Назад
Гусячі яйця: користь і шкода, що можна зробити, скільки варити круто

Навигация по разделу

гусячі яйця: чим відрізняються від курячих, чим корисні, як приготувати

Гусиное яйцоНа відміну від інших пташиних яєць, частково присутніх в раціоні людини, гусячі — мають ряд зовнішніх, дієтичних, смакових і навіть лікувальних особливостей, про цінність яких багато людей могли навіть не підозрювати.


Калорійність і харчова цінність

Гусяче яйце — досить велике, покрите міцною білосніжною шкаралупою з вираженим вапняним нальотом. В середньому, маса 1 штуки досягає 200 г, що практично в 4 рази більше маси 1 курячого яйця.

Чи знаєте ви? гуска будує гніздо, зриваючи з себе пір'ячко, а всякий раз, залишаючи його, ретельно маскує гілками і листям. Протягом усього часу її відсутності, самець буде стежити за яйцями, перебуваючи неподалік, але не дуже близько, щоб не видати хижакам розташування гнізда.
Гусиные яйца Склад гусячого яйця:
  • Білки-55.11%;
  • Жири — 40.73%;
  • Вуглеводи-3.16%;
  • Вода -70.83 г;
  • Зола-1,08 г;
  • Холестерин - 852 мг;
  • Цукор-0,9 г;
  • Вітаміни: А, D, E, до, група в, холін;
  • Мінерали: калій, кальцій, сірка, марганець, фосфор, селен, цинк, натрій, залізо;
  • Калорійність-143 (в 100 г сирих яєць 190 кКал).

Чим відрізняються від курячих

Зовнішнє відмінність між курячими і гусячими яйцями очевидно – за розміром продукти між собою абсолютно неможливо переплутати, та й шкаралупа у них помітно відрізняється міцністю. Неможливо не помітити різницю і в смакових якостях – гусячий продукт має виражений специфічний присмак, через який його з великою обережністю застосовують в кулінарії. Також його не рекомендують вживати в сирому вигляді, а тільки після тривалої термічної обробки або в різних варіаціях випічки.

важливо! Гуси за своєю природою є не дуже охайними птахами, тому купуючи відповідну яєчну продукцію на фермі або ринку, необхідно не тільки ретельно її промити (бажано з милом), а й провести термообробку безпосередньо перед вживанням.
На фото: перепелиное, куриное и гусиное яйцо на фото: перепелине, куряче і гусяче яйце

Чим корисні гусячі яйця

Вони збагачені чималою кількістю поживних речовин, вітамінів і мікроелементів, які активізують мозкову діяльність, покращують увагу, пам'ять, сприяють відновленню функції сечостатевої системи. Також часте споживання гусячих яєць здатне:

  • Виводити токсичні речовини і шлаки з організму;
  • Очищати печінку;
  • Покращувати показники зору і підтримувати його гостроту;
  • Нормалізувати перистальтику кишечника, знижуючи ймовірність гастриту;
  • За рахунок мінеральних сполук, зменшувати ризик атеросклерозу, тромбозу і варикозу;
  • Посилювати вироблення і якість насінної рідини;
  • При використанні в косметології справлятися з проблемною шкірою і випаданням волосся.

Чи можна їсти

За якістю вмісту поживних речовин такі яйця можна назвати дієтичним продуктом, жирів в них відносно небагато, проте вживати в їжу слід помірно.

Вагітним і годуючим

БеременностьВелику користь гусячі яйця можуть принести жінкам в період вагітності та грудного вигодовування. Наявні в складі фолієва кислота і лютеїн, допоможуть забезпечити як внутрішньоутробного плоду, так вже народженому малюкові здорову нервову систему, правильне формування мозку і розвиток скелета. Однак, незважаючи на певну користь, бажано не зловживати цією їжею, так як вона є досить алергенної.

З якого віку можна дітям

Яйця гусей не рекомендується додавати в раціон харчування дітям дошкільного віку (до 7-ми років), оскільки це досить "важкий" для травлення продукт. Також існує чималий ризик зараження сальмонелою.

Як використовують в кулінарії

Як зазначалося вище, гусячі яйця вимагають підвищеної уваги по частині термічної обробки через загрозу сальмонельозу, і в зв'язку з присутнім в них специфічним присмаком. Однак для справжніх гурманів ці фактори не представляють ніяких труднощів, за їх перевіреним рекомендаціям можна не тільки правильно зварити продукт, але і розкрити для себе нові страви, в які він входить.Гусиное яйцо

Для приготування яких страв підходить

Яйця гусей можуть підійти практично до всіх страв, для яких використовуються і курячі: грінки, салати, зелений борщ. Але найкраще їх смакові якості розкриваються в випічці, домашній локшині і омлетах.

Скільки варити круто

Правильно зварене круто гусяче яйце має витримуватися у воді після закипання не менше 20 хвилин. А щоб продукт вийшов по-справжньому смачним і не втратив своєї користі, рекомендуються деякі нехитрі прийоми:

  • Воду не слід доводити до сильного кипіння;
  • Свіжі яйця краще варити на 5 хвилин довше, ніж ті, які довго лежали в холодильній камері.

Домашні маски для обличчя

Крім великої користі в кулінарії, гусячий продукт добре зарекомендував себе в косметологічної галузі. Він сприятливо впливає на шкіру обличчя, яка вже після перших процедур стає еластичною, оксамитовою і зволоженою.

чи знаєте ви? у 1996 році у Відні делегати «Міжнародної яєчної конференції» вирішили створити для цих специфічних кулінарних інгредієнтів власне свято. З тих пір, 12 жовтня кожного року, у всьому світі любителями відзначається День яйця.

Розглянемо кілька відомих рецептів домашніх масок:

Рецепт 1. Маска проти сухості шкіри

Для приготування знадобиться всього 1 сирий жовток і 1 великий томат , попередньо подрібнений в блендері. Жовток необхідно ретельно перемішати з помідорною кашкою, далі отриманий склад нанести на обличчя. Маска повинна знаходитися на шкірі не менше 45 хвилин, а потім її змивають теплою водою. Яйцо в блендере

для оздоровлення шкіри обличчя в домашніх умовах можна приготувати маску з волоських горіхів , пажитника , какао , хурми , хвої сосни , дині .

Рецепт 2. Очищаюча і тонізуюча маска

Зі свіжого лимона видавити сік, потім збити з яєчним білком до утворення густої піни. Перед нанесенням на шкіру обличчя слід добре очистити від пилу і залишків крему. Суміш рекомендується тримати на обличчі 10 хвилин, після чого її потрібно змити теплою водою.

Рецепт 3. Маска від зморшок

Для приготування кошти 5 грамів желатину слід залити 2 столовими ложками окропу і залишити до повного розчинення. Далі слід ретельно збити яєчний білок, в який додають розчинився желатин і перемішують до однорідного стану. Маска наноситься на обличчя рівномірно, після закінчення 40 хвилин змивається теплою водою.Маска из желатина и белка

Як вибрати при покупці

У міських супермаркетах і магазинах придбати свіжі гусячі яйця неможливо. По-перше, туди їх практично ніколи не завозять, а по-друге, в магазині покупцеві дуже складно буде визначити, як і за яких умов зберігали даний продукт. Щоб уникнути покупки зіпсованого товару, слід звертатися в перевірені, довго існуючі фермерські господарства і робити вибір, виходячи з наступних критеріїв:

  • Цілісність шкаралупи;
  • Чистота-продукт не повинен мати слідів посліду та іншого бруду;
  • Відсутність будь-якого запаху.

важливо! зверніть увагу на форму, якщо вона здається нерівномірною або з увігнутими боками – продукт не придатний для вживання в їжу.

Де зберігати

У домашніх умовах зберігання повинно бути тільки в холодильнику при температурі від 2 до 12 градусів, при відносній вологості повітря 80-90%. Термін зберігання - Не більше тижня.

Кому можуть нашкодити

Головне застереження - не вживати гусячі яйця в сирому вигляді і стежити за їх свіжістю. Також вони небажані в раціоні людини з індивідуальною непереносимістю яєць і схильного до частих алергічних реакцій.

Гусиные яйцаХарчуватися гусячими яйцями можна і потрібно,вводячи їх в раціон дорослих і дітей, але робити це потрібно в розумних дозах. Вживання даного продукту істотно додасть сил організму, а також наситить корисними елементами.


Зараз читають
Молозиво корови: хімічний склад, користь і шкода, як пити, що можна приготувати
Молозиво корови: хімічний склад, користь і шкода, як пити, що можна приготувати
Коров'яче молозиво: що це за продукт? Склад, корисні властивості, шкода ...
Кров в курячому яйці: причини, що робити, чи можна їсти
Кров в курячому яйці: причини, що робити, чи можна їсти
Кров в курячому яйці: причини крові в білку, жовтку, шкаралупі. Як виріш ...
Гриби гливи: фото і опис видів, коли, де, на яких деревах ростуть
Гриби гливи: фото і опис видів, коли, де, на яких деревах ростуть
Гливи — апетитні гриби, які доступні кожному. Якими вони бувають, де рос ...
Скільки яєць несе гуска і від чого залежить несучість
Скільки яєць несе гуска і від чого залежить несучість
Несучість гуска: скільки яєць несе птах в залежності від породи. Способи ...
Гриб дощовик: опис, як виглядає і де росте, чи можна їсти
Гриб дощовик: опис, як виглядає і де росте, чи можна їсти
Наскільки їстівні гриби дощовики, опис різних видів, схожі неїстівні гри ...
Перевірені методи боротьби з хворобами сливи
Перевірені методи боротьби з хворобами сливи
Перевірені методи боротьби з хворобами сливы
Канна: особливості посадки і догляду у відкритому грунті
Канна: особливості посадки і догляду у відкритому грунті
Канна: особливості посадки і догляду у відкритому грунте
Новое youtube видео