Назад
Опис особливостей породи

Навигация по разделу

найпродуктивніше господарство з гіссарськими вівцями

Гиссарские овцыВівчарство не так популярно в малих домашніх господарствах, хоча багато фермерів дуже сильно цінують цих тварин. Адже вівці зовсім невибагливі, вживають мало їжі, дають хороший приплід. При цьому, важливу цінність має не тільки їх м'ясо, а й шерсть .

А багато порід здатні накопичувати і великі кількості дуже цінного жиру . Всім цим критеріям повністю відповідає така порода овець, як гиссарская. Переваг у неї дуже велика кількість, тому багато розводять її і в невеликих господарствах викл


За якими особливостями можна відрізнити гиссарских овець: знайомимося з головними характеристиками

Родиной является ТаджикистанЗазначена порода є результатом праць народних селекціонерів. Її батьківщиною є Таджикистан, хоча на сьогодні цих тварин можна зустріти далеко за межами Середньої Азії. Гиссарские вівці вважаються м'ясо-сальними, оскільки крім м'ясної туші, яка є основою продуктивності, на задній частині тулуба цих тварин утворюється великий сальний курдюк. Також, вони відносяться до групи грубошерстих овець.

Оцінювати те, красиві ці вівці чи ні ми не збираємося, оскільки це справа смаку. Та й для багатьох Краса тварини полягає виключно в його продуктивності. Саме про останній чинник і свідчать всі зовнішні характеристики гіссарських овець:

  • Тулуб тварин досить довге, з міцним торсом.
  • Ноги дуже тонкі, прямі і високі. У дорослому віці висота овець досягає 1 метра.
  • Груди сильно виступає вперед, що є однією з найголовніших особливостей породи.
  • Голова у гиссарких овець має невеликі розміри. Характерною особливістю представників породи є добре помітна горбинка, яка знаходиться на підставі носової частини черепа тварини.
  • Вуха мають дуже велику довжину, тому звисають вниз.
  • Голова практично відразу переходить в тулуб і створюється враження що шиї у них немає. Насправді вона хоча і коротка, але її візуальна непомітність створюється через те, що вона дуже широка.
  • Шерсть дуже коротка і створює враження, що тварина дуже худе, хоча насправді ситуація може бути зовсім іншою.
  • Особини обох статей гіссарської породи овець є комолими. Але зате у них є добре розвинений і великий за розмірами курдюк. Якщо тварин добре відгодовувати високоякісними і калорійними продуктами, вага курдюка може досягати навіть 40 кілограм.
  • Щодо забарвлення вовни, то серед гиссарских овець зустрічаються темно-бурі і абсолютно чорні представники.

В цілому ж вовняна оброслість дуже слабка і в якості вовняних овець вони майже не мають ніякої цінності. Навіть при дворазової стрижці з барана не завжди вдається отримати навіть 2 кілограми настригу.

Недоліком вовни є не тільки те, що вона дуже коротка, але і наявність великої кількості домішки так званого мертвого волоса і ості. Тому, при розведенні даної породи, шерсть її не включається до статті прибутку від тварин.

Про причини Популярність гиссарской породи серед вівчарів

Описываемая порода как нельзя лучше подходит для выпасов на открытых пастбищах практически на протяжении всего года.Найголовнішою перевагою розведення цієї породи є їх економічність. По-перше, не потрібно багато витрат на корми. Описувана порода як не можна краще підходить для випасів на відкритих пасовищах практично протягом усього року.

Більше того, пасовища не обов'язково повинні бути рясними щодо кількості трав . Цілком хороший приріст тварини мають і на мізерних вигонах, оскільки здатні харчуватися будь-яким підніжним кормом. Вони можуть обійтися і без водойм, якщо дозволяти їм вдосталь напиватися водою вранці і ввечері (перед вигоном на пасовище).

Другим пунктом економічності цієї породи є низьковитратність побудов . Адже саме в їх спорудженні-це забезпечення сухості і укриття від вітру. Вівці навіть в найсуворіші зими здатні зігріватися завдяки один одному. Теплим має бути лише приміщення, де відбувається окіт вівцематок і зміст молочних ягнят. Однак і тут можна знайти лазівку, якщо організувати окоти виключно на весняний період.

Их разводят и в степной и в пустынной местности, где не только ограниченные количества еды, но и довольно сложные климатические условия существования.Вигідно вирощувати гиссарских овець ще й тому, що вони надзвичайно скоростиглі. Так, буквально за 2 роки кількість особин в отарі може збільшитися в 2-3 рази, при цьому, без будь-яких зусиль з боку господарів.

Знайти настільки витривалих тварин, як описувані, просто неможливо. Їх розводять і в степовій і в пустельній місцевості, де не тільки обмежені кількості їжі, але і досить складні кліматичні умови існування. Адже жирові тканини, завдяки яким вони можуть зберігати життя навіть при відсутності їжі, накопичуються у них не тільки в курдюку, а й під шкірою і навколо найголовніших внутрішніх органів. У гірських місцевостях Таджикистану випас гиссарских овець проводиться протягом усього року.

Коротко про плюси породи

Гиссарские овцы являются одними из самых крупных в своем родеЗа своїми розмірами гиссарские вівці є одними з найбільших в своєму роді. Вага особин чоловічої статі легко може досягати 200 кілограм, а висота особин зазвичай становить більше 1 метра. Завдяки цьому, дуже сильно збільшується м'ясна продуктивність тварин. При цьому, при забої тварини близько 60% ваги їх туші є виходом хорошою і якісною баранини. Також, м'ясу характерні наступні характеристики:

  • Хороший смак, зі специфічним присмаком, характерним тільки цій породі.
  • Баранина гиссарских овець дуже поживна, оскільки містить в собі достатні кількості жирових тканин.
  • По корисності м'ясо описуваних овець здатне конкурувати з м'ясом будь-яких інших тварин.
  • У зв'язку з популярністю породи, в грошовому еквіваленті її баранина цінується значно вище, ніж у інших порід.
  • Оскільки тварини самі великі за розмірами, то і розміри курдюка у них дуже значні. Як ми вже згадували, максимально його вага становить 40 кілограм, хоча зазвичай коливається в районі 25 кілограм.

Також, ці тварини мають хорошу імунну систему . це, зокрема, і є головною умовою їх невибагливості. Але, не менш важливе місце дана порода займає і в селекції, оскільки широко використовується як носій відмінних м'ясних якостей і великих розмірів.

До переваг змісту слід віднести наступні характеристики:

  • Животные обладают хорошей иммунной системойМожливість пристосовуватися до самих різних кліматичних і погодних умов.
  • Для випасу гиссарских овець можна використовувати самі непридатні пасовища. Єдиний нюанс-не підійдуть вівцям болотисті місцевості.
  • Витривалість представників породи дозволяє тримати їх на випасі протягом усього року.
  • Не бояться тривалих переходів, спрямованих на пошуки кращої їжі.
  • Також, до плюсів розведення і сожержанія породи варто віднести зазначену вище скоростиглість, а також високу молочну продуктивність вівцематок. Так, вже після першого окоту, одна вівцематка в місяць може давати до 100 літрів дуже жирного і смачного молока.
  • Зазвичай його використовують для подальшої переробки і приготування різних сирів. Всі молочні продукти цих овець легко засвоюються людським організмом і живлять його великою кількістю корисних мікроелементів.
  • Важливими достоїнствами володіє і шерсть гиссарских овець. Хоча для виготовлення дуже цінних тканин вона і не використовується, проте ідеально підходить для виготовлення різноманітних повсть і кошми.

Про які недоліки гиссарских овець потрібно дізнатися ще до того, як почати розводити на власному обійсті?

Дуже мізерні настриги вовни. Щоб з нього вийшло одне нормальне тварина, доведеться або збирати настриги протягом тривалого періоду часу, або ж розводити численне стадо.

Хоча в статеву зрілість ці вівці вступають дуже рано, одако плодяться не дуже рясно. У рідкісних випадках одна вівця має послід з двох ягнят.

На сьогоднішній день популяція особин цієї породи значно знизилася в порівнянні з їх поширеністю за часів СРСР. У зв'язку з цим, знайти ягнят чистої Гиссарской породи для подальшого розведення може бути не таким вже й легким завданням.

Продуктивність гиссарских овець: основні показники і типи

Про продуктивність в контексті інших характеристик ми багато згадували вище, проте все ж варто навести приклади конкретних показників гіссарсікх овець:

  • В середньому барани в дорослому віці досягають 130-150 кілограм, хоча при дуже інтенсивному відгодівлі цей показник досягає 200 кілограм. Жива вага вівцематок не настільки великий, але і значно випереджає вівцематок інших порід – 90-110 кілограм, максимально – 150 кілограм.
  • З урахуванням того, що показник забійного виходу цих тварин становить 60%, то вага туші барана в середньому може становити близько 84 кілограм (значну частину займає вага курдюка).
  • Завдяки швидкому зростанню, ягнята до віку 6 місяців набирають у вазі до 60 кілограм. При годуванні материнським молоком, в перші 2 місяці середньодобовий приріст може становити від 400 до 550 грам.
  • Щодо молочної продуктивності гиссарсике вівцематки є найкращими. У добу вони дають приблизно 2,5 літра молока. Тому, найчастіше ягнят відлучають від матері дуже рано, щоб використовувати молоко для власних цілей.
  • Стригти представників цієї породи рекомендується два рази на рік. При цьому, за весь рік з одного барана в середньому вдається отримати 1,4-1,7 кілограм вовни, а з вівці – від 0,7 до 1,3 кілограм.

Розподіл гессарських овець за типами продуктивності

Не дивлячись на те, що в загальному дана порода відноситься до м'ясо-сальним, існує ще й кілька її типів, у яких одна з характеристик значно перевершує іншу. Зокрема, фахівці виділяють наступні типи:

Сальний . Найголовнішою характеристикою і зовнішньою рисою цього типу є наявність великого за розмірами курдюка. У курдюку зосереджується велика частина жиру тварини.

Його розміри можуть досягати третини всієї частини тулуба тварини. При забої вага курдюка досягає 40 кілограм, що може бути в два рази більше, ніж у представників інших типів.

М'ясо-сальний. хоча кількість одержуваного сала від цього типу овець значно поступається описаному вище, але вона все-одно знаходиться на високому рівні. Їх курдюк має досить великі розміри, підтягнутий до рівня спини. М'ясні характеристики у них виражені досить яскраво.

М'ясний. виключно м'ясні гиссарские вівці зустрічаються набагато рідше, вироблені на світло вони були в результаті змішування з іншими породами. Курдюк у них може бути взагалі не помітним, оскільки дуже високо підтягнутий до спини. Баранина таких тварин є більш соковитою і жирної, оскільки жир накопичується біля тканин м'язів.

Правила догляду та утримання гіссарських овець для досягнення високих показників продуктивності

Гиссарским овца не так важно обеспечить пастбища с большим количеством еды, как большие по территории.Правила утримання та догляду за вівцями Гиссарской породи абсолютно не залежать від їх типу продуктивності. На їхній батьківщині, де тварини знаходяться на вільному випасі цілий рік, взимку їх переганяють якомога вище в гори, де залишаються не засніжені ділянки і вівці можуть знайти собі їжу. А з приходом тепла цих тварин краще випасати на рівнинних пасовищах з більш рясною зеленню.

При утриманні тварин у фермерських господарствах, влітку їх також випасають на пасовищах (при чому, залишати під відкритим небом їх можна навіть на ніч). А ось взимку заганяють в спеціально обладнані сарайчики, де тварини будуть регулярно отримувати їжу.

Практично марна для людини шерсть гиссарских овець допомагає самим тваринам справлятися з впливом зовнішніх несприятливих умов: вона дуже швидко сохне після дощу і добре зігріває. Хоча в цілому високу вологість дана порода переносить погано, тому дуже важливо, щоб загони для них завжди були сухими.

Гиссарским вівця не так важливо забезпечити пасовища з великою кількістю їжі, як великі по території. адже ця порода відноситься до кочових, тому їм кожен день потрібно дуже багато рухатися, проходячи дуже великі відстані. На випасі вони можуть і траплятися, і приводити окоти. На відкритому повітрі їх можна і доїти.

але як би не містилися ці тварини, перевірку їх вовни на наявність паразитів – бліх і кліщів, - потрібно проводити обов'язково і регулярно. Щоб паразити не поширювалися, шерсть тварин спеціально обробляють. При цьому, цькування шкідників потрібно проводити одночасно для всієї отари, щоб вони не переселилися з однієї тварини на іншу. Не менш важливо обробляти і сараї, де утримуватися вівці
.

Догляд за вівцематками в період суягності і необхідна турбота про потомство

Відлучати при випасі баранів і вівцематок потреби немає. В такому змішаному стаді злучка між тваринами відбувається природним шляхом, що є причиною цілорічного появи приплоду в отарі. Але ось вагітних вівцематок найкраще відлучати від всієї отари. Адже в період суягності їм буде необхідно краще харчування, для чого їх випасають на спеціально відведених ділянках з рясною рослинністю.

Ягнят вівцематки виношують протягом 145 днів. До трьох місяців його краще тримати біля матері, оскільки на її молоці він буде швидше і краще розвиватися. Якщо ж для вас більш важливим є овече молоко – відлучати можна і набагато раніше. Після відлучки молодих ягнят або пускаю на забій, або ж випасають з усім іншим стадом на більш мізерних пасовищах.

Особливості годівлі гіссарських овець: що має бути в раціоні тварин?

Навіть при складанні самого мізерного раціону, ці тварини не будуть страждати. вони звикли до того, що їжі може не завжди вистачати і вміють запасати поживні речовини і відкладати жирові запаси «на гірші часи».

Навіть взимку вони можуть самостійно знаходити собі їжу, харчуючись корінцями рослин. Але якщо ви хочете отримати багато якісного м'яса, краще випасати тварин на пасовищах з великою кількістю зеленої трави і з доступом до водопою.

Якщо взимку ви теж розраховуєте на те, щоб утримувати тварин на відкритому повітрі, їм все одно потрібно буде давати додаткову їжу. Можна облаштувати такі ж годівниці, як це роблять єгеря в лісах для диких тварин. Але найкраще трохи попрацювати і спорудити для них теплі і сухі сараї без протягів (особливо якщо в отарі є молочні ягнята).

Дуже багато їжі тварини не з'їдять: їм буде достатньо сіна, перемелених злакових (комбікорми) і порубаних коренеплодів. Також, не можна забувати про поїлки зі свіжою водою і спеціальних лизунах, які допоможуть тваринам заповнити недоліки в мінеральних компонентах.


Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео