Назад
Баклажан сорту Епік F1: опис, фото, характеристики, догляд, вирощування

Навигация по разделу

ранній сорт баклажан Епік F1

баклажан Эпик F1

Гібридний сорт баклажана " Епік F1» на вітчизняних дачних ділянках відомий не так давно, проте протягом досить короткого періоду це рослина відмінно себе зарекомендувало. Цей абсолютно новий гібрид відрізняється небувалою врожайністю і розмірами своїх плодів. Крім того, відносно короткий період вегетації рослини дає можливість вирощувати його не тільки в південних регіонах, але і в умовах більш холодного клімату.


Сьогодні ми розповімо про всі особливості цього плодового види, щоб допомогти садівникам виростити гідний урожай баклажанів.

Опис і фото гібрида

Незважаючи на загальну схожість сорту з іншими представниками цієї групи рослин, він має деякі особливості, які якісно відрізняють цей баклажан від інших сортів . Розглянемо більш докладно найважливіші особливості гібрида.

чи знаєте ви? така рослина, як баклажан, вперше почали культивувати на території Середнього Сходу, південних областей Азії і в Індії більше 1500 років тому. Таким чином, баклажан є одним з найдавніших сільськогосподарських рослин в світі.

Кущі

Зрілий кущ у гібрида досить потужний і грунтовний, стебло при цьому досягає довжини близько 1 метра, прямостоячий і напіврозкидистий. Сила росту куща у цього баклажана відрізняється високою енергією. Крім того, стебло характеризується середньою опушеністю і відрізняється характерним забарвленням, в якому переважають зелені кольори з легким відтінком червоних, синіх або фіолетових тонів. Листя невеликі, переважно середніх розмірів, яскраво-зелені за кольором.

баклажан Эпик F1

Плоди

Плоди сорту " Епік» досить великі, за формою циліндричні . Їх середня довжина становить близько 22 см, а ширина — 10 см.маса досягає 200-230 г. однак зустрічаються плоди набагато більших розмірів, це, перш за все, залежить від кліматичних умов, грунту і кількості внесених добрив. Колір баклажана характерний: в ньому переважають темно-фіолетові відтінки, структура шкірки — глянцева. На чашечці є рідко розташовані шипи. М'якоть Біла за кольором і щільна за структурою.

чи знаєте ви? вживати в їжу перезрілі плоди баклажана не рекомендується, так як в такому випадку в них накопичується сильнодіючий токсин — соланін. Тому баклажан збирають строго на етапі технічної стиглості.

Характеристика і смак

" Епік» відноситься до ранньостиглих плодоносних рослин, період вегетації в природних умовах становить близько 65 днів, але, в деяких випадках, цей термін може тривати і до 80 днів. Сорт був виведений не так давно, завдяки зусиллям Нідерландських селекціонерів з компанії "Monsanto". Баклажан призначений для вирощування у відкритому грунті в умовах субтропічного клімату, однак рослина придатна для вирощування і плодоношення в тепличних умовах помірної зони. Крім того, на відміну від багатьох конкуруючих сортів, «Епік» відрізняється стійкістю до ворога всіх пасльонових — вірусу тютюнової мозаїки.

баклажан Эпик F1

Плоди баклажана відрізняються відмінними смаковими характеристиками. Перш за все-це повна відсутність гіркуватості і підвищений аромат. Сорт ідеально підходить для використання як в свіжоприготованому, так і в консервованому вигляді. Від цього його смакові характеристики тільки зростають.

чи знаєте ви? В консервованому вигляді сорт баклажана « Епік F1 » за смаком нагадує смажені гриби, ця особливість якісно відрізняє плоди цієї рослини від більшості представників виду.

Переваги і недоліки

Основна маса дачників-любителів і професіоналів позитивно відгукуються про сорт «Епік F1». Основними перевагами цього овоча є:

  1. Висока стійкість імунітету рослинного організму до вірусу тютюнової мозаїки і більшості інших захворювань.
  2. Відмінна стійкість до різких коливань температури.
  3. Підвищені смакові якості.
  4. Гібрид відмінно підходить для дієтичного харчування, так як його плоди містять низьку кількість жирів і високу концентрацію рослинного білка, калію і безлічі вітамінів.
  5. Плоди рослини відмінно піддаються приготуванню, при цьому їх обробка не складна, а отримана продукція відрізняється відмінною якістю і кулінарними характеристиками.
  6. В вирощуванні і догляді баклажан «Епік F1» невибагливий, крім того, агротехнічні особливості настільки прості, що культивувати цей овоч на своїй ділянці може навіть новачок.
  7. Підвищена врожайність куща, яка становить в середньому 5,8 кг з 1 кв. м.

баклажан Эпик F1

Але є у цього сільськогосподарського рослини і недоліки. До них, перш за все, відносяться:

  1. Недостатня зимостійкість. Рослина пристосована переважно для вирощування в умовах теплого південного клімату.
  2. Культивування у відкритій грунті передбачає ВИРОЩУВАННЯ розсади, що ускладнює загальний процес отримання плодів в більш холодних регіонах.
  3. Кущ баклажана вимагає підв'язки в обов'язковому порядку, так як великі плоди під свої вагою можуть пошкодити стебло.
  4. У домашніх умовах плоди не зберігають свіжість на тривалий час.

чи знаєте ви? баклажани рекомендуються для вживання людям зі слабким серцем і серцево-судинними захворюваннями, так як висока концентрація калію в плодах благотворно впливає на перебіг серцевих захворювань.

Як посіяти баклажан на розсаду

Кожен городник хоча б раз в житті намагався виростити баклажан на власному дачній ділянці, так як ця рослина є одним з ключових продуктів в щоденному раціоні більшості жителів нашого регіону. Але багато зустрічалися з труднощами, які переслідують культивування цього сорту. Тому далі ми розкриємо всі секрети вирощування цього овоча в домашніх умовах.

корисна інформація про те, як заморозити баклажани на зиму

Підготовка грунту і насіння

Насіння перед посівом потребують знезараження . Цю процедуру проводять для того, щоб з'явився паросток не піддався грибкових захворювань. Для дезінфекції користуються 2-відсотковим марганцевим розчином, в який необхідно занурити посівний матеріал і витримати протягом 20 хв. Після процедури насіння промивають у холодній кип'яченій воді і злегка просушують на аркуші паперу або відрізі тканини.

баклажан Эпик F1

Знезаражувати насіння можна і за допомогою перекису водню , для цього в 100 мл води розчиняють 3 мл перекису, нагрівають розчин до температури +40 ° З, після чого замочують в ньому насіння на 10 хв. Про це виробник вказує на упаковці.

важливо! при приготуванні розчину перманганату калію (марганцівки) концентрацію необхідно дотримуватися строго, в іншому випадку насіння можуть піддатися агресивного речовини або недостатньо дезінфікуватися.

Для висіву використовують спеціальний, підготовлений заздалегідь, субстрат, який повинен мати достатню кількість всіх поживних елементів. Для цих цілей кращим вибором стане спеціальний грунт для розсади, який можна купити в будь-якому садовому магазині. Також багато дачники використовують для цих цілей спеціальний субстрат, приготований власними руками. В такому випадку грунт для посадки виготовляють двома способами.

баклажан Эпик F1

У першому випадку просту родючий грунт з дачної ділянки очищають від зайвої рослинності і домішок, після чого змішують в рівних частинах з піском і субстратом для кімнатних рослин. У другому випадку грунт з городу можна замінити на торф , який в рівних частинах змішується з тирсою і субстратом для розсади. Крім того, грунт для розсади можна збагатити калієм , сечовиною , дерном або суперфосфатом. Субстрат може бути будь-яким, на ваш розсуд. Головне, що слід пам'ятати при його приготуванні: баклажани люблять родючі, пухкі, легкі грунти, які додатково збагачені мінеральними , органічними добривами або їх сумішами.

Схема посіву

Посів насіння на розсаду проводять приблизно в першій половині лютого . Це потрібно для того, щоб рослина остаточно сформувалося для цвітіння і плодоношення, але в залежності від кліматичних особливостей регіону ці терміни можуть змінюватися в ту чи іншу сторону. Підготовлений субстрат щільно набивають в садову посуд. Для цих цілей можна використовувати спеціальні садові касети для розсади, пластикові стаканчики, загальний контейнер або будь-яку іншу ємність на вибір.

баклажан Эпик F1

Далі субстрат необхідно рясно зволожити , після чого насіння висівають і накривають шаром грунту не більше 1 см.після посіву контейнер загортають в прозору поліетиленову плівку і ставлять в тепле місце для пророщування. Також корисно буде зволожити насіння і грунт талою водою. Для цих цілей в сухий грунт висівають насіння, після чого вся конструкція накривається снігом. Після того, як він розтане, насіння можна вкривати плівкою і пророщувати в теплому місці. Дана процедура досить ефективна, так як в такому випадку паростки відрізняються більш сильним імунітетом до умов зовнішнього середовища.

важливо! зволожувати снігом можна виключно непросохлі насіння, в іншому випадку дана процедура призведе до загибелі молодих рослин.

Догляд за розсадою

Догляд за розсадою баклажана «Епік» не передбачає особливих труднощів. Ємність з насінням, яка накрита плівкою, ставлять у тепле місце з постійною температурою не нижче +25 °С. Через 7-10 днів з'являються перші сходи, після цього плівку необхідно зняти і поступово знизити температуру повітря для розсади до +16-18 °С. Через деякий час її можна піднімати до +25 °С вдень і опускати до +13-15 °С вночі — такий метод допоможе краще підготуватися рослині до висадки в природні умови.

баклажан Эпик F1

Зрошення проводять помірно, так як розсада може захворіти і загинути. Найкраще для цих цілей підійде дощова вода, в її відсутність можна використовувати відстояну водопровідну воду. Крім того, не варто забувати про підгодівлі рослин. Першу процедуру необхідно проводити через тиждень після сходів, для цих цілей використовують добрива з високим вмістом фосфору . Далі, кожні 7-10 днів до пересадки у відкритий грунт, паростки баклажана можна підгодовувати спеціальними добривами для прискорення вегетації.

баклажан Эпик F1

Необхідно подбати і про правильне освітленні. природної тривалості світлового дня для цих цілей буде недостатньо, тому паростки необхідно штучно підсвічувати. для цих цілей підійде будь-який кімнатне люмінесцентне освітлення, але найкраще подбати про наявність спеціальної фітолампи. Світловий день повинен тривати не менше 12 годин на добу, для цього підійде часовий відрізок з 7 ранку до 7 вечора. пікірувати баклажани необхідно лише в тому випадку, коли спочатку була обрана дрібна ємність для пророщування насіння, або при сильній густоті рослин на 1 кВ.см. у такому випадку при розвитку 2-3 справжніх листочків паростки пересаджують в окрему ємність не менше 10-12 см глибиною.

важливо! При штучному підсвічуванні розсади важливо подбати про те, щоб відстань між джерелом світла і рослиною було не менше 50 см, в іншому випадку освітлення може негативно позначитися на розвитку рослинного організму.

Посадка прямим посівом

Посадку прямим посівом баклажанів проводять лише тільки в умовах південного клімату , так як в більш холодних регіонах цей сорт не встигне почати повноцінно плодоносити до настання осінніх холодів. Для того щоб посіяти насіння, необхідно попередньо удобрити грунт органічними і мінеральними добривами в кількості 0,5 - 1 відро на 1 кв. м перегною, після чого внести 40 г фосфорно-калійних добрив і 50 г нітроамофоски на 1 кв.м, також потрібно підготувати і насіння за описаним вище методом.

баклажан Эпик F1

Культивування таким способом найкраще проводити в умовах теплиці , а при відсутності на вашій ділянці цієї будови, грунт необхідно вкрити поліетиленовою плівкою. Відстань від грунту до купола споруди має досягати 30-50 см, це досягається завдяки натягуванню купола на підготовлені металеві дуги з щільної дроту.

культивация

В таких умовах рослина вимагає постійного поливу і підгодівлі , грунт в парнику повинна бути злегка зволоженою. Крім того, після появи перших сходів грядки необхідно удобрити рідким добривом для прискорення вегетації. Після того, як рослини сформувалися і температурний режим дозволяє їх пересаджувати, розсаду необхідно пікірувати на постійне місце. Для цієї рослини гартують. Процес полягає в тому, щоб поступово відкривати купол на все більш тривалий час з подальшим його зняттям. Для цього провітрювання потрібно збільшувати плавно, починаючи з 1 години на добу.

важливо! Посадку прямим посівом варто проводити лише в тому випадку, коли температура повітря не опускається нижче +13 °з, так як в більш холодних умовах насіння не проросте.

Догляд за сортом

Для того щоб доглядати за баклажаном, складних агротехнічних прийомів від овочівника не буде потрібно, але в зв'язку з тим, що вид досить примхливий, існує ряд технологічних особливостей, які допоможуть виростити здорове плодоносні рослина. Далі нам належить розглянути найбільш важливі з них.

Читайте більше про те, як виростити баклажани сорту: «Клоринда F1», «Прадо», «Алмаз», « Валентина F1»

Полив і догляд за грунтом

Щоб забезпечити баклажанів оптимальні грунтові умови, грунт потребує обов'язкового і постійного догляду. Для цього протягом усього сезону необхідно знищувати бур'яни і забезпечувати постійне розпушування грунту. В результаті цього якість і кількість врожаю зростає в кілька разів. Крім того, для досягнення рясного плодоношення рослини баклажана потребують обов'язково поливі. Цю процедуру необхідно проводити не менше 1 разу на 2-3 дні, а в період активного дозрівання плодів полив проводять щодня. Для цих цілей рекомендується використовувати теплу воду, яка попередньо підігріта до температури не менше +20 °С.

важливо! баклажани не люблять надмірну вологість повітря, тому листя і пагони рослини поливати не варто.

Підживлення

Підживлення є одним з головних умов високого врожаю, тому цю процедуру необхідно проводити не менше 3-5 разів за сезон. Першу підгодівлю проводять через 2 тижні після висадки розсади у відкритий грунт, так як до цього часу слабка коренева система рослин не вбере корисні речовини. Далі кількість підгодівлі проводиться на розсуд садівника, головне — при цьому проводити внесення добрив з періодичністю в кілька тижнів. Крім того, обов'язково необхідно підживити додатковими елементами рослина перед цвітінням, так як це не тільки прискорить процес, але і подвоїть кількість зав'язей.

полив

До плодоношення кращої підгодівлею стануть комплексні добрива в мінеральній формі. але в період плодоношення їх найкраще замінити на азотно-фосфатну суміш. Для її приготування в 10 л води розчиняють 1 ч.л. селітри і 1 ч. л. суперфосфату. Отриману суміш використовують для рясного поливу грунту.

Подкормка

Обприскування від хвороб

Незважаючи на те, що сорт є досить стійким до багатьох захворювань, кущі баклажанів по можливості необхідно обробити хімічними засобами захисту. Сьогодні існують кілька універсальних речовин, які допомагають убезпечити рослину від таких захворювань як: фітофтороз, сіра гниль, бактеріальна плямистість, чорна ніжка. До них відносяться розчини бордоською рідини, купроксата, мідного купоросу і т.д. Система обробки баклажанів включає обприскування рослин вже через 3 тижні після появи повноцінних сходів, також кущі баклажанів необхідно обробити через кілька тижнів після висадки на постійне місце.

радимо дізнатися більше про шкідниках баклажанів

Збираємо і зберігаємо урожай

Технічна зрілість баклажанів настає в середньому через 25 днів після цвітіння. Ознаками стиглого плоду є: його характерний темно-фіолетовий відтінок, глянсовий відблиск шкірки і пружність м'якоті. При цьому важливо не перетримати плоди, так як в противному випадку вони перезріють, стануть менш еластичними і втратять смакові характеристики (з'явиться сильна гіркота, м'якоть стане жорсткою). Але зривати зелені плоди також не рекомендується, так як в зірваному вигляді вони не достигають.

баклажан Эпик F1

У зв'язку з тим, що плоди баклажана дозрівають нерівномірно, збір врожаю проходить поступово і виключно вибірково. При цьому не варто забувати, що за свіжими плодами на грядку потрібно навідуватися не рідше 1 разу на 2-3 дня. Варто пам'ятати, що під час видалення плоду з куща необхідно залишати близько 3 см плодоніжки на пагоні, це допоможе зменшити наданий людиною стрес рослинному організму.

чи знаєте ви? якщо зібрані плоди баклажана надмірно гірчать, це перша ознака того, що під час вегетації рослина не отримувало необхідної кількості води.
"Епік F1" є раннім сортом, тому його плоди для тривалого зберігання не годяться, але існує кілька правил, які допоможуть зберегти свіжість баклажанів на 2-3 місяці. Для цього свіжі плоди необхідно протерти сухою ганчіркою і помістити в прохолодне місце з температурою близько

баклажан Эпик F1

+1 °С в 1 шар. Через 3 тижні потрібно провести ревізію, пошкоджені і зіпсовані баклажани відбраковуються для приготування страв або консервації.

Здорові плоди обертають папером, розкладають на солому в один шар, після чого накриваються мішковиною. У такому вигляді в умовах прохолодного льоху баклажани збережуться до пізньої осені. Але в разі, якщо планується зберегти овоч не більше 3 тижнів, для цього підійде будь-який прохолодне місце в будинку (холодильник, балкон і т.д.).

так само дізнайтеся про корисні та шкідливі властивості баклажана

Гібрид баклажана " Епік F1» є кращим вибором для дачної ділянки, так як рослина не потребує складного догляду, але при цьому відрізняється високою якістю плодів. Крім того, цей овоч є не тільки важливою складовою щоденного раціону, але і справжнім джерелом корисних і важливих для людського організму речовин. Використовуючи перераховані вище рекомендації, можна домогтися високої врожайності баклажанів.


Зараз читають
Гарденія: види (фото і назви)
Гарденія: види (фото і назви)
Характеристики та особливості популярних видів гарденії. Загальні вимоги ...
Інкубатор «ТГБ 280»: огляд, опис характеристик і інструкція із застосування
Інкубатор «ТГБ 280»: огляд, опис характеристик і інструкція із застосування
Інкубатор ТГБ 280: характеристики приладу, як ним користуватися, переваг ...
Анемона Лютикова: посадка і догляд, вирощування і заготівля сировини лікувального, але отруйної рослини
Анемона Лютикова: посадка і догляд, вирощування і заготівля сировини лікувального, але отруйної рослини
Опис рослини анемона Лютикова, або анемона Лютикова: як посадити і вирос ...
Черешня «Франц Йосип»: запилювачі, опис сорту, фото
Черешня «Франц Йосип»: запилювачі, опис сорту, фото
Опис і основні характеристики черешні «Франц Йосип»: терміни плодоношенн ...
Для чого потрібна культивація грунту: способи обробки землі
Для чого потрібна культивація грунту: способи обробки землі
Культивація грунту: що це за метод і як він застосовується на практиці. ...
Корисні властивості соснового меду: рецепт приготування продукту з соснових пагонів
Корисні властивості соснового меду: рецепт приготування продукту з соснових пагонів
Мед із соснових пагонів: що собою являє, корисні властивості і правила з ...
В Україні знижується виробництво овечої вовни
В Україні знижується виробництво овечої вовни
За січень 2021 року в Україні було вироблено 1,57 тис. тонн овечої вовни ...
Новое youtube видео