Назад
Що таке цибуля-батун: користь і шкода для організму людини

Навигация по разделу

Лук-батун: склад, застосування, корисні властивості і протипоказання

Лук-батунЛук-батун володіє прекрасними смаковими якостями і дуже корисний для організму людини. У нашій країні цей лук вирощують і застосовують не тільки в кулінарії, але і в медицині. У даній статті ми розглянемо, що таке Цибуля-батун і його застосування.


Цибуля-батун: калорійність, склад і харчова цінність

Татарка, піщана цибуля, непахучий часник, дудчастий - всіма цими найменуваннями називають цибулю-батун. вирощують його в наших краях в теплиці. Опис цибулі-батуна наступне: підземна частина рослини овальна; надземна – зелені трубчасті листя. Іноді цибульні пір'я можуть виростати до метра у висоту. Лук-батун

На другий рік розвитку цибулю може викидати стрілу з кулястим суцвіттям. Складається воно з маленьких квіточок, в яких потім утворюються насіння. Лук досить морозостійкий.

Лук-батун має багатий хімічний склад. він складається з насичених жирних кислот, харчових волокон, вітамінів – каротин, вітаміни групи В і з, Е, до і РР, макро - і мікроелементів (калій, магній, кальцій, фосфор, натрій, залізо), амінокислот (метіонін, ізолейцин, лізин, лейцин, фенілаланін, треонін).

Чим старше овоч, тим більше накопичується в ньому вітамінів, мінералів, білка і ефірних масел. Калорійність цибулі-батуна така: 35 ккал в 100 грамах.

Харчова цінність цибулі-батуна:

  • Поліненасичені жирні кислоти-0,01 г;
  • Насичені жирні кислоти-0,04 г;
  • Зола-0,35 г;
  • Харчові волокна-1,7 г;
  • Вода – 89,11 г.
Лук-батун

Енергетична цінність овоча:

  • Білки – 13,51%;
  • Жири-6,55%;
  • Вуглеводи-79,94%.

Чи знаєте ви? Лук-батун містить більше природного цукру, ніж яблуко і груша. Але, сидячи на дієті, виключати його зі свого раціону не варто, так як він є хорошим жиросжигателем. Існує навіть цибулева дієта, при якій потрібно щодня вживати цибульний суп.

Користь цибулі-батуна для здоров'я

У цибулі-батуні, як і в звичайному ріпчастій, є дуже багато корисних властивостей. Ще в стародавні часи знали про його користь, тому його не тільки їли, а й робили лікарські засоби з нього.

У пір'ї цибулі-батуна міститься дуже багато аскорбінової і нікотинової кислоти. Завдяки ефірному маслу у цибулі дуже незвичайний смак і запах. Вживати цибулю корисно в будь-яку пору, проте велику цінність він несе навесні, так як багато людей в цей час страждають від авітамінозу. У 150 грамах цибулі-батуна міститься добова норма вітамінів А і з і 1/5 норми кальцію і калію.Лук-батун Лук-батун застосовується при виготовленні ліків, що знижують рівень тиску крові і поліпшують гнучкість капілярів. Що міститься в рослині каротин найкращим чином позначається на стані шкіри і слизових оболонок. Багато дієтологів радять вживати цибулю-батун, якщо порушений обмін речовин, є камені в нирках, хвороби печінки, при дизентерії, подагрі, гіпертонії.

Як використовують цибулю-батун в народній медицині

Цибуля-батун при лікуванні вугрової висипки. для цього необхідно нарізати 50 г цибулі, залити 250 мл окропу. Наполягати потрібно 1 годину, після чого процідити і застосовувати для вмивання.

Настій цибулі-батуна використовують при лихоманці, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і крові. для цього потрібно в будь-яку ємність додати подрібнену цибулю і 70% - ний спирт в пропорції 1:4. Наполягати потрібно близько семи днів, потім процідити і по 15-20 крапель пити з холодною водою в кількості 50 мл.

Настоянка цибулі-батуна від позбавлення від втоми і стомлюваності. вам знадобиться 80 г подрібненої цибулі і 200 мл окропу. Після закінчення півгодини настій проціджуємо і п'ємо по 200-250 мл 2 рази на день після прийому їжі. Приготовление

Зробивши кашку з лука-батуна, можна натирати шкіру голови. Це дозволить оздоровити і стимулювати ріст волосся. Вживаючи цибулю-батун на постійній основі можна збільшити опірність організму різним інфекціям.

чи знаєте ви? Лук-батун відрізняється прекрасними дезінфікуючими властивостями, тому його корисно їсти в зимовий період.

Цибуля-батун в кулінарії

СалатБагатьом цікаво, як цибуля-батун застосовують в кулінарії. Схожий він на звичайний лук, проте поживні якості вищі.

Його додають в гострі соління, м'ясні та рибні страви для пом'якшення смаку. Лук-батун добре поєднується з шашликом. Будь-салат може доповнити цю рослину.

Салати з цибулею-батуном

Для одного з варіантів салату з цибулею-батуном вам знадобиться:

  • Цибуля-200 г;
  • Зелень;
  • Солоні огірки 2-3 шт.;
  • Сметана ½ склянки або рослинне масло-2 ст. л.

Овочі дрібно нарізаємо, додаємо сметану або масло і добре перемішуємо.

Шанувальники більш свіжого і солодкого салату можуть використовувати ще один рецепт:

  • Цибуля-150 г;
  • Зелені яблука-2-3 шт.;
  • Товчені горіхи-1 ст. л.;
  • Свіжовичавлений яблучний сік-2 ст. л.;
  • Рослинна олія-2 ст. л.;

Лук-батун дрібно нарізаємо, яблука натираємо на тертку, додаємо все за рецептом і перемішуємо.

Рагу з цибулею-батуном

ПриготовлениеПри додаванні цибулі-батуна в рагу смак у страви виходить дуже незвичайний.

Листя і стебла (500 г) потрібно нарізати довжиною приблизно по 3 см, відварити в солоній воді, після чого відкинути в друшляк.

Потім цибулю поливають соусом, що складається з 2 ст.л. томата-пюре, води, 1-2 зубчиків часнику і борошна (1 ст. л.), підсмаженої на вершковому маслі.

важливо! Лук-батун в перекладі з латинської "Allium fistulosum" позначає порожнистий. Дудчасті Листя Рослини порожнисті і пружні, схожі на надуті балони. Східні торговці відрізняють зелень цибулі-батуна від ріпчастої по поперечному перерізу листа. Якщо він має форму літери» О « – це батун, якщо букви» D " – це ріпчаста.

Зберігання і способи заготівлі цибулі-батуна

Лук-батун можна зберігати в холодильній камері, в контейнері, тільки для початку його необхідно помити і просушити. Так він зможе пролежати близько п'яти днів. Більш тривалими термінами зберігання володіють сушені і подрібнене листя цибулі. Про тривалі способи зберігання цибулі-батуна можна дізнатися нижче.

Сушена цибуля-батун

Існує три способи заготівлі сушеної цибулі:

  1. У рослини обрізають корінці, грубі листочки і білу частину. Пір'ячко потрібно помити і висушити, після чого розрізати довжиною по 4-5 см і викласти на сито, застелене марлею. Все це залишити під навісом. Під час сушіння батун необхідно іноді перемішувати.
  2. Чисті пір'я рослини зв'язати в пучки і підвісити на мотузку в затіненому і провітрюваному місці.
  3. Чисті пір'я потрібно розрізати по 2 см і сушити в духовці при 50 °з не більше 3 годин. Потім дістати і досушити на відкритому повітрі близько 10 годин.

Солоний лук-батун

Заготовка на 1 кг цибулі потрібно 200-250 г солі. Пір'я рослини помити і висушити, покласти в ємність і насипати солі, перемішати. Потім розпакувати в стерилізовані банки, ретельно ущільнюючи до появи соку, і залити розігрітим рослинним маслом, після чого закатати. Зберігати потрібно в холодному місці.

Квашена Цибуля-батун (цибулинки)

Для квашення вам знадобиться: 1 кг цибулинок, 3 лаврових листочка, 10 г запашного перцю, 1 л води і 100 г солі. все укласти в миску, залити холодним розсолом і закрити марлею. Потім наверх покласти коло, поставити вантаж і залишити кваситися на півтора тижні при кімнатній температурі. Після закінчення терміну квашення поставити в холодне місце.

Квашена Цибуля-батун (зелень)

Вам буде потрібно: зелень рослини, 1 л води і 100 г солі. розсіл необхідно проварити і остудити. Лук промиваємо, обсушуємо і поміщаємо в друшляк, зануривши на 5 хвилин в розсіл.

Потім цибулю витягаємо, трохи віджимаємо і ретельно утрамбовуємо в стерилізовані банки. Закриваємо кришкою і залишаємо на добу в кімнаті. Після закінчення доби перевіряємо рівень розсолу, якщо необхідно – додаємо і ставимо в холодне місце.

Маринована цибуля-батун

Лук-батунДля приготування маринованої цибулі-батуна вам знадобиться: 1 кг цибулі, 1 літр кип'яченої води, 125 г солі, 800 мл 6%-ного оцту, 20 г зелені кропу, 1 ч.л. насіння кропу, 1 ч. л. запашного перцю і цукру.

Лук-батун потрібно помити і просушити, порізати довжиною 3-4 см.потім залити розсолом і поставити в холодне місце на пару днів, після чого розсіл злити, а цибулю упакувати в банки. Рідина прокип'ятити, залити в банки, накрити кришкою, простерилізувати і закатати.

Консервована Цибуля-батун

Зелень цибулі-батуна необхідно помити, дрібно нарізати і укласти в каструлю. Потім потрібно посолити на свій смак, додати води і кілька хвилин прокип'ятити, після чого розлити по банках і закатати.

Шкода цибулі-батуна

Багато хто вважає, що цибуля-батун може завдати шкоди для людського організму, однак це не є правдою. Згубний вплив на людину можуть надати тільки хімічні речовини, які використовують при його обробці в теплицях. Рослина можуть обробити пестицидами, після чого в ньому може бути велика доза нітратів.

Выращивание в теплицеОрганізму людини нітрати не страшні, шкоди можуть завдати мікроелементи, які в шлунку утворюються з нітратів. При надходженні в кров нітрати здатні викликати кисневе голодування. Вживання цибулі-батуна заборонено людям з індивідуальною непереносимістю.

важливо! не рекомендується вживання цибулі-батуна людям, у яких є виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, гастрит і запалення підшлункової залози. Занадто велике вживання рослини може викликати підвищену нервову збудливість.

Лук-батун-це багаторічник, який має безсумнівну користь для людського організму і зможе забезпечити вас цінними вітамінами, шкода він може принести тільки людям з певними захворюваннями. Зробивши його заготовки, Ви зможете в зимовий час поповнювати свій організм корисними речовинами.


Зараз читають
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: опис рослини; технологія вирощування через розсаду з покроковою ...
Пологи у коня: як визначити вагітність, скільки місяців триває, як приймати пологи у коней
Пологи у коня: як визначити вагітність, скільки місяців триває, як приймати пологи у коней
Вагітність у коней: тривалість, багатоплідність, методи діагностики. Дог ...
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Способи обладнання гнізд гусям. Дерев'яні та плетені гнізда. Інструкція ...
Перець солодкий
Перець солодкий "Фараон f1«: опис, фото
Гібридний сорт перцю» Фараон F1": опис рослини, умови для вирощування, з ...
Які кімнатні квіти корисно тримати в квартирі??
Які кімнатні квіти корисно тримати в квартирі??
Які кімнатні рослини корисно тримати в квартирі: 10 популярних домашніх ...
Парник для огірків своїми руками: простий спосіб з підручних матеріалів
Парник для огірків своїми руками: простий спосіб з підручних матеріалів
Створення парника для огірків своїми руками: вимоги до нього, вибір місц ...
Вишня Молодіжна
Вишня Молодіжна
Мрія кожного садівника – це красивий, корисний і родючий сад. Ми постара ...
Новое youtube видео