Назад
Зберігання гусячих яєць, призначених для інкубації: в яких умовах зберігати, як збільшити термін зберігання, відбір і закладка яєць в інкубатор, особливості процесу інкубації.

Навигация по разделу

Скільки і як зберігаються гусячі яйця для інкубатора

ГусиЯкщо ви вирішили зайнятися розведенням гусей, перш за все потрібно подумати про виведення молодняка. Можна, звичайно, просто купити молодих гусенят, але при деякому багажі теоретичних знань, терпінні і дотриманні певних правил, цілком можливо домогтися в домашніх умовах високого відсотка виведених пташенят.


Як правильно і скільки зберігати гусячі яйця

У теплу пору року збирати яйця потрібно двічі на день — вранці і ввечері. Навесні, через перепади температур, їм загрожує переохолодження, влітку загрозою є спека. постарайтеся забирати їх теплими і залишати на зберігання в прохолодному місці. Гусиные яйца в гнезде

Не слід допускати тривалого перебування інкубаційного матеріалу в гнізді ще й з такої причини: через повітряну камеру в яйце надходить повітря, і якщо місце, в якому воно знаходиться, брудне і сире, всередину потрапляють бактерії.

Для інкубації необхідно зібрати партію яєць. У період збору вони повинні зберігатися горизонтально, їх слід регулярно перевертати. Оптимальні умови зберігання:

  • Температура — до 12°С;
  • Вологість-до 80%.

Велике значення має термін, який матеріал пролежав до інкубації. Нормою вважається термін 10 днів, далі ймовірність успішного виведення починає знижуватися.Гусиные яйца

Як збільшити термін зберігання

Термін зберігання інкубаційного матеріалу можна збільшити наступними способами:

  1. Яйце, через 2-4 дні після того, як воно було знесено (але не пізніше 4 днів), кладуть в інкубатор (при 38°C). Через 5 годин дістають і прибирають на зберігання в більш прохолодне приміщення.
  2. Прогрів інкубаційного матеріалу кварцовою лампою. Відстань-0,4 метра, тривалість процедури-1/2 години. Таке опромінення стимулює вироблення вітаміну D, що має велике значення для життєздатності ембріона.
  3. Кожен день яйця нагрівають до температури 37°С.тривалість процедури — 1 година. Такий спосіб називається» штучне гніздо", він імітує присутність гуски в гнізді.
  4. Підігрів матеріалу безпосередньо перед інкубацією. Такий захід стимулює обмінні процеси, Підігрів не дозволяє їм остаточно завмерти. Прогрів здійснюється при 22-26 ° з протягом 12-18 годин.
  5. Зберігання в газовій суміші з високим вмістом азоту. Матеріал після збору обробляють антисептиками, охолоджують і укладають в пакети з щільного поліетилену. Пакети наповнюють за допомогою шланга азотом з балона і герметично закривають. Зберігають протягом 16-18 діб. Азот-інертний газ, в його присутності знижується активність мікроорганізмів, припиняються гнильні процеси.
  6. Збільшення вище норми температури інкубації в початковий період. Підвищення температури стимулює обмінні процеси і підсилює метаболізм, як наслідок — зростає ймовірність благополучного вилуплення.

Гусиные яйца в инкубаторе

Правила закладки яєць в інкубатор

Щоб інкубація пройшла успішно, треба з самого початку враховувати особливості цього процесу:

  1. Якщо інкубатор призначений для виведення птахів різних видів, потрібно помістити гусячі яйця в призначені спеціально для них лотки.
  2. Треба переконатися, що всі вони однакового розміру і позбавлені дефектів.
  3. Перед закладкою в інкубатор яйця слід маркувати будь-яким символом, наприклад «+». Таке маркування дозволить уникнути плутанини при перевертанні.
  4. Яйця треба прогріти перед закладкою до кімнатної температури, залишивши їх на 8-10 годин в приміщенні при 25°С.
  5. Перед початком роботи інкубатор повинен бути прогрітий до 37,6-37,9°с.

Закладываем гусиные яйца в инкубатор

Як вибрати яйця

Спочатку проводять візуальний огляд інкубаційного матеріалу. Для внутрішнього огляду використовують овоскоп.

  1. Слід вибирати яйця правильної форми, без наростів, середнього розміру, типового для даної породи: для легких порід — 120-140 г, для важких — 160-180 г. Висота — 8-10 см, діаметр — до 5 см.
  2. Для інкубації підходить матеріал від несучок у віці 2-4 роки.
  3. Наявність на шкаралупі плям зеленого відтінку (можливо, червонуватого) свідчить про те, що зберігаються вони занадто довго — ймовірно, в них почалися незворотні процеси.
  4. Жовток і білок повинні бути ізольовані один від одного.
  5. Жовток повинен бути один, без вкраплень і плям, не торкатися шкаралупи. Всередині взагалі не повинно бути будь-яких цяток, маленьких точок або вкраплень.
  6. Повітряна камера повинна знаходитися під тупим кінцем, міцно триматися, не переміщатися.

перевірка яєць як до періоду інкубації, так і під час — це важливі етапи виведення пташенят. Читайте про те, що собою являє овоскоп і Як правильно овоскопіровать яйця .

Овоскоп для внутреннего осмотра яицВикористовуємо овоскоп для внутрішнього огляду яєць

Чи потрібно мити яйця перед висиджуванням

Інкубаційний матеріал миють тільки в разі його сильного забруднення. Для даної процедури застосовують слабкий розчин перманганату калію або гідропериту. Миття проводять акуратно, намагаючись не порушити зовнішній шар шкаралупи. терти і витирати яйця після миття не можна, це може порушити зовнішній шар.

Особливості висиджування гусячих яєць

Після початку процесу інкубації необхідно постійно контролювати такі фактори:

  • Температура;
  • Вологість;
  • Перевертання в певні проміжки часу.

Гусиные яйца в инкубатореЩоб отримати високий відсоток виводка, потрібно звернути увагу на деякі особливості інкубації:

  • Перші 2 тижні уважно стежте за тим, щоб інкубаційний матеріал не переохолоджувався, а ось легкий і нетривалий перегрів допустимо;
  • Другі 2 тижні, навпаки, не слід допускати перегріву, для цього 2 рази в день пристрій відключають на 1/4 години.

відомо, що при довгому утриманні яєць, вони втрачають свою харчову цінність і стають небезпечними для здоров'я. Дізнаватися як визначити свіжість яйця в домашніх умовах , а зокрема як перевірити свіжість яйця, опустивши його в воду .

Велике значення має правильна вологість повітря. Гусячі яйця мають товсту шкаралупу, тому для того, щоб пташеняті було легше вилупитися, необхідно регулювати вологість повітря приблизно за такою схемою:

  • Перший тиждень-70%;
  • Друга-четверта-60%;
  • На 28 добу і до вилуплення, вологість повітря підвищують до 90%.

Гусиные яйца в инкубатореНа шосту добу інкубації починають проводити зрошення слабо рожевим розчином перманганату калію (0,02%). Обприскування проводять таким чином:

  • З 6 по 10 добу-1 раз;
  • З 11 по 20 — 2 рази;
  • З 21 до 24 -3 рази;
  • З 25 до 27 — 4 рази.

важливо! кожен день зберігання додає 1 годину до терміну інкубації. Так що при складанні схеми інкубації слід враховувати кількість днів, яке зберігався інкубаційний матеріал.

Дана процедура сприяє охолодженню і нормалізує газообмінні процеси.Опрыскивание гусиных яиц перманганатом калия обприскування гусячих яєць перманганатом калію Щоб інкубація пройшла якомога успішніше, постарайтеся уникати таких помилок:

  • Недотримання температурного режиму призводить до загибелі ембріона, або появи пташенят з патологіями;
  • Надмірне зволоження або сухість можуть перешкодити гусеняті вилупитися;
  • Через недотримання тимчасових інтервалів перевертання яєць майбутній Гусеня може присохнути до шкаралупи;
  • Не слід часто відкривати пристрій в день вилуплення-дайте гусенятам обсохнути, інакше вони можуть загинути від переохолодження;
  • Різкі коливання світла в пристрої можуть стати причиною загибелі ембріона.

крім яєць, корисними властивостями володіє також яєчна шкаралупа. Ознайомитися чим корисна яєчна шкаралупа для людини, як приготувати і як застосовувати в народній медицині .

В середньому, від однієї гуски можна отримати 45-75 яєць на рік. У порівнянні з несучістю курей яєчних порід — це вкрай мало. Так що це досить цінний ресурс, до якого слід ставитися вкрай дбайливо, дотримуючись усіх правил виведення пташенят. А для цього необхідно вивчити особливості інкубації в домашніх умовах і постаратися уникнути можливих помилок.

Відео: Як зібрати і де зберігати інкубаційне яйце


Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео