районі Липецької області буде відновлено зведення підприємс ...
Новое youtube видео