Назад
Цегляна піч і її види: для будинку, для лазні, для тривалого горіння

Навигация по разделу

цегляні печі для дому: схема кладки своїми руками

Кирпичная печьПіч в будинку наповнить житло затишком і теплом в прохолодну і сиру погоду. Як приємно, зібравшись ввечері всією сім'єю біля печі, слухати тріск палаючих дров і розмірене гудіння полум'я. Багато домовласників хотіли б скласти своїми руками піч в будинку, тому в цій статті ми спробуємо детально розглянути, як приступити до цієї складної справи і вдало завершити його.


Переваги і недоліки

Переваги грубки в будинку:

  • Зменшення споживання газу або електрики на приготування їжі та обігрів будинку, що дозволяє значно економити кошти;
  • Незалежність від централізованого газо-та електропостачання;
  • Можливість погрітися біля «живого» затишного вогню.

Кирпичная печьНедоліки:

  • Необхідність у значних фінансових витратах на дрова та вугілля;
  • Важка робота по рубці дров;
  • Щоденне чищення грубки від прогорілих дров і золи;
  • Щосезонна або щоквартальна прочищення димоходу;
  • Швидке зниження температури в будинку без регулярного підкидання дров;
  • Піч займає досить об'ємний простір.

чи знаєте ви? за слов'янськими повір'ями, за піччю в будинку живе домовик — добрий дух і господар будинку. За старих часів йому щовечора ставили біля печі чашку з молоком. Домовик не любив бруду і сварок в будинку і, розсердившись, міг висловлювати своє незадоволення нічним стуком, шерехом або плетінням кінських грив і хвостів в дрібні, важко розплітаються косички.

Види печей з цегли для будинку

Домашні печі відрізняються один від одного по конструкції, формі і обробці. Можна скласти прямокутну, квадратну або круглу конструкцію. Така різноманітність дозволить вибрати оптимальний варіант для конкретного проекту, беручи до уваги призначення грубки і інтер'єр приміщення, де конструкція буде знаходитися.

Варіанти печей

Російська піч - досить велика споруда, що займає центральне місце в будинку. Конструкція включає в себе нагрів приміщення, варильну камеру для приготування їжі та випічки хлібобулочних виробів. Наявність варильного відділення печі дозволяє готувати їжу відповідно до рецептів, які просто не можна приготувати по-іншому. У конструкції російської печі є ще одна важлива особливість — лежанка в її верхній частині для сну. У старі часи, гріючись на російській печі, люди лікували всілякі захворювання (застуду, артрити, простріли). Русская печь

Голландська піч - коефіцієнт корисної дії у цієї споруди досягає всього 60 %. Фактично, це піч з топкою і системою для видалення диму (димоходом). Такі печі часто використовуються в невеликих будинках, але тільки для опалення, на них не можна готувати їжу. Відсутність варильної поверхні змушує гаряче повітря більш ефективно нагрівати цегляні стіни печі і повітря в приміщенні. Голландская печка

Піч для лазні - ця конструкція передбачає дров'яне опалення. Зазвичай передня частина печі виходить в передбанник, звідки і закладаються дрова. Задня частина споруди знаходиться за перегородкою, що відокремлює передбанник безпосередньо від лазні. замість складних димових ходів в задню частину конструкції вбудований металевий котел для води. піч в лазні виконує дві функції: швидко нагріває приміщення (протягом години-двох) і воду для миття. За допомогою цієї печі лазня дуже швидко нагрівається, але так само швидко і остигає (без регулярного підкидання дров). Печь для бани на дровах цегляна піч з розгалуженими димоходами - споруда передбачає наявність безлічі ходів в задній стіні грубки, найчастіше така стіна є перегородкою між сусідніми кімнатами. Затоплена піч нагрівається, а щоб потрапити в димохід, гарячий дим проходить через складну систему димових ходів в стіні і в результаті сильно нагріває цегляну кладку. У такій конструкції часто передбачена вбудована передня панель з чавуну.

Вона розташовується на спеціально розташованих внутрішніх цегляних виступах прямо над топкою для дров або вугілля, на ній майже завжди є одне або два круглих відкриваються отвори. Круглі отвори на варильній плиті закриваються за допомогою спеціальних набраних кілець різного діаметру, виконаних з чавуну. Ці отвори служать для приготування їжі, з їх допомогою додають або зменшують температуру під каструлями з їжею, що готується.

Піч з водогрійним контуром - така конструкція зазвичай ідентична цегляної печі з розгалуженими димовими ходами, але в ній є одна істотна відмінність: в топку для дров вбудована металева ємність для води. Цей водяний котел з'єднаний з системою опалення в будинку, і коли грубка топиться — одночасно нагрівається до кипіння вода в котлі. Розширюючись, вода надходить в труби опалювальної системи. Така конструкція-одна з найефективніших і енергозберігаючих, до того ж передбачає приготування їжі. Печь с водонагревом

важливо! у разі коли піч розміщена поруч зі стіною, конвекційні потоки холодного повітря, що надходить з дверей і вікон, активно переміщаються по будинку. В результаті мешканці будуть постійно відчувати холод і протяги в районі підлоги.

Пристрій печі

Невеликі цегляні печі призначаються для обігріву будинків площею не більше 50-60 кв.м. залежно від того, яку конструкцію печі взяли за зразок, на якому паливі вона працює, буде залежати передача тепла в приміщення. Найпоширеніша модель грубки-цегляна (з топкою і чавунною варильною поверхнею), розташована всередині будинку так, щоб передня сторона розташовувалася в кухні, а задня стіна грубки доповнювала розділову стіну між кімнатами. у деяких печах передбачена духовка. Така цегляна піч цілком може і не володіти варильною поверхнею або духовкою, а служити тільки для обігріву приміщень. У печах обов'язково передбачені заслінки в димоході (в'юшки).

Піччю можна користуватися в різних режимах: літньому і зимовому. Влітку використовують літню заслінку димоходу (направляючу дим безпосередньо в димову трубу). У теплу пору року піч можна використовувати для приготування їжі, сушіння трав і грибів, нагрівання води, запарювання зерна або комбікорми для домашньої птиці та худоби. Взимку використовують зимову заслінку в димоході. Її відкривають тільки під час розпалювання печі, після того як вогонь жарко розгориться, заслінку прикривають. Прикрита заслінка направляє дим з печі в складну систему ходів, розташовану в задній стінці.Кирпичная печь для дома Гарячий дим відмінно нагріває цегляну стіну, це тепло буде триматися протягом 6-10 годин. Зимову заслінку (в'юшку) закривають в повному обсязі, вона залишається прочиненими. Невеликий зазор залишить тягу в димоході і не дасть чадному газу проникнути в житлове приміщення (витягне його). Одночасно майже прикрита заслінка служить перешкодою для витягування тепла на вулицю через димохід. Якщо в конструкції передбачена вмонтована в грубку металева ємність для води, пов'язана з системою опалення в будинку, — то крім теплих пічних стін в приміщенні будуть теплими все батареї.

важливо! піч завжди повинна розташовуватися на бетонному або цегляному фундаменті. Це необхідно для пожежної безпеки і для опори, так як конструкція дуже важка.

Основні складові грубки:

  1. Топка - передбачена в будь-якій конструкції і є однією з основних складових теплового агрегату. Топка повинна володіти максимально можливою величиною, для приміщення дров або іншого палива, щоб забезпечити максимальну продуктивність конструкції. Розмір топки в різних конструкціях може змінюватися, так як цей параметр залежить від типу твердого палива. У дров'яних печах висота топкової камери коливається від 40 до 100 см. Топка повністю викладається з жароміцного і вогнетривкої цегли, товщина її стінок повинна бути не менше чверті цегли, обов'язково присутній дверцята з чавуну або вогнетривкого скла. Нижня частина топкової камери виконана у вигляді чавунної решітки, через яку обсипаються в камеру для попелу зола і дрібні вугілля. Топка для печи
  2. Зольник або камера для попелу - це відділення поменше розміром, ніж топка, і теж в обов'язковому порядку обладнується дверцятами. Зольник розташовується прямо під гратами-днищем топкового відділу. Він використовується для збору золи і для подачі повітряного потоку (піддуву знизу) в топкову камеру. Повітряний піддув знизу разом з димоходом створює тягу і необхідний для розпалювання полум'я. Висота зольной камери відповідає висоті трьох цегли, покладених плазом. Зольник для пепла
  3. Димохід - один з основних елементів, який присутній у всіх сучасних печах. Усередині димохід нагадує закритий лабіринт, по якому пересувається гарячий дим. Завдяки цьому пересуванню нагріваються цегляні стіни, в яких знаходяться ходи, а також від гарячих стін нагрівається повітря в приміщенні. Дымоход
У прямій (основний або річної) трубі димоходу розташовуються дві або три заслінки (в'юшки) у вигляді плоских металевих пластин, розташованих горизонтально по відношенню до труби. Заслінки виконують функцію регулятора гарячих димових потоків. З їх допомогою можна направити дим відразу вертикально (на вулицю) і створити сильну тягу в топці або ж перенаправити гарячий дим в ходи, розташовані в задній стіні (для нагріву будинку).
чи знаєте ви? у 1919 році американка Еліс Паркер винайшла першу систему центрального опалення. Її винахід дозволив домовласникам більш ефективно нагрівати будинки і згодом призвело до того, що в 1935 році була створена повітряна стінна піч, що працює на вугіллі і оснащена електричним вентилятором і воздуховодом.

Матеріали та інструменти

Для того щоб вибудувати піч, знадобляться будівельні інструменти:

  • Кельму, необхідний для укладання і видалення кріпить цеглу розчину;
  • Молоток муляра (кирка) для усадки покладеного на розчин цегли;
  • Металева розшивання для розкреслення швів між цеглою;
  • Електропила " болгарка» для нарізування цегли на частини;
  • Електроміксер будівельний для перемішування розчину;
  • Металеве відро (ємністю 10-12 л);
  • Лопата совкова і велика металева ємність для замісу будівельного розчину;
  • Сито з металевої сітки для просіювання піску і цементу з осередком не більше 2 мм.

вам напевно буде цікаво почитати про те, як побудувати басейн , баню , туалет , мангал , погріб і веранду .

Необхідні Вимірювальні інструменти:

  • Схил для перевірки кутів на вертикальність;
  • Кутовий рівень для перевірки кутів конструкції;
  • Будівельна металева або тканинна рулетка;
  • Метрове " правило», за допомогою якого перевіряють поверхню стіни на рівність;
  • Картонні шаблони всіх передбачених в конструкції прорізів;
  • Водяний рівень для перевірки горизонту кладки;
  • Гнучкий рівень.
Рулетка строительная

Необхідні матеріали:

  1. Матеріал для будівництва грубки-жароміцний і вогнетривкий червона цегла, рівний і цілісний. Надбиті або погано висушені цеглини з пустотами і тріщинами не підходять. Добре обпалений цегла видає дзвінкий і чистий звук при постукуванні. Глухий звук означає неповну термічну обробку або перепалювання цегли.
  2. Розчин для скріплення цегли — Цементний розчин в цьому випадку не підходить. В якості сполучного розчину застосовують суміш піску і глини в'язкої консистенції.

зробіть піч - буржуйку для опалення дачі.

Перевірка розчину на якість

Перед початком роботи важливо перевірити якість отриманого розчину з піску, води і глини. Для цього беруть із замісу невелику кількість розчину і скачують з нього кульку. Після висихання глиняного кульки перевіряють, чи є на ньому тріщини. Якщо є, це означає, що в розчині занадто багато глини, і в наступний заміс для еластичності розчину додають ще трохи піску. Є ще один спосіб перевірити придатність розчину для кладки.Раствор из песка, воды и глины Висушений кулька з розчину при падінні з висоти одного метра на тверду поверхню не повинен тріскатися, а після прожарювання при високих температурах (в грубці, духовці) не розсипатися в пил. Якщо глиняний кульку встояв при всіх випробуваннях, значить співвідношення глини і піску для замісу розчину обрані відповідні. Такий розчин можна безпечно застосовувати для викладання майбутньої нагрівальної конструкції, він не підведе і не висиплеться з швів печі.

важливо! якщо перед початком роботи ретельно просіяти пісок і очистити його від грубих сторонніх домішок, будівельнику не доведеться витрачати час на видалення дрібних каменів і інших небажаних предметів з розчину для кладки цегли.

Розрахунок печі

Ще до початку закупівлі матеріалів важливо розрахувати необхідну кількість цегли. Якщо розрахунок буде невірним і матеріалу не вистачить, то закінчення робіт затримається, а закупівля зайвого цегли підвищить і без того істотні витрати на будівництво печі. Пічники використовують для підрахунку цегли нескладну формулу. Потрібно пам'ятати, що точність проведених підрахунків буде умовною і допускає деяку похибку в ту чи іншу сторону.Кирпичи

Як зробити підрахунок цегли для будівництва печі:

  1. Порахувати кількість цегли, необхідних для викладки першого (нижнього) ряду грубки.
  2. Висота майбутньої печі в сантиметрах (відстань від фундаменту до стелі) ділиться на висоту одного цегляного ряду (6,5 см). В результаті підраховують майбутнє кількість цегляних рядів.
  3. Отримане кількість рядів множать на кількість цегли в першому (нижньому) ряду і віднімають 30 см від загальної кількості (висота, яку займе скріплює розчин). Таким чином, підраховується загальна кількість необхідного цегли (в штуках).
розглянемо на прикладі:
  1. Розміри стандартного червоної цегли: довжина 25 см, висота 12,5 см, ширина 6,5 см.
  2. Підстава майбутньої печі має периметр 2,5 м на 3,5 м, тобто загальна довжина периметра — 1200 см.довжину периметра (1200 см) ділять на 25 см (Довжина цегли, покладеного плазом). В результаті поділу з'ясовують, що в нижній ряд вляжуться 48 цегли.
  3. Наступний необхідний розрахунок — висота майбутньої конструкції. У наведеному прикладі висота конструкції від стелі до нульового ряду становить рівно 2,40 м. з висоти споруди (240 см) віднімаються 30 см (Висота оброблення), в результаті залишається 210 см.
  4. См ділять на 65 мм (Висота цегляного ряду) і в результаті отримують 32 ряди цегли.
  5. Ряду (що позначають висоту) множать на 48 (кількість цегли в першому ряду) і отримують 1536 штук цегли. До цієї кількості додають 5% на випадок бою матеріалу або некондиції — 76 цегли.
Кирпичи для печи Разом: для побудови печі необхідно придбати 1612 цегли. Виходячи з цих підрахунків, набувають матеріал в будівельному магазині або на цегляному заводі.
чи знаєте ви? у середньовічній Німеччині була популярна і затребувана професія сажотруса. Оскільки печі топили в основному вугіллям, його послуги були потрібні домовласникам досить часто. На старовинних німецьких гравюрах можна побачити овіяну романтикою фігуру сажотруса у високому капелюсі, з мотком мотузки на плечі і сходами в руках.
Розрахунок цегли для димоходу

Щоб полегшити завдання, приймемо за аксіому, що в одному погонному метрі пічної труби використовується приблизно 84 цегли (викладаються 14 рядів з 6 штук в кожному).

дізнайтеся, які дрова краще .

Наочний приклад:

  1. Якщо необхідно вибудувати пічну трубу з цегли довжиною в 4,5 м, то потрібно помножити майбутню довжину на 84 штуки цегли. За підсумками обчислення визначають, що для побудови труби потрібно купити 378 штук цегли.
  2. Незважаючи на деякі неточності такого підрахунку, користуватися формулою дуже зручно. Головне, уважно ввести початкові Дані для того, щоб правильно все розрахувати.
Дымоход из кирпича своими руками

Для побудови грубки крім цегли також потрібні:

  • Чавунна решітка для днища топкової камери (25х25 см);
  • Чавунні жароміцні дверцята з ручкою і запором для топкової камери (25x21 см);
  • Чавунні жароміцні дверцята з ручкою і запором для зольника (14x14 см);
  • Чавунна варильна панель з однією або двома відкриваються конфорками (з кружками);
  • Дві чавунних заслінки для димоходу;
  • Керамічна або металева труба для виведення димоходу через горище на вулицю;
  • Металевий кутник (30х30х4 мм) для стяжки зовнішніх кутів конструкції-7 м;
  • Для грубки з вбудованим водогрійним контуром потрібен резервуар для води.
водний резервуар

Для здешевлення конструкції грубки можна за допомогою зварювального апарату змайструвати водний резервуар. Для його виготовлення необхідно брати метал не тонше 4 мм. часто також виготовляють водний резервуар зі сталевої труби діаметром 25 мм або 32 мм. щоб зігнути сталеву трубу, її розпалюють в місцях згину вогнем паяльної лампи і гнуть гарячий метал в потрібну сторону. Для грубки з водогрійним контуром необхідно передбачити постійну циркуляцію води. Якщо цього не зробити, метал швидко прогорить. Щоб не допустити прогорання, до системи підключають електричний насос. Водный резервуар

чи знаєте ви? Указом Петра I були введені в російський побут голландські грубки. Прихильник всього іноземного, цар не врахував, що такі печі, на відміну від російських, швидко остигають і не зовсім придатні для морозних російських зим.

Покрокова інструкція по правильному укладанні печі

Щоб результат по спорудженню печі в будинку виявився задовільним, потрібно дотримуватися деяких правил і рекомендацій.

Вибір місця

Кожна кам'яна піч передає тепло в кімнату двома способами: за допомогою інфрачервоного випромінювання, що виходить від гарячих стін, і шляхом нагрівання повітря, що циркулює в приміщенні (конвекції). З цього можна зробити висновок: для ефективного нагріву необхідно, щоб пічна конструкція або її частина знаходилися в кімнаті, яка потребує опалення.

будуємо тандир і мангал у себе на дачі.

З огляду на цю вимогу, можна дати кілька порад щодо вибору місця для установки грубки в заміському будинку:

  1. Якщо вам потрібно нагріти велику кімнату, краще помістити піч посередині, злегка зсунувши її в напрямку зовнішньої стіни, звідки приходить холод. Для обігріву одночасно двох-чотирьох суміжних кімнат конструкцію розташовують посередині будинку, для досягнення кращого результату частина міжкімнатних перегородок потрібно демонтувати.
  2. У маленькому будиночку з трьох кімнат і кухні піч обігріває тільки кухню і зал. Решта дві невеликі кімнати примикають до залу. Для їх обігріву можна задіяти центральну систему опалення (батареї) і циркуляційний насос, який «ганяє» по батареях гарячу воду, що нагрівається в пічному водному резервуарі.
  3. Безглуздо будувати піч поруч із зовнішніми стінами. Немає необхідності їх нагрівати, оскільки частина тепла просто піде на вулицю.
  4. Панель, духовка і топка повинні розташовуватися в кухні, а задня стіна печі — у вітальні або спальні.
Печка
важливо! при плануванні грубки потрібно переконатися, що майбутній димохід не потрапляє в торець даху. Якщо все ж розрахунки показують подібну ситуацію, то краще перемістити конструкцію на 20-40 см в сторону.

Підготовка

Перед початком будівельних робіт готують міцний фундамент під конструкцію. Вона досить важка, тому неприйнятно зводити її прямо на підлозі, навіть якщо підлоги з цементної стяжки. Підстава грубки являє собою окрему споруду, не пов'язане з підставою будівлі. При необхідності вибудувати грубку (кутовий камін) біля стін, між ними робиться зазор не менше 15 см, а мінімальний зазор між фундаментами будинку і грубки повинен бути не менше 10 см.Строительство кирпичной печи

Якщо підлоги в будинку дерев'яні, для установки фундаменту печі рекомендується виконати покрокові інструкції:

  1. Знімається статева дошка, в ямі будується пічної фундамент, його підстава ширше і довше на 5 см в кожному напрямку від розмірів майбутньої печі. Глибина фундаменту грубки дорівнює глибині фундаменту будинку.
  2. Насипають амортизаційний шар з просіяного піску на висоту 0,10 м.
  3. Контур фундаменту викладають з каменю або цегли, потім його заповнюють рідким цементним розчином, туди ж для фортеці укладають арматуру або камені.
  4. Після застигання попереднього шару укладають подвійний шар руберойду.
  5. Потім укладають прошарок з негорючих матеріалів, наприклад, азбесту (товщиною не менше 6 мм).
  6. Наступним шаром фундаменту йде тонке залізо, на яке укладають підстилку під цегляні стінки. Для цього добре підходить повсть, заздалегідь замочений в рідкому цементному розчині або негорючий базальтовий картон. Намочену підстилку розкладають на залізному шарі в мокрому вигляді. Після цього надають деякий час для висихання і тільки потім починають роботи по кладці цегли.
  7. Фундамент залишають на 3 тижні, цей часовий проміжок необхідний для повного затвердіння бетонної суміші. Після закінчення цього часу можна починати роботи з будівництва пічних стін.
чи знаєте ви? у російських селах піч була» серцем " будинку. Навколо неї відбувалися всі щоденні події: в ній пекли хліб і готували їжу, опалювали хату і на ній спали. Коли під ранок будинок остигав-людям, сплячим на печі, було все так само тепло і затишно.

Замачивание кирпичей кілька порад, як правильно побудувати піч:

  1. Щоб вдало побудувати піч, топку викладають з жароміцного, вогнетривкої цегли. Ця цегла стійка до високих температур. З нього викладають тільки топкове і зольне відділення, так як матеріал володіє гіршими теплообмінними якостями (довше нагрівається) в порівнянні зі звичайними червоними цеглинами. Ціна жароміцного цегли майже в два рази вище, ніж у звичайного червоного.
  2. Перш ніж почати кладку стін, цеглини потребують замочуванні. Цегла поміщають в воду приблизно на 4 години, за цей час пористий матеріал наситить достатньо води.
  3. При укладанні цеглини слід розташовувати якомога точніше, тут же, під час робочого процесу, невідкладно вирівнюючи похибки. Якщо цеглини вже закладені, вони не можуть бути в подальшому переміщені зі свого місця.

Конструкція печі

Пічка канальна, представлена на малюнку зліва, — найлегша в будівництві. Нагрівальні ходи пов'язані з топковим відділенням тільки пічним зевом, тому така грубка підійде для будь-якого готового будинку. З недоліків: коефіцієнт корисної дії канальних грубок невисокий (40-50 %), в них дуже непросто вбудувати ємність для нагрівання води, так як всередині конструкції циркулює великий тепловий потік, будь-яке порушення якого призводить до падіння тепловіддачі і збільшеному утворенню сажі. Центральну частину малюнка займає Шведська піч.Конструкция печи Найвдаліший варіант, коли потрібно поєднати обігрів і пристрій для приготування їжі в одному. ККД шведської грубки становить приблизно 60%. Конструкція виглядає як піч з повітряною камерою (духовкою), яку обтікає розпечений повітряний потік. Вона також відмінно нагрівається від поверхні підлоги до стелі кімнати, завдяки безлічі димових каналів. Камера топки розпалює варильну чавунну плиту (№2), а половина теплого повітря переходить в сушильну камеру (№3).

чи знаєте ви? у культурі Японії ніколи не було навіть такого поняття, як піч. У Середньовіччі заможні люди обігрівалися за допомогою жаровень з вугіллям, теплого одягу і ковдр. У сучасній Японії замість пічного або центрального опалення застосовується локальний електричний обігрів (електричне ковдру, килим з електропідігрівом).

Переваги цієї конструкції:

  1. У духовки немає поворотного теплообміну з топкової камерою, тому в духовку можна вбудувати збоку теплообмінник з ємністю. Димні гази, догораючи, потрапляють в пічні ходи з T° не вище +800 °C, тому для їх побудови можна застосовувати простий цегла і цементний розчин.
  2. Високий, але неширокий конвектор з однаковою інтенсивністю гріє всю висоту житлових кімнат.
  3. Деяку частину димових газів від виходу з камери можна перенаправити, наприклад, під лежак, після чого повернути назад в лабіринт ходів, при цьому абсолютно не погіршуючи конвекційних параметрів.
  4. Можна також зменшувати або збільшувати розміри конвектора в конструкції, переміщати або повертати його щодо камерної частини. Тому Шведська піч відмінно вписується в уже готовий будинок і цілком може обігрівати до трьох кімнат, що можна побачити на малюнку (після канальних грубок).
  5. При відкритті дверцят духовки, з неї піде сильний потік тепла, що дозволяє швидко нагріти кімнату.
Печка

Мінусів конструкції небагато, але вони все ж є:

  1. Потрібні матеріали тільки найвищої якості для кладки камерної частини конструкції і досвідчений фахівець-Пічник.
  2. Шведську грубку ніколи не вибудовують без фундаменту, в його відсутність вся конструкція буде неміцною.
чи знаєте ви? у вікторіанській Англії в загальній кімнаті був присутній камін для обігріву приміщення, його топили дровами і торфом. Ванні кімнати і спальні англійцями ніколи не опалювалися в цілях економії.
Ковпакова піч - має властивість заслінки: якщо забути закрити звичайну заслінку, то гарячий дим під ковпаком не пустить на протоку важкий холодне повітря з пічного зіву, і грубка не охолоне. Це властивість оберігає господарів від отруєння чадними газами через занадто рано закритою заслінки (в'юшки). Колпаковая печь

Недоліки такої конструкції:

  1. Складність у виготовленні, так як конструкція передбачає високі навантаження.
  2. В колпаковую піч не можна вбудувати варильну поверхню.
  3. Використовувати водогрійку можливо тільки в двох ковпакових спорудах, подвійно складних у виготовленні.
  4. Саме ці недоліки перешкодили широкому поширенню даної моделі грубки.

Нижче представляємо вам покрокове керівництво для побудови шведської печі:

    1. Перший ряд - його викладка є дуже відповідальною роботою, всі кути перевіряються спеціальним кутоміром, горизонтальність ряду контролюється за допомогою водяного рівня. Те, наскільки правильно буде покладений перший ряд цегли, позначиться на всій споруді. Пічної анфас викладається з цегли в три чверті. Це обумовлено тим, що на передній панелі розташовуються піддавали або зольник.
    2. Другий ряд - відразу встановлюють на розчин дверцята зольника. Коли дверцята встановлені, укладають другий цегляний ряд.
    3. Третій ряд - цеглини викладаються по цеглинах другого ряду, коли третій ряд буде викладений, він щільно закріпить дверцята піддувала.
    4. Четвертий ряд - цеглини починають класти зліва направо, найпершою встановлюється дверцята для очищення від сажі ходів димоходу, далі укладають цеглу. У процесі кладки дверцята зольника прокладається поверху цеглою.
    5. П'ятий ряд - точно так же, як і четвертий.
    6. Шостий ряд - одночасно зі звичайним червоною цеглою в потрібних місцях укладають жароміцний цегла. Але в порядкових схемах така цегла зображується заштрихованим. Для того щоб укласти колосники — в потрібних місцях цеглини обрізають болгаркою або відбивають зайве за допомогою кирки. Це робиться для того, щоб дрова зручніше укладалися на колосникові грати. Чавунна решітка укладається на цеглу попереднього ряду. Пічник обов'язково потрібно дотримати сантиметровий зазор між кладкою 6-го ряду і колосником. У зазор засипається попіл або пісок, ці матеріали працюють як компенсатор при нагріванні чавунної решітки.
    7. Сьомий ряд - в цей час починають перекриття П-подібної камери, попутно викладаючи на її місці 3 канали. Одночасно встановлюється за допомогою розчину на своє місце дверцята топки, яка спирається на шостий ряд.
    8. Восьмий і дев'ятий ряди - тривають точно так же, як і сьомий ряд. Коли ці ряди будуть викладені-кладка стінок і дверцята камери згоряння зрівняються в висоті.
    9. Десятий ряд - в ньому в потрібних місцях застосовується жаростійкий цегла. На цьому етапі необхідно перевірити водяним рівнем вертикальність рядів. Такої перевірки вимагає подальша установка чавунної варильної плити. Дверцята камери згоряння в десятому ряду закладається поверх цеглою.
    10. Одинадцятий ряд - викладається вогнетривкою цеглою, поверх топки встановлюється чавунна пластина для варіння. Кромку цегли, яка впритул підходить до вручений пластині, потрібно стесати так, щоб в результаті між ними залишився зазор в 20 мм.у цьому ряду також монтують велику дверцята для вручений камери. Вона буде встановлена підставою на попередній ряд. В цьому випадку грубка буде поєднувати варильну камеру з духовкою.
    11. Дванадцятий ряд - зводить 2 лівих каналу в один прямокутник, а в тринадцятому ряду ці канали знову розходяться.
    12. Чотирнадцятий ряд - повністю повторює 13-й, за одним винятком: тут встановлюється заслінка, яка направляє весь жар до вручений поверхні, не обігріваючи все інше. Це робиться для того, щоб піч можна було використовувати влітку. Після того як заслінку відкриють, вступають в дію всі інші функції грубки.
    13. П'ятнадцятий ряд - перекриває цеглою щілину для заслінки.
    14. Шістнадцятий ряд - в ньому цегляна кладка перекриває дверцята камери для варіння. У лівій частині між камерою для варіння і передньою лівою камерою встановлюється витяжна дверцята, відкриваючи яку, господиня зможе видалити з кухні дим, пар і запах готування.
    15. Сімнадцятий ряд - перекривається витяжна дверцята, а над камерою для варіння замуровуються в кладку 2 арматурних прута, на які в подальшому вкладеться варильна плита.
    16. Вісімнадцятий і дев'ятнадцятий ряди - перекривають камеру для варіння, і в роботі залишаються 2 лівих каналу.
    17. Двадцятий ряд - там, де потрібно перекрити варильну камеру, укладають на ребро дві цеглини. Одночасно стежать, щоб відстань від задньої стіни печі до встановлених на ребро цегли становило 40 мм.монтують також у вкладку двоє дверцят: перша — для труби самовара, друга — для чищення димових ходів від сажі.
    18. Двадцять перший ряд - повністю повторює попередній.
    19. Двадцять другий ряд - кладка перекриває всі раніше встановлені дверцята, в результаті знову залишаються 2 канали квадратного перетину. Над камерою для варіння в результаті виходить 3 витягнутих в довжину каналу: два крайніх по 110 мм, середній — 50 мм.
    20. Двадцять третій ряд - закриває 2 довгих каналу, для цього застосовується кладка встановленими поперек цеглою.
    21. Двадцять четвертий ряд - викладається точно так же, як і 23-й.
    22. Двадцять п'ятий і двадцять шостий ряди - викладаються повністю ідентично 22-му.
    23. Двадцять сьомий ряд - в ньому потрібно встановити 3 цегли на ребро. Їх встановлюють на однаковій відстані один від одного і від стін грубки.
    24. Двадцять восьмий ряд - аналогічний попередньому. Мулярові потрібно приділити увагу швах між кладкою.
    25. Двадцять дев'ятий ряд - до цього моменту з квадратних каналів відкритим залишився тільки один. Спереду щільно до стіни встановлюються дві цеглини, втоплені до половини і спираються на цеглу, укладені на ребро.
    26. Тридцятий ряд - кладка закриває всі канали, крім одного. Залишається відкритим димовий канал, в якому монтується засувка.
    27. Тридцять перший і тридцять другий ряди - утворюють вже 3 цегляних ряду над каналами. Це потрібно для пожежної безпеки.
    Основне тіло грубки виконано, пічника залишається викласти димохід.

    Відео: опалювальна піч

    Обробка печі

    Готову піч можна обробити кахлями або жароміцним кахлем, які підбирають за розміром і забарвленням. Починають роботи по декоративній обробці готової конструкції від низу до верху, тобто перший ряд кахлю укладається у самої підлоги. З давніх-давен печі також штукатурили. Для пічної штукатурки робили розчин з глини хорошою в'язкості і води.

    Відео: обробка печі плиткою

    Експлуатація

    Після закінчення будівництва витримується пауза довжиною не менше двох тижнів. Потім піч вперше затоплюють. Дрова повинні бути сухими, інакше при загорянні в приміщення може піти дим і з'явитися неприємний запах. При первинному нагріванні слід звернути увагу на те, чи з'являється дим в приміщенні, чи є тяга в димоході. Якщо все в порядку-грубка готова для подальшої експлуатації. піч на дров'яному опаленні потребує щорічної очищення димоходу від сажі. якщо в якості палива застосовується вугілля або торф — димохід повинен очищатися раз в два-три місяці. Ігнорування цієї процедури може викликати загоряння сажі в димоході і пожежа.

    чи знаєте ви? російська піч постійно присутня в народних казках: на ній лежав 33 роки богатир Ілля Муромець, в неї ж садить на лопаті добрих молодців зла Баба-яга. На печі їздив, смішу народ, ледачий Омеля.
    Скориставшись нашими порадами, домовласник може скласти хорошу грубку, яка буде багато десятиліть обігрівати його будинок або дачу. Залишається тільки гарненько зважити всі ЗА і проти і вибрати відповідний для вашого будинку тип грубки.
    Зараз читають
    Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
    Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
    ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
    Англійська Паркова троянда, сорт
    Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
    Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
    Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
    Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
    Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
    Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
    Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
    Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
    Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
    Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
    Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
    Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
    Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
    Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
    Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
    Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
    У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
    Новое youtube видео