Назад
Як виростити виноград з чубуків: правила вирощування саджанців винограду

Навигация по разделу

Що таке і як виростити виноград з чубука?

Что такое и как вырастить виноград из чубука?Вирощування винограду-процедура складна і багатоетапна. Існує кілька способів виростити цю ягоду на своїй присадибній ділянці. Один з них-за допомогою живців, або чубуків. Розглянемо, як можна виростити цю культуру в домашніх умовах за допомогою невеликих і правильно підготовлених саджанців.


Що таке чубук в садівництві

Слово "чубук" - тюркського походження, і запозичене в російську мову в період панування Золотої Орди на наших теренах. Дослівний переклад цього слова - »тонкий прутик або паличка".

Цікаво, що слово має ще кілька значень: сніговий баран з порожнистими рогами, дерев'яний порожнистий стрижень, на який насаджують трубку для куріння, і виноградний саджанець або держак.Что такое чубук в садоводстве У цій статті мова піде саме про виноградних чубуках і методі збільшення за допомогою їх кількості виноградних кущів на ділянці.

Чубук в садівництві - це сегмент виноградної лози з декількома нирками на ній .

Такий спосіб розведення винограду — найпростіший, надійний і під силу навіть новачкам.

Заготівля чубуків

Якщо правильно заготовити посадковий матеріал, то це прискорить отримання першого врожаю на новій лозі.

Оптимальні терміни

Зрізаються майбутні саджанці восени з однорічної лози, після перших заморозків, коли проводиться планова обрізка винограду. Робиться це приблизно з кінця жовтня до початку грудня.

Саме в цей період в Лозі міститься оптимальна кількість цукрів, крохмалю та інших поживних речовин.

Також до цього моменту лоза вже пройшла загартовування температурними режимами від +5 до -5 градусів.Оптимальные сроки

Як правильно вибрати чубуки для пророщування

Найкраща для заготівлі лоза-плодова . Бажано, щоб це була батіг, яка приносила великі грона, добре розвинена і товщиною приблизно з 6-8 мм.

важливо! щоб уникнути інфекції зрізати заготовки з лози потрібно чистим і гострим ножем.

Зрізаються живці довжиною від 50 до 70 сантиметрів косим зрізом, над вузлом приблизно в 2-3 сантиметрах. Заготовлюється матеріал зі здорового рослини.

Для цього потрібно провести попереднє дослідження, щоб на гілках не було слідів небезпечного грибкового захворювання винограду — оїдіуму , а також слідів від пошкодження градом і інших дефектів.

За кольором здорові гілки повинні бути золотисто-солом'яними або світло-коричневими. На дотик — твердими і при згинанні повинні потріскувати.

Відео: Як правильно підготувати і відібрати чубуки

Правила зберігання посадкового матеріалу

Після заготівлі чубуків важливо пам'ятати, що їх неприпустимо залишати на відкритому повітрі надовго . У добу вони можуть втратити до 2% вологи. І якщо втрати складуть до 35 %, то приживлюваність кожного держака впаде до половини. Щоб домогтися збереження вологості, потрібно ще під час заготівлі матеріалу стежити, щоб з кожного кінця зрізу залишалися вусики або ніжка грона — в цих междоузлиях є захисна мембрана, яка перешкоджає втраті вологи.

Наступним кроком після нарізки чубуків буде їх замочування . Для цього заготовки поміщають у відро з водою на кілька годин (від 6 до 8). Їх можна замочувати в міру зрізання з куща, попередньо поставивши відро з водою у винограднику. Правила хранения посадочного материала Після замочування посадковий матеріал повинен трохи провітритися, потім бажано обробити його біопрепаратом з високою фунгіцидною і бактерицидною активністю.

важливо! залишені на сонці живці за кілька годин втрачають практично всю свою вологу, тому про їх приживлюваності не може бути й мови.

Після всіх перерахованих етапів заготовки чубуків потрібно вирішити, яким методом ви хочете їх зберегти під час зимової сплячки. Ось деякі з них:

  • В холодильнику;
  • В землі;
  • В погребі приватного будинку.

Тепер розглянемо кожен метод окремо.

У холодильнику зберігати живці винограду допустимо, якщо їх у вас небагато, і при цьому немає підвалу або можливості зберегти їх в землі . Для цього:

  1. Готові чубуки потрібно обернути натуральної чистою тканиною, попередньо змочивши її у воді.
  2. Потім укласти в поліетиленові пакети, не пов'язуючи їх туго між собою, а залишаючи невеликий отвір для повітрообміну, і розмістити на нижній полиці холодильника.
  3. Важливо не забувати періодично перевіряти вологість тканини, якою ви обернули посадковий матеріал, і, якщо потрібно, змочувати її водою. Як тільки з'являється характерний затхлий запах-тканину потрібно замінити на нову.

відео: Як зберігати посадковий матеріал в холодильнику

При заготівлі великої кількості живців можна зберігати їх в землі. Для цього потрібно правильно вибрати місце зберігання.

Не годиться при цьому Низинне місце, а також поглиблення, де може збиратися волога від розталого навесні снігу. Відповідним місцем на ділянці може стати височина. Отже, ваші дії при цьому методі зберігання:

  1. Викопати траншею глибиною 80-100 см.
  2. На дно траншеї насипати злегка вологий пісок шаром 5 см.
  3. Щільно укласти чубуки на дно траншеї.
  4. Насипати зверху вологий пісок шаром в 10 см.
  5. Насипати на шар піску землю шаром в 30 см.
  6. Прикрити сховище зверху шифером або іншим відповідним матеріалом.
  7. Виконати канавку, щоб був відтік води.

відео про те, як зберігати чубуки винограду в землі

Якщо на вашому подвір'ї є льох або підвал, то зберігати підготовлені чубуки краще в ньому.

Ось процес зберігання:

  • Обов'язково обробити посадковий матеріал 3% - ним розчином залізного або мідного купоросу (200 мл води плюс 1 ч. ложка розчину) для профілактики цвілевих і грибкових уражень . Потім лозі потрібно дати висохнути;
  • Оброблені живці зв'язати в пучки і укласти в пакети з поліетилену з вологими хвойними тирсою , залишаючи пакети відкритими для вентиляції або виконавши в них кілька отворів. Такий спосіб збереження сприяє накопиченню вуглекислого газу, який служить консервантом від шкідливої мікрофлори і сприяє зниженню витрати вуглеводів на дихання лози. Обов'язково під час зберігання лози потрібно перевіряти вологість тирси і, якщо потрібно, періодично їх зволожувати.

чи знаєте ви? Ісус Христос в Біблії символічно називав себе істинною виноградною лозою.

Можна зберегти чубуки і в прикопах в погребі. Для цього копається ямка 15-20 сантиметрів глибиною, в неї поміщаються заготовки і засипаються землею.

Оптимальними показниками для зимової сплячки лози вважається температура від 0 до +5 градусів. Якщо витримати таку робочу температуру, то черешкам вистачить вуглеводів більш ніж на півроку. Але якщо в підвалі буде тепліше, то запасів поживних речовин вистачить лише на 3-4 місяці.

Відео: зберігання виноградних чубуків в підвалі

Як проростити чубуки

Після зимової сплячки живці потрібно підготувати до пророщування.

Коли діставати гілки для пророщування

У лютому чубуки потрібно витягти з місця зберігання і уважно оглянути. Якісні відрізки виноградних гілок повинні бути пружними і зволоженими, а самі зрізи яскраво-зеленого кольору.

Обробка і пророщування після зимівлі

Як вже було сказано, після зимівлі потрібно уважно дослідити гілочки і провести необхідну обробку. Якщо вони пересушені або на них утворилася цвіль, то потрібно вжити необхідних заходів: цвіль з виноградних відрізків видаляється шляхом протирання їх тканиною або щіткою з м'яким ворсом.

Якщо кора зморщена і обсипається, то потрібно вимочити лозу в стимуляторі протягом 2 діб.

Після замочування потрібно дістати чубуки з розчину і зрізати з них зайву частину з обох сторін: над верхньою ниркою — косим зрізом на відстані 3 см вище від неї, а в нижній — рівним зрізом трохи нижче міжвузля. Середня нирка зазвичай видаляється.

відео: як проростити виноград з чубуків

Після процедури обрізки помістити кожен відрізок в окрему ємність або банку з водою для подальшого пророщування. Вода в судинах повинна бути на постійному рівні — під найнижчою ниркою і ні в якому разі не закривати її (до 3 см).

Для цього потрібно стежити за цим регулярно і додавати воду в міру необхідності до потрібного рівня.

Для того щоб розбудити кореневу систему від сплячки, в воду потрібно додати " Корневин» . Також корисно буде додавання активованого вугілля, щоб вода в ємностях не застоювалася. Потім посуд з матеріалом потрібно розташувати на підвіконні з південного боку, де багато сонячного світла.

чи знаєте ви? на нашій планеті близько 80 тисяч квадратних кілометрів займають сади з виноградниками.

Можна додатково створити саджанців парникові умови, якщо одягнути на кожен з них поліетиленовий пакет: Вологість в такому пакеті буде вище, ніж в кімнаті.

Щоб прискорити укорінення чубуків, ємності з ними можна поставити на теплу підставу, наприклад, на лист з металу, який покласти зверху на радіаторну батарею. При цьому температура в ємностях з заготовками повинна бути не вище 25 градусів.

Через 5-8 днів (в залежності від сорту) у живців почнуть розпускатися бруньки, а ще через тиждень — з'являться корінці. Не можна допускати переростання коренів більше, ніж на 1 сантиметр, так як при висадці довші корені можуть обламуватися.Обработка и проращивание после зимовки

Посадка і догляд за саджанцями

Тепер прийшов час для проміжного пророщування чубуків перед посадкою їх у відкритий грунт.

Оптимальні терміни

Найбільш підходящим терміном тимчасової посадки чубуків є початок квітня . До того моменту, коли можна буде їх висаджувати у відкритий грунт, пройде достатньо часу. За цей період посадковий матеріал добре вкорениться і пройде загартовування.

Вибір грунту і горщика

Висаджують рослинний матеріал в будь-які відповідні ємності з оптимальним об'ємом в 0,5-1 літр. Для цього підійдуть:

  • Торф'яні горщики;
  • Розрізані навпіл пластикові пляшки;
  • Пластикові контейнери;
  • Пивні пластикові стакани;
  • Пакети з-під кефіру або молока.

Тепер про склад земельної суміші для наповнення ємностей (все по 1 частини):

  • Частина перегною;
  • Частина дернової землі;
  • Частина універсальної земельної суміші, придбаної в магазині;
  • Частина піску або перліту .
Выбор почвы и горшка

Схема посадки

Живці висаджуються так:

  1. На 1/4 ємності акуратно заглибити п'яту живця, стежачи за тим, щоб не обламати ніжні корінці. Така глибина посадки потрібна для того, щоб в ємності з субстратом залишалося більше місця для розвитку кореневої системи. Потім чубук присипати субстратом, а зверху насипати шар з тирси . Тирса не дадуть волозі надмірно випаровуватися.
  2. Після висадки чубуків їх потрібно добре полити.
  3. Розмістити саджанці на піддони в теплому приміщенні без протягів.

Як доглядати за виноградом

Подальший догляд за саджанцями винограду полягає в наступному:

  • Підтримувати в приміщенні температуру + 20...+ 25 градусів;
  • Регулярно рихлити ґрунт в ємностях з саджанцями;
  • Здійснювати помірний полив через піддони відстояною теплою водою;
  • Після двох тижнів виносити саджанці в теплу погоду на свіже повітря для загартовування.

важливо! на заготовлені живці обов'язково потрібно прив'язати етикетку з не гниючого матеріалу з назвою сорту винограду, щоб згодом не переплутати сорти.

Висадка саджанців у відкритий грунт

Термін висадки саджанців винограду у відкритий грунт потрібно визначати в залежності від погодних умов. Погода повинна бути теплою і стабільною, повітря повинне прогрітися до +15 градусів, а грунт — до +10.

Це найоптимальніша температура для вегетації саджанців. У різних регіонах це відбувається в різний час. У будь-якому випадку висадку у відкритий грунт потрібно проводити не раніше середини травня, коли вже не буде загрози весняних заморозків.Высадка саженцев в открытый грунт Коли тепла погода встановилася стабільно, потрібно приступати до безпосередньої посадці винограду. Для цього потрібно:

  1. Викопати неглибокі ямки, приблизно на 2 багнета в глибину і шириною 50 см.відстань між ямками має бути таким, щоб посаджені чубуки розташовувалися один від одного приблизно через 1 метр.
  2. Вставити в дно ямок кілочки 1,5 метра завдовжки для підв'язування винограду.
  3. На дно потрібно насипати трохи суперфосфату і золи для кращого вкорінення саджанців.
  4. В середині ямок насипати невеликий горбок із землі і поставити на нього саджанець в контейнері, попередньо зрізавши з нього дно.
  5. Акуратно розрізати уздовж ємність з чубуком, не пошкоджуючи коренів.
  6. Засипати чубук землею так, щоб нижня нирка була вище рівня землі на 2-3 сантиметри.
  7. Злегка утрамбувати землю навколо кущів і підв'язати їх до кілочків за допомогою шпагату, не затягуючи туго.
  8. Обережно полити саджанці водою з лійки. Для поливу знадобиться приблизно 1 відро води на кущ.

Відео: посадка саджанців винограду

Таким чином, при правильній заготівлі та зберіганні чубуків винограду, а також їх подальше пророщування і висадці у відкритий грунт молоді кущі можуть розвинутися вже протягом першого року і стати здоровими і плодоносними лозами на радість своїм господарям.


Зараз читають
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: корисні властивості і протипоказання, користь і шкода для чоловіків і жінок
Масло чорного кмину: від чого допомагає і як застосовувати, народні реце ...
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Альтернаріоз томатів: як боротися з сухою плямистістю на листках
Все про альтернаріоз томатів: опис захворювання, збудник, причини і перш ...
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли і як правильно садити кабачки у відкритий грунт
Коли садити кабачки у відкритий грунт навесні: визначення дати, вибір мі ...
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Володимирський ваговоз-масивніша порода коней
Важкоупряжні породи, в народі звані «ваговозами», є однією з наймасивніш ...
Кращі поради по обрізці винограду восени
Кращі поради по обрізці винограду восени
Обрізання винограду-це традиція, але і технологія, що дозволяє збільшити ...
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
2020 рік для агропродовольчої торгівлі ЄС
У січні 2020 р. ТОРГІВЛЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЮ та харчовою продукцією ЄС ...
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Міжвидове схрещування від компанії Syngenta Flowers дає унікальні рослини
Протягом багатьох років Syngenta Flowers старанно працювала над міжвидов ...
Новое youtube видео