Назад
Абрикос: калорійність, лікувальні властивості, застосування та протипоказання

Навигация по разделу

корисні і цілющі властивості абрикоса

Абрикос Абрикос-дерево з яскравими цукровими плодами, які втамовують голод і мають в своєму складі масу корисних елементів. його поширення почалося з Китаю, хоча до слов'ян абрикос потрапив з Вірменії.


Хімічний склад абрикоса

Всі частини абрикоса мають дуже щедрий хімічний склад. Кора багата дубильними речовинами, деревина-флавоноїдами, листя містять фенолкарбонову і аскорбінову кислоти, а квіти – каротин. Але найбільше користі несе м'якоть (і в свіжому, і в висушеному вигляді), а також ядра плода.

Плід абрикоса містить в м'якоті велику кількість вітамінів: майже вся група В, вітаміни А, РР, з, Н і Е.у складі м'якоті є мікроелементи, такі як залізо, йод, цинк, марганець, молібден, хром, фтор, бор, алюміній, кремній, ванадій, нікель і кобальт. Макроелементи представлені кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, фосфором, хлором і сіркою. Колір плоду залежить від кількості каротину в ньому: чим його більше - тим яскравіше і більш насиченим забарвлення.

Косточки абрикоса в ядрі кісточки абрикоса є білок і масло з органічними кислотами. це лінолева, стеаринова і міристинова кислоти. У насінні міститься до 50% не висихає жирної олії, крім того, в них присутня отрута – синильна кислота.

Корисні властивості абрикоса

Аскорбінова кислота в складі абрикоса формує антитіла в організмі, здатні чинити опір інфекціям. цей вітамін робить сильними стінки кровоносних судин і чинить опір раковим клітинам. Вітамін В5 (пантотенова кислота) зміцнює нервові закінчення, стимулює роботу внутрішніх залоз і регулює ліпідний, білковий і вуглеводний обмін в організмі.

Біологічно активні речовини в складі соку з м'якоті абрикоса збуджують апетит, покращують роботу серцево-судинної системи, стимулюють кровообіг і покращують зір завдяки каротину. Регулярне вживання соку знижує рівень холестерину, нормалізує артеріальний тиск і допомагає при хворобі печінки.

Користь абрикосів для дітей особливо велика. з м'якоті готують дитяче харчування, в якому містяться легкозасвоювані прості цукри. Пюре і консерви стимулюють ріст дітей і надають загальнозміцнюючу дію на незміцнілий організм. Абрикоси регулюють кислотність шлункового соку, що нормалізує роботу підшлункової залози, жовчного міхура і печінки.

Чи знаєте ви? в середні віки в Європі була вельми популярна тема афродизіаків. До них відносили і абрикос, що згадав Вільям Шекспір в п'єсі «Сон в літню ніч».

Застосування абрикосів в народній медицині

АбрикосыСписок захворювань, при яких допомагає абрикос, значний: він застосовується при запорах, захворюваннях кишечника, колітах, проблеми з серцевою діяльністю. Абрикос – це відмінне жарознижуючий засіб. сік плоду пригнічує гнильні бактерії в організмі. При старечих запорах рекомендується пити абрикосовий компот. Сік абрикосів полегшує неприємні відчуття при метеоризмі і дисбактеріозі.

Висушені плоди корисні для вагітних жінок, для хворих на анемію – вони заповнюють дефіцит калію. сушені абрикоси також усувають бактерії в ротовій порожнині, що несуть неприємний запах. Народна і офіційна медицина визнає користь кураги для онкологічних хворих, яким для відновлення організму потрібні калій і натрій.

Абрикос нормалізує травлення. його використовують при кашлі як розріджує засіб, застосовують при бронхіті, кашлюку, запаленні трахеї і глотки. Вживання" сонячних " плодів активує роботу мозку. Користь абрикосів при виразках шлунка також неоціненна, вони працюють як сечогінний засіб, прибираючи приховані набряки, які з'являються при цьому захворюванні.

Застосування абрикосів в косметології

Абрикос – цінна культура для косметології. його використовують для створення тонізуючих, поживних, очищувальних, відновлюючих і зміцнюючих засобів. Присутній у складі абрикоса кремній сприяє регенерації пошкоджених тканин, зміцненню волосся і нігтьових пластин. Сірка при цьому налагоджує обмін речовин.

Скраб для телаСкраб для тіла з абрикосовими кісточками м'яко чистить шкіру від ороговілих і відмерлих клітин. шкіра набуває здорового вигляду і кольору, стає еластичною і м'якою.

Маска для обличчя хороша для проблемної шкіри: вона прибирає прищі і роздратування, глибоко очищає і розгладжує дрібні зморшки, вирівнює шкіру. Регулярне використання масок для волосся додасть їм здоровий блиск, стимулює їх зростання і додасть силу ослабленим волоссю.

Абрикосове масло використовують в засобах по догляду за руками, нігтями і віями. у морозну і вітряну погоду масло замінить бальзам для губ і вилікує вже обвітрені.

Використання абрикосів в кулінарії

Абрикос любимо багатьма кулінарами. його використовують як начинку для пирогів, кексів, капкейків, булочок та іншої випічки. Половинками плодів прикрашають торти і кремові десерти. Готують муси і суфле, сирні запіканки. Абрикос використовують для приготування желе, пастили, мармеладу. На зиму варять з нього варення, повидло, джеми, заморожують і сушать, консервують цілим і половинками, роблять сиропи, в'ялять.

Характерна кислинка в смаку дозволяє гасити абрикос з м'ясом і птицею, запікати в рулетах, додавати в салати, приправи і соуси. Готують з абрикосом плов, каші та інші другі страви і гарніри. З абрикоса варять компоти, вичавлюють сік, роблять кисіль і морси. З соку плоду виробляють екстракт для есенцій. Ядра використовують як замінник мигдалю.

важливо! Ядрами з кісточок абрикоса не можна захоплюватися – в них є синильна кислота, здатна при великій концентрації викликати отруєння.

Щербет из абрикоса з абрикоса готують безліч східних солодощів: щербет, халву, рахат-лукум та інші. Виробники алкоголю також вдаються до абрикосу: з нього роблять лікери, вино і настоянки, які потім також можна використовувати в приготуванні десертів, наприклад, просочувати Абрикосовим алкоголем коржі для тортів.

цікаво! знаменитий лікер виробництва Італії "Амаретто" ароматизується екстрактом абрикосової кісточки.

Протипоказання і побічні дії абрикоса

Протипоказаннями до вживання абрикоса є гостра форма панкреатиту, хвороби щитовидної залози і серйозне порушення функції печінки. При таких розладах організму не засвоюється ретинол і каротин, наявні в складі абрикоса. Вживання більше 20 г ядер абрикосів добу призведе до таких наслідків, як нудота, блювота, слабкість, розлад шлунка і навіть втрата свідомості. це обумовлено вмістом в ядрах глікозиду і амигдалина – отруйних речовин.

увага! навіть у здорової людини велика кількість з'їдених плодів викличе діарею.

АбрикосыНе варто вживати у великих кількостях абрикос при цукровому діабеті. якщо врахувати, що в плодах багато легкозасвоюваних цукрів, людям з цукровим діабетом варто звести вживання до мінімуму, а тим, у кого діабет прийняв критичні форми, і зовсім відмовитися.

В цілому ж-це позитивний, яскравий і сонячний плід. холодним зимовим вечором смачний десерт з помаранчевим цяткою підніме вам настрій і подарує тепло.


Зараз читають
Таврування кроликів (маркування на вухах) в домашніх умовах: навіщо, коли і як правильно робити
Таврування кроликів (маркування на вухах) в домашніх умовах: навіщо, коли і як правильно робити
Таврування кроликів: для чого і в яких випадках потрібна процедура, осно ...
Томат «Скороспілка»: опис сорту і характеристика врожайності помідора (фото)
Томат «Скороспілка»: опис сорту і характеристика врожайності помідора (фото)
Ранній сорт помідорів «Скороспілка»: опис, врожайність, вибір розсади, о ...
Чим корисний фрукт лонган для організму людини
Чим корисний фрукт лонган для організму людини
Що потрібно знати про екзотичному фрукті лонган: які корисні властивості ...
Чому не цвіте каланхое, як змусити рослину цвісти
Чому не цвіте каланхое, як змусити рослину цвісти
Як домогтися цвітіння каланхое? Причини за якими каланхое не цвіте. Пере ...
Знайомимося з сортом черешні "Валерій Чкалов"
Знайомимося з сортом черешні "Валерій Чкалов"
Якщо у вас виникло бажання посадити в своєму саду черешню, то потрібно п ...
Колумбійські вчені створили 3D-принтер, який друкує їжу
Колумбійські вчені створили 3D-принтер, який друкує їжу
Вчені Колумбійського університету винайшли перший принтер, який може дру ...
Новое youtube видео