у 2020 році в Україні зріс імпорт часнику
Відсутність промислового виробництва часнику в Україні сприяє імпорту культури. Через світову пандемію COVID-19 особливою популярністю в останні роки користуються продукти, які допомагають організму боротися з різними вірусами і підвищувати імунітет. Одним з них є і часник, лікувальні властивості якого здавна відомі українцям. Про це повідомляє прес - служба Українського клубу аграрного бізнесу, пише agronews.ua.
Саме через це в 2020 році імпорт часнику виріс на 34% в порівнянні з попереднім роком і склав 7,1 тис.тонн. Однак якщо порівнювати даний показник зі значеннями п'ятирічної давності, то за цей період імпорт виріс в 2 рази. Основним постачальником часнику на український ринок є Китай, на частку якого припадає 73% іноземних поставок. Це цілком закономірно, оскільки країна заслужено вважається монополістом у світовому виробництві та експорті часнику.
У 2019 році Китай виробив 76% світового обороту культури і здійснив 70% експорту зазначеного продукту.
" у той же час Україна займає 10-ту позицію в світовому рейтингу виробництва часнику, з показником виробництва в 2019 році 215 тис.тонн. Потрібно сказати, що 99% обсягу зосереджені в приватних господарствах населення. Тільки 1% виробляється дрібними виробниками, яким складно забезпечувати стабільні поставки в значних обсягах, наприклад, для мережевих супермаркетів. Це і є основна причина збільшення імпортних поставок часнику відповідно до зростаючого попиту", - пояснює аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Читайте також:
- У Київській області почали вирощувати незвичайний причесночний цибулю. зовсім недавно теплолюбний, екзотичний і незвичайний рокамболь з'явився на українському ринку. Широким масам він став відомий завдяки фермеру Володимиру Мережко-засновнику «клубу виробників Рокамболя».
- Після досягнення рекордних показників в 1700 доларів за тонну соняшникової олії FOB, під тиском падіння ринку пальмового масла, ці значення знизилися до 1500-1550 доларів за тонну. В результаті цього закупівельні ціни на соняшник в Україні тепер утримуються в межах 3500-4000 грн. за тонну продукту.
- Закарпатські фахівці з компанії ТОВ " Колосія» займаються оздоровленням сортів часнику, використовуючи термотерапію та культуру меристем. Безвірусні рослини, одержувані на виході, йдуть на касетну розсаду або ж мікролуковиці, які користуються великим попитом у виробництві.