П'ята частина їжі в світі викидається
Недавнє дослідження показує, що майже 20% всіх продуктів харчування, доступних споживачам, втрачається через переїдання або йде у відходи. Згідно з дослідженням, світ споживає на 10% більше їжі, ніж потрібно, в той час як майже 9% викидається або псується. Единбурзькі вчені стверджують, що зусилля, спрямовані на скорочення мільярдів тонн втрат, можуть покращити глобальну продовольчу безпеку та забезпечити загальний доступ до безпечної, доступної, поживної дієти. Вчені розглянули 10 етапів у глобальній продовольчій системі. Використовуючи дані, зібрані в першу чергу продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН, команда виявила, що більше їжі було втрачено з системи, ніж вважалося раніше. Майже половина зібраного врожаю - або 2,1 мільярда тонн - була втрачена внаслідок надмірного споживання, побутових відходів та неефективності у виробничих процесах. Дослідники виявили, що виробництво продукції тваринництва є найменш ефективним процесом, з втратами 78% або 840 мільйонів тонн.
Близько 1,08 мільярдів тонн зібраних культур використовуються для виробництва 240 мільйонів тонн харчових продуктів тваринного походження, включаючи м'ясо, молоко і яйця. На цьому етапі припадає 40% від усіх втрат зібраного врожаю, кажуть дослідники. Вони виявили, що підвищений попит на деякі продукти, зокрема, на м'ясо та молочні продукти, призведе до зниження ефективності системи харчових продуктів і може ускладнити процес надання їжі для зростаючого населення в світі. Задоволення попиту може викликати екологічний збиток за рахунок збільшення викидів парникових газів, що руйнують запаси води і призводять до втрати біорізноманіття. Команда каже, що заохочення людей їсти менше продуктів тваринного походження, зменшити кількість відходів і не перевищувати їх потреби в продуктах харчування може допомогти змінити ці тенденції.
Доктор Пітер Александер, школи Единбурзького університету геонаук і сільського коледжу Шотландії, сказав: "зниження втрат від глобальної продовольчої системи дозволить підвищити продовольчу безпеку і допомогти запобігти нанесенню шкоди навколишньому середовищу. "До цих пір не було відомо, як переїдання впливає на систему. Ми виявили, що це не тільки шкідливо для здоров'я, але й шкідливо для навколишнього середовища та погіршує продовольчу безпеку."
Професор Домінік Моран з Університету Йорка, який брав участь у дослідженні, сказав: "Це дослідження підкреслює, що продовольча безпека має виробничі та споживчі розміри, які необхідно враховувати при проектуванні стійких продовольчих систем. Він також підкреслює, що визначення відходів може означати різні речі для різних людей."