Назад
Застосування груші: користь і шкоду для здоров'я людини

Навигация по разделу

Користь і шкода вживання груші

Груша Груша культивується більше трьох тисячоліть. у дикому вигляді вона росте по всій Євразії аж до 60 градуса північної широти. Вчені виявили два древніх центру доместикації дикої груші-Стародавній Китай і Передня Азія, але місце, де вперше вона була окультурена, точно не відомо. Приємний смак і корисні властивості грушу одним з найулюбленіших фруктів (існує більше 5000 культурних сортів). Багато хто вважає, що груша - це суцільна користь і шкода від неї малоймовірний. Спробуємо розібратися, чи так це.


чи знаєте ви? перші відомості про грушах можна знайти в джерелах II тисячоліття до н.е. груші культивувалися в Персії (в гомерівської «Одіссеї» є опис перського саду з грушами), в Стародавньому Китаї. На фресках з Помпеї зображені стиглі груші. Завдяки стародавнім грекам і римлянам груші поширилися по всій Європі. Римляни називали грушу "Pyrus» - "Полум'я". У давньоруських джерелах вживали назву» хруша " з XII століття (термін прийшов з Персії). У XVII столітті в російській мові - » дуля " (запозичення з польської).

Калорійність і хімічний склад груші

ГрушаСтародавні китайці не дарма називали грушу плодом безсмертя. Крім смакових, ароматичних якостей і низької енергетичної цінності - від 42 до 54 ккал (що робить грушу незамінною в дієтичному харчуванні), цей фрукт має унікальний хімічний склад. За змістом багатьох мікро - і макроелементів, кислот він перевершує яблука та інші фрукти. Груша містить такі елементи, як:

  • Кальцій, калій, фосфор, магній, сірка, хлор, натрій;

  • Залізо, молібден, цинк, марганець, мідь, кремній, фтор, селен, бор, йод, кобальт, ванадій, рубідій, нікель;

  • Вітаміни (В, В1, В2, В3, В5, В9, В12, С, Н, А, РР, К, Е);

  • Моно - і дисахариди, дубильні речовини, моно-і полікислоти, клітковина.

Користь груші для організму

Всі ці елементи знаходяться в збалансованому поєднанні. Соковита, трохи в'язка м'якоть тонізує, підвищує настрій, благотворно впливає на травну систему, стимулює серцево-судинну систему, знижує рівень холестерину. Грушу корисно їсти в будь – якому вигляді - вона зберігає свої якості і в сушеному вигляді (узвар-напій з настояних парених сухих груш у слов'ян уособлював життя), в компотах, киселях і соку . Особливо корисний цей фрукт дітям, вагітним і годуючим жінкам.

важливо! якщо говорити, в чому полягає користь груші, потрібно нагадати, що цей фрукт практично не викликає алергії і є одним з небагатьох плодів, які не протипоказані хворим-діабетикам. На порожній шлунок грушу е сть не рекомендується-високий вміст клітковини буде дратувати слизову.

Груша для вагітних і при годуванні груддю

Груша для беременных

Гіпоалергенний малокалорійний фрукт підходить для майбутніх мам ідеально. Груша містить елементи, необхідні організмам і мами, і дитини:

  • Фолієву кислоту (попереджає пороки розвитку плода). У 100 г груші міститься 12 мкг В9;

  • Вітамін C (важливий як антиоксидант). У 100 г груші-7 мг;

  • Калій( в поєднанні з фосфором, кальцієм підтримує серцево-судинну систему матері і дитини, оберігає збереження емалі зубів вагітної);

  • Клітковину (допомагає боротися з запорами – часте явище у вагітних через залізозберігаючих препаратів). Слід пам'ятати, що вживання сушених груш призведе до протилежного результату – така груша зміцнює;

  • Прості вуглеводи (не додають зайвої ваги).

з народженням дитини годує жінка повинна визначитися з раціоном: які продукти можна включити, які ні. Зазвичай груші включають в раціон вже в перший місяць життя малюка – груші володіють тими елементами, які вкрай необхідні в період лактації (починати потрібно з печених груш, грушевого варення, соку або компоту – незалежно від того, які методи обробки застосовувалися, вітаміни в груші залишаються).

При переході на свіжі фрукти в перший раз краще обмежитися невеликим скибочкою груші і поспостерігати за реакцією дитини. Разом з грудним молоком дитина отримає всі корисні елементи, якими багата груша.

важливо! при покупці імпортних груш слід пам'ятати, що плоди піддаються обробці спеціальними консервантами, воском для тривалого зберігання. Тому шкірку з такою груші краще очищати ножем і викидати.

Груші для дітей

Груши для детейБільшість педіатрів радять починати підгодовувати малюків грушами з семимісячного віку (даючи спробувати кілька крапель соку і поступово збільшувати дозу, перейшовши до грушевого пюре). Груша легко засвоюється і буде корисна дитячому організму, тому що:

  • Поліпшить зір і обмінні процеси (завдяки каротину), підвищить імунітет;

  • Зміцнить кістки скелета (цьому сприяють калій, залізо, кальцій, магній і фосфор);

  • Забезпечить фолієвою кислотою для процесів кровотворення;

  • Поліпшить стан волосся і шкіри (за допомогою сірки);

  • Нормалізує кишкову флору (за рахунок клітковини і дубильних речовин);

  • Підтримає нервову систему, забезпечить процес регенерації клітин і посилить опірність інфекціям (вітаміни групи В і з) і ін.

добова порція для дітей до одного року повинна становити 50 г, до двох років – 1-2 груші. Кращий час для перекусу грушею – через годину після їжі.

чи знаєте ви? у порівнянні з яблуками, сливами і персиками груша не настільки передбачувана за смаковими відчуттями – вона може бути твердою, м'якою, однорідною і зернистою. Стиглу грушу можна їсти з «хрумом», а можна випивати. Відтінки смаків-найрізноманітніші (від лимона і суниці до карамельного і ананасового). Запах-кращий засіб вибору груші. Стигла нерозрізана груша має приємний сильний аромат - чим сильніше аромат, тим смачніше плід.

Застосування в народній медицині: лікування за допомогою груші

ГрушаОфіційна медицина визнає за грушею дієтичні властивості, здатність нормалізувати роботу кишечника. Груша в народній медицині займає більш гідне місце. у більшості лікувальних рецептів головним елементом виступає груша-дичка. Лікарські властивості груші, її квіток, пагонів і листя здавна використовувалися для лікування найрізноманітніших недуг (хвороб серця, нирок, печінки, сильного кашлю та ін.).

При алергії

Груша викликає алергію рідко.

Може застосовуватися в боротьбі з алергією:

  • В дієтотерапії-включення цього нізкоаллергенного продукту до складу страв (наприклад, в вівсянку);

  • У вигляді суміші, яку приймають в період алергічного загострення двічі на добу по склянці. Виготовляється суміш з відварів 100 г сушених груш і 100 г вівсянки. Груша заливається літром окропу і півгодини кип'ятиться. Вівсянку заливають 1,5 л води і варять 20 хвилин. Потім обидва відвару наполягають (2 години) і змішують;

  • В якості настою. Півкілограма висушених груш закип'ятити і варити 20 хвилин на слабкому вогні в двох літрах води, потім настояти 2 години. Пити настій після їжі (один стакан).

При діареї

Груша здатність груш боротися з інфекціями, пригнічувати хвороботворні мікроби використовувалася в традиційній медицині. танін в складі груші служить в'язким засобом, пектин підтримає слизові. Можна пити свіжовичавлений сік злегка недостиглих груш, можна приготувати відвар із сушених диких груш (на 100 г груш половина літра води, закип'ятити і витримати 10 хвилин на повільному вогні. Настоювати півгодини, приймати теплим по півсклянки).

При простатиті

Грушу-дичку цілителі часто називають фруктом»чоловічої сили". великий вміст арбутину і вітаміну Р пригнічує запальні процеси в передміхуровій залозі, сприяє поліпшенню кровообігу, допомагає при еректильної дисфункції. Вживання щодня відвару з плодів і листя дички протягом 2-3 місяців знімає загострення хвороби, знижує ризик захворювання простатитом у літніх чоловіків.

Ефективним засобом є настій з грушевих квіток (30 г сировини настояти в 0,5 л окропу 5 хвилин), який після проціджування потрібно випити за добу.

При уретриті

ГрушаГлікозид арбутин в грушах має антисептичний ефект, знеболює. Для лікування уретриту народна медицина рекомендує щодня приймати сік (по 50 г), відвар з груші-дички (1 склянка). ефективний відвар, приготований з сухого листя грушевого дерева (1 ст.ложка), деревію, споришу (також по 1 ложці). інгредієнти потрібно змішати і залити 0,5 л окропу, після чого настояти 40 хвилин. Після фільтрації невеликими порціями прийняти протягом дня.

Загоєння гнійних ран

Здатність груші загоювати рани була помічена ще в давнину (вважається, що це зробив Авіценна). Народна медицина підтримує цю точку зору: свіжі рани можна обробляти грушевої м'якоттю (потримати 10 хвилин і змити); скоринка від старої рани швидше відпаде, якщо періодично її змащувати м'якоттю груші. У разі, якщо рана долгозаживающая або загноїлася, рекомендується промивати її відваром з 50 г шкурок груші, зварених в 1 л води. антисептичні властивості груші прискорять загоєння.

Як використовують груші в косметології

Косметология

Застосування груші в косметології має давні традиції. Народна медицина для посилення привабливості традиційно використовувала такі якості груші:

  • Регенеративний вплив (оновлення клітин шкіри);

  • Протизапальна (зняття подразнення, висипань, почервоніння);

  • Тонізуючу (омолоджуючу).

  • Настої листя груші допомагають боротися з лупою, звужують пори, збагачують шкіру вітамінами. На грушевої основі створюються маски, скраби, креми, лосьйони та ін косметологічні засоби.

  • Одне з найпростіших засобів – скраб з м'якоті груші (особливо добре підійдуть сорти з твердими «скам'янілими» крупинками) – шкіра буде делікатно очищатися, збагачуючись кислотами і вітамінами, пігментні плями освітлюються.

  • При проблемі зі шкірою голови (лупа) рекомендується втирати грушевий сік в коріння волосся за 30 хвилин до миття волосся протягом 2-3 тижнів.

  • Маски з груші - один з найбільш популярних прийомів використання груш в косметології. Виготовляють їх із стиглих плодів, поєднуючи з іншими інгредієнтами:

  • З груші і сметани (м'якоть однієї груші, сметана (столова ложка)). Інгредієнти змішуються і накладаються на 20 хвилин-розгладжується шкіра обличчя;

  • З груші і яйця (м'якоть однієї груші, яєчний білок). Збити білок, додати грушу, нанести на 20 хвилин на шкіру і змити теплою водою-знімає запалення шкіри, подразнення;

  • З груші, меду і вершків (груша, жирні вершки, апельсиновий сік, рідкий мед (по чайній ложці)). Інгредієнти розмішати, накласти на шкіру обличчя. Через 20 хвилин змити зеленим чаєм - шкіра омолоджується і тонізується.

важливо! при виготовленні будинку кремів, масок, лосьйонів, протирань на основі груші бажано використовувати самі стиглі плоди — в них міститься максимум поживних і корисних елементів.

Заготівля і зберігання сировини з груші

Груша

Заготівлі підлягають колір дерев, молоді пагони, листя і плоди груші. сировина з груші заготовлюється поступово - у міру дозрівання:

  • Квітень-травень-молоді пагони (під час бутонізації, розпускання молодого листя);

  • Травень-червень-квіти і листя;

  • Липень-серпень-літні сорти груші;

  • Вересень - осінні сорти;

  • Початок жовтня-зимові сорти (можна зберігати свіжими до восьми місяців).

  • З літніх і осінніх сортів груші заготовляють також консервацію (варення, соки, компоти, желе, повидло) і сухофрукти.

Консервированная груша консервована груша зберігає багато корисних властивостей, але більш корисною буде висушена груша.

Для сушіння відбираються груші, початківці дозрівати. Груші миють (чистити не потрібно, дрібні плоди сушать з плодоніжкою). Якщо груші дуже великі - можна розрізати навпіл.

Перед сушінням бажано піддати груші тепловій обробці – витримати в окропі до набуття м'якості (в залежності від стиглості – від п'яти до десяти хвилин). Можна додавати цукор, лимонний сік, корицю.

Сушать під сонцем в тіні (до 2-3 діб), після досушують в вентильованому приміщенні (нанизавши на нитку); в духовці (при температурі від 55 до 60 градусів). Поступово груші набувають сухість і твердість (в подальшому при споживанні їх потрібно пропарювати – пар зробить їх м'якими і смачними, зберігши всі корисні речовини).

Зберіганню краще підлягають сухі (краще збирати груші в суху погоду), неушкоджені плоди. Оптимально фрукти зберігати в дерев'яних провітрюваних ящиках. Плоди повинні лежати плодоніжкою вгору і не торкатися один до одного (можна розділяти папером, тирсою). приміщення повинно бути сухим і не жарким.

чи знаєте ви? зимові сорти не поступаються за корисністю і смаковими якостями літнім і осіннім. У міру зберігання кам'янисті волокна дозрівають, підвищується солодкість, дубильні речовини зникають, смак поліпшується. Зимові сорти груш придатні до вживання в зимовий і весняний час, коли випробовується дефіцит у вітамінах.

Протипоказання і шкода груші

Груша

Споживання свіжих груш має певні протипоказання. Шкода груші для здоров'я може трапитися в разі:

  • Вживання цього фрукта людьми, які хворіють на гастрит, виразку (в цьому випадку слід обходитися печеними або вареними плодами). Для шлунків літніх людей свіжі груші можуть виявитися також занадто " важкими»;

  • Вживання терпких, кислих груш людьми із захворюваннями ЦНС;

  • Індивідуальною непереносимістю людьми цього фрукта (явище вкрай рідкісне).

  • Бажано утриматися від вживання груш в період загострення даних захворювань, а також не скупитися і не переїдати свіжих фруктів.

чи знаєте ви? при приготуванні страв з груш і виборі приправ слід враховувати, що кращими компаньйонами їх є гвоздика, мускатних горіх, кориця, базилік, шавлія, запашний перець. Особливий смак додадуть поєднання груші з обліпихою і ягодами брусниці.

Зараз читають
Як і де правильно пасти корів: площа, відстань, трави, вода
Як і де правильно пасти корів: площа, відстань, трави, вода
Організація пасовищного утримання для корів: вибір місця, площа, водопій ...
Томат «інжир червоний» і «інжир рожевий»: характеристика і опис сортів з фото
Томат «інжир червоний» і «інжир рожевий»: характеристика і опис сортів з фото
Все про сорт томата «інжир»: опис підвидів сорту, чи є істотні відміннос ...
Секреты успішного вирощування рукколи на підвіконні: практичні поради для новачків
Секреты успішного вирощування рукколи на підвіконні: практичні поради для новачків
Секрети успішного вирощування рукколи на підвіконні: практичні поради но ...
Інструкція по застосуванню препарату "Лозеваль"
Інструкція по застосуванню препарату "Лозеваль"
Інструкція по застосуванню препарату "Лозеваль"
Фікус Бенджаміна, опис сортів
Фікус Бенджаміна, опис сортів
Фікус Бенджаміна, опис сортів
В Башкортостані відкрився селекцонно-генетичний центр
В Башкортостані відкрився селекцонно-генетичний центр
2019 р. Башкирської м'ясної компанією був проведений запуск в експлуатац ...
Новое youtube видео