Назад
Особливості вирощування проса: правила посіву та догляду

Навигация по разделу

поради щодо посіву та догляду за просом

ПросоЩо таке просо, знають далеко не всі. Просо - це зернова однорічна рослина, що відноситься до сімейства злакових. Культура має стебла манжетної форми з великою кількістю вузлів, що розгалужуються від кореня. Суцвіття волотисте, кожен колосок має двома квітками – двостатевий і безстатевий.

Колос рослини з одного боку опуклий, з іншого – приплюснутий. Плодами рослини є зерно круглої або довгастої форми. У наш час основними культиваторами проса є Китай, Індія, рідше – Україна, Росія, Казахстан.


Чи знаєте ви? Просо використовують як страхувальний посівний злак. Якщо посадки озимих з якихось причин не вижили, використовують просо.

Вимоги до грунту

ПросоНайкращим варіантом для вирощування проса є чорнозем або каштановий грунт. В умовах проростання на інших грунтах обов'язковим є внесення спеціальних мінеральних добрив, оскільки коріння культури погано засвоюють корисні речовини.

Просо не виносить кислих грунтів, оптимальна для вирощування – нейтральна грунт. Просо вимогливо до аераційних властивостей землі. На щільних грунтах з підвищеною вологістю паростки гинуть.

Хороші і погані попередники

Вирощування проса найкраще здійснювати на грунтах після збору бобових, конюшини, льону, ЗЕРНОВИХ або зниклих культур. Небажано висівати просо після ярих зернових, соняшнику, суданки. Просо в сівозміні не можна використовувати як монокультуру, оскільки виникає ризик ураження грибковими захворюваннями . Небажаним прекурсором служить Кукурудза, оскільки також піддається зараженню стебловим метеликом.

важливо! глибина проникнення коренів проса – до двох метрів. Тому його вирощувати доцільно в посухостійких районах.

Добриво грунту під просо

Для забезпечення максимального врожаю культури вводять азотні і фосфорні добрива. На відміну від інших культур просо, підгодоване азотними добривами, замість потужних зелених стебел дає високий урожай. під оранку зяби заносять аміачно-азотні добрива. При першій культивації удобрюють нітратними. Органіку через ріст бур'янів вносити рекомендують при вирощуванні попередників.

Подготовка почвыЕфективною буде обробка сходів відсутніми в грунті мікроелементами. На початку вегетації для стимулювання росту кореневої системи вносять фосфорні речовини. На формування одного центнера зерна прийнята норма витрати добрив: азотні - 1,5 кг; фосфорні – 2,0-3,5 кг; калійні – 1,0 кг.

Підбір сортів і підготовка насіння до посіву

Ретельний підбір і повноцінна комплексна обробка насіння перед посівом – запорука гарного врожаю. Існує більше п'ятисот видів проса. При виборі насіння потрібно враховувати особливості і специфіку умов зростання даної культури: кислотність грунту, кількість опадів, родючість землі, засміченість бур'янами, схожість насіння, терміни проростання, температурний режим.

Просо необхідно вибирати з урахуванням поширеності у вирощуванні виходячи з вашого географічного розташування. В Україні поширені близько дев'ятнадцяти сортів проса, з них користуються популярністю Веселоподолянське 176, Веселоподолянське 16, Київське 87, омріяне, Миронівське 51, Харківське 31, Слобожанське.

Для підвищення схожості і знезараження насіння проса проводять передпосівне знезараження. Протруєння насіння роблять завчасно (за два тижні). Для посадки використовують насіння і та ІІ класу. Для підвищення енергії проростання насіння протягом тижня провітрюють на повітрі, періодично перевертаючи.

ПросоДля знезараження можна використовувати такі препарати, як "Фенорам", "Байтан", "Вітавакс". насіння поміщають в завчасно приготований розчин. Доцільним є додавання в розчин плівкоутворюючих речовин. Спливаючі насіння викидають, а що залишилися збирають в купу, накривають тканиною і тримають дві години. після цієї процедури насіння знову вентилюють.

чи знаєте ви? Батьківщиною проса вважається Китай. Там його почали обробляти ще в ІІІ тисячолітті до н.

Оптимальні терміни для посіву проса

Кожен фермер вирішує для себе сам, коли сіяти просо. При висіванні проса в зиму на полях здійснюють снігозатримання і регулюють танення снігів.

Посів проса навесні проводять, коли грунт на глибині загортання 4-5 см прогрілася до 10-12 ºC. Якщо висіяти насіння рано, сходи з'являються із запізненням і поле заростають бур'янами, а паростки можуть підмерзнути при весняних заморозках.

СеменаУ разі запізнення з висівом через пересихання грунту схожість насіння буде нерівномірною і коренева система погано вкорениться. Висівати просо починають в кінці квітня і закінчують серединою червня. При висіві культури на зелену масу посів закінчують в липні.

Існує ультраскоростиглий сорт проса, який використовують для отримання другого врожаю. Його висівають після збору озимих зернових і одноліток в кінці липня.

Способи посіву проса

Агротехніка посіву проса безпосередньо залежить від родючості і засміченості землі під обробіток. Якщо грунт під просо високородючий, з помірною вологістю і чистий від бур'янів, використовують рядковий посів проса.

ПосевНа бур'янистих ділянках з малою кількістю вологи в грунті застосовується широкорядний стрічковий і однорядний (відстань між рядами 45 сантиметрів) спосіб. Схема посіву при стрічковому методі 65х15х15. При цьому норма висіву на 1 га строчкового способу становить 3,0-4,0 млн.насінин (20-30 кг), широкорядного – 2,5 млн. насінин (17-18 кг).

Фермерський досвід показав, що для отримання максимального врожаю прийнятним є строчковий спосіб посадки проса. При обробітку широкорядним методом просо дає не таку врожайність, його треба застосовувати для семяразведенія.

важливо! часовий розрив між підготовкою грунту під посів і засівом повинен бути мінімальним, щоб не випарувалася волога.

Догляд за посівами проса

Догляд за посівами цієї зернової культури полягає у післяпосівному прикочуванні та досходному боронуванні сходів. післяпосівне коткування здійснюють кільчастими і кульово-кільчастими котками. Використовують коткування зерна в посушливих районах для більшого контакту насіння з грунтом, що сприяє їх набухання і підвищення схожості.

Для боронування використовують легкі сітчасті, посівні, зубові борони. Метою є вспушіваніе утворилася грунтової кірки і підривання паростків бур'янів. Проводять боронування на висоті меншої глибини засіву, щоб не пошкодити просо, коли висота проростка дорівнює висоті зерна. Боронують поперек посівних рядів на швидкості 5 км/год.

Другий раз посіви боронують, коли рослина починає кущитися. Якщо буде потрібно боронування у сходовій фазі, його здійснюють ротаційними мотиками.

Боротьба з бур'янами і захист від шкідників і хвороб

На широкорядних і стрічкових засівах здійснюють 2-3 міжрядних обробки. Перша обробка здійснюється на поглиблення 4 см, коли насіння повністю зійдуть, наступні глибше на 2 см.

ПросоПри трубкування стебел просо потрібно підгорнути для зміцнення кореневої системи посівів. Для ефективної боротьби з бур'янами агротехнічні методи об'єднують з хімічними. З метою ліквідації однорічних бур'янів застосовують внесення гербіцидів при культивації грунту під засів. Вирощування проса-трудомісткий, багатий на тимчасові витрати процес.

Запорукою успіху в захисті проса від хвороб (меланоз, сажка) і шкідників (трипси, попелиця, просяний комар, стебловий метелик) є своєчасна агротехнічна (правильна сівозміна, закладення грунту, боротьба з бур'янами, протруювання насіння) і хімічна обробки. Вдаватися до обприскування просяних полів хімікатами потрібно, якщо шкідники або хвороби можуть завдати великої економічної шкоди.

чи знаєте ви? Просо багате природним протеїном, який на відміну від м'ясного не закисляет і не отруює організм ненасиченими жирними кислотами.

Збирання врожаю проса

Заключним етапом у вирощуванні проса є збір врожаю. Просо нерівномірно дозріває, тому його прибирання проводять роздільним способом. Ознакою стиглості зерна служить пожовтіння колосових лусочок. скіс , коли дозріває близько 80% врожаю, при цьому повністю стиглим є просо в верхньому ярусі суцвіття, Середина суцвіття достигла, а низ недоспелий.

Щоб не втратити недоспелий урожай, просо косять таким чином, що нижній його ярус дозріває в валках. При косьбі стерню залишають висотою 20 см, валки складають поперек рядів. Підбирають і обмолочують зерно комбайнами через п'ять днів, коли його вологість досягає 14%. Готове зерно зберігають в умовах вологості не більше 13%.Просо

важливо! прибираючи просо, обов'язково контролюйте висоту зрізу стебел, якість обмолоту волоті, цілісність і чистоту зерна.

Зараз читають
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: опис рослини; технологія вирощування через розсаду з покроковою ...
Йод: застосування в саду і на городі
Йод: застосування в саду і на городі
Йод як добриво для рослин: обробка посівного матеріалу йодом, йод для пі ...
Крапельний полив з пластикових пляшок своїми руками
Крапельний полив з пластикових пляшок своїми руками
Крапельний полив томатів в теплиці – це те, що можна зробити своїми рука ...
Макуха соняшникова: що це таке, як використовують відходи соняшнику
Макуха соняшникова: що це таке, як використовують відходи соняшнику
Макуха соняшникова: що це таке, як використовують відходи соняшнику
Стрілки часнику: користь, калорійність, склад, лікувальні властивості
Стрілки часнику: користь, калорійність, склад, лікувальні властивості
Стрілки часнику: користь, калорійність, склад, лікувальні властивості
Кипарисовик: опис найпопулярніших сортів
Кипарисовик: опис найпопулярніших сортів
Кипарисовик: опис найпопулярніших сортів
Схема De minimis для переробників болгарських фруктів і овочів
Схема De minimis для переробників болгарських фруктів і овочів
Правління Державного фонду «Сільське господарство» Болгарії виділив кошт ...
Новое youtube видео