Назад
Виноград "Шардоне": опис біологічних особливостей одного з найпопулярніших сортів винограду в світі

Навигация по разделу

Виноград "Шардоне": характеристика, застосування і корисні властивості

Виноград ШардонеСорт білого винограду «Шардоне» є універсальним, так як може вирощуватися в будь-якій кліматичній зоні і давати рясні врожаї.

Більш того, вино, вироблене з «Шардоне» в різних країнах, вражає своїм унікальним неповторним смаком.


Батьківщина і походження сорту винограду " Шардоне»

На даний момент вченим не вдалося остаточно визначити історію сорту. Походження " Шардоне» пов'язують з сімейством сортів "Піно".

Співробітники Каліфорнійського університету, в 1991 році провели дослідження, завдяки якому з'ясували, що даний сорт вийшов в результаті схрещування "Гуе Блан «і, найімовірніше,»Піно Нуар". Виноград Шардоне Але незважаючи на численні дослідження, цю версію деякі вчені не приймають. Ампелограф з Франції П'єр Гале впевнений, що» Шардоне " абсолютно не пов'язане з іншими основними сортовими родинами.

З приводу країни походження також ведуться суперечки, але більшість дослідників вважають, що «Шардоне» родом з Риму.

Чи знаєте ви? вважається, що цей сорт облагородили в Бургундії, а саме в селі Шардоне, звідки і з'явилася назва цього сорту.

Застосування ягід винограду " Шардоне»

Сорт винограду «Шардоне» є одним з найпоширеніших у всьому світі. Його вирощують в Азії, Європі, Австралії, Південній Африці, Південній і Північній Америці. Скрізь він дає відмінний результат-біле вино, багате ароматом і особливими смаковими якостями.

Цікаво, що в кожній країні, в залежності від грунту , на якій росте виноград і особливостей його приготування, вино з винограду «Шардоне» завжди має свій неповторний смак.

"Шардоне" в свіжому вигляді, не вживається, тому як щільні частини м'якоті і шкірка складають тільки 20% виноградини, все інше — це кісточки і гребені. Грона не мають товарного вигляду і важать небагато.

Описаний сорт використовується для виробництва вина , що має різноманітні фруктові нотки і легкий вишуканий смак.

Характеристика і біологічні особливості винограду

Виноград "Шардоне" має опис як західноєвропейський сорт. Він є основою для білих і ігристих вин.Вино Шардоне Незважаючи на те, що» Шардоне " може виростати на будь-яких грунтах, він дуже реагує на погодні умови, дії винороба і умови зберігання, що може вплинути на смак вина, і результат вийде непередбачуваним.

Спекотного літа виноград потребує частого полив , з чим дуже добре справляється крапельна іригація .

важливо! Правило посадки цього сорту: в країнах з прохолодним кліматом кущі висаджуються на невеликій відстані один від одного, а в більш жаркому кліматі посадка повинна відбуватися на великій відстані.

Опис куща

Кущі винограду бувають сильнорослими або середньорослими. Пагони-не вузлуваті, коричневого кольору.

Листя має яскраво-зелене забарвлення з добре промальованими жилками. На зворотному боці листова пластина трохи опушена, більш світлого відтінку. Складається лист з п'яти лопатей, які на закінченнях мають зубчики. восени всі вони стають жовто-лимонного кольору і підсихають по краях. Кусты винограда Шардоне

Опис грон

Грона винограду-конічної або циліндричної форми, середньої щільності. Вони мають пухку структуру за рахунок того, що рано обсипаються зав'язі. Середній розмір грон (довжиною до 12 см і шириною до 10 см) має вагу до 100 грам.

Опис ягід

Для цього сорту характерні ягоди біло-зеленого забарвлення з золотистим боком і білим нальотом. Шкірочка може покриватися коричневими точками. Форма ягід-округла, злегка витягнута. Вага виноградини — до 15 грам, шкірка-щільна і тонка. Усередині ягоди 2 або 3 кісточки. М'якоть має характерний для цього сорту фруктовий багатий аромат і соковитий смак.

чи знаєте ви? для виготовлення справжнього французького шампанського підходить тільки 3 види винограду, одним з яких є " Шардоне»

Стійкість до морозів

Сорт винограду» Шардоне " білий є середньо стійким до зимових морозів (до -20 °C), але дуже реагує на заморозки навесні, тому необхідно вживати заходів з утеплення кущів. вкривати їх слід незалежно від клімату, в якому росте виноград.

Стійкість до шкідників і хвороб

При вітряній погоді, низькій температурі навесні і дощах на початку літа може статися осипання квітів і зав'язі рослини.

Щоб виноград не страждав від хвороб, викликаних перезволоженням, рекомендується висаджувати його на добре провітрюваному ділянці («Шардоне» може бути вражений оїдіумом і мілдью).

Мілдью - це різновид паразитарного спороносящего гриба, якого неможливо виявити в перші дні ураження рослини.

При зараженні грибом відбуваються процеси, що сприймаються як нестача мінеральних добрив, бідність грунту або поява інфекційного хлорозу. Милдью За сезон відбувається до 8 циклів розвитку захворювання. Зараження може статися вже при температурі +8°c, навесні спори грибка проростають і при підвищенні вологості лопаються, а переходячи на рослину, впроваджуються в тканини. Так відбувається процес первинного зараження.

При зараженні мілдью:

  • Світлішають листя, утворюються брудно-жовті прозорі плями — характерно масляні.
  • Молоде листя мають невеликі вогнища ураження, округлої форми до 1 см, а більш старі відрізняються незграбними або витягнутими, які поширюються уздовж жилок пластин.
  • Уражається весь кущ: пагони, суцвіття, ягоди , листя.
  • Відбувається уповільнення зростання куща, опадає уражені листя.

Як попередити зараження:

  • Організувати хороший дренаж і крапельний полив .
  • Вчасно підгодовувати рослини.
  • Видаляти бур'яни , обрізати сухі частини рослини, формувати кущ таким чином, щоб була хороша повітропроникність і рослини після дощу швидко просушити.
  • Проводити обприскування хімічними препаратами для профілактики виникнення мілдью.
  • Обприскування необхідно здійснювати 2 рази в сезон: навесні і після збору врожаю.

Кожне обприскування необхідно розділити на 6 етапів :

  • Поява листів.
  • До цвітіння.
  • Після цвітіння.
  • До утворення зав'язі.
  • Коли Втеча досягне 12 см.
  • Після першої підживлення .
препарати для обробки:
  • " Радомил»;
  • «Амістар»;
  • «Авіксіл»;
  • " Танос» ;
  • «Профіт».

дізнайтеся про те, як правильно заготовити живці і розмножити таким способом виноград, а також як виростити його з кісточки .

Оїдіум - це борошниста роса, найпоширеніший грибок, який вражає виноград.

Пошкоджуючи зелені частини рослини і ягоди, він робить їх непридатними для виноробства.Мучнистая роса ознаки зараження:

  • Навесні молоді пагони і листя покриваються білим нальотом, скручуються і підсихають. При сильному ураженні, тканини набувають темний колір і незабаром гинуть.
  • Влітку цвітіння обсипається, зав'язь ягід покривається темним нальотом. Відбувається розтріскування ягід, їх гниття.

Методи боротьби:

  • Обприскування для профілактики 2 рази в сезон: навесні і після збору врожаю.
  • Кожну обробку необхідно розділити на частини (до 6 етапів), з проміжком в 20 днів.

важливо! при дозріванні ягід п ровіть обприскування не можна . Щоб призупинити поразку, в цей час рекомендують використовувати розчин марганцівки (5 грам на 10 літрів води).

Препарати для обробки:

Плюси і мінуси сорту

Достоїнствами сорти є:

  • Наявність великої кількості сортів-клонів.
  • Висока якість виноматеріалу.
  • Висока стійкість до посушливих періодів.
  • Відносно висока стійкість до морозів.

Недоліки сорти:

  • Невисока (близько 40%) врожайність.
  • Низька стійкість перед грибковими хворобами.
  • Ягоди схильні до розтріскування і гниття.
  • Потреба в родючих грунтах.
  • Висока ймовірність ураження рослини весняними морозами.

«Шардоне» є унікальним сортом, завдяки якому вироблено неймовірну кількість якісних і неповторних вин.


Зараз читають
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Осінні їстівні гриби: фото і назви, які гриби ростуть у вересні, жовтні та пізньої осені
Огляд їстівних грибів, які плодоносять в осінній період. Опис грибів, ар ...
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець Анастасія: опис сорту, фото, характеристика, поради по вирощуванню
Солодкий перець сорту "Анастасія": опис і фото. Характеристики сорту і й ...
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли пересаджувати лілії: навесні, восени або влітку??
Коли краще пересаджувати лілії: навесні, влітку або восени. Догляд за лі ...
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Аморфофаллус :особливості вирощування & quot;незвичайної квітки" у домашніх умовах
Любителям різних екзотичних рослин буде цікавий такий квітка, як аморфоф ...
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
Названі сорти яблук, які Україна найбільш активно продає Іраку
На ринку Іраку добре продаються українські яблука сорту Гала. Сорт Голде ...
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Органічна продукція в Україні за останні 5 років зросла на 90%
Новое youtube видео