Стало відомо про стан озимих у першій половині березня
Протягом першої декади березня несприятливих умов для посівів озимих зернових не спостерігалося, про що повідомляє у своєму огляді Гідрометцентр України, зазначає «АПК-Інформ».
«На 10 березня озимі культури (ячмінь, жито та пшениця) на більшій частині української території перебувають у природному стані зимового спокою. В окремих районах Миколаївської, Закарпатської та Херсонської областей, відзначається відновлення вегетаційних процесів озимих культур: під час огляду посіви перебували у фазах кущіння і 3-го листка», — йдеться в повідомленні.
В цілому, стан рослин оцінювався як задовільний або навіть хороший. Мінімальні температурні показники на глибині залягання вузла кущіння озимих (3 см) склала 0°з — -5°з, тобто вище критичної температури вимерзання. Згідно з повідомленням, розрахункова критична температура вимерзання озимої пшениці у фазі сходів 3-го листка — -8...-11°С, у фазі кущіння — -12...-13°С; озимого жита — -12...-14 °С; озимого ячменю та ріпаку — -8...-9°С.
У зібраних зразках орного ґрунту під озимими культурами, 9 березня 2021 року було виявлено 26-38 мм продуктивної вологи. У метровому грунтовому шарі запаси вологи не перевищили 101-104 мм.На більшості полів Донецької та Миколаївської областей в метровому зрізі грунту містилося 134-177 мм продуктивної вологи.
Читайте також:
- Потепління в Україні веде до виснаження озимих. поки посіви озимих культур в Україні, як і раніше знаходяться в стані спокою, але при подальшому підвищенні температурних показників можливі вегетаційні прояви їх життєдіяльності у вигляді змін кольору і розростання листових пластин.
- Птаховиробництво Польщі досягло піку своїх можливостей. зростання обсягів пташиного м'яса в останні роки був пов'язаний з експортом, здебільшого м'яса курчат-бройлерів та індиків, наголошується в аналізі.
- Протягом 2020 року на територію України було ввезено 35,6 тис. тонн сала, свинячого та пташиного жиру, що на 23,4% менше, ніж у 2019 році.