Навіщо платити більше? Фермери Норвегії не можуть продати органічну продукцію
Норвезькі виробники отримали інструкції вирощувати більше органічних фруктів і овочів , але споживачі не купують їх. Замість цього вони продатися як звичайні продукти , За словами Ларса Дж., який каже:»Я втрачаю близько 80 центів за кілограм".
Сливовий сезон особливо хороший в цьому році. Але рекордна кількість зібраних злив не є гарною новиною для органічних виробників.
У Hardanger Fjordfrukt, у Західній Норвегії, вони мають труднощі з продажем органічних слив. Якщо органічні сливи не замовляються через їх короткий термін придатності, вони упаковуються і продаються як звичайні сливи.
Керуючий директор Сігбйорн Бруслетто:»на сьогоднішній день надійшло 37 тонн органічних слив, з яких тільки 3,8 тонни фактично були продані як органічні".
Схоже, що тенденція минулого року триває. У 2018 р тільки четверта частина органічних слив в Норвегії була продана в якості органічного продукту.
Комерційний директор Піа Гулбрандсен: "інтерес до органічних фруктів і овочів не особливо великий в Норвегії. Продаж становить близько 2,5%. Схоже, що споживачі задоволені покупкою звичайних фруктів і овочів».
Foundkologisk Norge, організація, що займається просуванням екологічно чистих продуктів харчування та органічного землеробства, вважає, що продажі падають, тому що товари не можуть бути знайдені в магазині.
У 2010 р.норвезький парламент поставив мету, щоб до 2020 р. 15% вирощуваної і споживаної продукції були органічними. У 2018 р. мета була досягнута. Але причина зниження інтересу до органічних фруктів і овочів залишається загадкою.