Назад
Квасоля: користь і шкода

Навигация по разделу

квасоля для організму: склад, користь, протипоказання

Фасоль Квасоля - це одне найдавніших бобових рослин, яке культивується протягом тисячоліть. сьогодні в кулінарії використовується більше 20 сортів квасолі, користь кожного з них для людського організму однакова, а смакові якості і зовнішній вигляд бобових відрізняються. Квасоля-це, перш за все, білок, важливий компонент, необхідний для метаболізму і зміцнення м'язової системи. Завдяки цьому квасоля цінується в спортивному харчуванні і рекомендована дієтологами як дієтичне блюдо. Для вегетаріанців квасоля-основне джерело білка і замінник м'ясних продуктів. У даній статті ми розглянемо, чим корисна квасоля для організму і як її можна застосовувати в кулінарії, косметології, а також в лікувально-профілактичних цілях.


Чи знаєте ви? перші записи про вирощуванні квасолі датуються XI століттям, тільки тоді її культивували виключно в декоративних цілях. В їжу квасоля стали вживати ближче до XVII століття. Єгипетська цариця Клеопатра використовувала квасоля в якості інгредієнта в косметичних масках для обличчя. У середньовічній Італії з квасолі виробляли пудру для обличчя.

Склад і харчова цінність квасолі

ФасольКорисні властивості квасолі обумовлені її виключно багатим складом, унікальним для продукту рослинного походження. У квасолі містяться вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, з, РР; а також мінерали і мікроелементи: залізо, калій, кальцій, марганець, натрій, сірка, цинк, клітковина, олеїнова кислота, пектини, крохмалі, моносахариди, дисахариди та ін Квасоля досить поживна, її калорійність залежить від сорту (від 24 до 123 ккал), а користь перевершує багато інших рослинні продукти. Найбільш калорійними вважаються білі сорти квасолі, найменш – зелена квасоля (всього 24 ккал). Вміст білків в квасолі доходить до 8,4 г (червона квасоля), жирів – до 0,5 г, вуглеводів – до 21,5 г.

чи знаєте ви? у кожній країні є свій улюблений вид квасолі, який використовується в кулінарії найчастіше. Так, наприклад, в Грузії – це темно-червона або дрібна чорна квасоля; в Мексиці – «байос», велика біла квасоля. В азіатській кухні використовують зелену квасолю.

Чим корисна квасоля для чоловіків і жінок

ФасольВ першу чергу, квасоля корисна тим, що її білок засвоюється організмом майже на 80 %: вона легко замінює м'ясні та рибні продукти, при цьому не обтяжуючи організм тваринними жирами. користь квасолі для організму проявляється в:

  • Зміцненні імунітету і підвищенні опірності інфекціям;
  • Регуляції обміну речовин;
  • Благотворний вплив на нервову систему;
  • Участь в кровотворенні і утворенні еритроцитів;
  • Виведенні піску і каменів з жовчного міхура і нирок;
  • Поліпшення роботи сечостатевої системи;
  • Боротьбі із запальними процесами в печінці;
  • Позитивному впливі на діяльність шлунково-кишкового тракту;
  • Профілактиці захворювань ротової порожнини, перешкоді появі зубного каменю.
буряк, капуста, морква, чорнобривці, гарбуз, суниця, Кукурудза, томат, картопля - найкращі "сусіди" для квасолі на грядці, так як благотворно впливають один на одного і залучають бджіл для кращої їх запилення.
При кишкових інфекціях, хворобах бронхів, ревматизмі, рекомендується вживання червоної квасолі, оскільки її корисні властивості вище, ніж у інших видів і сортів квасолі. Величезна кількість антиоксидантів, що зберігають молодість і виводять вільні радикали, високий вміст заліза і вітаміну В6, який покращує стан шкіри і волосся – це те, в чому полягає користь червоної квасолі для жінок. Красная фасоль

важливо! всі види квасолі, особливо червона, дуже токсичні в сирому вигляді. Перед вживанням її потрібно довго вимочувати (протягом декількох годин, ідеально – залишити на ніч), а потім варити на слабкому вогні не менше двох годин. Тільки при тривалій термічній обробці токсини руйнуються.
Популярністю також користуються і білі сорти квасолі. їх користь обумовлена підвищеним вмістом клітковини, магнію і фолієвої кислоти. Особливо показано вживання білої квасолі людям, що страждають запорами.

Зелена квасоля особливо цінується дієтологами, крім її користі, за низьку калорійність, відсутність протипоказань і шкоди для організму. Під зеленою квасолею мається на увазі спаржева і стручкова, хоча це різні культури. спаржева квасоля містить велику кількість білка, в кулінарії використовують як зерна, так і стручки цієї культури. Вона виводить з організму зайву рідину і сіль, допомагає роботі серцево-судинної системи. Завдяки вмісту аргініну, схожого за властивостями з інсуліном, спаржева квасоля-ідеальний продукт для діабетиків. Зеленая фасоль

Зелена стручкова квасоля надає користь будь-якому організму, не має протипоказань і не несе шкоди навіть для вагітних жінок. Культура багата вітамінами краси а, з, Е, які помітно покращують стан шкіри, надаючи їй більш молодий, свіжий вигляд. Майбутнім мамам стручкова квасоля допомагає впоратися з тривожністю, зайвою нервозністю і частими перепадами настрою. Для всіх інших зелена стручкова квасоля корисна тим, що вона забезпечує роботу травної системи, нормалізує виділення шлункового соку і покращує роботу печінки і нирок.

Стручкова квасоля надає істотну користь для чоловіків, захищаючи від аденоми передміхурової залози і забезпечуючи організм необхідним цинком.

Застосування в дієтології

Фасоль в диетологииЛюдям, які бажають схуднути або ж просто стежать за балансом власної ваги, дієтологи рекомендують обов'язково включати квасолю в свій раціон харчування. Крім низької калорійності цієї культури, вона містить клітковину, дуже корисну для травлення. Завдяки клітковині квасоля надовго забезпечує відчуття ситості, завдяки чому скорочується кількість прийомів їжі. До того ж це забезпечує виведення шкідливих токсинів з організму, попереджає появу злоякісних утворень і нормалізує рівень цукру в крові.

якщо ви прагнете скинути зайву вагу, необхідно ввести в свій раціон прості вуглеводи, а саме: капуста, огірки, помідори, морква, перець, гречка і ячмінь.

Як використовують квасолю в косметології

Корисність квасолі проявляється не тільки в її харчової цінності. Культура активно використовується в косметології як компонент різних засобів по догляду за шкірою. Маски для обличчя і зони декольте на основі квасолі відмінно живлять шкіру, надають розгладжує і ліфтинг-ефект. Крім того, квасоля має відбілюючу властивість, завдяки чому вирівнюється колір і поверхню шкіри.

Маски из фасолиТакі маски відмінно очищають, знімають свербіж і роздратування, знімають втому століття і позбавляють від мішків під очима. Найпоширеніша і ефективна маска, яка підходить для всіх типів шкіри, готується дуже просто: 2 ст.л. розм'якшеного квасолевого пюре змішують з 1 ст. л. оливкового масла і ½ ст. л. лимонного соку. Нанести на очищену шкіру і залишити на 20 хвилин, потім змити теплою водою. Залежно від типів шкіри, можна змінювати інгредієнти і створити свій улюблений рецепт. Так, для сухої шкіри можна додавати вершки і різні масла: персикових кісточок, зародків пшениці, мигдальне, ши, кокосове і ін.Для жирної шкіри – менше масел і більше скрабірующего абсорбенту: вівсяної або гречаної муки.

Чи є користь вживання консервованої квасолі

Консервація квасолі - це один з найбільш надійних варіантів збереження цього продукту і його цінних поживних властивостей. У консервованому вигляді зберігається близько 70% вітамінів і до 80% мінералів, що містяться в квасолі. Однак Консервована квасоля може бути корисна тільки в разі сумлінного дотримання виробниками стандартів і правил консервації. Так, наприклад, по ГОСТу для консервації підходять боби розмірами від 0,6 до 1 см.ідеальний склад для консервації квасолі повинен містити не більше чотирьох складових: вода, цукор, сіль і квасоля.

Консервированная фасольЯк консервант допускається тільки оцтова кислота. Тому при придбанні в магазинах консервованого продукту потрібно звертати увагу на склад і виробника, щоб уникнути покупки неякісного товару. Краще купувати квасолю в скляній тарі, щоб бачити її якість. Перед вживанням консервовану квасолю необхідно добре промити в холодній воді, для вимивання залишків консервантів.

важливо! не варто зловживати консервованою квасолею людям, часто страждають від метеоризму та інших розладів шлунково-кишкового тракту.

Кому квасоля протипоказана

Можна сказати, що користь і шкода квасолі поділяються тонкою гранню – ступенем приготування продукту. Те, що отруйно в сирому вигляді, є дуже корисним при тривалому вимочуванні і термічній обробці. Тому головне правило, для того щоб квасоля приносила тільки користь, – вживати її добре провареної. однак є деякі обмеження і у вживанні вареної квасолі. Слід з обережністю ставитися до страв з квасолі тим, хто хворіє виразкою шлунка, холециститом, нефритом, панкреатитом, подагрою і гастритом з підвищеною кислотністю.


Зараз читають
Топ-10 найбільш незвичайних голубів, фото
Топ-10 найбільш незвичайних голубів, фото
Види голубів. Топ-10 найбільш незвичайних і дивних порід голубів в світі ...
Рододендрон Адамса, або трава саган-дайля: корисні властивості, вирощування в домашніх умовах
Рододендрон Адамса, або трава саган-дайля: корисні властивості, вирощування в домашніх умовах
Рододендрон Адамса (саган-дайля): ботанічний опис, хімічний склад і заст ...
ВИРОЩУВАННЯ чорнобривців (тагетес) з насіння: коли найкраще садити квіти? (посадка і догляд)
ВИРОЩУВАННЯ чорнобривців (тагетес) з насіння: коли найкраще садити квіти? (посадка і догляд)
Чорнобривці в саду: посадка і догляд за ними у відкритому грунті і вирощ ...
Чому не цвіте каланхое, як змусити рослину цвісти
Чому не цвіте каланхое, як змусити рослину цвісти
Як домогтися цвітіння каланхое? Причини за якими каланхое не цвіте. Пере ...
Агротехніка вирощування шпинату на своєму городі
Агротехніка вирощування шпинату на своєму городі
Агротехніка вирощування шпинату на своєму огороде
Небезпечні хвороби і шкідники айстр, як з ними боротися
Небезпечні хвороби і шкідники айстр, як з ними боротися
Небезпечні хвороби і шкідники айстр, як з ними бороться
З 1 січня в Китаї вступив в дію найсуворіший і найдорожчий закон про екологію
З 1 січня в Китаї вступив в дію найсуворіший і найдорожчий закон про екологію
«Закон Про запобігання забруднення грунту КНР» став найбільш фінансово д ...
Новое youtube видео