Індія: у молоці виявлено високий вміст речовини, що викликає рак
Згідно FSSAI " Національне обстеження безпеки та якості молока 2018 року", опубліковане 18 жовтня 2019 р., 88 зразків молока з 551, зібраних в штаті Тамілнад, мали високий вміст афлатоксину M1 і не відповідали допустимим нормам. Стандарти FSSAI наказують рівень вмісту афлатоксину в молоці і молочних продуктах 0,5 PPB (частин на мільярд), рівень токсичного вмісту перевищував допустимі межі в зразках молока, взятих для обстеження.
Після того, як в доповіді Управління з безпеки харчових продуктів і стандартів Індії (FSSAI) було виявлено речовину, що викликає рак афлатоксин М1 в пробах молока, уряд Південного індійського штату Тамілнад вирішив створити комітет високого рівня, який вивчить це.
Державні фермери годують худобу арахісом або рисовою соломкою, які в основному зберігаються в фермерських будинках. У дощовий сезон корми покриті пластиковими листами, так як у фермерів немає відповідних місць для зберігання.
Молоко було вперше упаковано в пакети в 1964 р.
Фермери також годують худобу концентрованою сумішшю, яка включає в себе харчові зерна, лушпиння, мінерали і мелясу, отримані на цукрових заводах.
Ветеринарний лікар відділу тваринництва повідомив, що афлатоксин М1 надходить в молоко з харчових відходів зерна від промислових підприємств і кормів , які згодовуються худобі і в основному зберігаються на відкритому повітрі.
Як тільки рівень вологості перевищує 11% , корм отримує грибкову інфекцію. Згодом гриб перетворюється в канцероген (афлатоксин) у великої рогатої худоби і переноситься в молоко.
В даний час в штаті Тамілнад виробляє 20 млн.л. молока в день, з яких 3,4 млн. л. закуповує державна Федерація кооперативів з виробництва молока Аавін, а решта продається приватним компаніям.