Назад
Як виростити гриби в домашніх умовах: інструкція для новачків

Навигация по разделу

Технологія вирощування печериць в домашніх умовах

ШампиньоныПечериці давно зайняли міцну позицію в раціоні багатьох людей. Вони смачні, прості в приготуванні і дуже доступні: купити їх можна практично в будь-якому супермаркеті. Але якщо ви все-таки вирішили побалувати себе і близьких екологічно чистими домашніми грибочками, вам знадобляться деякі знання і зусилля. Наша стаття розповість, як самому виростити печериці.


Приготування субстрату

СоломаПроцес приготування субстрату називається компостуванням . У випадку з печерицями він досить складний, оскільки цей гриб вибагливий до грунту і харчується тільки органічними речовинами.

Для приготування субстрату для печериць в домашніх умовах знадобиться 100 кг свіжої золотистої соломи (пшеничного або житнього), 75-100 кг кінського (коров'ячого) гною або пташиного посліду, 300-500 л води, 6 кг гіпсу або 8 кг гашеного вапна.

Солому потрібно нарізати довжиною 15-20 см і замочити водою на кілька днів, щоб вона стала вологою. Для дозрівання компосту на бетонній площі формується бурт розміром 1,5 х 1,2 м. Контакт суміші з грунтом або дощовою водою вкрай небажаний, важливо уникнути проникнення в компост спор грибів-шкідників.

Чи знаєте ви? Бурт-сховище сільськогосподарської продукції у формі великої купи, розташованої на землі або в котловані, вкритої соломою, торфом або тирсою з системою вентиляції і захисту від затоплення. Зазвичай в бурті зберігаються овочі (картопля, буряк, капуста).
Солому і гній (послід) викладають шарами товщиною 25-30 см.перший і останній шар повинна складати солома. Зверху компост можна вкрити плівкою, але з боків повинні знаходитися отвори для вентиляції.

ФерментацияНаступні 3 тижні в суміші відбувається процес ферментації (горіння), під час якого виділяються аміак, вуглекислий газ і пари води, а температура в бурти може досягати 70 °C. За цей час потрібно перебити компост 3-4 рази.

Першу перебивку здійснюють через 6-7 днів, також в суміш додається вапно або гіпс.

Готовий субстрат - це однорідна пухка маса темно-коричневого кольору, запах аміаку в ній відсутня. Якщо суміш занадто волога, її потрібно трохи розкидати для просушування і ще раз перебити. На виході виходить 200-250 кг субстрату, що відповідає 2,5-3 кв.м площі для вирощування печериць.

Втім, якщо ви не хочете возитися з приготуванням субстрату, можна придбати готовий компост. На ринку представлені блоки з компосту, вже засіяні міцелієм. Вони зручні в транспортуванні, а термозбіжна плівка захищає компост від природних факторів.

важливо! деякі виробники пропонують готовий комплект для вирощування печериць, що складається з субстрату, міцелію і покривної грунту.

Придбання міцелію (грибниці) печериці

Зерновой мицелийСьогодні придбати міцелій печериці не складе труднощів. Сторінки в мережі переповнені рекламою міцелію різного фасування і цінової категорії. Набагато складніше вибрати дійсно якісний посадковий матеріал.

Стерильний зерновий міцелій печериць - це грибниця, носієм якої є відварене і простерилизованное зерно. Міцелій печериці зазвичай виробляють на зерні жита, яке на початковому етапі розвитку забезпечує грибниці харчування.

Зерновий міцелій продається в пластикових пакетах з газообмінним фільтром. Хороший життєздатний зерновий міцелій рівномірно зарослий (білий) з усіх боків і має інтенсивний грибний запах. невелике позеленіння говорить про наявність цвілевих грибів, а кислий запах – про зараження бактеріозом.

При кімнатній температурі і в закритій упаковці зерновий міцелій зберігається протягом 1-2 тижнів, а в холодильнику – до 3 місяців. Перед посадкою міцелій, що зберігався в холодильнику, потрібно витримати добу при кімнатній температурі, не розкриваючи упаковки, щоб адаптувати грибницю перед зануренням в теплий субстрат.

Компостний міцелій – це компост, на якому росли гриби і який є носієм грибниці.

чи знаєте ви? якісний посівний матеріал печериць для розведення проводиться в спеціальних стерильних лабораторіях.

Закладаємо суміш для висадки грибниць

Смесь Перед початком робіт з виробництва печериць в домашніх умовах в приміщенні потрібно провести обробку проти паразитів і цвілі. Наприклад, можна провести дезінфекцію побілкою стелі і стін вапном з мідним купоросом. після проведених заходів приміщення обов'язково потрібно провітрити.

Для аматорського вирощування печериць досить 3 кв.м. Ящики для печериць з метою економії місця можна розмістити ярусами на стелажах.

У ємність викладають субстрат товщиною 25-30 см, трохи його ущільнюючи. Приблизний розрахунок витрачання субстрату-100 кг на 1 кв. м.

важливо! великий підвал можна розділити на кілька зон: одну використовувати для інкубації грибниці, другу – для вигонки плодових тіл, третю – для підготовки субстрату.

Посадка міцелію (грибниці)

Зерновий міцелій просто висівається і вкривається шаром субстрату товщиною 5 см. Можна також зробити лунки глибиною 4-5 см, піднімаючи грунт кілочком, куди поміщають жменю зернового або компостного міцелію.

Коли грибниця почне розростатися, а це станеться через 1-2 тижні, поверхню субстрату необхідно засипати покривної грунтом шаром в 3-4 см.у ній відбувається утворення плодових тіл грибів, вона також захищає пророслий компост від висихання, тому що покривний грунт потрібно регулярно зволожувати. Газообмін між повітрям і компостом залежить від структури покривної грунту.

ПочваПокривну грунт можна зробити самому або придбати готову. для приготування домашньої суміші знадобиться 9 частин торфу і частина крейди або 5 частин торфу, 1 частина крейди, 4 частини городньої землі. На 1 кв.м площі потрібно взяти 50 кг покривного грунту.

чи знаєте ви? Норма витрати міцелію печериць – 350-400 г на 1 кв.м для зернового і 500 г на 1 кв. м для компостного.

Контроль температури і догляд за печерицями в період зростання

У закритих приміщеннях отримувати свіжі гриби можна цілий рік. приміщення повинно бути чистим і закритим від зовнішніх факторів, бажано з бетонною підлогою. Печериць не потрібне світло, зате необхідна хороша вентиляція, але допускати протягів не можна.

У теплу пору під вирощування печериць можна пристосувати підвали, льохи, сараї, Комори, гаражі, горища, де підтримується температура 16-25 °C, а вологість повітря – 65-85 %. Температуру в цей період можна змінювати за допомогою вентиляції. Вологість можна регулювати шляхом обприскування (для підвищення) або провітрювання (для зниження).

У холодний період підійдуть тільки утеплені приміщення з регульованою температурою, так як знадобиться додаткове опалення.

ШампиньоныПерші 10-12 днів після посадки міцелію в приміщенні потрібно підтримувати температуру на рівні 25 °С. Коли грибниця розростеться, температуру слід знизити до 18-20 °С, а в подальшому підтримувати на рівні 16-20 °С.

важливо! щоб контролювати показники температури і вологості, в приміщенні, де вирощуються гриби, потрібно встановити термометр і гігрометр.
Для підвищення поживності компосту іноді використовуються Білкові добавки. Деякі з їх вносяться в субстрат при посіві міцелію, Інші – перед нанесенням покривної грунту в зарослий міцелієм компост.

Збір врожаю печериць

Перші плодові тіла з'являються через 35-40 днів після посадки міцелію.

Печериці не зрізають, як ми звикли робити в лісі, правильно збирати їх викручуванням . вони є пліснявими грибами і не мають кореневої системи, грибниця в такому випадку не пошкоджується, на цьому місці незабаром наростає новий гриб. А ось залишки зрізаного печериці можуть загнивати, залучаючи комах.

Порожні місця після збору врожаю потрібно засипати покривної грунтом і злегка полити. Урожайність печериць за місяць – до 10 кг з 1 кв.м. після збору врожаю через 1,5–2 тижні гриби з'являються знову.

ШампиньоныВирощування печериць в домашніх умовах-справа непроста, іноді навіть не дуже приємне. Але результат у вигляді багатого врожаю ароматних і смачних грибів для свого столу або для продажу виправдовує всі зусилля.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео