Назад
Кращі сорти патисонів, опис і характеристики

Навигация по разделу

опис і фото кращих сортів патисони для вашої ділянки

Патиссоны Патисон-однорічний теплолюбний травоподобний кущистий Південноамериканський овоч з плодом-гарбузом. поширений по всьому світу. У нас відомий з середини-кінця XIX століття. З успіхом вирощується і використовується в кулінарії – всі види теплової обробки, маринування, консервування. Деякі види патисонів вирощуються з декоративною метою.


Патисон: різноманітність сортів

Сорти патисонів бувають ранньо -, середньо - і пізньостиглі. серед них розрізняють ті, які годяться для консервування, і ті, які використовуються тільки для приготування домашніх страв. Також діляться патисони за розмірами, формою і кольором.

Чи знаєте ви? Патисон в будь-якому вигляді добре засвоюється організмом людини.

Білі сорти патисонів

Це овочі з шкіркою і м'якоттю білого, брудно-білого або злегка зеленуватого відтінку.

Білий 13

Середньостиглий невибагливий холодостійкий сорт з хорошою врожайністю - 3-4 кг/м2 з однієї рослини. В середньому маса молодої тиковкі 85-100 г, діаметр 6-7 см, плід може досягати маси – 0,5 кг.Форма – тарілкова зі слабовираженнимі по краю зубчиками. Шкірка-блідо-салатово-біла, тверда, блискуча. Смак нейтральний, м'якоть середньої щільності. Харчова стиглість - через 65-70 днів з моменту сходів.Белый 13 Плоди збирають через 6-7 тижнів після цвітіння. Вони однаково підходять як для приготування, так і для консервації. А на питання, які сорти патисонів садити, щоб росли безпроблемно в наших кліматичних умовах, відповідь – Білий 13. Цей сорт-один з найпоширеніших серед фермерів і вважається кращим під відкритий грунт. цінується за високу врожайність, легкість в догляді і лежкість при зберіганні.

важливо! іноді Патисон називають міні-гарбузом або тарілчастої гарбузом. Але це помилково. Патисон відноситься до сімейства гарбузових, але є самостійним видом.

Парасолька

Ранньостиглий, напівкущовий, холодостійкий, великий – з масою 300-400 г.урожайність 4-5 кг/м2. Прибирають при діаметрі плода – 8-10 см.дозрівання – 45-55 днів. Гарбуз-дзвоноподібна з опуклостями на тілі. Зубчастість по краю виражена. Колір шкірки-блідо-зеленуватий або білястий. Поверхня-тверда, гладка. М'якоть-щільна, біла, смак - слабо-солодкуватий. Лежкість і транспортабельність невисокі. підходить для щоденного приготування і консервування. Зонтик

Диск

Кущовий, ранньостиглий, холодостійкий. Урожайність 3-4 кг/м2. Дозрівання - 40-50 днів. Гарбуз – до 400 г.Форма – дисковидная, поверхня – сегментована, зубчастість - слабка. Колір-Білий. Шкірка-гладка, тверда. М'якоть-середня по щільності, малосочна, злегка хрустка, нейтрального смаку, Біла. Лежкість-хороша. підходить для щоденного приготування, консервування. Диск

зверніть увагу! Диск схильний до нападу борошнистої роси.

Чебурашка

Ранній, підвищено холодостійкий, сільноветвісто-кущовий сорт з довгим періодом плодоношення. Дозрівання - через 36-40 днів після сходів. Маса тиковкі – 250-450 г при діаметрі 9-10 см.Форма-тарілчаста зі слаборазрезанним хвилеподібним краєм. Шкірка-тверда, Біла. М'якоть-ніжна, смачна, щільна. Плоди і консервують, і готують. Прекрасно підходить для вирощування в північних регіонах. Чебурашка

Чи знаєте ви? патисони взагалі широко використовуються для приготування найрізноманітніших страв, а білі сорти – універсальні. Вони підходять для всіх видів кулінарних обробок.

Кращі сорти жовто-помаранчевих патисонів

Це виведені сорти з вмістом каротину, за основу яких були взяті білі види патисонів. крім відмінних смакових і харчових якостей, вони корисні при хворобах очей, шкіри і просто як додаткове джерело вітаміну А. також вони містять лютеїн, не менш важливий для зору і необхідний для профілактики судинних патологій і нейтралізації вільних радикалів. Кращі сорти патисонів цієї групи:

Фуете

Кущовий, середньоранній-з дозріванням за 50-55 днів. Форма-добре вирівняна, тарілчаста, край – фестончатий. Вага - 270-300 г.шкірка – яскраво жовто-помаранчева, тверда. М'якоть-смачна, ніжна, щільна, біла. Використовується для приготування, консервування. Лежкість хороша.

Сонечко

Компактно кущистий, середньостиглий, високоврожайний, дрібноплідний сорт. Дозрівання-на 60-65 день після сходів. Гарбуз-чашоподібна. Маса - 250-300 г.Колір молодих плодів – жовтий, доспілих – насичено Помаранчевий. М'якоть-дуже смачна, ніжна, бежевих відтінків. Підходить для приготування, маринування, зберігання. Сорт стійкий до уражень борошнистою росою. Солнышко

чи знаєте ви? патисони часто вводяться в лікувальне і дієтичне харчування. Корисні при хворобах шлунка, кишечника, анемії, гіпертонії та ін.

НЛО

Ранньостиглий, кущовий, з хорошою врожайністю сорт. Дозрівання - за 42-45 днів. Гарбуз-дископодібний, вагою 400-450 г.колір – насичено жовто-оранжевий. М'якоть-щільна, малосочна, смачна, жовтуватого кольору. Використовується для приготування і консервування.НЛО

Темно-зелені сорти патисонів

Чунга-чанга

Ранньостиглий, холодостійкий, компактний, кущовий. Дозрівання - 42-45 днів. Гарбуз – 400-450 г.Форма – дископодібна, хвиляста по краю. Шкірка-темно-малахітового кольору. М'якоть-соковита, смачна, кремова.

Гоша

Ранньостиглий, високий, гіллястий, кущовий, сильно розростається сорт. Дозрівання 43-50 днів. Маса тиковкі - 300-400 г.Форма – дисковидная з борозенками і облямівчастим краєм. Молоді плоди-темно-зелені, визріли – чорні. М'якоть-молочного або кремового кольору, щільна, хрустка. підходять для щоденного приготування, маринування, консервування. Гоша

чи знаєте ви? кращі попередники для патисонів-морква, картопля, зелень, сидерати, помідори, горох, цибуля, редис.

Фіолетовий сорт Бінго-Бонго

Ранньостиглий, компактний, сильнорослий, кущовий сорт. Дозрівання - 40 днів. Форма-дисковидная зі слабо облямованим краєм. Маса тиковкі - 550-600 г.М'якоть – смачна, ніжна, соковита, біла. застосовується для приготування кожен день, зберігання, консервування.

Бинго-бонго

Тут наведені користуються найбільшою популярністю у фермерів патисони, їх сорти і до кожного короткий опис. Насправді сортів патисонів набагато більше. І при вирощуванні кожного є свої плюси і мінуси. Всі описані сорти підходять для нашого клімату, швидко вкорінюються, ростуть і дають хороші врожаї.


Зараз читають
Гриб мукор: будова і використання, небезпека
Гриб мукор: будова і використання, небезпека
Біла цвіль, або гриб мукор: що слід знати про цю культуру, її структура, ...
Виготовлення бетонних доріжок на дачі своїми руками, варіанти декорування, фото
Виготовлення бетонних доріжок на дачі своїми руками, варіанти декорування, фото
Все про виготовлення бетонних доріжок: Керівництво по створенню конструк ...
Троянда Чіппендейл, вирощування і догляд, фото
Троянда Чіппендейл, вирощування і догляд, фото
Паркова троянда " Чіппендейл» — прикраса вашої ділянки: її опис і фото, ...
Чому в'януть огірки в теплиці і що робити при перших симптомах в'янення
Чому в'януть огірки в теплиці і що робити при перших симптомах в'янення
Все про те, чому у огірків в теплиці в'януть листя. Причини в'янення чер ...
Опис і фото основних деревію
Опис і фото основних деревію
Опис і фото основних видів деревію
Класифікація бур'янів, на які групи діляться бур'яни
Класифікація бур'янів, на які групи діляться бур'яни
Класифікація бур'янів, на які групи діляться сорняки
Наслідки пандемії для ринку бананів ще попереду
Наслідки пандемії для ринку бананів ще попереду
Green Line Fruit — це динамічно розвивається бренд свіжих бананів, нещод ...
Новое youtube видео