Назад
Знайомимося з кращими сортами яблуні Ранетка

Навигация по разделу

яблуня Ранетка: опис популярних сортів

Ранетка Ранетка - це загальна назва цілого ряду гібридних сортів яблунь, отриманих в результаті селекції популярних в Європі яблунь з морозостійким сортом яблуні Сибірська ягідна. Підсумком схрещування стали чудово підходять для суворого клімату низькорослі яблуні, що відрізняються високою врожайністю.

На жаль, смакові і зовнішні якості цих яблук не дозволяють віднести їх до елітних сортів, вони дрібні і, як правило, кислі і терпкі. З них можна приготувати різні варення, джеми і компоти, але ефектно виставити на стіл не вийде. Зате яблуні цих сортів можуть пережити як зимові морози, так і несподівані весняні заморозки, і в цьому – їх головне достоїнство. Можна без перебільшення сказати, що Ранетки – це яблуні для Сибіру і Далекого Сходу.


Чи знаєте ви? При всій своїй непоказності яблука сортів Ранетки за хімічним складом не поступаються, а часом навіть перевершують багато елітні сорти. Зокрема, це стосується пектинів, які відіграють важливу роль в метаболічних процесах, а також, будучи природним сорбентом, очищають організм від радіоактивних елементів, пестицидів, солей важких металів та інших шкідливих речовин.
Як було сказано, сортів яблунь Ранетка безліч, розглянемо найпопулярніші з них.

Добриня

Цей сорт ранетки, зобов'язаний своїй появі красноярським селекціонерам, відрізняється високою врожайністю (з одного дерева протягом сезону можна зібрати до 50 кг плодів) і, як і всі представники виду, високою зимостійкістю. серед інших достоїнств Добрині слід назвати те, що цю яблуню практично не вражає парша, крім того, вона непогано переносить посуху і добре розростається. Ранетка

Перший урожай Добриня дає в чотирирічному віці, дозрівання плодів відбувається на початку вересня. Яблука цього сорту ранетки мають досить тривалий термін зберігання-при дотриманні необхідних умов вони можуть зберігати свої якості до кінця зими.

До недоліків сорту слід віднести те, що високі показники врожайності дерево демонструє не постійно: раз в три роки яблуня «відпочиває».

Плоди у Добрині мають трохи сплюснуту форму, ребристі, колір шкірки майже одномірно пурпурний, м'якоті – зелений, іноді з червоними прожилками. Ці яблука дуже соковиті і щільні, проте мають кислий терпкий смак і дуже дрібні розміри (їх маса трохи більше 10 г), тому використовуються, перш за все, як сировина для переробки. В основному з Добрині віджимають сік.

Довго

Яблуня довго, мабуть, найбільше схожа за описом на казкові Райські яблуні: невелике деревце з широкою кроною, рясно покрите по всій довжині численних гілочок білими великими квітами, а пізніше – дрібними яскраво-червоними або червоно-жовтими яблучками.Долго

Цей сорт був виведений в Америці в 1917 році, проте основою для селекції виступила російська сибірка. У Росії цей сорт також називають китайкою, а також Сліволістной яблунею, так як її листя схожі на сливові, та й витягнуті у формі яйця дрібні плоди також нагадують сливи. Основна назва сорт теж отримав за довгу, «довгу» форму плода.

Яблуня довго не виростає вище п'яти метрів у висоту. Гілки у дерева прямі, кінчики дивляться вгору.

Плоди, як і У інших ранеток, дрібні, маса яблук зазвичай становить 11-16 грамів (є, правда, види яблуні, які мають більші плоди). Шкірочка гладка, червоного кольору з блакитним нальотом. М'якоть яблука має кремовий Колір, згодом жовтіє, і щільну структуру, яка з часом стає м'якою і пухкої.

чи знаєте ви? Яблуня довго – прекрасний медонос. Якщо посадити на ділянці одну таку яблуню, можна значно підвищити врожайність інших плодових дерев.
На відміну від інших Ранеток, яблука сорту довго мають досить високі смакові якості. Вони не дуже кислі, мають в смаку винний відтінок і яскравий сливовий аромат.

Головний недолік яблук довго – дуже короткий термін зберігання. ласувати ними можна всього кілька тижнів після збору врожаю (в холодному і темному місці плоди вдається зберігати максимум два місяці), тому основне призначення цього сорту – Технічна переробка.

Урожай яблуні довго дозріває в кінці літа – початку осені. Перше плодоношення у дерева настає вже в трирічному віці, врожайність рясна, але не регулярна. Протягом сезону одна яблуня дає в середньому 175 кг плодів, але при сприятливих умовах цей результат вдається збільшити на чверть.

Яблуні довго завдяки високій морозостійкості і невибагливості можна вирощувати в регіонах, де САДІВНИЦТВО практично не розвивається. Хоча серед інших ранеток ця яблуня не є чемпіоном по зимостійкості, в разі підмерзання вона добре відновлюється.

Золота

Ранетка золота є одним з найбільш зимостійких сортів яблунь, популярна вона також завдяки дуже високій врожайності. Золотая

Це сильне і витривале дерево, що досягає семи метрів у висоту.

Період плодоношення починається з трьох-чотирьох років і відрізняється стабільністю. З одного дерева зазвичай вдається зібрати до половини центнера дрібних (всього 5-7 см) плодів масою 10-15 г.залежно від клімату урожай дозріває з липня по вересень. Характерною особливістю цього дерева є те, що яблука здебільшого зав'язуються на верхній половині гілок, відтягуючи їх до землі, завдяки чому яблуня набуває дуже декоративний плакучий вид.

Яблука мають золотистий колір шкірки і жовту соковиту м'якоть. Смак зазвичай кислий і терпкий, але буває і кисло-солодким. Використовуються в основному для переробки.

Як і у попереднього сорту, яблука ранетки Золотий дуже погано зберігаються, крім того, вони мають схильність сильно обсипатися, в зв'язку з чим зі збором врожаю не можна затягувати. ще одним недоліком сорту є його погана стійкість до парші.

Червона

Красная Ранетка Червона-ще один сорт швидкопсувних дрібних яблук, використовуваних, перш за все, для віджимання соків і пюрірованія.

Урожай це дерево починає приносити дуже рано, іноді вже на наступний рік після посадки. Регулярність плодоношення досить стабільна. Дозрівають яблука в останній декаді серпня – початку вересня.

Шкірка у плодів цього дерева, як випливає з назви, темно-червона, ребриста, м'якоть кремова, соковита і крохмалиста. За формою яблучка являють собою майже правильний куля. Смак у яблук ранетки Червоної досить непоганий, кислуватий, з помітною терпкістю.

Особливо високою зимостійкістю серед інших ранеток цей сорт не виділяється.

Лалетино

Лалетіно-не надто поширений сорт ранеток. Зовні це невелике деревце, крона округла, не дуже густа.Лалетино

Гідністю яблуні Лалетіно є ранній термін плодоношення – у віці 2-3 років дерево вже дає урожай. Правда, після кожного врожайного року Лалетіно зазвичай протягом наступного року «відпочиває». Плоди дозрівають до початку вересня.

Яблука дрібні, плоскої ребристої форми. Шкірочка Червона, майже однотонна, м'якоть рожевого кольору, щільна і соковита, хрустка, кисло-солодка на смак.

важливо! яблука сорту Лалетіно вважаються одними з найсмачніших серед ранеток. Зберігатися вони можуть в середньому два місяці, що також вигідно відрізняє їх від інших представників виду.
Сорт вважається високоврожайним, стійкість до парші-висока.

Малинова

Ранетка Малинова – дуже зимостійкий представник виду. Цветение ранетки

Відрізняється раннім віком початку плодоношення (приблизно третій рік після висадки), високою і стабільною врожайністю. Дозрівають яблука в першій половині вересня.

Плоди у цій яблуні дрібні навіть для ранеток, менше 10 г, за формою схожі на сливу. Назвою сорт зобов'язаний кольором шкірки яблук, її характерною особливістю також є виражений Блакитний наліт. М'якоть соковита, щільна, рожевого кольору і кисло-солодкого смаку. Яблука не відрізняються високими смаковими якостями і використовуються як сировина для приготування різних заготовок.

Гідністю цих яблук можна назвати хіба що тривалий термін зберігання. у прохолодному місці Малинова ранетка може пролежати, не зіпсувавшись, до самої весни.

Пурпурова

Серед всіх ранеток саме Пурпурова є найбільш зимостійким сортом. Також вона менше за інших схильна до весняних сонячних опіків і, як і інші представники виду, відрізняється рясною врожайністю. Пурпуровая

Плодоношення у дерева настає у віці двох-трьох років. Збір врожаю припадає на початок вересня. З одного дерева в урожайний рік можна зібрати до центнера яблук, проте високе плодоношення не є стабільним, особливо сильно періодичність починає проявлятися з віком.

Пурпурова ранетка являє собою досить потужне дерево середнього зросту. Тривалість його життя-тридцять років і більше.

Плоди невеликі (близько 9 г), трохи приплюснуті. Шкірочка Червона, однотонна, м'якоть соковита, середньої щільності, Колір – кремовий. Яблука мають характерний для ранеток кислуватий терпкий смак, що дозволяє використовувати їх, перш за все в переробленому вигляді. До того ж плоди дуже погано зберігаються (максимум – два місяці).

важливо! головним достоїнством пурпурової ранетки є не її плоди, а стійкість до захворювань і холодів, а також хороша схожість сіянців і чудова сумісність з багатьма сортами яблунь, в тому числі елітними. Ці якості дозволяють широко використовувати пурпурову ранетку як підщепу в суворих кліматичних умовах, в яких більш вибагливі яблуні не виживають.

Сибірячка

Яблуня сибірячка (сучасна назва – Краса степу) за описом схожа на інші сорти ранеток.

Краса степиПлодоношення дерева настає з третього-четвертого року. Урожайність не така висока, як У інших ранеток, але по зимостійкості дерево не поступається родичам. сибірячка практично не схильна до захворювань, зокрема, парші.

Яблука відносно великі (іноді до 20 г), мають форму кулі, трохи приплюснутого по горизонталі, з невеликою лійкою. Шкірочка плодів має два кольори-жовтий основний і червоний покривний. М'якоть кремового кольору, соковита, за смаком кисло-солодка. При нестачі вологи в період визрівання плодів в смаку яблук з'являється гіркувата нотка.

Урожай Сибірячки дозріває пізнім літом і може зберігатися до трьох місяців, при дотриманні необхідних умов (темні прохолодні приміщення).

З інших ранеток Сибірячку можна виділити високою кількістю соку, що містяться в її плодах. Як і інші представники виду, ці яблука в основному використовуються для переробки, в пюре і соках їх часто змішують з морквою і гарбузом.

Ліхтарик

Цей досить популярний середньорослий сорт ранетки є результатом праць красноярських селекціонерів.

Фонарик Дерево вузької пірамідальної форми, не дуже густе. Урожай дозріває на початку вересня. Період плодоношення починається в трирічному віці, у молодого дерева врожайність досить стабільна, проте з віком починаються сильні коливання. З одного дерева за сезон при середніх умовах можна отримати до 20 кг плодів.

Яблука дрібні, в середньому 15 г, овальні (звідси назва), гладкі з нальотом. Шкірочка має яскравий малиновий колір, який в процесі зберігання стає більш насиченим. М'якоть жовтувато-рожева, з червоними прожилками, не дуже щільна, але виключно соковита. Смак у яблук кисло-солодкий, аромат майже не відчувається.

Перевагою яблук є те, що вони не мають властивості опадати з дерева і досить добре транспортуються. Однак зберігати їх можна не більше двох місяців.

Яблука сорту ліхтарик містять дуже велику кількість аскорбінової кислоти і володіють прекрасними якостями в консервуванні, завдяки чому широко використовуються в харчовій промисловості для приготування соків і пюре, а також інших заготовок. Можуть вживатися і в свіжому вигляді.

Ліхтарик є виключно зимостійким сортом ранеток. Дерево здатне перенести зниження температур нижче сорока градусів, і навіть при заморозках в період цвітіння майже половина врожаю зберігається. Ця яблуня також добре відновлюється після підмерзання і не уражається паршею. Однак посуху переносить гірше, ніж холод.

Бурштинова

Ранетка Бурштинова завдяки своєму походженню також називається алтайської.

ЯнтарнаяЦе широке, росле і дуже густе дерево пірамідальної форми. Тривалість життя - до 30 років, плодоношення починається на третій рік і відрізняється великою кількістю і стабільністю.

Дозрівають яблука в першій половині вересня, час збору врожаю-близько місяця.

Маса плодів бурштинової не перевищує 10 г.яблука мають форму кулі, ребристі, колір шкірки жовтий. М'якоть теж жовта, щільна і соковита.

Смакові якості яблук не надто високі, в них присутня звичайна для ранеток кислота і терпкість. Використовуються в основному як сировина для приготування соків, компотів, джемів.

Янтарна – зимостійкий сорт яблуні. Однак, на відміну від інших ранеток, цей сорт нестійкий до різних захворювань, головним чином, яблуня страждає від парші, плодової гнилі і Горностаєвої молі.

ВареньеРанетки-морозостійкі і абсолютно невибагливі яблуні.

Їх можна вирощувати в малопридатних для садівництва кліматичних умовах з холодними зимами, а також використовувати в якості підщепи для менш витривалих яблунь.


Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео