Назад
Молозиво корови: хімічний склад, користь і шкода, як пити, що можна приготувати

Навигация по разделу

Молозиво коров'яче: користь і шкода

Питание телёнкаЗ давніх-давен молозиво сприймалося людьми як джерело корисних речовин, який надає воістину цілющий вплив на організм, адже воно не має аналогів серед інших продуктів тваринного походження. Ця рідина виробляється у корів тільки в перші кілька днів після отелення, і в цей час вона критично важлива для теляти, так як є єдиним продуктом, придатним для новонародженого організму. Склад, користь і шкода, а також особливості застосування молозива розглянемо в статті.


Що це таке

Молозивом (colostrum gravidarum) називають особливий секрет молочних залоз абсолютно всіх ссавців (включаючи людину), який починає вироблятися за кілька тижнів або днів до пологів і виділяється в перший час після народження потомства.

Чи знаєте ви? у жінок в перші дні після пологів виділяється 10-100 мл молозива.
Молозиво істотно відрізняється від молока як за складом, так і за зовнішнім виглядом: воно більш жирне, в'язке і густе, має жовтий відтінок, також його відрізняє солонуватий смак і запах. Використовувати цей коров'ячий продукт для харчових цілей можна без побоювання обділити теляти — новонароджений організм потребує тільки в 1/3 від усього обсягу, що виробляється самкою «першого молока». найкориснішим вважається молозиво від корови на 4-7 лактації. Коровье молоко и молозиво

Скільки днів виробляється у корови

Організм корівки виробляє молозиво від 6 до 10 діб після отелення, однак склад речовини в різні дні буде істотно відрізнятися. Вже через 3 доби рівень білка, жирів та інших елементів різко йде на спад.

Калорійність і хімічний склад

Молозиво-це унікальна суміш з декількох сотень речовин. Будучи передвісником молока, цей продукт має абсолютно різний з молоком склад. У них різна калорійність, мінеральний і вітамінний склад.

Співвідношення БЖУ і поживна цінність:

  • Білки-27 г;
  • Жири-1,7 г;
  • Вуглеводи — 13 г;
  • Калорійність — 190 ккал в перший день, 130 ккал на третю добу.

Питание телёнкаХімічний склад продукту:

  • Вітаміни: А, Е, З, D, групи В (В1, В2, В6, В12);
  • Мінерали: магній( Mg), фосфор( Ph), кальцій (C);
  • Імуноглобуліни;
  • Цитокіни (гормоноподібні білкові речовини);
  • Фактори росту (інсуліноподібний, трансформуючий, тромбоцитарний і епітеліальний);
  • 18 амінокислот;
  • Інтерферони;
  • Лактоферрин( фактор вродженого імунітету)
  • Природні антибіотики( лізоцими);
  • Пребіотики.
Чи знаєте ви? за хімічним складом молозиво має набагато більше схожості з кров'ю, ніж зі звичайним молоком.

Користь і шкода для організму людини

Однією з найголовніших завдань молозива є імуномодулююча функція. Фактори імунного захисту, а також імуноглобуліни ефективно захищають організм від бактерій, грибків, які зазвичай населяють шлунок, бронхи, кишечник. Імуномодулюючу властивість коров'ячого молока ефективно як для телят, так і для інших ссавців видів, тому людина може його використовувати без побоювання. Молозиво Виходить, що для людей, які бажають зміцнити імунітет, коров'яче молозиво буде вкрай корисним продуктом. його вживання сприятливо впливає на організм, ослаблений дисбактеріозом, хронічною втомою, хронічними запальними процесами, діабетом, головними болями і депресією, хворобою Альцгеймера, астмою, різними травмами.

Корисні властивості продукту:

  • Підвищення захисних сил організм;
  • Нормалізація мікрофлори шлунка;
  • Зміцнення нервової системи, скелета;
  • Тонізація організму;
  • Захист від алергенів;
  • Виведення токсинів і шлаків з організму;
  • Поліпшення волосся, нігтів;
  • Омолодження;
  • Нормалізація роботи травної системи.
важливо! Шкода молозива може проявитися для людей з непереносимістю молочних продуктів і алергією на них.
Продукт буде корисним для людей різного віку, а особливо для дітей, літніх, спортсменів, людей з важкими фізичними умовами праці. Утриматися від надмірного споживання цієї рідини варто людям, що страждають проблемною шкірою, а також при зайвій вазі, враховуючи високу калорійність. Коровье молозиво

Застосування в їжу

Далі розглянемо, як вживати продукт з максимальною користю для здоров'я.

Як пити людині

"перше молоко" має специфічний смак і запах, тому не всім може сподобатися в неприготованому, рідкому, тобто природному вигляді. Так як це продукт високої концентрації різних речовин, зловживати ним не варто. Якщо купувати його у вигляді препарату (колострум), дозування буде залежати від віку:

  • Діткам від 6 до 12 місяців - по 10 г вранці і ввечері;
  • 1-3 роки - 10-15 г двічі на день;
  • 3-6 років - по 15 г двічі на день;
  • Вагітні жінки та дорослі - по 15 г два рази на день.

Добавку можна розводити гарячою водою (близько 50 °з) або додавати в каші, напої та інші страви.Молозиво запіканка з коров'ячого молозива

Що можна приготувати

Найпоширенішим, простим і повсюдно улюбленою стравою з молозива залишається запіканка, тобто «перше молоко», запечене в духовці з цукром і яйцями. Зберігати такі ласощі можна в холодильнику, порубаним на шматочки у власному соку, протягом тижня. Якщо ж покласти десерт в морозильну камеру, термін зберігання зросте до 6 місяців.

важливо! використовувати молозиво для приготування кисломолочних продуктів, масла, сиру неможливо через хімічного складу і властивостей.

Його можна використовувати для приготування випічки, локшини, десертів. Гурманам варто спробувати застосувати його при готуванні м'ясних страв і сала. Наприклад, в Казахстані з жовтого молозива (рідина після першого годування теляти) роблять соуси до м'ясних страв.

Молозиво не дарма споконвіку цінувалося людьми, його навіть називали «рідким золотом» за багатство складу, цілющі властивості і приголомшливий ніжний смак приготованих з нього десертів. Вживати цей продукт можна без побоювання людям різного віку і при різних захворюваннях.

Відео: Як приготувати молозиво

Відгуки

молозиво такий продукт який природа винаходила з моменту появи тварин на землі. в першу чергу воно призначене для передачі поживних речовин і колострального імунітету(захисних білків) теляті. добова доза новонародженого теляти 8-9 літрів молозива. природно перша випоювання молозива повинна бути проведена відразу після народження . на фермах нашого господарства ми вливаємо молозиво теляті в перші п'ятнадцять хвилин життя за допомогою дренчера ( каністра зі шлангом) в кількості 4 літри після чого він годин 7-10 може спати з набитим черевцем. обов'язково треба якомога ретельніше розтерти хвилин 15 теляти перевертаючи його з боку на бік. ;) багато ще можна говорити;) молозиво застосовують як засіб проти зморшок (зберігають в холодильнику) як спортивне харчування особливо підлітків просто всередину по 100 грам як лікувальне харчування проти виразки шлунка (вбиває хелікобактер пілорум) і тд тп молозивне масло моно отримати поставивши молозиво в гарячу воду воно зберетися зверху і зняти ложкою або злити зберігатися близько року в холодильнику, застосовують при хворобах шлунково-кишкового тракту опіках косметика і 1000 різних способів
vetkolhoznik
https://fermer.ru/comment/286636comment-286636

Зараз читають
Гвоздика пір'яста — посадка, догляд і ВИРОЩУВАННЯ садового багаторічного квітки будинку з насіння
Гвоздика пір'яста — посадка, догляд і ВИРОЩУВАННЯ садового багаторічного квітки будинку з насіння
Особливості вирощування перистої гвоздики: опис рослини, посадка і подал ...
«дексафорт» у ветеринарії: склад і виробник, інструкція із застосування
«дексафорт» у ветеринарії: склад і виробник, інструкція із застосування
«дексафорт» у ветеринарії: застосування препарату для рогатої худоби і д ...
Препарат "Стробі": опис фунгіциду та інструкція по застосуванню препарату
Препарат "Стробі": опис фунгіциду та інструкція по застосуванню препарату
Препарат "Стробі": опис фунгіциду і інструкція із заст ...
Квебекський Завод свинини буде запущений в уповільненому темпі
Квебекський Завод свинини буде запущений в уповільненому темпі
Завод Olymel закритий через випадки захворювання COVID-19. Olymel планує ...
В 2017 році в Україні буде розвиватися аквакультура
В 2017 році в Україні буде розвиватися аквакультура
У 2017 році в Україні буде розвиватися аквакультура
Новое youtube видео