Назад
Лебідь-шипун: опис, фото, Червона книга, де мешкає, чим харчується

Навигация по разделу

Лебідь-шипун: як виглядає, де живе, що їсть

Лебедь-шипунВеличні і граціозні Птахи — лебеді-шипуни, часто зустрічаються в міських парках з великими ставками або озерами і незмінно у всіх спостерігають викликають захват і захоплення. У той же час мало хто знає про особливості життя, харчування і поведінки цього виду лебедів: пропонуємо познайомитися з ними ближче.


Опис і відмінні риси

Лебеді-шипуни мають дуже виразною, ефектною зовнішністю, яка тільки підкреслюється великими розмірами пернатих. Свою назву вони отримали завдяки тому, що самець видає специфічний щипящий звук , якщо йому або зграї загрожує небезпека. Однак крім шипіння вони здатні видавати звуки, схожі на рохкання, свист, пирхання. Зовні відрізнити шипуна від інших різновидів лебедів можна по витончено зігнутої масивної шиї, помаранчевому дзьоба, постійно піднятим крил і чорної шишці біля основи дзьоба.

Чи знаєте ви? лебеді-шипуни є найбільшими і важкими літаючими птахами на планеті.

Зовнішній вигляд

Основні зовнішні характеристики птиці:

  • Голова - середнього розміру, покрита коротким оперенням білого кольору, біля очей і дзьоба є чорна окантовка;
  • Голова лебедя-шипуна
  • Очі - невеликі, чорні, посаджені з боків голови;
  • Глаза лебедя-шипуна
  • Дзьоб - довгий, червоно-оранжевого відтінку з чорними мітками біля ніздрів, на кінчику і біля основи; біля чола розташований чорний наріст (вуздечка), який у самців має властивість збільшуватися в шлюбний період;
  • Клюв лебедя-шипуна
  • Шия - дуже довга і товста, гнучка;
  • Шея лебедя-шипуна
  • Тіло - довгастої форми, масивне, з широкою грудиною;
  • Тело лебедя-шипуна
  • Крила - потужні, м'язисті, довгі і широкі, прикривають значну частину спини і боків;
  • Крылья лебедя-шипуна
  • Хвіст - короткий, при польоті розкривається віялом, на воді збирається в вузький, загострений пучок;
  • Хвост лебедя-шипуна
  • Ноги - короткі, потужні;
  • Ноги лебедя-шипуна
  • Оперення - щільне, з густим пухом, у дорослих особин сніжно-біле.
  • Оперение лебедя-шипуна

Примітно, що маленькі лебедята зовсім не схожі на своїх батьків: вони непоказні і дуже непрезентабельні. Колір їх ніг, оперення і дзьоба сірий. Лише після досягнення віку 2-3 роки вони стануть дорослими, статевозрілими і схожими зовні на своїх батьків.Лебедята

Розміри та тривалість життя

Основні параметри лебедів-шипунів:

  • Маса самця — 10-15 кг;
  • Маса самки-8-10 кг;
  • Довжина тіла-150-160 см;
  • Розмах крил — 200-240 см;
  • Тривалість життя - 25-28 років в дикій природі, 30 років в неволі (проте часто птахи живуть близько 7-10 років).

чи знаєте ви? ці птахи не тільки великі, але і дуже сильні - ударом крила Лебідь-шипун може вбити невеликого звіра (наприклад, лисицю або собаку) або зламати людині руку!

Ареал і середовище проживання

У даний пернатих порівняно великий ареал: вони мешкають на території всієї Європи і Центральної Азії. Завдяки зусиллям людини шипуна тепер можна зустріти на півдні Африканського континенту, в Австралії та Новій Зеландії, в Північній Америці. Примітно, що в Європі більшість лебедів приручені або живуть в напівневолі: їх розводять в якості декоративної птиці для парків, в той час як в Азії переважають популяції диких пернатих.Лебеди-шипуны, Украина Лебеді-шипуни поселяються на територіях до 500 м над рівнем моря. Зазвичай вони вибирають морські затоки, гирла річок, береги лиманів і прісних водойм в межах міста. Гніздяться також на Атлантичному узбережжі, берегах Балтійського моря, азіатських узбережжях. Після виведення потомства мігрують зимувати до Чорного і Каспійського морів. Частина пернатих залишається на зимівлю в місцях гніздування, де їх підгодовують люди. У таких випадках вони можуть об'єднуватися в невеликі колонії.

Спосіб життя і поведінка

Пернаті відрізняються миролюбним, дружнім і спокійною вдачею. Вони сприятливо ставляться до інших тварин і птахів, а випадки агресії можливі лише при захисті своєї території. При виникненні небезпеки самець широко розправляє крила, стовбурчить пір'я на спинці, вигинає шию і пливе до непроханого гостя. Під час бійки лебеді з силою вдаряють один одного крилами і дзьобами. Саме тому не рекомендується проявляти надмірний інтерес, виявивши гніздо лебедів, так як самець може завдати серйозні каліцтва, обороняючи кладку.Лебедь-шипун и утки Значну частину часу лебеді-шипуни приділяють чищенню оперення від паразитів і забруднень, а також змазування його секретом куприкової залози. Після перельоту на місце гніздування у них настає линька, при якій пернаті втрачають все махове пір'я і здатність до польоту. Цікаво, що спочатку починає линяти самка, так як в цей час вона висиджує яйця і не може відлучатися. Після того як у неї замінюється оперення, линька починається у самця: вона триває близько 5-6 тижнів. Лебеди-шипуны Незважаючи на великі габарити і значну вагу, лебеді-шипуни є відмінними літунами. Під час міграції вони об'єднуються в споріднені групи, а потім в багатотисячні колонії, зменшуючи таким чином ризик нападу хижаків. Літають красивим струнким ключем на невеликій висоті. Якщо несприятливі погодні умови не дозволяють птахові летіти, Лебеді лягають на землю, ховають дзьоби і лапи під оперення і терпляче очікують поліпшення погоди.

Дізнайтеся більше про різних видах лебедів , зокрема, про Чорному лебеді .

Що їдять

Основою раціону лебедів-шипунів є рослинна їжа. Пернаті перебувають у пошуках їжі протягом усього дня — велика доросла особина за день може з'їдати до 4 кг їжі.Питание лебедей Завдяки довгій гнучкій шиї пернаті можуть добувати рослинність з дна на мілководді, яку не здатні дістати інші птахи. При пірнанні вони занурюються на глибину до 1 м, при цьому з води можна помітити тільки хвіст і ноги. Під водою шипуни можуть перебувати до 10 секунд, весь цей час вони їдять. На суші пернаті вживають трави, злакові, кормові культури. З тваринної їжі вони не проти поласувати жабами, дрібною рибою, комахами, молюсками.

важливо! лебедів (як і інших водоплавних птахів) ні в якому разі не можна годувати будь-якими хлібобулочними виробами! Така їжа може привести до загибелі пернатих. Якщо хочете допомогти шипунам перезимувати, підгодовуйте їх зерновою сумішшю.

Виведення потомства

Лебеді-шипуни є моногамними птахами і створюють пару на все життя. Зазвичай це відбувається у віці 3-4 роки. У разі якщо один з пари гине, другий через деякий час створює нову пару. Для гніздування Лебеді займають територію, яку самець ретельно охороняє від конкурентів і ворогів.

Основні риси:

  • Статева зрілість-2-3 роки;
  • Початок гніздування-Березень;
  • Кількість яєць - 5-9 шт.;
  • Висиджування-34-38 діб;
  • Годування і догляд за пташенятами - 4-5 місяців.

Шлюбний період починається ранньою весною для тих птахів, які ще не знайшли собі партнера. Щоб отримати розташування самки, самець плаває навколо неї з піднятими крилами, натопорщеними пір'ям на шиї, покручуючи головою з боку в бік. Якщо самка приймає залицяння, вона стає в схожу позу. спарювання зазвичай відбувається у воді. Спаривание лебедей Після цього пернаті приступають до облаштування гнізда : воно зазвичай дуже велике за розміром, може розташовуватися на воді у вигляді плаваючої платформи або в очереті. Будівельним матеріалом служать гілочки осоки, рогозу, очерету, водорості. Зазвичай їх видобуває самець, самка ж займається безпосередньо будівництвом, поєднуючи стебла грудочками бруду. У підсумку виходить гніздо діаметром до 150 см і висотою до 60 см.на верхівці самка робить поглиблення (10-15 см), вистилає його м'якими рослинами і пухом. Гнездо Коли гніздо готове, самка починає через день відкладати яйця, потім приступає до насиживанию . Вона може відлучатися тільки для годування, в цей час яйця обігріває самець. При висиджуванні глава сімейства ретельно охороняє самку і кладку, а доглядом за потомством займаються обоє батьків. Самка лебедя-шипуна с птенцами Щойно пташенята, що вилупилися здатні відразу ж покинути гніздо і харчуватися тим, що самі знайдуть. Незабаром після вилуплення вони спускаються на воду, на ніч повертаються в гніздо до батьків. Іноді маленькі пташенята забираються до дорослого під крило і таким чином переміщаються по воді. Ростуть і дорослішають пташенята повільно, з батьками вони залишаються до року. Починаючи з 3 місяців лебедята вже здатні літати.

Чисельність та природоохоронний статус

На рубежі XIX–XX століть по всій Європі на лебедів-шипунів активно полювали, тому їх кількість різко скоротилася. У 1960 році було заборонено полювання на пернатих, через що їх чисельність почала зростати, і на даний момент загрози зникнення немає. На сьогоднішній день кількість цих пернатих досягає 500 тисяч особин. Раніше шипун був занесений до Червоної книги Республіки Білорусь (на даний момент виключений), Республіки Башкортостан і деяких областей Російської Федерації. На території Росії полювати на лебедів-шипунів заборонено.

важливо! велику небезпеку для виду представляють свинцеві грузила рибальського спорядження, високовольтні лінії, браконьєри. Також несприятливо на них позначаються забруднення водойм, забудова і промислове використання місць, придатних для розмноження шипунів.

Відео: лебеді-шипуни

Розглянуті нами красиві і величні Птахи вимагають до себе дбайливого і уважного ставлення. Зараз нерідко шипунів одомашнюють повністю і містять в якості декоративної птиці на приватних подвір'ях з виходом до водойми. Птах спокійно ставиться до людей, не проявляючи страху або агресії — саме тому шипуни стали такими частими мешканцями міських ставків.


Зараз читають
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: ВИРОЩУВАННЯ з насіння в домашніх умовах, як і коли сіяти
Бакопа: опис рослини; технологія вирощування через розсаду з покроковою ...
Пологи у коня: як визначити вагітність, скільки місяців триває, як приймати пологи у коней
Пологи у коня: як визначити вагітність, скільки місяців триває, як приймати пологи у коней
Вагітність у коней: тривалість, багатоплідність, методи діагностики. Дог ...
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Як правильно зробити гнізда для домашніх гусей своїми руками, відео
Способи обладнання гнізд гусям. Дерев'яні та плетені гнізда. Інструкція ...
Перець солодкий
Перець солодкий "Фараон f1«: опис, фото
Гібридний сорт перцю» Фараон F1": опис рослини, умови для вирощування, з ...
Які кімнатні квіти корисно тримати в квартирі??
Які кімнатні квіти корисно тримати в квартирі??
Які кімнатні рослини корисно тримати в квартирі: 10 популярних домашніх ...
Парник для огірків своїми руками: простий спосіб з підручних матеріалів
Парник для огірків своїми руками: простий спосіб з підручних матеріалів
Створення парника для огірків своїми руками: вимоги до нього, вибір місц ...
Вишня Молодіжна
Вишня Молодіжна
Мрія кожного садівника – це красивий, корисний і родючий сад. Ми постара ...
Новое youtube видео