Бордоская суміш: принцип дії, приготування і інструкція із застосування
бордоська суміш отримала свою назву за місцем свого створення – місту Бордо. у Франції дана рідина з успіхом застосовувалася з XIX століття. Бордоську суміш можна приготувати і самому. З даної статті ви дізнаєтеся, як це зробити, як розводити бордоську суміш, способи її застосування та заходи безпеки.
Склад і принцип дії бордоською суміші
розглянемо бордоською рідиною докладніше, що це таке, склад і застосування. бордоська рідина-це суміш мідного купоросу і розведеною вапна. Рідина використовується як фунгіцид-проти грибкових інфекцій садових і городніх рослин. У порівнянні з іншими препаратами того ж дії бордоська суміш містить кальцій, що дозволяє плодовим культурам заповнити його недолік, часто зустрічається на бідних грунтах. крім кальцію, діючими елементами в складі бордоською суміші є мідні сполуки, що утворюються після реакції мідного купоросу з вапном. ці сполуки погано розчиняються і осідають на рослинах у вигляді маленьких кристалів, захищаючи від грибків і паразитів тривалий час. Механізм дії бордоською суміші базується на негативному впливі іонів міді на грибки, їх суперечки просто гинуть. Вапно в складі суміші пом'якшує агресивну дію міді для рослин і допомагає триматися на культурах тривалий період.
Сумісність з іншими препаратами
Бордоская суміш за інструкцією із застосування не сумісна з милом і іншими хімічними препаратами інсектицидної дії, виняток – колоїдна сірка. не бажано змішувати рідину з карбофосом, з органічними фосфорними складами. Рідина може взаємодіяти з системними фунгіцидами для посилення захисного впливу і знищення інфекцій у важких випадках, але є винятки – препарати, що мають в складі Тірам. суміш застосовують з такими фунгіцидами, як» Оксадіксіл«,» Альєт«,» цимоксаніл«,»Металаксил".
Як приготувати розчин бордоською рідини
розберемося з приготуванням бордоською рідини. для обробки рослин використовують однопроцентну і тривідсоткову суміш, розглянемо обидва варіанти. Для приготування 1%-ної суміші необхідно приготувати 100 г мідного купоросу і 120 г негашеного вапна. У скляній або глиняній ємності розчиняють мідний порошок в літрі гарячої води. після в розчин вливають холодну воду – п'ять літрів. В іншій ємності вапно гаситься літром гарячої води і також розбавляється п'ятьма літрами холодної води. Обидві суміші проціджують і акуратно змішуються: мідний купорос вливають у вапно помішуючи. Суміш готова.
Готуємо тривідсоткову рідину. Для цього знадобляться: 300 г мідного купоросу і 450 г вапна (негашеного). Принцип приготування той же, що і в однопроцентному розчині. Для приготування обох варіантів рідини бажано брати вапно в закритій герметичній упаковці. Відкрита вапно втрачає свої якості, вступаючи в реакцію з киснем і вуглекислим газом.
Техніка безпеки при роботі
у роботі з бордоською рідиною важливо дотримуватися і власну безпеку, і безпеку рослин. обприскування дерев бордоською рідиною після періоду цвітіння призводить до сумних наслідків: опіки листя, скидання зав'язей, розтріскування і погіршення смаку і якості плодів. Якщо необхідна обробка фунгіцидами саме в цей період, скористайтеся препаратами, що не містять мідь: «Купроксат», «ХОМ», «Оксихом» або «чемпіон». рекомендується весняна обробка саду бордоською рідиною, таким чином проводиться профілактика проти зараження грибками. причому бордоська рідина тримається на рослинах навіть в умовах частих дощів. Садівників обгрунтовано цікавить питання, коли можна обприскувати бордоською рідиною. Оптимальні умови для проведення обробки-ранковий або вечірній час, в похмуру і безвітряну погоду.
Для власної безпеки бажано дотримуватися наступних правил:
- Під час приготування і роботи з бордоською сумішшю потрібно бути в захисному костюмі, респіраторі, головному уборі, рукавичках.
- Неприпустимо їсти, пити, курити при застосуванні суміші або в коротких перервах між роботою.
- Слід звернути увагу на вітер, важливо, щоб бризки не потрапили на вас, а також на рослини, які ви не збиралися обробляти.
- Якщо почався дощ, роботу з фунгіцидом потрібно припинити.
Бордоська рідина несе шкоду для організму людини, безпосередньо після обробки вживати плоди заборонено. Можна їсти овочі через 20 днів після обробки, фрукти – 15 днів, ягоди – 25 днів. Але в будь-якому випадку перед тим як вживати оброблені раніше овочі або фрукти, їх слід вимити під проточною водою.
Умови зберігання
приготований розчин бордоською суміші відразу йде в застосування, зберегти його протягом доби можна, додавши цукор в розчин (на десять літрів п'ять грамів). Бордоскую суміш зберігають в герметичній упаковці, температура зберігання Не нижче -30 градусів і не вище +30. Не можна зберігати у відкритій упаковці, поблизу від харчових продуктів або корму для тварин. Щоб не помилитися з термінами зберігання, не зривайте заводську етикетку: на ній вказана дата виготовлення і скільки може зберігатися бордоською рідиною. при дотриманні всіх правил вона придатна до двох років.
Більш ніж за сто років використання дана суміш не отримувала негативних відгуків, навпаки, незважаючи на поважний вік, засіб з успіхом використовується і в наші дні.