Назад
Класична чума свиней: вакцина, збудник, ознаки захворювання, фото, симптоми, патологоанатомічні зміни, лікування

Навигация по разделу

класична чума свиней: симптоми, вакцинація

Классическая чума свинейІснують хвороби свиней, які не піддаються лікуванню і можуть викликати загибель всіх особин. Ознайомимося з класичною чумою свиней, дізнаємося про її причини і симптоматиці, як діагностувати, які заходи боротьби і профілактики.


Що це за хвороба

Класична чума свиней діагностується в різних точках земної кулі, де вони живуть.

Опис

Це захворювання викликає вірус. Від нього страждають всі види як домашніх, так і диких свиней. Воно дуже заразно і важко протікає. Характеризується гарячковим станом, запаленням слизової товстого кишечника, вражає кровоносну і кровотворну системи.

чи знаєте ви? людина одомашнила свиней за 8 тис.років до початку нашої ери. Це сталося на території сучасного Китаю.

Летальність

Імовірність летального результату при класичній чумі свиней велика — від 80 до 100%. До того ж лікування проти неї не існує, і хворі свині йдуть на забій. У дуже рідкісних випадках застосовують противірусні та протизапальні препарати. Перехворіла тварина набуває стійкий імунітет до цієї чуми.

Небезпека для людини

Ще жодного разу не була діагностована передача цього вірусного захворювання від свиней людині або іншим тваринам. Зате самі люди можуть бути джерелом хвороби для свинок, внаслідок цього для свинарів використовують окремий одяг, щоб не занести інфекцію. Для знищення вірусу в м'ясі хворих тварин потрібна тривала термічна обробка, тому не рекомендують вживати сало і копченості з місць спалаху епідемій класичної чуми свиней.

Опасность для человека

З'їв недостатньо оброблений продукт людина, як ми вже говорили, не захворіє, але може заразити свиней. Ще одна причина не є такий продукт або добре обробити його — вірус періодично мутує, і можливість, що він коли-небудь стане небезпечний для людини, не слід виключати.

Збудник і джерело зараження

Винуватець захворювання відноситься до тогавірусів, у яких рибонуклеїнова кислота знаходиться в білковій капсиді. При інфікуванні свині вірус поширюється по крові і всіх тканинах організму, вражає всі органи.

Розрізняють 3 типи вірусу-збудника класичної чуми свиней:

  1. Тип А. викликає гострий перебіг чуми.
  2. Тип В. інфікування їм характеризується хронічними або атиповими формами хвороби.
  3. Тип С. це слабозаразная різновид, на основі якої розробляються вакцини.

Всі типи стійкі і гинуть протягом години при температурі +70...+80 ° з або при хімічному впливі деяких сполук. Збудник заразний, і інфікування може відбуватися різними шляхами — за допомогою зараженої їжі і пиття, через органи дихання або пошкоджені шкірні покриви.

Возбудитель и источник заражения

Зазвичай спалахи епідемій реєструють восени, і вірус цієї чуми потрапляє до свиней через заражену їжу і воду, підстилку і фекалії. Його заносять гризуни або інші можливі переносники (інші домашні тварини, обслуговуючий персонал, черв'яки). Частим фактором зараження є прийом в їжу або зберігання в господарстві м'яса заражених особин.

чи знаєте ви? зараз відомо близько ста порід свинок. На російській території розводять переважно свиней великої білої породи-близько 85%.

Симптоми і перебіг хвороби

Треба знати симптоми цієї небезпечної для свиней чуми, щоб своєчасно впізнати її і провести потрібні заходи щодо недопущення спалаху епідемії. Хвороба може протікати в різних формах. Інкубаційний період найчастіше триває 3-7 діб, але іноді може розтягнутися до 21 дня.

Симптомы и течение болезни

Гостре

Перебіг хвороби в гострій формі має наступні ознаки:

  • Підвищення температури до 40,5-42,0°C, озноб;
  • Свині намагаються заритися в підстилку і утеплитися;
  • Відсутність апетиту;
  • Поява спраги;
  • Починається блювота;
  • Запор змінюється діареєю;
  • Запалення очей з гнійними утвореннями, склеювання століття;
  • На задніх ногах спостерігаються порізи;
  • Темніє сеча;
  • На шкірі з'являються і поширюються бульбашки з рідиною жовтуватого кольору, крововиливи;
  • Починаються назальні запалення і кровотечі;
  • Вуха, носик і хвіст набувають синюватого забарвлення;
  • Перед смертю температура тіла знижується до 35-36 ° C.
Гостра форма хвороби протікає 7-11 днів. У свиноматок можуть бути викидні.

важливо! найбільш швидко класична чума протікає у поросят, які гинуть протягом перших кількох діб від інфікування. При цьому першим симптомом, що звертає на себе увагу, є блювота зараженого молодняка.

Підгострий

При цій формі від виявлення хвороби до падежу свиней проходить приблизно 20-22 дня.

Ознаки підгострій форми інфекції наступні:

  • Різке зниження ваги;
  • Очі і ніс запалені, з них йде гній;
  • Пронос з різким неприємним запахом;
  • Поява кашлю.

Хронічне

Спостерігається на фермах, де свині пройшли вакцинацію, але не дотримувалися правил по догляду, утримання та годівлі. Спочатку хворіти починають слабші тварини, але потім відбувається поширення хвороби. Хвороба протікає в порівняно легкій формі і триває близько 60 діб.

Классическая чума свиней: симптомы, вакцинация

У заражених особин можна помітити такі ознаки інфекції:

  • Поява кашлю;
  • Втрата апетиту;
  • Висипання на шкірі;
  • Загальне виснаження організму.

Свині, які перехворіли в цій формі КЧС, є протягом року носіями збудника хвороби. Перебіг хвороби в хронічній формі сильно послаблює організм і знижує продуктивність.

Патологоанатомічні зміни

У померлих від КЧС тварин є наступні патологоанатомічні зміни:

  • На шкірному покриві безліч крововиливів різних форм;
  • Лімфовузли гіпертрофованої форми, мають темний червоний окрас, в розрізі спостерігається мармуровість;
  • Легкі плямисті;
  • На серцевому м'язі є геморагії;
  • Селезінка гіпертрофована, і по її краях виявляються сліди інфарктів, що є одним з основних ознак наявності КЧС;
  • Нирки мають блідий забарвлення з геморагіями;
  • Слизова шлунково-кишкового тракту гіперемована;
  • Якщо відмінок тварини стався при гострій формі, то можна виявити типові бутони від чуми.

чи знаєте ви? теплообмін у свиней йде переважно через слизові і регулюється більш частим диханням. Свинячий п'ятак-єдина поверхня на їх тілі, яка може потіти.

Методи діагностики

Діагноз класичної чуми ставлять на основі клінічних, епізоотологічних, патологоанатомічних, біологічних і лабораторних даних досліджень, які проводять санітарно-ветеринарні служби. Її симптоматика буває властива і інших захворювань — африканській чумі , пастерельозу, сальмонельозу, хвороби Ауєскі, інфлюенце, роже , сибірській виразці і деяким отруєнь, тому беруть до відома результати всіх аналізів і факторів.

Методы диагностики

Лабораторні дослідження включають в себе роботи по виділенню вірусу в культурі клітин РК-15,серологічну ідентифікацію шляхом імунофлуоресценції і РНГА, роблять біологічні проби на невакцинованому молодняку. На дослідження відправляють селезінку, лімфатичні вузли, кров і кістковий мозок тільки померлих або відправлених на забій особин. Для виявлення антитіл до збудника досліджують кров за допомогою РНГА та імуноелектроосмофорезу «ELISA».

Заходи боротьби

На жаль, ефективне лікування тварин, у яких виявили дану хворобу, на даний момент не розроблено. Дане захворювання дуже заразно, тому при виявленні ознак хвороби на фермерському господарстві вводиться карантин. Всіх заражених тварин на невеликих фермерських господарствах віддають на забій, а потім утилізують (спалюють).Меры борьбы Здорових особин вакцинують в обов'язковому порядку. На великих підприємствах з вирощування свиней виробляють забій з подальшою переробкою на тушонку. Свинячі туші, непридатні для переробки для харчової промисловості, віддають на обробку для отримання м'ясо-кісткового борошна.

Вводять Загальні Обмеження за рекомендаціями санітарно-гігієнічних служб, які застосовують і для інших інфекційних хвороб. Зняти карантин з неблагополучних свиноферм по КЧС можна тільки через 30-40 днів після забою або смерті останнього хворої тварини. Після цього потрібно провести ретельну дезінфекцію всіх приміщень, будівель, інвентарю та інструментів, які були в контакті зі свинями. Після скасування карантину протягом 3 років поспіль всіх тварин вакцинують від КЧС в обов'язковому порядку.

Профілактика

Таке захворювання, як класична чума свиней, краще попередити, ніж боротися з наслідками.

важливо! При перших ознаках виявлення КЧС слід звернутися до відповідних санітарно-ветеринарні служби.

Загальні заходи

Для запобігання появи класичної чуми свиней на свинарських фермах ветеринарні служби рекомендують проводити такі заходи профілактики:

  1. Дотримуватися карантину для придбаних поросят і дорослих особин. Для цього їх тримають окремо від основного стада приблизно 30 днів. Якщо після закінчення даного часу немає ніяких ознак захворювання і тварини пройшли всі щеплення, то їх можна допускати до основного стада.
  2. Всі інструменти, пристрої, одяг працівників, підстилка, а також транспортний засіб для перевезення повинні бути продезінфіковані. Корм, питво, поїлки і годівниці обов'язково потрібно утримувати в чистоті і знезаражувати.
  3. Обов'язково забезпечити надійне огородження, що захищає від відвідування господарства тварин, які є переносниками збудника чуми (кішок, собак, куниць, щурів).
  4. Вживати заходів для боротьби з гризунами, так як миші і щури є переносниками різних інфекцій.

Вакцинація

Найрезультативнішою мірою профілактики є вакцинація свиней від класичної чуми. Дана процедура виробляє імунітет проти цієї хвороби. Для такої мети застосовують 4 вакцини від КЧС. Процес вакцинації здійснюють 1 раз в 12 місяців.Вакцинация На всі 100% дана вакцинація не зможе захистити свиней від появи інфекції, але якщо зараження все-таки відбулося, то захворювання часто проходить в атипової, тобто більш легкій формі. Слід зазначити, що дана вакцинація абсолютно не впливає на потомство при проведенні процедури для свиноматок.

Класична чума дуже небезпечна для всього поголів'я свиней. У зонах ризику треба робити щеплення всьому поголів'ю і завжди слідувати санітарно-гігієнічним вимогам, в тому числі належним чином утилізувати хворих тварин.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео