Назад
Що таке стільниковий мед, як правильно їдять стільники

Навигация по разделу

Чи можна їсти мед в сотах, як дістати мед з сот будинку

Мед в сотахСтільниковий бджолиний мед-це натуральний продукт, який через свого квіткового аромату і незвичайного багатогранного смаку просто наповнений літнім настроєм. З незапам'ятних часів бджолині стільники вважаються дуже цінним продуктом бджолиного виробництва, але далеко не всі знають, чим же так корисні бджолині стільники? Давайте спробуємо це з'ясувати.


Що таке стільниковий мед, як відбудовуються бджолині стільники

Мед в сотах Мед, який ще не витягли з воскових сот, називають "медом в сотах"або" стільниковим медом". найчастіше, такий мед буває рідким, але за часів відсутності достатньої кількості вологи, він може трохи кристалізуватися. Який у меду буде смак і запах, залежить від рослин, з яких бджоли збирали пилок і нектар.

При будівництві бджолиних сот, важливо приділяти увагу їх якості. Якщо стільники будуть неправильно відбудовані, з великою кількістю витягнутих перехідних і трутневих осередків, то вони стануть непридатними для яйцекладки бджолиної матки.

важливо! для отримання високоякісної стільники, потрібно нарощувати рамки листами штучної вощини.
У сотах, з яєць з'являються нові особини, нектар перетворюється в мед, а бджоли в таких місцях відпочивають і зберігають запаси перги і меду. Залежно від призначення і пристрою існує шість видів сот:
  • Бджолині. у бджолиних осередків шестигранна форма. Вони служать для розведення робочих бджіл і зберігання перги і меду;
Чи знаєте ви? Перга-квітковий пилок, яку бджоли складають в осередки, утрамбовують і заливають медом.
  • Трутневые соты трутневі стільники відрізняються від бджолиних тільки розміром. Вони так само використовуються для зберігання меду, але в них бджоли не зберігають пергу (причина цього так і не з'ясована);
  • Перехідні. такі осередки бджоли будують для переходу від бджолиних сот до трутневих. Їх головна відмінність-відсутність ознак спеціального призначення. Такими сотами заповнюють простір між осередками. Перехідні стільники менше, ніж трутневі, але більше, ніж бджолині. У них бджоли зберігають мед, але не вирощують розплід;
  • Крайні. як і перехідні, крайні стільники мають неправильну форму. Вони використовуються виключно для кріплення осередків до планок рамок;
  • Медові. за конструкцією вони схожі з бджолиними сотами, але набагато довше. Так само вони глибше, ніж інші стільники, а завдяки вигнутому до верху будовою, з них не випливає мед;
  • Маткові. ці стільники є найбільшими. Як видно з назви, вони використовуються для вирощування бджолиних маток. У маткових стільниках ніколи не зберігають ніяких запасів.

Склад і корисні властивості стільникового меду

На відміну від інших видів меду, стільниковий мед збагачений пилком, воском і прополісом. Також він містить ряд амінокислот, мікро і макроелементів, природних антибіотиків і різних ферментів. Склад такого меду безпосередньо залежить від різновидів рослин, з яких була зібрана пилок. Середні показники стільникового меду:

  • 82% вуглеводи;
  • 0,8% білки;
  • 17% вода;
Чи знаєте ви? жири в стільниковому меді-повністю відсутні .
Мед Бджолині стільники, точніше користь яку вони приносять організму людини, давно доведена на практиці,і шкода може проявлятися тільки у вигляді алергічних реакцій. завдяки воску, що міститься в бджолиних сотах, організм очищається від шкідливих елементів, виводяться токсини і шлаки. стільники з медом благотворно впливають на дихальну систему і усувають проблеми стоматології. Завдяки меду, стільники мають бактерицидну, протигрибкову, ранозагоювальну та імуногенну дію.

Прополіс усуває болі різного походження.

Завдяки тривалому пережовування медових сот, хвороботворні бактерії з шлунково-кишкового тракту і порожнини рота швидко усуваються. Також медові стільники добре впливають на нервову систему, знижуючи відчуття втоми, депресію, нервозність, перенапруження і покращуючи стан шлунка (особливо актуально при виразках). Після переліку їх достоїнств, напевно, вже не виникає питань типу " Чи можна їсти стільники від меду?".

Як дістати і зберігати мед з сот в домашніх умовах

Мед в сотахХороший, якісний мед в сотах, краще купувати на медових ярмарках, у пасічників «з рук» або на ринку. Він продається у вигляді прямокутних вирізок або цілком в рамках. Колір може бути різним. Палітра варіюється від білого і до золотисто-жовтого, так як вплив на забарвлення надають рослини, з яких бджоли збирали пилок і нектар.

важливо! стільники повинні бути одного кольору з медом.
Стільниковий мед потрібно зберігати в керамічній або скляній тарі. Стільники ділять на невеликі смужки і укладають у відповідний посуд. ємність повинна бути чистою, сухою і мати кришку. як зберігати медові стільники? Просто помістіть ємність з сотами в прохолодне і темне приміщення, тоді продукт довгий час не втратить своїх корисних властивостей. Зберігаючи мед в сотах в таких умовах, мед залишиться якісним протягом декількох років. Після одного року зберігання, у меду може початися кристалізація.

важливо! не зберігайте стільниковий мед при температурі вище +30, його корисні властивості будуть губитися.

Чи можна їсти бджолині стільники, і як це робити

Пчелинные сотыЯк і у будь-якого іншого продукту, у меду з сот, є деякі протипоказання. Перш за все, це алергічні реакції, хоча вони і зустрічаються настільки рідко, що більшість людей відчуває тільки позитивний ефект від використання стільникового меду.

Виходячи з цього, напрошується висновок — мед в сотах їсти можна, а як вживати це вже ваша справа. Можете їсти його цілком, а можете додавати в чай.

Чи знаєте ви? Всього 2% людей, з усього населення Землі, схильні до алергічних реакцій на мед.

Застосування стільникового меду в народній медицині

Мед, сам по собі, дуже поживний, він містить багато вітамінів і мікроелементів, але мед в сотах — у багато разів корисніше. Виходячи з назви зрозуміло, що він розташований безпосередньо в воскових бджолиних сотах. Стільниковий мед включає в себе прополіс, пилок і пергу, які тільки підвищують корисні властивості продукту. У народній медицині мед в сотах використовується досить часто. завдяки йому, та й самим сотам, можна вилікувати такі недуги:

  • Лечебные свойства сотФарингіт;
  • Проблеми з органами травної системи;
  • Запалення слизової, різні рани і опіки;
  • Ангіну і стоматит;
  • Гіпертонію;
  • Грип.
залежно від виду МЕДУ (липовий, Луговий, гречаний, і так далі), можна вилікувати ті чи інші хвороби, що й не дивно, адже кожен вид стільникового меду по своєму унікальний.

Чи існують протипоказання

Як уже згадувалося раніше, всього два відсотки жителів Землі мають стійку алергічною реакцією на всі продукти бджільництва. Якщо ви не впевнені в тому, що у вас немає алергії, то краще звернутися до фахівця. У вас візьмуть біопробу, за результатами якої буде відомо, чи зможете ви насолоджуватися дарами природи. Але, якщо ви вже багато разів вживали мед і вас кусали бджоли, то можете без страху їсти мед в сотах і не побоюватися за своє здоров'я, акак саме їдять стільники ви вже знаєте.


Зараз читають
Годування бройлерів комбікормами: як і скільки потрібно годувати, поради та інструкції по годівлі
Годування бройлерів комбікормами: як і скільки потрібно годувати, поради та інструкції по годівлі
Як годувати бройлерів комбікормом, якими повинні бути порції на різних е ...
Газоблоки плюси і мінуси. Переваги, недоліки та особливості будинків з газобетонних блоків.
Газоблоки плюси і мінуси. Переваги, недоліки та особливості будинків з газобетонних блоків.
Все про газобетон: з чого складається, як виробляється, види, переваги і ...
Город для ледачих: практичні поради для дачників
Город для ледачих: практичні поради для дачників
Город для ледачих допоможе забезпечити продуктами без особливого клопоту ...
Катальпа: дізнайтеся все про правильний догляд і посадку красивоцветущего дерева
Катальпа: дізнайтеся все про правильний догляд і посадку красивоцветущего дерева
Як правильно виростити катальпу на дачі: особливості посадки і догляду з ...
Як зробити парник своїми руками
Як зробити парник своїми руками
Як зробити парник своїми руками
Аматорська селекція винограду авторства в. у.Капелюшного: опис гібридної форми «Фурор» і її особливостей
Аматорська селекція винограду авторства в. у.Капелюшного: опис гібридної форми «Фурор» і її особливостей
Сорт який виробляє справжній фурор своєю врожайністю і дуже великими яго ...
Український батат має всі шанси для виходу на ринок ЄС
Український батат має всі шанси для виходу на ринок ЄС
Батат є дуже перспективною нішевою культурою для України щодо експорту, ...
Новое youtube видео