Назад
Як правильно обрізати виноград від непотрібних пагонів влітку

Навигация по разделу

Як правильно обрізати виноград від непотрібних пагонів влітку

виноградЛітня обрізка винограду є важливою частиною догляду за цією рослиною.

Вона особливо важлива для тих регіонів, де літо порівняно коротке і виноград не отримує достатню кількість сонячних променів для оптимального дозрівання.


Чи можна обрізати виноград влітку

Незаперечна перевага обрізки винограду в літній період полягає в тому, що цей процес допомагає значно збільшити кількість і поліпшити якість врожаю.виноград

Річної обрізанням домагаються:

  • Доступу повітря і сонця до зав'язі;
  • Захисту від захворювань і шкідників ;
  • Напрямки харчування до кистей;
  • Формування куща на наступний рік.

Однак дане заняття має і недолік: займатися їм доведеться весь сезон.

важливо! річну обрізку доцільно робити в середній кліматичній смузі, так як саме тут чагарники страждають від нестачі світла і тепла.

Терміни для обрізки

Догляд за виноградом в літній період здійснюють в три стадії: до і після цвітіння і під час плодоношення. Починається процес в червні і триває до кінця серпня.

ознайомтеся з весняної і осінньої обрізанням винограду.

До цвітіння

До цвітіння вкорочують пагони, залишаючи тільки плодоносну частина – це забезпечує закладку майбутнього врожаю. Втеча припиняє своє зростання і всі корисні речовини направляються на зміцнення суцвіть. Дані операції проводять в кінці травня-початку червня.обрезка винограда

Після цвітіння

Після цвітіння формуються грона винограду, і в цей час починають рости пасинки, що забирають у куща багато сил і поживних речовин. Обрізка на даному етапі полягає у видаленні цих пасинків. Завдяки цьому грона отримують і більший доступ до сонячного світла. У цей період застосовується також прийом кільцювання: з плодового втечі видаляється кільце кори товщиною 1-3 мм.завдяки цьому прийому можна отримати урожай на пару тижнів раніше.цветение винограда

важливо! дану процедуру не рекомендується проводити щорічно, оскільки вона дуже болюча для рослини.

Під час плодоношення

Піддавати кущ обрізку необхідно і під час плодоношення. Метою є збільшення доступу сонячного світла і повітря до дозріваючим гронам.

дізнайтеся також, як зробити осінню обробку і підживлення винограду і тим самим захистити урожай

Технологія процесу

Обрізку куща починають з голови, потім переходять до пагонів на рукавах. Для правильної технології дуже важливо дотримуватися правил обрізки і підібрати хороший інструмент в разі потреби.

Набір інструментів

Більшість процедур річної, або зеленої, обрізки виконується вручну. Але іноді потрібна допомога ріжучих інструментів.обрезка винограда

Для операцій застосовують три види інструментів:

  • Секатори-найбільш популярний інструмент, що дає високу якість зрізів;
  • Спеціальні ножі-серпетки; цей серповидний інструмент поступово виходить з ужитку через свою примітивності;
  • Виноградні пилки-ножівки.
головним правилом в підборі інструментів є їх гострота. Перед початком робіт перевірте свій інструмент, заточите в разі необхідності, щоб уникнути травмування куща.

чи знаєте ви? Виноград - одне з перших рослин, окультурених людиною 5-6 тис.

Правила обрізки

Слідкуйте, щоб всі рани і зрізи були гладкими і знаходилися з внутрішньої сторони стебла. Якщо зрізи будуть з різних сторін, це ускладнить рух соків і, відповідно, знизить врожайність. У перший і другий роки плодоношення на чагарниках обрізають навіть гілки з гронами, залишаючи лише одну. Якщо не дотримати це правило, рослині не вистачить сил і плодоношення може припинитися.обрезка винограда

Літні турботи про виноградник

Обрізка винограду влітку включає в себе кілька процесів. Всі вони спрямовані на поліпшення врожаю, але проходять в різні періоди

вам буде цікаво дізнатися про те, як можна виростити виноград з кісточки .

Підв'язка

Розділяється на» суху «і» зелену " підв'язку. "Суха підв'язка" полягає в підв'язуванні торішньої лози, щоб задати їй напрямок росту. Проводять її на початку червня. "Зелену підв'язку" роблять протягом сезону. У міру зростання пагони підв'язують до шпалер.

Прищіпка

Прищіпку зазвичай проводять до цвітіння для стимуляції плодоношення. Внаслідок цієї процедури зупиняється ріст пагонів. До задерев'янілої частини лози залишають близько 10 см, іншу частину втечі прищипують двома пальцями.прищипка

чи знаєте ви? Виноград близький до молока за вмістом поживних речовин, крім жирів.

Нормування суцвіть

Полягає у видаленні суцвіть першого порядку для сортів з невеликими рукавами і суцвіть третього і четвертого порядків для інших сортів. Внаслідок цього плоди виходять більш солодкими і великими. У наших широтах на пагоні залишають зазвичай 1-2 грона, в них видаляють недорозвинені виноградини. Операцію проводять на початку серпня, поки плоди зовсім дрібні.

Догляд за виноградом влітку — заняття хоч і рутинне, але не дуже складне. Багатий урожай в кінці сезону обов'язково перекриє всі трудовитрати.


Зараз читають
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
Солодкий перець «Фламенко f1»: характеристика і опис сорту, посадка і догляд, переваги і недоліки
ВИРОЩУВАННЯ солодкого перцю «Фламенко f1»: вимоги до грунту, посів насін ...
Англійська Паркова троянда, сорт
Англійська Паркова троянда, сорт "Пілігрим": опис, фото
Англійська Паркова троянда «Пілігрим»: опис квітки. Особливості посадки ...
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Обробка винограду перед укриттям на зиму: чим обприскувати виноград восени
Правильна обробка винограду перед укриттям на зиму. Чим краще обприскува ...
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Волошка: рецепти, лікувальні властивості і протипоказання
Все про волошці лікувальному: якими властивостями володіє, коли і кому р ...
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекії
Підбірка найпопулярніших видів рудбекии
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Сучасник стародавнього овоча – огірок сорту «Герман»
Огірки вже давно перестали бути чимось таким у наших регіонах, адже виро ...
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
Виробництво риби в Тюрінгії скоротилося
У минулому році 60 компаній аквакультур у Тюрінгії справили 727 тонн риб ...
Новое youtube видео