Назад
Для чого потрібна і як робити карбування винограду

Навигация по разделу

Як і коли робити карбування винограду

Чеканка виноградаПотужність виноградного куща впливає на кількість врожаю, а збалансоване навантаження — на якість. Для того щоб домогтися правильного розподілу поживних речовин і поліпшити урожай, обрізають зайві частини втечі.

Про те, як карбувати виноград і прискорити дозрівання, читайте нижче.


Значення процесу

Карбування - це процес по обрізанню верхньої частини пагонів рослини разом з листям. Розробив метод т. Лисенко-радянський агроном і біолог. Протягом усього вегетаційного періоду винограду проводиться цілий ряд дій по догляду за кущами. Всі вони спрямовані на поліпшення стану рослини і збільшення кількості і якості врожаю.

Чеканка виноградаБагато років питання проведення цієї операції залишався незакритим: одні говорили, що карбування винограду влітку - це корисний процес, інші ж, навпаки, стверджували, що він приносить рослині тільки шкоду.

Ми наведемо всі аргументи за і проти, а приймати рішення кожен вже зможе самостійно.

Під час обрізки ріст пагонів припиняється і, таким чином, посилюється приплив поживних речовин до зав'язі. Створюються сприятливі умови для формування фруктів або ягід . Процедуру застосовують до багатьох видів рослин, серед яких не тільки виноград , але і, наприклад, бавовник.

Часто кажуть, що карбування винограду - це і є прищипування . По суті, процедури проводяться однаково. Відмінність полягає в тому, що в першому випадку обрізають набагато більшу частину втечі, ніж у другому. Сам метод призначений для того, щоб прискорити дозрівання плодів.

чи знаєте ви? з 600 виноградин вийде 1 пляшка вина .

Значення проведеного процесу полягає в наступному:

  1. Прискорюється визрівання обрізаних пагонів.
  2. Збільшується концентрація поживних речовин в зав'язях.
  3. Поліпшується процес зимівлі рослини.
  4. Плоди стають більш цукристими.

Справа в тому, що в верхні стебла потрапляє більше поживних речовин, ніж в сімподіальние. Процес карбування спрямований на зміну процесу подачі цих речовин в більш вигідні для садівника місця, збільшуючи, таким чином, урожай.

початківцям виноградарям буде цікаво почитати про посадці винограду восени ( живцями і саджанцями ) і навесні ( саджанцями ), а також вирощуванні з кісточки .

Чи потрібна карбування винограду?

Якщо проводити процес по обрізанню верхніх пагонів правильно і своєчасно, то він принесе позитивні результати. Дозрівання відбудеться раніше покладеного терміну на цілі тижні. Це підвищує урожай не тільки в сезон, але і в доморозний збір.

важливо! даний метод особливо рекомендують проводити, якщо грунт занадто зволожена або поруч проходять грунтові води. В такому випадку рослина розвивається дуже стрімко, але плоди починають утворюватися пізніше покладеного терміну.

Карбування допомагає гілкам винограду звільнитися від перевантаження через плодів. Якщо цього не зробити, то зростання куща може сповільнитися, виноград втратить свою морозостійкість , а також " імунітет» до різних захворювань , що вражає стебло і листя.

Крім того, обрізка усуває надмірну густоту, що дає кожному листку доступ до сонячним променям, необхідним для нормального функціонування. Залишена зелень в повній мірі насичується фотосинтетично активної радіацією. Чеканка винограда Внаслідок усунення великої концентрації листя зменшується і кількість уражених мілдью ділянок.

важливо! мілдью-одна з найнебезпечніших хвороб європейських сортів винограду . Карбування є одним із заходів профілактики і лікування недуги.

Коли починати?

Дуже важливо вибрати правильний час для карбування: якщо зробити це занадто пізно, то в процедурі не буде сенсу, так як всі речовини будуть вже витрачені. Карбування пагонів винограду необхідна для економії харчування .

Молоді в'юнки на верхівці рослини тільки забирають енергію, і не віддають її. Коли процес вегетації закінчиться, то вони будуть не потрібні рослині. Але нові пагони все ще будуть продовжувати рости і забирати енергію. Якщо вчасно їх відрізати, то речовини, що живлять їх, перейдуть гронам.

важливо! починайте карбування, коли ріст пагонів загальмується, але ще не припиниться повністю.

Момент підрізання ви не пропустите: коронки юних пагонів почнуть випрямлятися. Це відбувається приблизно в кінці серпня-середині вересня, проте багато що залежить і від сорту винограду. Через близько двох тижнів можна починати процес обрізки.Виноград после чеканки

Дізнайтеся більше про весняні заходи догляду за виноградом: щеплення , обрізку , поливі і підгодівлі .

Коли варто почекати?

Період дозрівання винограду має чіткі терміни, але якщо кущ пошкоджений механічно, пересушений або страждає від перевантаження гронами, то процес може гальмуватися. В такому випадку не можна починати карбувати пагони, адже це може привести до погіршення здоров'я або навіть загибелі рослини. Необхідно спочатку повністю вилікувати виноград.

Якщо обрізати нові пагони занадто рано, поки в'юнки ще не випросталися, то на їх місці проявиться багато нових. Вони заберуть поживні речовини всієї лози, і урожай буде втрачено.

Чи знаєте ви? за кількістю вмісту поживних речовин виноград найбільш близький до молоку .

Як карбувати виноград?

Схема чеканки виноградаВидаляти потрібно тільки ту верхівку рослини, яка ще не встигла розвинутися до нормального листа.

Для того щоб гроно дозріла, їй необхідно коло 18 листків. Потрібно залишити мінімум 11 прямо над Гроном, інакше ягоди не наберуть цукру.

Ви самі визначаєте кількість пагонів, які будете обрізати: якщо рослина здорове і дає хороший урожай, то видаляйте менше в'юнків. І, навпаки, якщо спостерігається похмуре літо, лоза перевантажена, листя занадто згущені, хворіють мілдью, то доведеться видаляти більше пагонів.

ознайомтеся з особливостями осінніх заходів догляду за виноградом: щеплення , обрізки , пересадки , підживлення .

Вільно звисає приріст можна і зовсім не обрізати: він не перевантажений, рідко хворіє і своєчасно визріває. Ранні сорти зазвичай не потребують обрізку, так як до моменту карбування вони вже звільнилися від грон. Однак іноді її проводять, якщо хочуть за допомогою звільнення перевантаження куща звільнити рослину від мілдью.

Ми з'ясували, що карбування збільшує кількість врожаю. Але тільки в певних сортах: раннім такий процес ні до чого, а ось середні і пізні будуть визрівати раніше і давати більший урожай. Потрібно стежити за тим, щоб рослина була здорове (крім хвороби мілдью), що не пересушене і не пошкоджено.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео