Назад
Як правильно давати дріжджі курям несучкам і дріжджування кормів в домашніх умовах

Навигация по разделу

Як правильно давати дріжджі курям і що таке дріжджування кормів

КурыПромислові корми для пернатих в силу різних причин не завжди забезпечують високу продуктивність. Тому фермери прагнуть до поліпшення раціону шляхом додавання різних кормових добавок. Кормові дріжджі використовуються у виготовленні комбікорму, а також є харчовою добавкою до основного раціону несучок. Про те, чи ефективно застосування дріжджів і як правильно давати їх несучкам, ми і поговоримо в даній статті.


Що таке дріжджування

Дріжджі-це одноклітинні гриби, які застосовуються для зброджування рідкої маси продукту. Кормові дріжджі представляють із себе сипуча речовина світло-коричневого кольору, що застосовується для стимуляції росту пернатих. Дріжджування-це процес зброджування меленого зернового корму з дріжджовий закваскою. В процесі обробки суміш додатково збагачується вітамінами і рослинним інсуліном. Біологічна цінність продукту підвищується, а також підвищується засвоюваність поживних речовин.Дрожжи Мета дріжджування-поліпшення апетиту курей, збільшення несучості, прискорення набору ваги м'ясними породами. Особливо актуально харчування з використанням збагаченого корму в зимову пору року, тому що збагачує раціон курей відсутніми вітамінами і мікроелементами. Дріжджувати можна зерно, крупу, компоненти рослинного походження. При збагаченні в раціон можна додавати м'ясо-кісткове борошно для підвищення поживної цінності.

Чи знаєте ви? дріжджі - найдавніший мікроорганізм, який використовується людиною. Діяльність цих корисних грибків використовувалася за 6000 років до н.е. в Стародавньому Єгипті при виробництві пива.

Види

Дія дріжджових грибків використовується у виробництві їжі вже кілька тисячоліть. Самих грибків сьогодні налічують понад 1500 видів. Отримати їх можна практично з будь-якої сировини рослинного походження, а також з молока. У харчовій промисловості широко використовуються лише деякі з них. Назва дріжджів відображає основну мету їх використання.

  • Пекарські - застосовуються при випічці. Вирощуються в середовищі збагаченої киснем, цукром і азотистими сполуками. Випускаються в сухому і вологому вигляді. Пекарские дрожжи
  • Винні - можна спостерігати у вигляді нальоту на виноградних ягодах. Вони сприяють поліпшенню смакових якостей продуктів виноробства. Винные дрожжи
  • Молочні - утворюються в заквасці. Застосовуються для приготування молочнокислих продуктів. Закваска
  • Пивні - готуються шляхом зброджування пивного сусла, яке отримують з якісного хмелю. Пивные дрожжи
  • Спиртові - це штами, створені спеціально для спиртової промисловості. Їх завдання-оптимально швидко виконати зброджування продукту. Спиртовые дрожжи

Кормові дріжджі можуть бути:

  • Гідролізними-створеними з деревних і сухих сільськогосподарських відходів;
  • Класичними-отриманими з відходів спиртового виробництва;
  • Білково-вітамінними-вирощеними на відходах нерастітельного сировини.
чи знаєте ви? пивні дріжджі першою стала випускати і використовувати у виробництві пива компанія « White Labs » з 1995 року. А вперше вони були отримані з диких дріжджів при виготовленні сусла датським ботаніком Емілем Хансоном в XIX столітті.

Чи варто давати

Дріжджі містять велику кількість білка. В процесі своєї життєдіяльності вони окислюють глюкозу і вуглець, перетворюючи їх в енергію. Їх присутність в раціоні підвищує енергетичну цінність харчування, збагачує його білками і вітамінами. Несучка витрачає на виробництво яєць 40% отриманої з їжею енергії.Кормовые дрожжи Зимова несучість падає через нестачу енергії, яка мало надходить в організм, тому дріжджі дуже бажані в раціоні несучок. Також вони покращують засвоєння їжі організмом і сприяють інтенсивному нарощуванню м'язової тканини бройлерами. Підвищують вагу яєць і їх інкубаційні властивості, а також підвищують запліднюваність на 15%.

Харчова цінність

Кормові дріжджі можуть містити від 40 до 60% білка. З вітамінів і мікроелементів містять холін, тіамін, біотин, нікотинову кислоту, рибофлавін, фолієву кислоту. Вони є природним концентратом вітамінів групи В. рибофлавін впливає на тканинне дихання і обмін речовин в цілому, а також виводимість яєць. Лецитин, що входить до складу, впливає на клітинний обмін. За кількістю лецитину пекарські дріжджі поступаються тільки яєчного жовтка.Дрожжи Кількісний склад вітамінів і мікроелементів в дріжджах може коливатися через виду грибків, умов їх культивування та інших факторів. Спеціальні дослідження щодо кількісних змін цінності харчування після дріжджування не проводилися. Досліджувалися кількісні показники продуктивності птиці, якій згодовували корм-збагачений і звичайний.

Користь

Користь від застосування:

Для яєць:

  • Підвищується запліднюваність;
  • Збільшується розмір;
  • Збільшується несучість курей в зимовий період на 23,4%;

Для м'яса:

  • Прискорює ріст м'язової маси (для курчат цей показник становить 15,6%);

Для птахів:

  • Покращує апетит;
  • Запобігає авітамінозу;
  • Підвищує засвоюваність корму;
  • Стимулює вироблення імунних клітин;
  • Регулює білковий обмін речовин;
  • Збільшує перевариваемость білка;
  • Збільшується надходження корисних вітамінів і мікроелементів.
важливо! процес бродіння припиняється, якщо в сировині вичерпаний запас цукрів. Тому, якщо дріжджування не відбувається або уповільнено - просто додайте пару ложок цукру в масу корму.

Недоліки

Збагачені корми дають птахам тільки в період з листопада по квітень тобто під час відсутності зелені в раціоні. Наявність трави і сонця в літню пору достатні для підтримки всіх процесів в організмі курочок. Грибки в літньому раціоні ведуть до надлишку білка і азотистих сполук. Від надлишку білків виникають такі патології:

  • Діарея у курей ;
  • Запалення клоаки в результаті порушення обміну речовин;
  • Запалення суглобів;
  • Канібалізм у зграї.
Корм Для того, щоб уникнути хворобливих станів, дріжджовий корм вводять в кілька заходів, починаючи з малих дозувань — 5-7 г на одну курку. Якщо захворювання проявилося раптово, необхідно зменшити кількість збагаченого корму на 50-70%.

Методи дріжджування

Попередньо зернову масу подрібнюють. Для правильного процесу важливо, щоб фракції були якомога дрібніше.

Методи дріжджування бувають:

  • Опарний;
  • Безопарний;
  • Заквасочный.

Особливості:

  • Температура води не повинна перевищувати температуру тіла тобто 36-38°С.при більш високій температурі грибки гинуть.
  • Ємність, в якій розмішують масу, повинна бути на 2/3 більше обсягу розведеного корму, тому що в процесі бродіння обсяг збільшується.
  • Дріжджі повинні бути розчинені повністю, без утворення грудочок. Для прискорення процесу можна додати 1-2 ложки цукру.
Корм

Метод опари

Опарний метод приготування складається з двох етапів:

  • Замішування опари;
  • Дріжджування корму.

Опару готують з 200 г зернової маси і 10 г дріжджів, розведених в 0,5 л теплої води. Підходить опара протягом 4-5 годин. Потім її змішують з залишилася частиною зерна-800 г і літром теплої води. Настоюють 4 години.

важливо! деякі види дріжджів є умовними патогенами, які при взаємодії з організмом викликають запальні процеси. Тому використовуйте в приготуванні харчування для несучок тільки дріжджі, отримані з перевіреного джерела.

Метод без опари

Рецептура: на 1 кг зернової маси беруть 1,5 л теплої води і 0,2 г дріжджів. З'єднують дріжджову масу і зерно, перемішують і залишають бродити на 6-7 годин. В процесі бродіння масу потрібно періодично перемішувати, тому що для роботи важливий доступ повітря. Якщо в процесі бродіння рідина повністю вбралася в суміш, потрібно додати 1-2 склянки теплої води. масу можна давати курям через 8 годин, з розрахунку 20 г на 1 курку. дріжджі можна давати щодня або через день. Зберігати готовий збагачений корм можна не більше 1 доби. Припустимо заморожування частини корму на кілька днів, але користь від застосування істотно знижується. Корм для кур

Спосіб закваски

10 г дріжджів розчиняють в 0,5 л теплої води. Додають 0,5 кг зернової маси. Настоюють 6 ч.потім додають зерно, що залишилося – 0,5 кг і 0,750 л води, розмішують і залишають на добу. Корм дають птахам з розрахунку 20 г на 1 курку.

Більш ефективне дріжджування

Щоб зробити кожен спосіб дріжджування ефективним і якісним, можна поліпшити склад кормової маси шляхом збагачення:

  • Теплу воду можна замінювати теплою молочною сироваткою. Сироватка доповнить масу молочним цукром, сироватковим білком, казеїном, а також мікроелементами — калієм, магнієм, фосфором, залізом. Крім того, до складу сироватки входять вітаміни групи В, аскорбінова кислота, токоферол, холін та інші.
  • Додавання цукру збільшує кількість їжі для розвитку дріжджів і підвищує поживну цінність корму на 15-20%.
  • Додавання овочевої маси-вареного буряка, картоплі, гарбуза збільшує різноманітність і кількісний склад вітамінного комплексу.
  • Додавання пророщених зерен також покращує склад корму. Пророщені зерна є біостимуляторами. Мають антиоксидантні властивості, нормалізують обмін речовин, благотворно впливають на травний процес і сприяють розвитку корисної мікрофлори кишечника.

Використовувати дріжджі потрібно обов'язково. Дріжджування кормів підвищує харчову цінність корму, зменшує витрати на корми, покращує продуктивність поголів'я, тим самим збільшуючи рентабельність фермерського господарства.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео