Назад
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото

Навигация по разделу

Особливості застосування коріандру як приправи

Без різних прянощів складно уявити багато страв, проте мало хто знає, що деякі з них успішно використовуються ще й в медичних або косметологічних цілях. Саме такий спецією є коріандр, хімічний склад і корисні властивості якого зробили його відмінною складовою різноманітних народних рецептів. Що це за рослина, на що воно схоже за смаком і як краще використовувати його в різних цілях — читайте далі.


Що таке коріандр і як він виглядає

Посівний або овочевий коріандр являє собою однорічна рослина трав'янистої типу, яке відноситься до сімейства Зонтичні. Сильний запах насіння культури став однією з головних причин її популяризації в кулінарній сфері та парфумерії, а ось аромат надземної зеленої частини (свіжої кінзи), навпаки, може відштовхнути городника. З віком рослини він значно слабшає, але позбутися від нього можна лише в процесі сушіння зібраної рослинності.Выращивание кориандра

Висота овочевого коріандру досягає 70 см, а дізнатися його можна по кучерявим листям, чимось нагадують листя петрушки. Квіти-рожевого або білого забарвлення, невеликого розміру, після їх відцвітання утворюються плоди з насінням.

Всі вони представлені у вигляді ребристого віслоплодника і, власне, називаються коріандром. Виходить, що кінза і коріандр — одне і те ж рослина, лише в першому випадку мова йде про зелену частину культури, а в другому — про плодах з насінням, часто використовуються в кулінарії і нетрадиційній медицині. У косметології та парфумерії знайшли застосування всі частини культури.

важливо! Норма вживання свіжої кінзи на одну дорослу людину на добу становить не більше 35 г, в той час як кількість вживаних насіння або коренів не повинно перевищувати 3-4 г.

Корисні властивості коріандру

Насіння коріандру відрізняються багатогранним фармакологічним впливом, що і пояснює високу ефективність рослини в самих різних областях життєдіяльності людини.

Основні лікарські властивості виражаються в його наступних здібностях:

  • Нормалізація працездатності травних органів за рахунок поліпшення апетиту, ефективного відведення скупчилися в кишечнику газів, стабілізації вироблення і виведення жовчі, легкого проносного дії;
  • Усунення проявів геморою і пов'язаних з ним неприємних відчуттів;
  • Розрідження мокротиння (особливо актуально при сухому кашлі і бронхіті);
  • Антисептичну і ранозагоювальну дії;
  • Протизапальну та противірусну дії;
  • Виведення шлаків і токсинів, зняття неприємних симптомів печії;
  • Зниження температури тіла, зменшення печіння при запаленні шкірних покривів;
  • Благотворний вплив на нирки і сечостатеву систему, причому як жінок, так і чоловіків;
  • Рівномірний розподіл жирових відкладень, що доречно при комплексному лікуванні ожиріння.Семена кориандра

У минулі часи насіння коріандру використовувалися в якості афродизіака, оскільки багато людей відзначали його збудливу дію, але сьогодні про цю здатність практично забули, що й не дивно, якщо врахувати, скільки альтернативних засобів існує в наш час.

Хімічний склад приправи

Більшість сортових різновидів коріандру містять в своєму складі велику кількість ефірних масел, білкових сполук, крохмалю і стеринів.

Крім цього, в них також присутні:

  • Вітаміни A, PP, C, групи B (B1 і B2);
  • Мінерали кальцій, магній, натрій, фосфор, йод і залізо;
  • Алкалоїди;
  • Цукру;
  • Поліфеноли;
  • Кислоти органічного походження;
  • Дубильні речовини;
  • Рутин;
  • Каротин.

Крім того, Зрілі коріандрові плоди містять в собі 0,7–1,4% ефірних масел, які також мають цілу низку корисних складових.

Чи знаєте ви? Росія займає перше місце в списку світових експортерів коріандру. За приблизними підрахунками, в 2018 році з території країни було вивезено більше 30 тис.тонн цієї прянощі.

Як використовувати коріандр

Коріандр використовується в кулінарних, медичних і косметологічних цілях як в зернах, так і в молотом вигляді, однак, де б ви його не застосовували, важливо знати про правила підготовки і вживання сировини.

В народній медицині

У рецептах нетрадиційної медицини найбільш затребуваними варіантами виступають сік, відвар і масло з рослини, на підставі яких набагато простіше готувати цілющі засоби. Цілі плоди можуть застосовуватися при виготовленні зборів для нормалізації працездатності шлунка і оптимізації процесів желчеотведенія. Порошок з них підходить для приготування проносних і протигеморойних настоїв, відмінно поєднуючись з квітами безсмертника і м'ятним листям.Кориандровое масло Коріандрове масло часто включають до складу ранозагоювальних і протизапальних мазей або готують на їх основі спеціальні краплі і примочки. Кінза є непоганим сировиною для складів противоглистного, болезаспокійливого і вітрогонного дії, але перш ніж готувати ліки, рекомендується підсушити зелень.

У поєднанні з медом настій насіння може використовуватися для нормалізації емоційного і психічного стану людини, позбавляючи його від істерії і підвищеної тривожності. Звичайно, при серйозній проблемі одних народних засобів буде недостатньо, але в поєднанні з медикаментозною терапією корисну дію коріандру заперечувати не можна.

В косметології

Як і в інших сферах життєдіяльності людини, варіантів застосування коріандру в косметології чимало. Насіння часто включають до складу тоніків і лосьйонів для омолодження і підтримки природної краси шкірного покриву обличчя, а також використовують при приготуванні цілющих масок для ослаблених або жирного волосся.Маска для волос

В останньому випадку такий інгредієнт особливо корисний, оскільки не тільки нормалізує діяльність сальних залоз, але і усуває лупу. Маски з коріандром добре живлять і зміцнюють пошкоджене волосся, від коренів і до самих кінчиків.

При бажанні на підставі зерен або листя можна приготувати засіб по догляду за шкірою всього тіла, яке допоможе вирівняти її тон і позбутися від плям. Для особи хорошим рішенням в цьому питанні буде тонік з листя рослини, яким потрібно протирати шкірний покрив двічі в день: вранці і ввечері.

важливо! при використанні коріандрового листя не можна забувати про велику кількість ефірних масел в їх складі. При неправильному змішуванні з водою та іншими інгредієнтами вони можуть викликати опік шкіри, тому перед застосуванням приготованого кошти рекомендується перевірити його дію на згині ліктя.

Окремо варто відзначити успішне застосування ефірних масел коріандру в парфумерній промисловості і ароматерапії, яка в домашніх умовах відмінно знімає ознаки втоми, сприяє відновленню організму після перенесених вірусних недуг і простудних захворювань. Для лікувального сеансу досить капнути кілька крапель речовини в аромалампу або приготувати ванну з додаванням маслянистої продукту.

В кулінарії

У кулінарних цілях частіше використовується саме коріандр (насіння рослини), а із зеленої частини готують салати або додають листя в супи.

Применение кориандра в кулинарии

Як пряність, Спеція буде доречна в наступних випадках:

  • При гасінні капусти і приготуванні страв на її основі;
  • При створенні перших страв на основі бобових (сочевиці і квасолі);
  • Для ароматизації маринованих овочів, риби (наприклад, оселедця або кільки);
  • При створенні десертів, поєднуючи насіння коріандру з цукром або медом;
  • Для приготування заготовок на зиму (аджика, соуси сацибелі, ткемалі або кизиловий).

Крім цього, коріандр є однією з головних прянощів готових зборів спецій, на кшталт приправи каррі (становить приблизно 20-30% від загального обсягу), мексиканського моле або грузинської приправи хмелі-сунелі.

Куди додають пряність ще

Крім звичайних кулінарних рецептів застосування коріандру, існують і не зовсім стандартні варіанти його використання. Так, в деяких країнах пряність включають до складу лікерів і деяких інших алкогольних напоїв, а також готують гарячу і холодну каву.

Нерідко коріандрові насіння додають в випічку (печиво або пряники), посипають ними хлібобулочні вироби, а ще вони непогано поєднуються з гарбузовим і буряковими стравами, можуть використовуватися при виробництві ковбаси, рибних і овочевих консервованих продуктів. Можливо поєднання спеції з іншими прянощами, але найвдаліший союз коріандру — з кумином.

Выпечка с семенами кориандра

Зелена частина рослини знайшла застосування і в побутових цілях, що багато в чому пояснюється її різким запахом. Справа в тому, що подібна рослинність відмінно відлякує гризунів, тому її розкладають на горищах і в інших місцях можливого скупчення звірків. Насіння такими яскравими властивостями не володіють, але їх можна зсипати в тканинний мішечок і розкласти в шафі з одягом для відлякування молі.

Як зберігати зелень коріандру

Коріандр відноситься до тієї рослинності, яка навіть після висушування не втрачає своїх ароматичних властивостей, навпаки, вони змінюються в більш привабливу сторону. Щоб домогтися максимального розкриття всіх характеристик плодів, бажано зберігати їх цілими, розмелюючи відразу перед вживанням.

чи знаєте ви? у 100 г коріандру міститься 225% денної норми вітаміну А і 258% вітаміну До, які сприяють зміцненню кісткової системи і підтримці здоров'я слизових оболонок і шкіри. При цьому калорійність насіння зовсім незначна — не більше 25 ккал.

З кінзою все трохи складніше, оскільки зелень не здатна довгий час зберігати свої початкові властивості і зовнішній вигляд. При відсутності відповідних умов листові пластини швидко в'януть, тому зберегти їх в холодильнику довше тижня не вийде. У кімнатних умовах і без води термін зберігання ще коротше і становить всього 2-4 дні.

Щоб зберегти користь зелені і її аромат на довгий час, доведеться використовувати заморозку або сушку заздалегідь промитої, висушеної і нарізаної кінзи. Найзручніше зберігати її в окремих герметичних пакетах. При бажанні можна зберігати зелень і з гілочками, без нарізки, але в такому випадку вони все одно поламаються, і ви отримаєте ту ж саму подрібнену зелень.

Заморозка зелени кинзы

Протипоказання і шкода

Протипоказання коріандру актуальні як при його застосуванні в якості приправи, так і при використанні в медичних цілях, оскільки, так чи інакше, він здатний завдати шкоди при таких недугах:

  • Ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда;
  • Ниркові захворювання;
  • Гіпертонія і тромбофлебіт;
  • Гастрит і виразка шлунка, з усіма супутніми станами;
  • Цукровий діабет;
  • Відкриті і кровоточать рани.

радимо детальніше почитати про склад і властивості кінзи .

При безконтрольному застосуванні спеції або перевищенні рекомендованої рецептом дозування можлива поява побічних реакцій. Найчастішими порушеннями в даному випадку є розлад сну, збої в роботі травної системи, різноманітні алергічні реакції, а також збої в роботі чоловічої та жіночої статевих систем (наприклад, порушення циклу менструації), хоча останнє зустрічається досить рідко.

При дотриманні всіх вимог до заготівлі та використання прянощі нічого з перерахованого вище не повинно вас потурбувати і застосування описаного рослини принесе тільки позитивний результат, пов'язаний з максимальним розкриттям всіх його функцій.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео