Назад
Як правильно сушити сливу в домашніх умовах: кращі поради

Навигация по разделу

Як сушити сливу в домашніх умовах, щоб зберегти корисні властивості

Чернослив чорнослив користується великою популярністю в кулінарії і корисний для здоров'я. Однак при покупці сухофруктів немає впевненості у відсутності консервантів, пестицидів та іншої хімії, та й коштують вони недешево. У сезон ціна свіжих злив не така висока, тому розберемося, як правильно вибрати, як правильно сушити і як правильно зберігати чорнослив в домашніх умовах.


Як вибрати сливи для сушіння

Не з усіх сортів виходять хороші сухофрукти. Плоди повинні бути солодкими, з міцною м'якоттю і не водянисті. Тож кращі сорти сливи для приготування чорносливу — це " Угорка» або "Ренклод".

важливо! вибирають тільки цілі зрілі плоди без пошкоджень, помятостей і червоточин.
Бажано розділити їх на кілька партій за розміром: більші будуть сохнути довше, дрібні за цей час висихають до хрускоту. Сливы

Як підготувати фрукти

Плоди ретельно помийте і видаліть плодоніжки з листами. Кісточку можна видалити — сушка тоді пройде значно швидше, але цілком висушена слива матиме більш багатий смак і збереже більше корисних речовин.

У промислових умовах плоди перед сушінням бланшують : опускають на кілька хвилин в 0,1%-ний розчин харчової соди. Завдяки цьому на шкірці утворюються тріщини, що прискорює випаровування вологи.

Після бланшування сливи обдають холодною водою і просушують паперовим рушником або виклавши їх на тканину.

Чи знаєте ви? якщо ви плануєте використовувати чорнослив в кондитерських цілях, то сливи залийте цукровим сиропом (450 г цукру на 1 кг фруктів) і доведіть до кипіння.

Як висушити сливи в домашніх умовах

Є кілька способів: сушка слив в духовці, в електросушарці, на сонці і в мікрохвильовій печі. У кожного з них є свої обмеження і переваги: доступність, час, вартість. Розберемо їх докладніше.Сушка слив

В духовці

Викладіть підготовлені фрукти на деко (якщо ви їх розрізали, то шкіркою вниз, щоб уникнути стікання соку). Поставивши сливи в духовку розігріту до 45-50 °С і сушіть їх там протягом 3-4 годин.

Після цього дайте їм охолонути до кімнатної температури і знову поставте їх в духовку, на цей раз розігріту до температури 65-70 °С.протримаєте там 4-5 годин і знову остудіть. На останньому етапі сушку ведіть при температурі близько 80 ° з до готовності сухофруктів .

чи знаєте ви? Якщо хочете, щоб чорнослив був чорним і блискучим, останні 15 хвилин сушіння підніміть температуру до 100 — 105 ° з, тоді фруктові цукру на поверхні сливи карамелізуються, і вона придбає характерний блиск і легкий карамельний присмак.

В електросушарці

Підготовлені сливи розкладіть рівномірно на піддонах електросушарки (якщо вони розрізані, то шкіркою вниз). Поставте піддони в сушарку і ведіть процес, як описано раніше: 3-4 години при 45-50 °з, дайте охолонути, 3-4 години при 65-70 °з, знову дайте охолонути, і до готовності сушіть при температурі 75-80 °з.для рівномірного просушування періодично міняйте піддони місцями.

В мікрохвильовці

Без сумніву, при цьому способі часу на сушку кожної окремої партії йде найменше, але завантажити одночасно велику кількість слив не вийде.

Отже, підготовлені плоди покладіть в один ряд на плоскому блюді, яке можна використовувати в мікрохвильовій печі. Встановіть рівень потужності на 300 Вт і включіть мікрохвильовку на 5 хвилин. Після цього, перевіряючи готовність продукту через кожні 30 секунд, продовжуйте сушити чорнослив до готовності.

важливо! при приготуванні чорносливу в мікрохвильовці дуже легко його пересушити до вуглинок. За процесом необхідно постійно стежити!

На сонці

Це найдовший, але при цьому і самий дешевий спосіб заготовки чорносливу на зиму. Покладіть розрізані навпіл сливи зрізом вгору на застелений папером дерев'яний або металевий піддон і поставте його на сонці.

Для захисту від мух та інших комах накрийте його зверху марлею. Періодично помішуйте фрукти для кращої просушування. Процес займе від 4 до 7 днів. На ніч прибирайте піддон з вулиці, щоб на сохне чорнослив не випадала роса. Чернослив

Як визначити готовність сухофруктів

Готовий чорнослив пружний, еластичний, не липне до рук, при згинанні шкірка не повинна тріскатися. Він повинен бути м'яким, але не вологим. Так як домогтися однакової просушування плодів важко, для вирівнювання вологості в готовому продукті можна розкласти його по скляних банках і закрити їх герметично поліетиленовими кришками на кілька днів.

При цьому волога з злегка недосушених слив буде поглинатися пересушеними. Банки необхідно періодично струшувати. Якщо на стінках утворюються краплі конденсату, значить, чорнослив не готовий, і його треба досушити.

сушені ягоди і фрукти допоможуть наситити організм корисними речовинами в зимовий період. Спробуйте засушити на зиму вишню , шипшина , кизил , агрус , чорницю , яблука , груші , абрикоси .

Як правильно зберігати в домашніх умовах

Зберігають сухофрукти в паперових або полотняних мішечках в темному сухому прохолодному місці, поза доступності прямих сонячних променів, наприклад, в коморі або холодильнику.

Також можна зберігати їх у скляних або пластикові банках з щільно закривається кришкою для захисту від кухонної молі та інших комах. Правильно приготований чорнослив при належному зберіганні зберігає свої смакові якості і корисні властивості до 12 місяців .

Чорнослив, приготований своїми руками, буде радувати вас до наступного літа в ваших маленьких кулінарних шедеврах: в стравах з м'яса і Птахи , в тортах і тістечках, в пирогах і печивах, в йогуртах і морозиві. І навіть просто взяти жменю сухофруктів до чаю зимовим вечором — це маленьке тепле спогад про літо.


Зараз читають
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Приправа коріандр: як виглядає, для яких страв потрібна, корисні властивості і протипоказання, фото
Використання коріандру в якості приправи і лікарської сировини. Як вигля ...
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Голуби Алтаю: види порід, зовнішні дані
Основні напрямки використання голубів: спортивні, Декоративні, м'ясні ви ...
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Кава з жолудів: збір і заготівля, рецепт приготування, користь
Технологія приготування кави з жолудів: збір сировини і правила використ ...
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Масло льону: застосування, властивості, користь і шкода, протипоказання і що лікує
Характеристика і корисні властивості масла льону: як правильно вибрати, ...
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Верба куляста: посадка, догляд, розмноження
Доступна і цікава інформація про кулястої вербі, посадці, розмноженні і ...
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Стало відомо про найурожайніший сорт жимолості в Україні
Українські фахівці визначили абсолютного рекордсмена за врожайністю сере ...
Новое youtube видео