Назад
Хімічний склад коров'ячого молока: скільки білка і жиру, які вітаміни і мінерали містяться

Навигация по разделу

що міститься в молоці корови

МолокоМолоко-неймовірно цінний продукт, який людина включила в свій раціон ще з давніх часів. Його п'ють як самостійний напій, а також включають до складу різних страв.

Серед європейців найбільш популярно молоко корови. Чим саме корисний цей напій і які елементи містить, давайте розбиратися разом.


Калорійність і харчова цінність

Енергетична цінність 100 г (100 мл = 103 г) продукту становить 60 ккал або 250 кДж. 1 л молока по калорійності наближений до 370 г яловичини або 700 г картоплі.

В середньому 100 г напою містять:

  • Білків-3,2 г;
  • Жирів-3,25 г;
  • Вуглеводів-5,2 г;
  • Води-88 г;
  • Сухих речовин-12,5%.
Чи знаєте ви? у Стародавній Русі, щоб зупинити процес скисання, в глечик з молоком кидали жабу.

Що міститься в коров'ячому молоці

Хімічний склад і калорійність молока не є постійними.

Что содержится в молоке коровы

Справа в тому, що число мінералів, вітамінів і відсоток його жирності залежать від пори року, умов утримання корови, меню і стану здоров'я тварини, віку та інших факторів, які впливають на молокоутворення і молоковіддачу.

Навіть за одну річну лактацію, тривалість якої становить близько 300 днів, склад, вид і смак напою змінюється три рази.

Як і більшість продуктів, молоко містить білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінерали. Пропонуємо пильніше поглянути на усереднений хімічний склад напою.

Білки

Існує думка, що білки — це найцінніші речовини в складі молока. Зокрема, в напої присутні повноцінні білки, що включають 20 амінокислот, в тому числі 8 незамінних.Молоко Казеїн-це складний білок, користь і шкода якого для людини викликає безліч дискусій. Одні з останніх наукових досліджень свідчать про те, що казеїн може засвоюватися людським організмом лише до досягнення ним віку 9-10 років. Потім же фермент реннін, який відповідає за його розщеплення, вже не виробляється.

Тому, щоб розщепити даний білок, шлунок виробляє більшу кількість соляної кислоти. Казеїн становить близько 81% від усіх білків, що входять в молоко.

У напої також присутні сироваткові білки-альбумін (0,4%) і глобулін (0,15%). Це прості білки, в користь яких не сумнівається ніхто. Вони вміщують незамінні амінокислоти і сірку. Людський організм засвоює їх на 96-98%.

Ще один білок, що входить до складу молока і має важливе значення для людини, — жирових кульок. Сполуки, які він включає, утворюють лецитино-білковий комплекс.

Білки в молоці: відео

Молочний жир

Молочний жир має форму кульок з поперечником 0,5 - 10 мкм, поміщених в оболонку зі складною структурою і складом. Жир містить кислоти-олеїнову, пальмітинову, масляну, капронову, капринову, нейтральні жири, а також речовини, що відносяться до жироподібним, — фосфоліпіди, лецитин, кефалін, холестерин, ергостерин.

Людським організмом Молочний жир засвоюється на 95%.

важливо! незважаючи на незаперечну біологічну і харчову цінність, є припущення, що молочний жир через вміст насичених жирних кислот здатний збільшувати в крові рівень холестерину і тим самим приводити до ризику розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань.

Молочний цукор( лактоза)

Молочний цукор — це майже єдиний вуглевод, який потрапляє до новонародженого ссавця через їжу. Безсумнівна користь лактози в тому, що вона є джерелом енергії і активним учасником кальцієвого обміну.

Розщеплює лактозу фермент лактаза. Молочний цукор повільно всмоктується шлунком і кишечником. А потрапляючи в товстий кишечник, провокує зростання корисних бактерій, які продукують молочну кислоту і пригнічують розвиток патогенної мікрофлори.

Молочний цукор засвоюється людським організмом на 99%.

Відео: чим корисна лактоза в молоці

Вітаміни

З вітамінів в молоці корови присутні:

  • Вітамін А (ретинол) — 28 мкг;
  • Вітамін В1 — тіамін) - 0,04 мг;
  • Вітамін В2 — рибофлавін) - 0,18 мг;
  • Вітамін В12 — Кобаламін) - 0,44 мкг
  • Вітамін D — 2 МО.
Ретинол бере участь в окислювально-оздоровчих процесах в людському організмі, впливає на синтез білків, клітинні і субклітинні мембрани. Він потрібен для формування зубів і кісток, росту клітин, зміцнення імунної системи, синтезу зорового пігменту в сітківці очей. Тіамін бере участь в обмінних процесах, стимулює мозкову діяльність, кровотворення. Витамины в молоке

Рибофлавін необхідний для нормального функціонування практично всіх систем. Він бере участь в окислювально-відновних реакціях, перетворенні амінокислот, синтезуванні різних вітамінів.

Основна функція кобаламина-участь у формуванні еритроцитів і нервових волокон, а також в процесі обміну речовин.

Користь вітаміну D неоціненна. Без нього не зможуть нормально протікати обмін речовин, процеси засвоєння фосфору і кальцію, діяльність нервової системи.

важливо! незважаючи на величезну користь молока для людини, його не слід вживати людям, які мають індивідуальну непереносимість лактози, захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози.

Мінеральні речовини

Всього в молоко входить близько 50 мінеральних речовин.

Найбільш істотними з них є:

  • Кальцій-100-140 мг;
  • Магній-10 мг;
  • Калій - 135-170 мг;
  • Фосфор — 74-130 мг;
  • Натрій-30-77 мг;
  • Хлор-90-120 мг.
Молоко

Кальцій в напої добре засвоюється травним трактом людини і знаходиться в оптимальному балансі з фосфором. Його рівень залежить від харчування, породи, фази лактації, пори року. У літній період його набагато менше, ніж в холодну пору року.

Вміст фосфору практично завжди стабільно і мало залежить від зовнішніх факторів. Так, лише у весняний період його рівень може бути дещо знижений. А ось порода тварини, якість його харчування і період лактації істотно впливають на його зміст.

Магнію в коров'ячому молоці трохи, проте цей елемент дуже важливий для формування імунітету потомства, його зростання і розвитку.

Рівень калію і натрію коливається в залежності від фізіології тварини, а також несуттєво змінюється в різні пори року.

У незначній кількості в напої є мікроелементи: залізо, мідь, цинк, марганець, кобальт, йод, кремній, селен та ін.

Хімічний склад молока інших тварин

Молоко корови є найбільш популярним видом серед інших ссавців. Набагато рідше вживається молоко кіз. Деякі народи використовують верблюже, овече і те, яке дають лами.Доение кобылы

Залежно від виду тварини поживність і склад молока істотно відрізняються. Хоча в кожному з них обов'язково присутні жири, протеїн, вуглеводи, вітаміни і мінерали. Нижче ви знайдете приблизний склад рідини, яка утворюється в молочних залозах самок ссавців тварин.

Вид молока протеїни, % жири, % вуглеводи( лактоза), % Вода, % суха речовина, % мінерали, мг
козяче 3–3,3 3,6–6 4,4–4,9 86,3–88,9 13,7 кальцій — 143;

Фосфор — 89;

Калій — 145;

Натрій — 47

кобиляче 2,1–2,2 0,8–1,9 5,8–6,7 89,7–89,9 10,1 кальцій-89;

Фосфор — 54;

Калій-64

верблюже 3,5–4 3–4,5 4,9–5,7 86,4–86,5 13,6
Оленяче 10–10,9 17,1–22,5 2,5–3,3 63.3–67,7 34,4–36,7
овече 5,9 6,7 4,8 18,4 кальцій — 178; фосфор — 158;

Калій — 198;

Натрій — 26

чи знаєте ви? у китайців, африканців, американських індіанців і жителів Південного Сходу Азії відсутній ген, який відповідає за засвоєння лактози. Тому молоко вживають лише діти до 5 років. Дорослі люди його не п'ють через непереносимості.
Таким чином, молоко — це популярний напій, виробництво якого є великою промисловою галуззю. Цей напій представляє велику цінність для людини, оскільки містить ряд необхідних для нього елементів, зокрема білки, Молочний жир, молочний цукор, вітаміни, макро - і мікроелементи. Однак пити його можна не всім. У деяких людей є індивідуальна непереносимість даного напою.

Що в складі молока приносить користь, а що шкода: відео


Зараз читають
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: від чого допомагає і як застосовувати, народні реце ...
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Все про альтернаріоз томатів: опис захворювання, збудник, причини і перш ...
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли садити кабачки у відкритий грунт навесні: визначення дати, вибір мі ...
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Важкоупряжні породи, в народі звані «ваговозами», є однією з наймасивніш ...
Кращі поради по обрізці винограду восени
Кращі поради по обрізці винограду восени
Обрізання винограду-це традиція, але і технологія, що дозволяє збільшити ...
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
У січні 2020 р. ТОРГІВЛЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЮ та харчовою продукцією ЄС ...
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Протягом багатьох років Syngenta Flowers старанно працювала над міжвидов ...
Новое youtube видео